«آنتون خلوپکوف» که از کارشناسان هستهای صاحبنظر روسیه محسوب میشود امروز شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، افزود: آمریکا در یک سال و نیم اخیر انواع اقدامات را علیه برجام بکار بسته است و این اقدامات در تناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است در حالی که خود آمریکا از مبتکران این قطعنامه و بویژه برجام بوده است.
رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه بر این باور است که لغو معافیت سایت فردو از تحریمها از سوی آمریکا آخرین اقدام ضدبرجامی واشنگتن نخواهد بود و باید منتظر بود و نگاه کرد چه اقدامات دیگری از سوی آمریکا بکار گرفته میشود.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به تازگی اعلام کرد که واشنگتن معافیتهای مربوط به همکاری هستهای ایران با کشورهای دیگر در سایت هستهای فردو را لغو میکند.
وی با اشاره به اعلام ازسرگیری فعالیت غنیسازی در سایت هستهای فردو از سوی رئیس جمهوری ایران گفت: از همین رو، ایالات متحده معافیت تحریمی در ارتباط با تاسیسات هستهای فردو را لغو میکند و این تصمیم از ۱۵ دسامبر ۲۰۱۹ (۲۴ آذرماه) اجرا میشود.
خلوپکوف در ادامه مصاحبه با اشاره به اینکه این اقدام آمریکا در واکنش به گام چهارم هستهای ایران بوده است، اظهار کرد: این گام ایران همانند سه گام قبلی این کشور در برجام پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: در شرایطی که آمریکا نه فقط از برجام خارج بلکه دیگر کشورها را از اجرای آن منع و برای تحقق آن کارشکنی میکند، ایران نمیتواند بیکار بنشیند و نظارهگر باشد و چنین واکنشی از سوی تهران قابل پیش بینی است.
خلوپکوف یادآوری کرد که شرکای اروپایی ایران در برجام نیز خلاف عهد کرده و برای تامین منافع اقتصادی این کشور و جبران زیانهای آن اقدام موثری نکردهاند.
۱۹ اردیبهشتماه امسال، نخستین گام جمهوری اسلامی ایران در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد.
براین اساس تهران اعلام کرد که به محدودیتهای برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.
تهران در این زمینه مهلت ۶۰ روزه داده بود که در صورت برآورده نشدن مطالبات ایران و تداوم بیتوجهی طرفهای برجام به تعهداتشان، بویژه در تسهیل فروش نفت و انتقال مالی، گامهای بعدی را برمیدارد.
برهمین اساس، به دنبال پایبند نبودن گروه ۱+۴ به تعهداتشان و برآورده نشدن مطالبات تهران در این توافق، گام دوم کاهش تعهدات خود در توافق هستهای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. براساس این برنامه، ایران دیگر محدودیت سطح غنیسازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.
همان زمان جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر ادامه کاهش تعهدات برجامی خود تاکید کرد که این گامها در چهارچوب برجام و طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ این توافق است؛ ضمن آنکه این اقدامات در کاهش تعهدات هستهای برگشتپذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران نیز به سرعت میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
گام سوم را رئیس جمهوری اسلامی ایران ۱۳ شهریورماه بعد از پایان جلسه سران قوا اعلام کرد و گفت، از ۱۵ شهریور این مرحله کلید میخورد. وی تاکید کرد، هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هستهای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.
روحانی افزود: اقدامهای ایران در چارچوب مقررات آژانس خواهد بود، البته مهلت ۶۰ روزه دیگری پیش روی اروپاست، هر زمان به تعهدات خود برگردند ما نیز به تعهدات برجامی بر میگردیم.
درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی، ۱۶ شهریورماه در نشست خبری گفت: قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام، گازدهی ماشین آی.آر۶ (IR۶) انجام شود که ما آن را در گام سوم شروع کردیم.