به گزارش خبرنگار ایرنا آمریکای ترامپ با وجود گرفتار شدن در مخصمه بازخواست کنگره و ماجرای استیضاح، کماکان پیگیر سیاستهای خصمانه علیه ملت ایران است و تلاش میکند با همکاری متحدین منطقهایاش ایران را در منطقه منزوی کند. در همین راستا نشستی به میزبانی منامه برگزار شد که نماینده رژیم صهیونیستی هم در این نشست حضور داشته است.
ظاهرا ماجرا و موضوع این نشست امنیت کشتیرانی و هوانوردی و جلوگیری از قاچاق سلاح در منطقه خلیج فارس بوده است اما در هدف اصلی از آن ائتلاف سازی و ایجاد اجماع جهانی علیه تهران است و از جهاتی می توان این نشست را تداوم نشست شکیت خورده ای عنوان کرد که در ورشو برگزار شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با برگزاری این گونه نشستها سعی دارد روند عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی را تسهیل کرده و طرح موسوم به معامله قرن که بارها اعلام آن به تاخیر افتاده را به سرعت اجرایی کند. البته برخی از ناظران مسائل منطقه بر این باورند که نشست منامه که در چهارچوب بزرگتر معامله قرن در حال پیگیری است یکی از اهداف اصلی آن اخاذی و باجگیری از کشورهای ثروتمند منطقه است.
در حاشیه این نشست جان سیرود معاون سیاسی وزیر دفاع آمریکا و عادل الجبیر وزیر مشاور عربستان در امور خارجه در دیدار با یکدیگر درباره ایران گفتوگو کردند. دو طرف در این دیدار همچنین درباره موضوعات امنیتی منطقه، ازجمله یمن و مقابله با ایران رایزنی کردند. البته جزئیاتی از گفت و گوهای این دیدار منتشر نشده است.
عادل الجبیر که چند ماهی است از مقام وزارت خارجه برکنار شده است در نشست منامه طی سخنانی ضمن آنکه اعلام کرد ریاض مخالف گفت وگو با تهران نیست، در عین حال ادعای سابق خود در مورد دخالت ایران در حمله به تاسیاست نفتی آرامکو در شرق این کشور را تکرار کرد ادعایی که ظاهرا مستندات جدی نداشته و از همین رو از سوی جامعه جهانی پذیرفته نشده است. الجبیر این را هم گفته است که سیاست بازدارنده علیه تهران میبایست ادامه یابد تا مانع از تکرار چنین حملاتی از سوی ایران شویم.
این مقام سعودی با بیان اینکه سیاست جلب رضایت ایران کار ساز نیست، ادعا کرد: منطقه پس از حملات شکل گرفته علیه تاسیسات نفتی سعودی آرامکو در ۱۴ سپتامبر گذشته بر سر دو راهی خیر و شر قرار گرفته است و منطقه میبایست از میان آن دو یکی را برگزیند.
خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین هم در آستانه برگزاری این کنفرانس در اظهاراتی بیسند و مدرک با متهم کردن ایران به دخالت در امور داخلی کشورش، مدعی انتقال سلاح و مواد منفجره از ایران به بحرین شد.
واکنش تهران؛ مروجان تروریسم فرافکنی نکنند
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به میزبانی منامه از این نشست، اقدامات ضد ایرانی دولت بحرین در برگزاری نشستهای مشکوک و تحریک آمیز و همچنین اتهامات وارده در بیانیههای اخیر وزارت خارجه آن کشور را علیه جمهوری اسلامی ایران، محکوم و اینگونه نشستها را اقدامی در جهت برهم زدن ثبات و امنیت و زمینه ساز مداخلات نیروهای فرامنطقه ای و رژیم صهیونیستی در منطقه خلیج فارس دانست.
سید عباس موسوی همچنین مقامات بحرین را به توقف تحرکات و اقدامات نابخردانه و اتخاذ رویکردی سازنده به جای ایفای نقش تدارکاتی در برگزاری چنین نشستهایی فراخواند و افزود: امنیت کشورهای منطقه غیرقابل تفکیک است و امکان برخورداری برخی از امنیت به بهای ناامنی دیگران وجود ندارد و انتظار میرود کشورهای منطقه با تدبیر و دوراندیشی مانع مداخلات تنش آفرین بیگانگان در منطقه شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات بیاساس و اتهامات واهی مطرح شده از سوی برخی شرکتکنندگان در اجلاس گفت وگوی منامه در بحرین، ضمن بیارزش خواندن این اظهارات، اتهامات وارده به کشورمان را مردود خواند و گفت: کشورهایی که خود مولد و مروج تروریسم و افراطگرایی بوده و با زیر پا گذاشتن اصل حسن همجواری، در امور داخلی دیگران مداخله کرده و امنیت منطقه را به واسطه جلب نیروهای بیگانه تضعیف کردهاند، نمیتوانند با فرافکنی مشکلات خودساخته را به جمهوری اسلامی ایران نسبت دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: تجاوز نظامی به یمن به رهبری عربستان سعودی و به خاک و خون کشیدن دهها هزار نفر از زنان و کودکان بیگناه و نابود کردن همه زیرساختهای آن کشور و توسل به رفتارهای استعماری در تلاش برای سرنگونی حکومتهای مشروع و روی کار آوردن رژیمهای تحت حمایت از حافظه تاریخی افکار عمومی منطقه و جهان پاک نخواهد شد.
نکته قابل تامل اینکه در نشست منامه بهمسائل جدی و مبتلابه منطقه مانند بحران فراگیر خلیج فارس و خاورمیانه، تشدید غیرمنطقی تنشها از سوی آمریکا علیه تهران، فروش میلیاردها دلار اسلحه به کشورهای منطقه و تبدیل خاورمیانه به انبار مهمات، جنگ بی نتیجه علیه ملت یمن، اشغالگری صهیونیستها به عنوان ام المصائب مشکلات خاورمیانه هیچ اشاره ای نشده است
نکته قابل تامل دیگر اینکه نمیتوان به موضوع امنیت دریایی و کشتیرانی نگاه یکجانبه داشت طی یکی دو هفته اخیر تلاشهایی برای آسیب زدن به کشتیهای ایرانی انجام شده است که در هر صورت عامل و آمر آن مشخص خواهد شد و کسی در عزم و جدیت ایران در دفاع از منافع و امنیت خود تردید ندارد کما اینکه ساقط کردن پهپاد متجاوز آمریکایی و توقیف کشتی متخلف انگلیسی به خوبی عزم و اراده تهران را به همگان نشان داد.
این کنفرانس با عنوان «کارگروه ورشو درباره امنیت دریانوردی و حمل و نقل هوایی» دوشنبه آغاز به کار کرد، دنباله کنفرانسی است که تحت رهبری آمریکا در ماه فوریه گذشته در ورشو برگزار شد. در همان زمان نیز بسیاری از چهرههای سیاسی آمریکایی و اروپایی کنفرانس ورشو را شکستخورده اعلام کردند. امروز هم انتظار نمیرود از چنین نشستهایی آبی برای برگزار کنندگان آن گرم شود.