تهران - ایرنا - تولید و رونق دادن به کسب و کارهای داخلی در سالهای اخیر بسیار بیشتر از گذشته اهمیت یافته و نامگذاری سالهای ۱۳۹۷ و ۹۸ با عناوینی همچون «رونق کالای ایرانی» و «رونق تولید» گواه این موضوع است.
فشار تحریمهای اقتصادی علیه ایران که نه تنها صادرات بلکه واردات را هم دچار سختیهای بسیار کرده، راهی جز رفتن به سمت رونق بخشیدن به تولید و کسب و کارهای داخلی باقی نگذاشته است.
رهبر معظم انقلاب که سال ۱۳۹۸ را به عنوان «رونق تولید» نامگذاری کردند، در جمع تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی با تاکید براینکه برای نجات اقتصاد کشور نباید منتظر پایان تحریمها بود، گفتند: «اگر ملت ایران و فعالان اقتصادی و اندیشمندان کشور بتوانند با تکیه بر توان داخلی تحریمها را بی اثر کنند، عامل تحریم کننده نیز از ادامه تحریمها دست برخواهد داشت زیرا متضرر خواهد شد.»
هنوز فاصله زیادی با اهداف و رویکردهای مورد نظر برای تولید نیازمندیها در داخل کشور داریم و مهمترین مساله این است که نهضت ملی ساخت داخل را در تمامی جوانب باید داشته باشیم یعنی تمام جوانب کشور اعم از صنعت، شرکتهای دانشبنیان، سازمان ملی استاندارد و حتی مدارس نیز باید به این موضوع ورود پیدا کنند تا این نهضت شکل بگیرد.
رتبه ایران در آخرین گزارش شاخص کسب و کار دنیا در ۲۰۱۸ میلادی از ۱۲۸ پایینتر نیامد؛ یعنی برای انبوه سرمایهگذاران خارجی که دنبال جایی برای تولید و راه اندازی کسب و کار هستند، ۱۲۷ انتخاب بهتر از ایران وجود دارد.
«رضا رحمانی» وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در پیامی اعلام کرد: «پیشبرد نهضت ساخت داخل و حمایت همه جانبه از آن راهبرد اصلی این وزارتخانه است.» در پیام رحمانی به هفتمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی (رینوتکس) که در آیین گشایش آن خوانده شد، آمده است: «رهبر معظم انقلاب سال ۱۳۹۸ را سال رونق تولید نامگذاری فرمودند و بر این اساس برنامه ویژهای مشتمل بر ۳۴ پروژه در ۷ محور در وزارت صمت تدوین و نهضت ساخت داخل راهبرد اصلی این وزارت قرار گرفته است که با مجاهدت شبانه روزی تمامی ارکان بخش صنعت ، معدن و تجارت در حال اجراست. به تاسی از رهنمودهای داهیانه رهبر معظم انقلاب، مجموعه صنعت، معدن و تجارت با مجاهدت شبانه روزی در جبهه های مختلف جنگ اقتصاد در پی تحقق سیاستهای اقتصادی مد نظر معظمله است تا بر تکیه بر توسعه دانش و فناوری در همه بخش های مختلف، ضمن پیشروی برنامه های متعدد، اقدامات لازم برای تاب آوری اقتصاد کشور در دوران سخت جنگ اقتصادی را فراهم کند.»
بنا بر گفته فعالان و مسئولان در حوزه تولید، آنچه که امروز بیش از هر چیز در شرایط اقتصادی و تولیدی کشور اثر تعیین کننده دارد، توزیع پول، وام و یارانه نیست بلکه تقویت فرهنگ کارآفرینی و تلاش برای تربیت نیروی خلاق و ماهر است.
براساس نظر فعالان عرصه تولید و کارشناسان این حوزه علاوه بر دقت نظر و توجه به مشکلات جامعه کارگری و تلاش برای ایجاد امنیت شغلی در آنها، باید شرایط رونق تولید را با کم کردن موانع اداری بر سر راه کسب و کار، کاهش مالیات برای فعالیتهای تولیدی، نظارتهای دقیق دولت بر پرداخت تسهیلات رونق تولید و هدایت نقدینگی و سپرده گذاریهای به سمت فعالیتهای تولیدی فراهم کرد.
کارشناسان حوزه تولید بر این باور هستند که تولید و رونق آن صرفاً با پرداخت وام محقق نمیشود، علاوه بر تلاش دولت در راستای پرداخت تسهیلاتی به منظور رونق تولید باید در کنار آن فرهنگ کارآفرینی و استفاده و بهرهوری از شرایط و داشتههای موجود مورد آموزش قرار گیرد. به این صورت که تربیت نیروی کار متناسب با نیاز جامعه و بر مبنای مهارت مورد نیاز صورت گیرد و صرفاً با دادن یک مدرک تحصیلی به دانش آموختگان، توقع کار دولتی، پشت میز نشینی و مشغول شدن در کارخانجاتی که دولت فراهم میکند خلاصه نشود بلکه خود افراد بدنبال خلق ایده و کارآفرینی باشند.
در پرونده خبری پیش رو، موضوع رونق تولید با محور بررسی مشکلات و موانع تولید، ضرورت هدایت سپرده گذاریها به سمت تولید، تقویت روحیه کارآفرینی و ارایه راهکارهای رونق واحدهای تولیدی از سوی مسئولان و کارشناسان برای بهره برداری مخاطبان به تفصیل بیان شده است.