این ماهنامه با هدف ایجاد نوعی حساسیت و نظارت عمومی به تولیدات متنی در ایران، بهصورت تخصصی به موضوع «نقد ویرایشی» کتابهای موجود در بازار نشر ایران میپردازد.
«گفتار»، «دیدار»، «هشدار»، «زنهار»، «نقدوار» و «رهیار» بخشهای گوناگون این شماره را تشکیل میدهند که هرکدام با ایدهای محوری و به شکلهای گوناگون، «نقد ویرایشی» را پی میگیرند. در «گفتار»، سیدمحسن ملاباشی، سردبیر این شماره از «گاه نقد»، تهدیدهایی که زبان فارسی را نشانه رفتهاند و راههای نجات از آنها و ضرورت وجود نظارتی عمومی و تخصصی بر متنهای تولیدشده را شرح میدهد و از پیامدهای بیتوجهی به این تهدیدها و دستاوردهای اقدام بهموقع و سنجیده در برابر این تهدیدها سخن میگوید.
ذیل عنوان «دیدار» فاطمه هادی نگاهی گذرا به کتاب «امین زبان و ادب پارسی» میاندازد و جایگاه و ضرورت توجه جدی به آن را گوشزد میکند. سیدحمید حیدری ثانی در «هشدار»، کتابهای «دستور خط فارسی» و «فرهنگ املایی خط فارسی» فرهنگستان را به نقد میکشد و کاستیها و برتریهای آنها را برمیشمرد. همچنین، زمینههای برخی کاستیهای این دو اثر ارزشمند، مثل ساختار فرهنگستان زبان و ادب فارسی را هم تحلیل و واکاوی میکند.
ترجمههای آثار جوجو مویز و شهید محمدباقر صدر به زبان فارسی موضوع پروندههای گوناگونی است که بهترتیب، سیمین کاظمی و افسانه دهکامه و صفورا امینجواهری ذیل عنوان «زنهار» نوشتهاند. «نقدوار» نیز دربردارندۀ «نقد ویرایشی» کتابهایی از احمد پاکتچی، محمدرضا حدادپور جهرمی، محسن زال و احمدعلی قانع بهقلم راضیه حقیقت، سجاد محمدی، افسانه دهکامه و محمدمجید عمیدی مظاهری است. «رهیار» نیز با هدف هموارکردن راه دوستداران ویرایش و درستنویسی زبان فارسی، مهمترین و معتبرترین منابع موجود در این عرصه را معرفی میکند.
اولین شمارۀ ماهنامۀ «گاه نقد» با موضوع ویرایش و درستنویسی به سردبیری سیدمحسن ملاباشی، در ۱۵۲ صفحه در مراکز پخش و روزنامهفروشیها عرضه شده است. همچنین نسخۀ PDF این ماهنامه در نرم افزار طاقچه در دسترس علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
ماهنامۀ «گاه نقد» به همت سامانۀ کارشناسی کتاب مجمع ناشران انقلاب اسلامی، با توجه به خلأ در نقد تخصصی حوزههای مختلف کتاب تدوین و در حوزههای گوناگون ادبیات داستانی، تاریخ، علوم اجتماعی، فلسفه، زبان فارسی و درستنویسی، روانشناسی و دین مطالب تخصصی این حوزهها عرضه خواهد شد.