به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ چندی پیش جناحهای سیاسی کشور از آمادگی خود برای تنظیم و تمشیت امور انتخاباتی سخن میگفتند، وقوع رویدادهای اخیر در واکنش به افزایش قیمت بنزین، سبب شد که از هر دو اردوگاه سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا، زمزمههایی مبنی بر بازنگری و آسیبشناسی عملکردها و ضرورت ایجاد تغییر در گفتمان و راهبردها شنیده شود.
به تعبیر یکی از رسانهها اینبار حق شهروندی و وعدههای رسیدگی به وضعیت معیشتی شهروندان چاشنی مباحث انتخاباتی شده است.
بررسی فضای سیاسی و رسانهای کشور نشان میدهد که در این میان اصولگرایان به دلیل خاستگاه سیاسی و مواضعشان نسبت به دولت در تکاپوی بیشتری هستند که با رویکردی فرافکنانه و سلبی، پا به این عرصه رقابتی بگذارند.
اردوگاه اصلاحطلبان
سیاستها و راهبردهای انتخاباتی
علی صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات به آرمان ملی میگوید: متاسفانه ما اکنون استراتژی واحدی را در جریان اصلاحطلبی مشاهده نمیکنیم و شورای عالی سیاستگذاری هم که باید این استراتژی را تدوین و اعلام میکرد تاکنون چنین نکرده است. از این رو است که الان نوعی بلاتکلیفی وجود دارد. عدهای فکر میکنند اصلاحطلبان در هر شرایطی باید لیستی به مردم ارائه کنند و در انتخابات حضور فعال داشته باشند و بدون در نظر گرفتن آسیبهایی که از این رفتار متوجه اصلاحطلبان شده مثل انتخابات سال ۹۴ و لیست امید خواستار حضور به هر قیمت در انتخابات هستند. اما اکنون دیگر در شرایط سال ۹۴ نیستیم و حتما باید برنامهای ارائه کنیم که پاسخگوی احساس مردم به عدالت باشد. بنابراین مردم باید عملا احساس کنند که اصلاحطلبان در پی برآورده کردن مطالباتشان هستند و دیگر مثل گذشته نیست که مثل سابق به اصلاحطلبان رای دهند و بگویند که خود آنها تشخیص میدهند عدالت چیست. اکنون اصلاحطلبان باید بهطور واضح بگویند که در حوزه عدالت اجرای چه برنامههایی در حوزه سلامت، آموزش و یا اقتصاد و معیشت مردم را در دستور کار خواهند داشت.
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب تهران در مجلس دهم در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی با اشاره به وقایع اخیر مینویسد: اصلاحطلبان قطعا در انتخابات شرکت خواهند کرد و مباحث بر سر نحوه مشارکت در انتخابات است، اما اینکه اصلاحطلبان لیست بدهند، مشارکت فعال داشته باشند یا نه، با توجه به اوضاع فعلی باید نوعی بازنگری در رویکرد اصلاحطلبان نسبت به انتخابات صورت بگیرد. البته شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان هنوز راهبرد نهایی خود را اعلام نکرده، اما با شرایط کنونی باید نوعی بازاندیشی در مورد راهبرد انتخاباتی داشته باشند.
مهدی مطهرنیا، آیندهپژوه سیاسی و اجتماعی در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی درباره ایجاد شرایط مشارکت در انتخابات نوشته است: اگر میخواهیم این مشارکت ایجاد شود در چند وجه باید تحول ایجاد کرد. نخست در کارگزاران؛ چرا که برخی از کارگزاران فعلی دیگر برای مردم قابل اعتماد نیستند. دو جناح حاکم هر دو در نزد مردم به یک اندازه مورد خطاب و عتاب قرار گرفتند و حاشیههای آنها نیز به تبع آن مورد قبول چندانی در میان مردم نیست. باید این واقعیت را قبول کرد که کارگزاران جدیدی باید در مسیر حرکت ایجاد شوند که خود را وامدار کارگزاران گذشته ندانند و در مسیر بازپرورش این کارگزاران چالشهای فراوانی وجود دارد. چرا که کارگزاران قبلی دارای قدرتاند و در برابر آن مقاومت میکنند.
از طرف دیگر باید ساختار تغییر کند و تحول پذیرد. بازنگری در قانون اساسی بسیار موثر است. در کنار ساختار و کارگزار باید به بافتار توجه کرد. آنچه که بافتار خوانده میشود روح جاری در ساختار است. یعنی اینکه ما قبول کنیم مردم ولینعمتند، حق اعتراض دارند.
روزنامه شرق در گزارشی ضمن پرداختن به اختلاف نظرهای اصلاحطلبان بر سر موضوعهایی چون طرح سرا، بیانیه اخیر تعدادی از منتسبان به این جریان در واکنش به اعتراضها نسبت به افزایش قیمت بنزین و سرلیستی، چنین تحلیل میکند: با درنظرداشتن تمام موارد مذکور میتوان دریافت که اصلاحطلبان در شرایطی که کمتر از دو ماه به انتخابات مجلس باقی است، هم در حوزه نظری و هم در حوزه عملی دچار اختلافهای عمیق شدهاند و هرچه پیش میرویم بهجای آنکه اینگونه تشتت آرا رفع یا دستکم کاهش یابد، بر دامنهاش افزوده میشود و علاوهبر آنکه اصلاحطلبان نتوانستهاند بر سر موضوعاتی مانند چگونگی شرکت در انتخابات، نوع مواجهه با سرمایه اجتماعی و لیست و سرلیست واحد به اجماع برسند، از مواضع یکدیگر هم برائت میجویند.
رصد جریان مقابل
بنا بر گزارش روزنامه شرق، آنطور که از ظواهر امر پیداست، فعلا طیف و تیم قالیباف در شورای وحدت اصولگراها دست بالا را دارند و آنطور که اخبار میرسد، گویا ایده نواصولگرایی شهردار سابق بر روند تصمیمات شورای وحدت غالب شده و قرار است چهرههایی جدید از جوانان و زنان اصولگرا، حداقل از شهرهای بزرگ، وارد مجلس آینده شوند. این را میتوان از فحوا و سخنان فرد پشت پرده شورای وحدت یا صحنهگردان اصلی آن دریافت؛ غلامعلی حدادعادل که همه از او بهعنوان محور و مدیر اصلی شورای وحدت اصولگراها یاد میکنند، بالاخره بعد از مدتها در جمعی لب گشوده و درباره سازوکار این وحدت، سخنانی بر زبان آورده که گویای اجرائیشدن همان خطوط اصلی سیاستورزی اخیر قالیباف و طیف اوست؛ تاجاییکه دبیرکل نزدیکترین حزب به قالیباف، سخنگوی شورای وحدت شده است و زمزمه سرلیستی خود قالیباف در تهران نیز به گوش میرسد.
از سویی دیگر، جبهه پایداری که هنوز در همراهی با شورای وحدت اصولگرایان دچار تردید است، اصرار دارد مدل و الگوی خود را بر شورا تحمیل کند تا سهمیه بیشتری بگیرد؛ در غیر این صورت احتمال جدایی آنها و دولیستهشدن اصولگرایان در انتخابات آتی مجلس زیاد است. این سهمخواهی جبهه پایداری البته مسبوق به سابقه است و در انتخابات گذشته نیز چون تهدید به جدایی کرده بودند، سهمی بیش و پیش از جایگاه خود در جریان اصولگرایی دریافت کردند. حالا که طیف و نگاه قالیباف و یارانش بر شورای وحدت غلبه کرده، احتمال اینکه این شورا با جبهه پایداری به توافق برسد، سختتر از گذشته است.
اردوگاه اصولگرایان
آخرین تغییرات در راهبردها و برنامههای انتخاباتی
به گزارش خبرگزاری فارس، غلامعلی حداد عادل، رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در همایش اساتید دانشگاه و مراکز آموزش عالی این شورا به تشریح اصول فعالیت این شورا پرداخت و اظهار داشت: این شورا بر اساس چند راهبرد و اصول شکل گرفته و فعالیت می کند که اصل اولیه، وحدت فراگیر است که قدمهای بسیاری برای تحقق آن برداشت شده است. وی اصل دوم فعالیت شورا را موضوع جوانگرایی و اصل سوم را حضور زنان در شورا عنوان کرد.
حدادعادل در ادامه به تشریح بایدها و نبایدهای شورای ائتلاف پرداخت و افزود: یکی از نبایدها در این شورا، تصمیمگیری از بالا به پایین است. به نظر ما دوره این نوع تصمیمگیری گذشته و از اول هم شاید این مدل تصمیمگیری از بالا به پایین در کارهای تشکیلاتی درست نبوده است. بر اساس همین نگاه، قرار شد، شورای ائتلاف نامزد معرفی نکند و صرفاً راه انتخاب نامزد را تعیین نماید و نباید دوم نیز عدم سهمدهی و سهم خواهی است.
پرویز سروری، عضو شورای ائتلافی اصولگرایان نیز در گفت و گو با روزنامه صبح نو توضیح داد: ما تلاش کردیم تا همه ظرفیتهای انقلابی را حول شورای ائتلافی جمع کنیم. حدود ۱۲ تشکل و حزب موثر انقلابی، در شورای مرکزی شورای ائتلاف بانوان و شورای ائتلاف استانها، نماینده مستقیم دارد. همچنین ما یک کمیته احزاب شکل دادیم که بقیه ظرفیت احزاب و تشکلهای انقلابی را دربرمیگیرد. تلاش شده است تا ظرفیتهایی از همه اقشار و اقوام و اصناف، در شورای ائتلاف حضور داشته باشند. همچنین درباره ظرفیت سازمانهای مردمنهاد و سازمانهایی از این دست، برنامهریزی کردهایم تا بتوانیم بهطور حداکثری از ظرفیت این مجموعهها استفاده کنیم. در بیانی کلی باید بگویم که تلاش کردهایم تا شورای ائتلاف نیروهای انقلاب را چندوجهی و چندبعدی پیش ببریم.
وی درباره حضور نماینده جبهه پایداری در شورای ائتلافی نیروهای انقلاب نیز گفت: با دوستان جبهه پایداری هم در ارتباط هستیم اما هنوز حضور این دوستان در شورای ائتلاف به قطعیت نرسیده اما باور دارم با توجه به اینکه مدل و فرایند انتخاب فرد منتخب و اصلح، با گذشته متفاوت و در عین حال بسیار منضبط است، نهتنها جبهه پایداری بلکه همه گروههایی که دلسوز حال مردم و انقلاب هستند، برای رسیدن به یک لیست موثر که بتواند وضعیت موجود را اصلاح کند، در شورای ائتلاف نیروهای انقلاب حضور پیدا خواهند کرد.
بیژن نوباوه، فعال سیاسی همسو با جبهه پایداری در گفتوگو با تارنمای نامهنیوز و در پاسخ به این که آیا در این دوره از انتخابات اصولگرایان در تهران به لیست واحد میرسند؟ اظهار داشت: طبق سنوات گذشته احتمالا نخواهد بود. این دوره شاید متفاوت باشد چون یک مقدار مسئله فرق می کند. بالاخره افرادی با پتانسیل قوی هستند که نقطه نظرات سنتی را درباره اجماع اصولگرایان قبول ندارند. اگر به روش گذشته عده ای بنشینند برای دیگران نفر انتخاب کنند، این شدنی نیست و نتیجه بخش نخواهد بود. خیلی افراد هستند که ظرفیت شان بالاترین است ولی در جریان اصولگرایی وقتی بحث می شود رفتارها با آنها خوب نیست بنابراین آنها ممکن است خودشان ظرفیت جدا شوند و حرف داشته باشند. البته ممکن هم هست که به نتیجه برسند ولی اینکه الان صحبت می شود دوباره به شکل سنتی اجماع می شود، من می گویم خیر فکر نمی کنم.
وی در ادامه درباره شورای ائتلاف نیروهای انقلاب گفت: نمیگویم اینها شورای نیروهای انقلاب هستند یا نیستند؛ اینکه یکی اسمی برای خودش میگذارد، این طور نیست که همه قبولش کنند. واقعیت آن است که بسیاری از اینها صلاحیت این اسمها را ندارند چون انقلابی و کاریزماتیک نیستند و زحمت جامعه را زیاد می کنند. مجلس باید کاریزماتیک باشد به طوری که تحت هیچ شرایطی منافع ملی را هدر ندهد و از بین نبرد.
امیررضا واعظ آشتیانی، فعال سیاسی اصولگرا درباره قطعیت حضور قالیباف در انتخابات مجلس شورای اسلامی و احتمال بالای سرلیستشدن او در میان نیروهای اصولگرا به تارنمای نامهنیوز گفت: سرلیستشدن آقای قالیباف در لیست انتخاباتی جبهه اصولگرایی هنوز قطعی نیست اما اگر قرار است نیروهای اصولگرا بر سرلیست به اجماع برسند باید تمام ابعاد و فاکتورها را در نظر بگیرند. اصولگرایان باید خردمندی و هوشمندی از خود نشان بدهند و تصمیمی نگیرند که چالشآفرین باشد.
وی تصریح کرد: جایگاه قانونگذاری با حوزه اجرا کاملا متفاوت است. در عین حال که سابقه اجرا میتواند باعث شناختن خلأهای قانونی شود اما نمایندگی مجلس و وضع قوانین متناسب هنری فارغ از اجراست و هرکسی نمیتواند دارای این هنر باشد. باید میان کسیکه در اجرا موفق بوده با کسیکه در امر قانونگذاری موفق است، تمییز قائل شد. برای مثال آقای باهنر قریب به ۲۸سال نماینده مجلس بوده است و آگاهیهای لازم را نسبت به وظایف پارلمانی دارد. طبیعتا میان چنین شخصیتی با فردیکه صرفا کار اجرایی کرده است تفاوت وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم در بیست و پنجمین جلسه شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به ریاست آیتالله محمد یزدی، اعضای جامعه مدرسین کماکان بر لزوم عدم ورود مصداقی جامعه مدرسین در مسئله انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی قم تاکید کردند.
در همین راستا یکی از اعضای این تشکل به تارنمای خبرآنلاین میگوید: بعد از بیانیه جامعه مدرسین حوزه علمیه صحبتی در میان اعضا مطرح شد که برخی از اعضا در جریان مشورت با مراجع و علمای قم افرادی را به عنوان کاندیدا به مردم استان قم معرفی شود. مردم همواره از جامعه مدرسین انتظار داشتند که در چنین بزنگاههایی وارد میدان شود و گزینههای قابل اعتماد را معرفی کند لذا این کنارهگیری نمیتواند توجیهپذیر باشد.
وی متذکر می شود: هنوز نظر قطعی درباره این ایده وجود ندارد و این احتمال هم هست که با بیانیه دوم مخالفت شود اما اگر قرار باشد به وظیفه اصلی اساسی خود عمل کنیم نمیتوانیم نسبت به انتخابات مجلس شورای اسلامی و اینکه چه کسی قرار است نماینده مردم قم در مجلس باشد بیتفاوت باشیم.
محمد عرب، دبیر حزب موتلفه استان قم در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا با بیان اینکه حزب موتلفه اسلامی استان قم در هیچ شورایی و ائتلافی که در راس آن احدی از نمایندگان یا کاندیداهای مجلس شورای اسلامی باشد یا با مهندسی ایشان شکل گرفته باشد شرکت نکرده و نمیکند و آن را مخالف روحیه کار جمعی و انقلابی میداند، اظهار کرد: حزب موتلفه قم برخی از جبههها را مصداق همه با من میداند و به دنبال تشکیل ائتلافی است که همه با هم کاندیداهای اصلح را برای نمایندگی از مرکز انقلاب معرفی نمایند.
وی ادامه داد: حزب موتلفه اسلامی معتقد است شهر مقدس قم و اهل قم به اندازه کافی نیروی انقلابی متعهد و متخصص برای ورود به مجلس دارد که نیازی به استقراض شخصیت از سایر شهرها نباشد؛ بنابراین دعوت برخی گروههای سیاسی از بعضی برادران اهل و متولد سایر شهرها به کاندیدا شدن از قم را اهانت به مردم و اهالی شریف قم و مایه سرخوردگی جوانان مستعد و انقلابی این شهر دانسته و آن را مخالف بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی میداند.
لزوم جلوگیری از ورود پولهای کثیف به انتخابات
محمد مهدی زاهدی، نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به وجود پولهای کثیف در انتخابات، اظهار داشت: اینکه قوانین ما به گونهای تدوین شده که پول در انتخابات تاثیر جدی دارد، حتما این قانون اشکال دارد و لازم است این قانون اصلاح شود به گونهای که پول در انتخابات سرنوشتساز نباشد.
وی تصریح کرد: باید علم، درایت، پاک دستی، بصیرت و تجربه ملاک انتخاب کاندیداها از سوی مردم باشد نه اینکه فردی تنها با یک مدرک تحصیلی کاندید شود و نظارت جدی هم بر نحوه هزینه کردها وجود نداشته باشد و فردی با به پشتوانه این پولها به مجلس راه یابد.
زاهدی با تاکید بر اینکه در قانون انتخابات خلا قانونی در زمینه جلوگیری از هزینه کردهای سرسامآور در انتخابات وجود دارد، ادامه داد: لازم است دستگاه های نظارتی به این مسئله ورود کنند و با آن برخورد کنند؛ اما متاسفانه در حوزه نظارت و اجرا ضعیف عمل میشود.