کرنل فروتا این اظهارات روز پنجشنبه پس از نشست شورای حکام آژانس در وین و در نشست مطبوعاتی مطرح کرد.
مدیر کل موقت آژانس درباره ردیابی ذرات اورانیوم طبیعی با منشاء فعالیت انسانی (anthropogenic) در یک مکان اعلام نشده، عنوان کرد که متخصصان آژانس هفته آینده به ایران سفر کرده تا در این رابطه با مقامات ایران رایزنی کنند.
او با بیان اینکه آژانس به نظارت و راستی آزمایی درباره توافقات پادمانی و اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران ادامه خواهد داد عنوان کرد که محدودیت اینترنت در چند روز گذشته بر فعالیتهای آژانس در ایران تاثیری نگذاشته است.
فروتا در ادامه از ایران خواست تا به تعهدات هسته ای خود طبق برجام عمل کند. او درباره آغاز فرآیند غنی سازی در تاسیسات فردو گفت که این مساله به اطلاع شورای حکام رسانده شده اما تصریح کرد که کار آژانس قضاوت درباره آینده برجام نیست و او در این باره اظهار نظری نمیکند.
وی افزود تاکنون گزارشهایی را درباره گامهای ایران برای کاهش تعهداتش در چارچوب برجام و واقعیتهایی که شورای حکام و طرفین این توافق باید آگاه باشد ارائه داده است. مدیر کل آژانس با بیان این مطلب تصریح کرد که از هرگونه گمانه زنی درباره آینده این توافق خودداری و به وظایف آژانس برای بازرسی و راستیآزمایی این توافق ادامه می دهد.
فروتا در پاسخ به سووالی درباره ملاقات هفته آینده آژانس با مقامات ایران گفت این دیدار بخشی از همکاریهای معمول آژانس با ایران است و مقامات عالی رتبه و متخصصان آژانس به تهران سفر خواهند کرد که جزئیات آن متعاقبا اعلام خواهد شد. او گفت انتظار دارد که در این سفر طرف ایرانی در خصوص موضوعی که او به اطلاع شورای حکام رسانده، شفافسازی کند.
فروتا همچنین در خصوص آنچه او همکاری به موقع از سوی ایران نامید هم توضیح داد: این عبارتی تازه نیست، بلکه پیش از این در پایان آگوست در گزارش ما به شورای حکام مطرح شد و از آن زمان ما بر این موضوع تأکید کردهایم که فرصت محدود است و به اشکال مختلف ایران را تشویق کردهایم که در مورد موضوعات مطروحه توضیحات ارائه کند.
مدیر کل موقت آژانس در پاسخ به این سووال که آیا احتمال بازگشایی پرونده موسوم به «ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران» وجود دارد یا نه، عنوان کرد که این موضوعی مربوط به شورای حکام آژانس است و او در این رابطه گمانهزنی نمیکند. وی افزود: این مسئلهای مربوط به اجرای ساز و کارهای پادمانی در کشورهای عضو است و اختیار آن با شورای حکام است. شورای حکام اختیار قضاوت در خصوص وضعیت اجرای ساز و کارهای پادمانی در یک کشور عضو را دارد.
وی درباره ادعای کشف مواد هسته ای در تورغوزآباد هم گفت: لازم است که بین نقش آژانس در اجرای برجام و موضوع مشخصی که من به شورای حکام ارائه کردم که مربوط به اجرای توافقنامه پادمانی است، تفکیک قائل شویم. موضوعی که به اطلاع شورای حکام رساندهام، مربوط به مسئله "کامل بودن" بیانیههای ایران است.
فروتا آژانس را به عنوان چشم و گوش جامعه بینالملل در قبال برجام و هم ساز و کار پادمانها توصیف کرد که هم از سوی شورای حکام و کشورهای عضو و هم از سوی ایران به رسمیت شناخته شده است.
مدیرکل موقت آژانس یادآور شده که همکاریها و تعاملهای پادمانی و حمایتی صورت گرفته با ایران تاکنون مثبت بوده است و این در گزارشهایی هم که به شورای حکام ارئه کردهایم، انعکاس یافته است.
وی در بخش پایانی این نشست به سووال خبرنگاری درباره اخراج بازرس آژانس از ایران اشاره کرد و مدعی شد که استدلال ایران را در ایران رابطه نمی پذیرد.
مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران دو هفته پیش از ورود یکی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به سایت غنیسازی نطنز جلوگیری کردند. سازمان انرژی اتمی ایران، علت این اقدام را نگرانی از احتمال همراه داشتن مواد مشکوک اعلام کرد.
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی در وین در این خصوص تصریح کرد که ایران ایمنی و امنیت تاسیسات هستهای خود را تحت هر شرایطی مورد مصالحه قرار نخواهد داد.