به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، بررسی امروز(۳ آذر) روزنامهها، خبرگزاریها و تارنماهای داخلی نشان میدهد که این رسانه ها تاکید کردهاند باید روش هدفمند و منسجم و برنامه بلندمدتی برای اقتصاد کشور تدوین شود در غیر اینصورت اصلاح اقتصادی معنایی ندارد و صرفا تغییر یک رقم اسمی در اقتصاد است.
رسانههای منتسب به جریان اصلاحطلب نوشتند: افزایش قیمت یک حامل سوخت در هفته گذشته و پرداخت یارانههای حمایتی از محل منابع ایجاد شده، بهعنوان یک راهکار اصلاحی صورت گرفت که سه قوه مجریه، مققنه و قضائیه با آن موافق بودند اما زمان اجرای این اقدام هماکنون نبود.
رسانههای اصولگرا نیز عنوان داشتند: نباید افزایش قیمت بنزین، بحث گرانی کالاها و اقلام ضروری مردم را به دنبال داشته باشد و دولت و دستگاههای نظارتی،سازمان بازرسی و ... باید نظارتهای لازم را در این بخش داشته باشند و حتی باید در این زمینه از اتحادیههای صنفی نیز کمک گرفته شود.
روزنامه ایران: دولت در مسیر اصلاح قیمت حاملهای انرژی و اصلاح سایر بخشهای اقتصادی، بسته جامع را در تمام حوزهها ببیند و به صورت همزمان اجرا کند. رسانههای اصلاحطلب
امکان برگزاری اجتماعات و راهپیماییها
به گزارش روزنامه آرمان ملی، شهربانو امانی، عضو شورای شهر تهران معتقد است: اگر مکانی برای برگزاری اجتماعات و راهپیماییها در اختیار مردم قرار میگرفت، طبیعتا افرادی هم که میخواستند سوءاستفاده کنند، این فرصت را پیدا نمیکردند، حال در این شرایط افرادی که مسئول امنیت کشور هستند، باید پاسخگو باشند چراکه هیچ الگو و مدلی را پیش پای مردم نمیگذارند. وی افزود: معتقدم اگر چنین تمهیدی را بعد از ۴۰ سالگی نظام میاندیشیدند و اعتراضات مردمی را به رسمیت میشناختند، مردم نیز هوشمندانه وآگاهانه همانطور که صاحب انقلاب هستند طبیعتا میتوانستند با آرامش اعتراضات خود را بیان کنند. در اعتراضات مدنی هدف مشخص است و معترضان بیانیه صادر میکنند و چنانچه لازم باشد، وارد مذاکره میشوند.
روزنامه آرمان ملی در مطلبی با عنوان راههای مسالمتآمیز برای بیان اعتراضات مینویسد: واقعیتی که در کشور ما وجود دارد این است که از چند سال پیش هم شاهد این اتفاقات بودیم و بحثی مطرح شد که محلی برای تجمعات در نظر گرفته شود اما آن بحث رها شد و دنبال نشد در حالی که اگر آن بحث دنبال میشد و مکانهایی برای تجمعات درنظر گرفته میشد که مردم به شکل قانونی اعتراضاتشان را بیان کنند و صدایشان را به گوش مسئولان برسانند، شاید آن موقع میشد جلوی خیلی از مسائل را گرفت. باید از همین الان ترتیبات قانونی برای نحوه بیان اعتراضات در نظر گرفته شود که این ترتیبات قانونی قطعا باعث میشود اعتراضات مورد سوءاستفاده یک عده خاص هم قرار نگیرد؛ کسانی که در داخل یا خارج از کشور میخواهند سوءاستفاده کنند. اگر به شکلی منطقی راهی قانونی برای بیان اعتراضات باز شود و یک راه قانونی در نظر گرفته شود، همان مکانهایی که دولت در نظر داشت برای تجمعات در نظر بگیرد، میتواند مناسب باشد و به تجمعات حالت مدنی داده شود. معمولا این نکته را هم باید در نظر داشت که در ارتباط با تصمیمات اینچنینی در همه کشورها یکسری اتفاقات میافتد. اعتراضات فرانسه هم که در پی افزایش قیمت بنزین رخ داد را حتما به خاطر داریم که آنجا هم اعتراضاتی را رقم زد.
لزوم فرهنگسازی در نحوه بیان اعتراضات
در بخشی از گزارش روزنامه اعتماد آمده است: همه ما باید شروع کنیم به فرهنگسازی. این فرهنگسازی هم باید در بین معترضین و تظاهرکنندگان صورت بگیرد تا در رفتارهایشان هنجارهای قانونی را رعایت کنند و هم بین نیروهای انتظامی و امنیتی که نوع مواجههشان با اعتراضها هنجارمند و قابلقبول باشد. این مجموعهها باید در کنار هم کار کنند تا ما بتوانیم به مساله اعتراضات قانونی در کشورمان سروسامان دهیم و جامعه از مواهب آن برخوردار شود. انتظار از آقای روحانی به عنوان رییسجمهوری که هم حقوقدان است و هم در طول شش سال گذشته بر حقوق فردی و اجتماعی آحاد جامعه تاکید داشته و به این صفت در جامعه شناخته شده، این است که دستگاههای ذیربط اجرایی را مکلف به اجرای راهبردهایی در این زمینه کنند که خودشان بارها بر آن تاکید کردهاند. باید از دستگاههای اجرایی حسابکشی و مشخص شود که آیا تعهدشان را انجام دادهاند یا نه؟ به نظرم رییسجمهور در آن بخش که به عنوان رییس قوه باید راهبردها را مشخص کند، کارش را انجام داده و این دستگاههای اجرایی و به طور مشخص وزارت کشور و معاونت حقوقی رییسجمهور هستند که باید راهبردهای کلی رییسجمهور را عملیاتی کنند. این انتظار از آنها، انتظاری جدی است. از رییسجمهور هم توقع داریم که تمهیدات لازم را برای نظارت بر عملکرد این دستگاهها در قبال راهبردهای اعلام شده، فراهم سازند.
نامناسب بودن زمان اجرای طرح سهمیهبندی بنزین
جواد امام، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با روزنامه آرمان ملی گفت: امروز راهی جز گرفتن این تصمیم نبوده و اگرچه تصمیم درستی است اما زمان اجرای آن زمان نامناسبی بوده است.
مهدی تقوی استاد دانشگاه در گفت و گو با روزنامه ایران اظهار داشت: افزایش قیمت یک حامل سوخت در هفته گذشته و پرداخت یارانههای حمایتی از محل منابع ایجاد شده، بهعنوان یک راهکار اصلاحی صورت گرفت که سه قوه مجریه، مققنه و قضائیه با آن موافق بودند. اما بر این باورم که زمان اجرای این اقدام اکنون نبود و با این گام امکان اصلاحات دیگر در شرایط فعلی از بین رفت. چراکه ما کشور واردکننده بنزین نبودیم. از سوی دیگر، توزیع پول حاصل از اصلاح قیمت بنزین، به مرور تورمزا خواهد شد و این سیاست نیازمند بازنگری جدی است. لذا اکنون شاید مهمترین اقدامی که باید انجام شود، بازنگری در مورد قیمت بنزین و توزیع منابع نقدی حاصل از آن باشد. کار کارشناسی انجام شده برای این تغییر، باید کامل شود و دولت بهعنوان مجری تصمیم سران قوا، نیاز دارد که تأمل بیشتری در سیاست افزایش قیمت بنزین انجام دهد.
حجتالاسلام علیرضا باطنی دبیر مجمع اصولگرایان استان اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت: افزایش ناگهانی قیمت بنزین به مردم شوک وارد کرد چراکه جامعه از نظر روانی آماده نبود و باید ضرورت این کار از قبل برای مردم تبیین میشد. هر جا اعتماد کردیم و مردم را محرم دانستیم و مسئلهای را با آنان در میان گذاشتیم پذیرفتهاند و تمام سختیها را با جان و دل پذیرا بودهاند.
بیانیه انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران
به گزارش روزنامه اعتماد در بخشی از بیانیه انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران آمده است: این اتفاقات اخیر که در پی افزایش قیمت بنزین رخ داد در کنار تبعاتی که داشت بار دیگر و با صدای بلندتری این حقیقت را فریاد زد که سیاست رسانه در ایران، بحرانزا و ضد منافع ملی است. در روزهای اخیر چون گذشته محدودیتهای اعمال شده بر رسانههای رسمی و شناسنامهدار تشدید شد و این امر بار دیگر شبهرسانههای فضای مجازی و فرامرزی را تبدیل به مرجع اصلی اطلاعرسانی برای مردم کرد.
اجرای درست توزیع بستههای حمایتی
روزنامه ایران در مطلبی عنوان داشت: دولت در مسیر اصلاح قیمت حاملهای انرژی و اصلاح سایر بخشهای اقتصادی، بسته جامع را در تمام حوزهها ببیند و به صورت همزمان اجرا کند. ما در سیاست خارجی، سیاست اجتماعی، سیاست اقتصادی و سیاست داخلی به بستههایی نیاز داریم که بتوانند مکمل هم باشند. اگر رئیس جمهوری میگوید کمک معیشتی باید به ۷۵ درصد از جامعه برسد چرا که این درصد از نظر معیشتی مشکل دارند، صحبت درستی است. ما هم با وی هم عقیده هستیم. اما حمایت در قالب کمک معیشتی باید به صورت درستی دیده شود و به افرادی که نیاز صددرصدی دارند، پرداخت شود.
احتمال تورمزا بودن این طرح
حسین درودیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا در مورد تورمزایی احتمالی این سیاست گفت: این طرح تزریق نقدینگی به معنای خلق نقدینگی جدید ندارد بلکه توزیع درآمدهایی است که برای دولت حاصل شده است، البته در برنامه اولیه دولت بنا بود که بخشی از این درآمد توزیع و بخشی دیگر برای جبران کسری بودجه باشد. در مجموع پرداختهای جبرانی از محل درآمدها است و از این زاویه نمیتوان انتظار تورم داشت.
وطن امروز: اهداف کلان اقتصادی محقق نمیشود مگر با یک روش هدفمند و منسجم و برنامه بلندمدت برای اقتصاد کشور، در غیر اینصورت اصلاح اقتصادی معنایی ندارد و صرفا تغییر یک رقم اسمی در اقتصاد است.رسانه های اصولگرا
اهداف کلان در اقتصاد کشور
در بخشی از مطلب روزنامه وطن امروز آمده است: اساسا اصلاح قیمت حاملهای انرژی با اهداف کلان صورت میگیرد، این یعنی قیمت بنزین اصلاح میشود که در مصرف، تغییر رویه خودروسازان در تولید خودروهای پرمصرف و سیاستگذاری مدیران شهری برای تامین زیرساختهای حملونقل عمومی تاثیرگذار باشد؛ این اهداف محقق نمیشود مگر با یک روش هدفمند و منسجم و برنامه بلندمدت برای اقتصاد کشور، در غیر اینصورت اصلاح اقتصادی معنایی ندارد و صرفا تغییر یک رقم اسمی در اقتصاد است.
مقابله با گرانی کالاها بعد از افزایش قیمت بنزین
علی اکبری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: باید زمینهسازیهای لازم قبل از افزایش قیمت بنزین برای این موضوع انجام میشد و مبالغی هم که با عنوان یارانهای هم که از محل درآمد حاصل در این بخش به مردم پرداخت میشود نیز باید قبل از این افزایش قیمت به حساب مردم واریز میشد تا همزمان با افزایش قیمت بنزین امکان برداشت آن فراهم شود.وی در پایان گفت: نباید افزایش قیمت بنزین، بحث گرانی کالاها و اقلام ضروری مردم را به دنبال داشته باشد و دولت و دستگاههای نظارتی و سازمان بازرسی و ... باید نظارتهای لازم را در این بخش داشته باشند و حتی باید در این زمینه از اتحادیههای صنفی نیز کمک گرفته شود.
روزنامه کیهان نوشت: گرچه آشوبگران و دشمنان در کمین نشسته این مرز و بوم، غائلهای به پا کردند و صاحبان انقلاب طومار نسخهها، دسیسهها و توطئههای کودتاگران را در هم پیچیدند و با حضور در صحنه، شعار مرگ بر آمریکا را در سراسر پهنه ایران طنینانداز کردند اما مسئولان گمان مبرند که این مردم خسته و گلایهمند از وضعیت بد اقتصادی و معیشتی، بر شیوه عملکردی مسئولین در افزایش قیمت حاملهای انرژی و به تأخیر انداختن این تصمیم و اجرای ناگهانی آن مهر تأیید زدهاند! انتظار و امید آن است که مدیران اجرایی کشور ضمن توجیه ابعاد اجرایی شدن طرح اصلاح قیمتهای حامل انرژی و همچنین طرح کمک معیشتی دولت، برای ثبات و تعادل بازار مانع افزایش قیمتها شوند و همچنین با دستور کار قرار دادن عملیاتی کردن موضوع شفافیت، به صاحبان انقلاب و سرمایههای ملی بگویند که درآمد معین دولت از افزایش بنزین چقدر است و در کجا هزینه خواهد شد.
وطن امروز در مطلبی عنوان داشت: اهداف کلان اقتصادی محقق نمیشود مگر با یک روش هدفمند و منسجم و برنامه بلندمدت برای اقتصاد کشور، در غیر اینصورت اصلاح اقتصادی معنایی ندارد و صرفا تغییر یک رقم اسمی در اقتصاد است
مالیات بر درآمد، راهکاری برای جبران کسری
روزنامه وطن امروز نوشت: شکی نیست که با توجه به کاهش درآمدهای نفتی ایران در کنار افزایش هزینههای جاری، دولت برای اداره امور ۲ راهکار کلی تحت عنوان کاهش هزینهها و افزایش درآمدها را پیش رو دارد. با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از بودجه کشور صرف هزینههای جاری شده و به صرف کاهش هزینهها از طریق صرفهجویی نمیتوان مشکلات اقتصادی را حل کرد، لاجرم دولت باید به دنبال افزایش درآمدهای پایدار خود باشد. بررسی سهم ترکیب درآمدهای مالیاتی در کشور طی ۱۰ سال گذشته نشان میدهد بیشتر درآمدهای مالیاتی در این مدت از مالیات بر کالا و خدمات و مالیات بر اشخاص حقوقی ناشی شده و مالیات بر ثروت و درآمد کمترین سهم را در تحقق درآمدهای مالیاتی در کشور داشته است. از این رو در شرایط فعلی بهترین و صحیحترین اقدام درآمدزا برای دولت را میتوان ایجاد پایههای جدید مالیاتی از جمله مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر مجموع درآمد و مالیات بر ثروت دانست؛ پایههای مالیاتیای که براحتی میتواند چیزی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی جدید نصیب کشور کند.
پاسخ مردم معترض به آشوبگران
خبرگزاری مهر در مطلبی با عنوان انزجار از آشوبگران به پهنای ایران عنوان داشت: روز گذشته نیز مردم در استانهای کردستان، آذربایجان غربی، تهران، خوزستان، سمنان، بوشهر، خراسان جنوبی و قزوین به میدان آمدند تا پاسخ آشوبگریهای روزهای گذشته را بدهند. ایرانیان بصیر هرچند برای تحقق مطالبات اقتصادی خود خواستار توجه جدی دولتمردان هستند، اما راه اعلام انتقاد و گلایه خود از شرایط اقتصادی را آشوبگری در خیابانها نمیدانند و بر همین اساس طی چند روز اخیر در این راهپیمایی حضور حداکثری پیدا کردند.