«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر در این برنامه که بصورت زنده از شبکه بیبیسی پخش شد، به پرسشهایی درباره وعدههای انتخاباتی حزب خود پاسخ داد.
وی از بازگرداندن شرکتهای خصوصیشده به مالکیت ملی خبر داد، از جمله سازمان آب، راهآهن و پست.
رهبر حزب کارگر همچنین وعده داد، به همه شهروندان انگلیس به طور رایگان اینترنت پرسرعت فیبر نوری خواهد داد. وی ادامه داد: اکنون فقط ۱۰ درصد جمعیت به این نوع از اینترنت دسترسی دارند در حالیکه در کره جنوبی این رقم ۹۵ درصد است.
وی گفته، دسترسی به اینترنت رایگان به توسعه مناطق محروم کمک کرده و در واقع نوعی سرمایهگذاری است، نه هزینه.
کوربین در پاسخ به پرسشهای حاضران در مورد چگونگی تامین بودجه برای این هزینه ها توضیح داد: با مالیات پنج درصدی بر ثروتمند جامعه بهاضافه مالیات تجاری، هزینهها تامین میشود. مالیات تجاری بعد از این افزایش(۵درصدی) حتی از میزان سال ۲۰۱۰ نیز کمتر خواهد بود.
رهبر حزب کارگر ادامه داد، با افزایش هزینههای عمومی و ملی کردن برخی شرکتها همچون راهآهن، کشور از نظر هزینههای حمایتی همچنان عقبتر از کشورهای اسکاندیناوی، آلمان و فرانسه و نزدیک به متوسط اروپا خواهد بود.
او همچنین برای نخستینبار آشکار کرد، در صورت تشکیل دولت و برگزاری همهپرسی دوم برگزیت، بیطرف خواهد ماند.
کوربین گفت، در صورت تشکیل دولت، نزدیک به ۲ سال نخست(فعالیت دولت) از همهپرسی دوباره استقلال اسکاتلند حمایت نخواهد کرد.
حزب ملی اسکاتلند (اسانپی) که بیشترین رای در اسکاتلند را دارد در همهپرسی سال ۲۰۱۴ موفق به کسب اکثریت نشد. این حزب پس از به رای عمومی گذاشتن برگزیت به بهانه «تغییر شرایط»، خواهان همهپرسی دوباره شده است.
از آنجایی که یکی از نتایج احتمالی انتخابات پیشرو، تشکیل ائتلاف بین حزب کارگر و اسانپی است، این پرسش مطرح میشود که آیا حزب کارگر به شرط برگزاری یک همهپرسی دیگر برای استقلال اسکاتلند تن خواهد داد یا نه؟
کوربین در این برنامه گفت، در اوایل دوره تصدی دولت به جای همهپرسی در اسکاتلند، به سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد پوندی در این منطقه دست خواهد زد. او در ادامه، هرگونه قرار قبلی برای ائتلاف با حزب ملی اسکاتلند را رد کرد.
رهبر حزب ملی اسکاتلند: انگلیس همواره با ما از روی تحقیر رفتار کرده است
«نیکولا استرجن» رهبر حزب ملی اسکاتلند و سروزیر دولت محلی این منطقه نیز در این برنامه، احتمال ائتلاف با حزب کارگر را رد نکرد اما گفت، این ائتلاف در صورت تحقق، یک ائتلاف غیر رسمی خواهد بود.
از گفتههای او چنین برداشت میشود که اگر ائتلاف با حزب کارگر بتواند به تشکیل دولت منتهی شود، اسانپی ابایی از به تعویق انداختن یا معلق کردن همهپرسی استقلال استکاتلند نخواهد داشت.
استرجن به صراحت گفت: وجدانم اجازه نخواهد داد که بگذارم «بوریس جانسون» بار دیگر وارد خانه شماره ۱۰ (دفتر نخست وزیری) شود.
او ادامه داد: در پایان دادن به سیاستهای ریاضت اقتصادی با حزب کارگر همصداست.
او در تبیین دلیل استقلال اسکاتلند گفت، این منطقه در ۶۰ سال گذشته هرگز به حزب محافظهکار رای نداده اما در این مدت ۳۶ سال، مجبور بوده یک دولت محافظهکار را تحمل کند.
رهبر حزب ملی اسکاتلند افزود: با توجه به اینکه خود شاهد ویرانیهایی به جا مانده از دولت مارگارت تاچر در اسکاتلند بوده و آنها را لمس کرده، هرگز اجازه نخواد داد یک دولت محافظهکار دیگر بر اسکاتلند حکومت کند.
استرجن با ابراز امیدواری از اینکه انگلیس از اتحادیه اروپا خارج نشود، گفت: انگلیس همواره با اسکاتلند از روی تحقیر رفتار کرده است.
وی در پاسخ به پرسشهایی درباره کسری بودجه هفت درصدی اسکاتلند(که بیشترین کسری بودجه در اتحادیه اروپاست)، نداشتن شرایط عضویت در این اتحادیه (شرط عضویت کسری بودجه زیر سه درصد) و میزان بالای مرگومیر ناشی از مصرف مواد مخدر، گفت: بدون احتساب لندن، هیچ جای بریتانیا این شرایط را ندارد؛ در واقع فقط اقتصاد لندن است که انگلیس را واجد شرایط عضویت در اتحادیه اروپا کرده است. در باقی مناطق کسر بودجه بیش از سه درصد است.
رهبر حزب لیبرال دموکرات، درمانده از پرسشهای دشوار
«جو سوینسون» رهبر حزب «لیبرال دموکرات» به دلیل سابقه همکاری و ائتلاف حزبش با حزب محافظهکار در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ با دشوارترین پرسشها روبرو شد.
از وی بارها درباره همکاری حزب لیبرال دموکرات با حزب محافظهکار در اجرای سیاستهای ریاضتی پرسیده شد که در برخی موارد، او را وادار به عذرخواهی کرد. از جمله سیاستهایی که این حزب با آن به حیثیت خود صدمه زد میتوان به تصویب پرداخت شهریه از سوی دانشجویان اشاره کرد.
تا پیش از این مصوبه، دانشگاههای انگلیس رایگان بود و حتی کمکهزینه زندگی نیز به دانشجویان داده میشد اما اکنون همه دانشجویان مجبور به پرداخت شهریه هستند که به طور معمول وام دولتی به آنها داده میشود.
این اقدام سبب شده یک دانشجوی عادی با بدهی نزدیک به ۵۰ هزار پوندی فارغالتحصیل شود که با توجه به میزان درآمدهای انگلیس، بدهی بزرگی است.
سوینسون با ابراز پشیمانی از عملکرد حزب خود درباره شهریهها، توضیح داد، این حزب در دوره ائتلاف با محافظهکاران تا حدی نقش ترمز برای سیاستهای ریاضتی را برعهده گرفته و آنها را تا جایی که میتوانسته تعدیل کرده است.
از سخنان او میتوان نتیجه گرفت که حزب لیبرال دموکرات، در این انتخابات به جز وعده باطل کردن برگزیت، هیچ شعار یا سیاست مهمی ندارد. در واقع همه وعدههای این حزب از جمله سیاستهای محیط زیستی در شعارهای حزب کارگر نیز دیده میشود.
انتقاد از سیاستهای ریاضت اقتصادی حزب محافظهکار
در پایان این مناظره، «بوریس جانسون» نخستوزیر و رهبر حزب محافظهکار تلاش کرد به برخی از پرسشهای حاضران پاسخ دهد. او بیش از هر چیز، روی موضوع برگزیت تمرکز کرد و اینکه در صورت تشکیل دولتِ اکثریت، به سرعت براساس تفاهمنامهای که با اتحادیه اروپا امضا کرده، انگلیس را از این اتحادیه خارج خواهد کرد.
وی با پرسشهای بسیاری مواجه شد؛ از جمله اینکه سیاستهای ریاضت اقتصادی حزب او گسترش فقر را در پی داشته است.
یکی از شرکتکنندگان که خود را معلم معرفی کرد، گفت: در حوزه انتخاباتی او ۴۰ درصد دانشآموزان زیر خط فقر زندگی میکنند و بسیاری از خانوادهها توانایی پرداخت هزینه خورد و خوراک خود را ندارند.
هرچند جانسون از کاهش مبلغ کسر شده از افراد بابت تامین اجتماعی خبر داد اما آشکار نساخت که این مبلغ فقط معادل ۱۰۰ پوند در سال است. او افزود: در دوره دولت محافظهکار، بیکاری کاهش یافته و درآمدها بتدریج در حال افزایش است.
یکی از وعدههای جانسون، ساختن صدها هزار خانه در دولت آینده است؛ با این حال حاضران به او یادآوری کردند که حزب محافظهکار پیش از این در سال ۲۰۱۴، وعده ساخت ۲۰۰ هزار خانه داده بود اما در این سال حتی یک خانه هم نتوانست بسازد.
یکی از شرکتکنندگان، جانسون و دولت او را بیملاحظه و بیعاطفه خواند که به رنج مردم اهمیتی نمیدهد.
در این برنامه همچنین در مورد گزارش دخالت روسیه در انتخابات انگلیس بویژه همهپرسی برگزیت پرسیده شد و اینکه چرا او اجازه انتشار این گزارش را نمیدهد. در این بخش، جلسه کمی متشنج شد؛ جانسون پاسخ روشنی نداد و مجری نیز از ادامه پرسش در این زمینه جلوگیری کرد.
نخستوزیر انگلیس همچنین درخصوص سخنان نژادپرستانهاش و توهین به زنان محجبه مورد پرسش قرار گرفت اما در هیچ موردی ابراز پشیمانی یا عذرخواهی نکرد. او فقط پذیرفت که در مجموعه نوشتههایش به عنوان یک روزنامهنگار میتوان موارد بالقوه توهینآمیز یافت اما از حق آزادی بیان خود استفاده خواهد کرد.
در ادامه، پرسشهای دیگری در مورد کمکاری دولت در جذب و تربیت پزشک پرسیده و گفته شد، پزشکان انگلیس به دلیل ساعت کار زیاد (نزدیک ۶۰ ساعت در هفته) و حقوق پایین، به کشورهایی مانند کانادا، استرالیا و نیوزیلند مهاجرت میکنند.
در مجموع، بیشتر پرسشها از بوریس جانسون، حول موضوع «بیاعتمادی» بود؛ به این معنی که مردم چطور میتوانند بعد از این همه بدقولی، به وعدههای حزب محافظهکار اعتماد کنند.
برآیند مناظره
در این پرسش و پاسخ، رهبر حزب لیبرال دموکرات بسیار ضعیف ظاهر شد و آشکار ساخت که به جز برهم زدن برگزیت، برنامه و شعار دیگری ندارد. او همچنین در مورد عملکرد گذشته حزبش مجبور به اظهار تاسف و پشیمانی شد.
از سخنان رهبر حزب ملی اسکاتلند نیز اینگونه برداشت شد که آنها خود را برای ائتلاف با حزب کارگر در دولت بعدی آماده میکنند.
در میان نامزدها، جرمی کوربین بهتر ظاهر شد و نشان داد برنامه مشخصتری دارد؛ با این حال به نظر میرسید برخی نگرانیها در مورد چگونگی تامین بودجه برای هزینههای پیشنهادی وجود دارد.
برخی پرسشکنندهها مدعی شدند که حزب کارگر یهودستیز است. این حزب در فضای سیاسی انگیس به دلیل حمایت از موجودیت کشور فلسطین و انتقاد از سیاستها و عملکرد رژیم صهیونیستی، به یهودستیزی متهم شده است.
پرسش از بوریس جانسون درباره گزارش دخالت روسیه در انتخابات و چرایی انتشار نیافتن آن پرسیده شد، سبب غافلگیری او شد و پاسخ مناسبی برای آن نداشت. در مجموع به نظر میرسید جز برگزیت و وعده به فرجام رساندن آن، برنامه مشخص دیگری ندارد.
2023