انتخابات فرصتی برای سنجش اراده و انتخاب افراد، نماد مردم سالاری دینی و بستری برای عینیت بخشیدن به جنبه جمهوریت نظام اسلامی است که تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران از آن بی بهره بودند.
هیچ حکومتی بدون برگزاری انتخابات نمیتواند ادعای دموکراسی و آزادی داشته باشد و چگونگی برگزاری انتخابات همواره یکی از مهم ترین مسایل یک نظام سیاسی است که تمامی کشورها متناسب با فرهنگ ، سیاست و الگوهای اقتصادی برای خود نظام انتخاباتی طراحی و تعریف می کنند. با توجه به رشد جوامع و آگاهی مردم ،انتخابات در هر کشور شرایط خاص و پیچیدگی های خود را دارد که برای رسیدن به نتیجه مطلوب و رضایت افکار عمومی باید ساز و کارهای آن علمی ، دقیق و به روز و کم هزینه باشد .
در طی سالهای پس از انقلاب و فراهم شدن شرایط برای مشارکت مردم در انتخابات ،معاندان نظام و رسانه های خارجی همواره تلاش داشتند تا فضای امید و نشاط در جامعه و شور انتخاباتی را تحت الشعاع مسائل خاص قرار دهند که خوشبختانه همکاری تمامی نهادها و مسئولان دست اندرکار سبب شد تا شاهد برگزاری انتخاباتی پرشور و سالم در دوره های مختلف باشیم .
در طول چند دهه گذشته پس از انقلاب به طور میانگین هر سال یک انتخابات در ایران برگزار شده است و رییس جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری از طریق آرای عمومی انتخاب شده اند به طوریکه می توان گفت جمهوری اسلامی ایران در زمینه تعدد مراجعه به آرای عمومی در بالاترین سطوح کشورهای جهان قرار میگیرد.
حدود سه ماه به برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان باقی مانده است و همه اعضای کمیتههای ستاد انتخابات کشور و همچنین اعضای ستاد امنیت انتخابات کشور در محل ستاد استقرار پیدا کرده اند تا فعالیت های محوله را بر اساس برنامه زمان بندی شده انجام دهند.
در این راستا همچون دوره های گذشته ستاد انتخابات کشور با حضور وزیر کشور، رئیس و اعضای ستاد انتخابات، اعضای هیات مرکزی نظارت بر انتخابات، اعضای هیات مرکزی بازرسی انتخابات به طور رسمی فعالیت خود را از ۲۰ آبان ماه در وزارت کشور آغاز کرد .
این ستاد شامل بخش هایی چون کمیته اطلاع رسانی، هیات بازرسی، کمیته فن آوری و آمار، کمیته حقوقی، کمیته استعلامات و حراست و بخش مربوط به نماینده شورای نگهبان خواهد بود.
ستاد انتخاباتی استانها نیز از شنبه (۲۵ آبان) به تدریج فعالیت خود را آغاز کرده اند و بر اساس روند همیشگی کار، با دستور وزیر کشور از ۱۰ آذرماه امسال فرمانداران سراسر کشور شروع ثبتنام داوطلبان وارد مرحله اجرایی انتخابات میشوند؛ از طرف دیگر داوطلبان نیز یک هفته برای ثبت نام فرصت دارند تا به فرمانداریها، وزارت کشور و یا سفارتخانههای ایران در خارج از کشور مراجعه کنند.
ثبت نام انتخابات از دهم آذرماه جاری آغاز می شود و تا شانزدهم این ماه ادامه دارد؛ دوم اسفند ماه امسال زمان برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و میاندورهای مجلس خبرگان رهبری است.
مشارکت ۲۰ دستگاه اجرایی در انتخابات
در این دوره از انتخابات ۲۰ دستگاه اجرایی در حوزههای امنیتی، اجتماعی، رسانه ای و نظارتی در برگزاری انتخابات مشارکت دارند و شعار امسال انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی« گام دوم انقلاب، قانونمداری، بیطرفی و انسجام ملی» است.
«سید اسماعیل موسوی» سخنگو و دبیر ستاد انتخابات کشور هم از افزایش یک حوزه انتخابی به حوزههای انتخاباتی در دور یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی خبر داده و گفته است: در این دوره ۲۹۰ نماینده از ۲۰۸ حوزه انتخابیه وارد مجلس میشوند.
«در دوره گذشته ۲۰۷ حوزه انتخابیه داشتیم که در یکی از حوزههای انتخابیه استان آذربایجان غربی به دلیل وسعت و جمعیت تفکیک صورت گرفت و اکنون در کشور ۲۰۸ حوزه انتخابیه وجود دارد.»
برگزاری ۸۵ درصد انتخابات به صورت الکترونیکی
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور نیز با اعلام اینکه بیش از ۸۵ درصد مراحل رای گیری در انتخابات مجلس به صورت الکترونیکی خواهد بود؛ این امید را داده که با این اقدام ۹۰ درصد از تخلفات انتخاباتی به صفر میرسد.
به گفته وی، «مهمترین قسمت انتخابات احراز هویت است و بیشترین تخلفات در این بخش رخ میدهد از این رو با شورای نگهبان به توافق رسیدیم که از سیستم الکترونیکی برای این بخش استفاده کنیم.همچنین به توافق اولیه رسیده ایم که اخذ و شمارش آرا در ۱۴۰ شهر نیز الکترونیکی باشد.»
بررسی انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۱۰ دوره قبل نشان میدهد تنها ۲ بار سرنوشت انتخابات در دور اول مشخص شده و هشت بار معادل ۸۰ درصد به دور دوم کشیده شده است.
خراسان شمالی / بهترین ها انتخاب نشوند مردم تاوان می دهند
استاندار خراسان شمالی در آیین افتتاح ستاد انتخابات استان تاکید کرد: باید فضای سالم برای برگزاری انتخابات فراهم شود؛ به گونه ای که مردم با سلائق مختلف حس کنند که رای آنان تاثیرگذار است.
محمدعلی شجاعی با بیان اینکه در این دوره از انتخابات باید بهترین ها انتخاب شوند، اظهار داشت: اگر بهترین ها انتخاب نشوند مردم تاوان خواهند داد و همچنین مجریان نیز در آینده با آنان نخواهند توانست کار کنند.
استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی دارای چهار کرسی مستقل نمایندگی در مجلس شورای اسلامی است و شهرستان فاروج در این استان نیز با شهرستان قوچان در خراسان رضوی مشترکا یک کرسی نمایندگی در خانه ملت دارند.
با توجه به درگذشت آیت الله حبیب الله مهمان نواز، نماینده چهار دوره این استان در مجلس خبرگان رهبری در اردیبهشت پارسال، جایگزین وی در این مجلس نیز در انتخابات اسفندماه امسال برگزیده خواهد شد.
ایلام / گرایشهای قومی انتخابات را تحت تاثیر قرار ندهد
استاندار ایلام در آیین افتتاحیه ستاد انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی استان ایلام اظهار داشت: هرچند تعصبات ایلی و قبیلهای موجب مشارکت حداکثری مردم میشود اما تبعات منفی دیگری نیز برای استان در پی دارد زیرا ارائه برنامهها و قولهای غیرواقعی کاندیداها قبل از شروع انتخابات موجب ایجاد انتظارات بیجا و غیرمنطقی مردم از نمایندگان میشود.
قاسم سلیمانیدشتکی افزود: باید رسانهها، دست اندارکاران انتخابات، سران و بزرگان ایلات و طوایف مختلف بدور از هرگونه تعصب قومیتی یا جناحی مردم را به مشارکت حداکثری در انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی ترغیب کنند تا انتخاباتی پرشور و باشکوه برگزار شود.
شهرستانهای ایلام، ایوان، سیروان، چرداول، ملکشاهی و مهران در حوزه انتخابیه شمال و شهرستانهای بدره، دره شهر، دهلران و آبدانان در حوزه انتخابیه جنوب استان ایلام قرار دارند.
تعداد شعب اخذ رای انتخابات مجلس در استان ۵۵۰ شعبه ثابت و سیار است.
استان ایلام دارای سه کرسی از صندلیهای مجلس شورای اسلامی است که در حال حاضر سلام امینی، جلال میرزایی و شادمهرکاظم زاده عهده دار این سه کرسی هستند.
البرز/ هدف مشترک ستاد اجرایی برگزاری انتخاباتی پرشور است
استاندار البرز نیز در آیین فعالیت ستاد انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تمام جلسات ستاد انتخابات البرز در زمان مقرر تشکیل شده، گفت: براساس زمانبندی تعیین شده تمام امور مربوط به انتخابات براساس ابلاغیهها و روند قانونی در البرز دنبال شده است.
شهبازی با بیاین اینکه تمام اعضای ستاد البرز با اشراف کامل بر مسئولیتهای خود آماده انجام وظایف خود هستند اظهار داشت :اعضای ستاد اجرایی و نظارت انتخابات نیز یک هدف مشترک را با عنوان برگزاری انتخاباتی پرشور و سالم دنبال می کنند.
قم/با عملکرد صحیح سلامت انتخابات را تضمین کنیم
فرماندار قم با بیان اینکه بیش از ۵ هزار عامل اجرایی در روند برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی فعال خواهند بود، گفت: دستگاه های اجرایی برای برگزاری باشکوه انتخابات تعامل و همکاری خود را آغاز کردهاند.
مرتضی حیدری درجلسه شورای اداری شهرستان قم تصریح کرد: ستاد برگزاری انتخابات قم، با عملکرد صحیح خود، سلامت انتخابات و اطمینان بخش بودن آن را دربین عموم مردم تضمین خواهد کرد.
استان قم سه نمانیده در مجلس شورای اسلامی دارد.
قزوین /تحرکات نامزدهای احتمالی رصد می شود
رییس ستاد انتخابات استان قزوین گفت:تلاش می کنیم انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در سطح این استان ۱۰۰ درصد الکترونیکی برگزار شود تا میزان صحت، دقت و سرعت در فرایند جمع آوری و شمارش آرا افزایش یابد.
منوچهر حبیبی با اشاره به اینکه ستاد انتخابات استان از چهار ماه قبل فعالیت خود را آغاز کرده و مقدمات برگزاری انتخابات باشکوه فراهم شده است، گفت: تحرکات نامزدهای احتمالی رصد میشود و تلاش می کنیم در این دوره از انتخابات، شعب سیار را به حداقل ممکن برسانیم.
همدان/ برگزاری انتخابات سالم اولویت است
استاندار همدان گفت: برگزاری انتخابات سالم و با حضور و مشارکت حداکثری در اولویت مجموعه مسئولان ستاد انتخابات است.
سید سعید شاهرخی در جلسه ستاد انتخابات استان همدان افزود: اداره امور بر مبنای اعتدال و عقلانیت یکی از اولویت های محوری است و در استان تلاش شده این مهم را به عنوان امانتدار انجام دهیم.
وی با بیان اینکه بهترین و باسابقهترین فرمانداران کشور در این استان مشغول به فعالیت هستند اظهار داشت: در همه شهرستانها شرایط انتخابات فراهم شده و تاکنون ۱۵۷ نفر به عنوان کاندید احتمالی فعال شدند که ۲۹ نفر از آنها سابقه نمایندگی در ادوار گذشته را دارند.
همدان با ۱۰ شهرستان و هفت حوزه انتخابیه دارای ۹ کرسی در مجلس شورای اسلامی است.
اصفهان/ زمینه مشارکت حداکثری مردم در انتخابات فراهم شود
استاندار اصفهان بر رعایت اصل بیطرفی و قانونگرایی دستاندرکاران برگزاری انتخابات در استان تاکید و ابراز امیدواری کرد دست اندرکاران برگزاری انتخابات با مد نظر قراردادن این موارد، زمینه مشارکت حداکثری مردم در این رویداد مهم سیاسی را فراهم کنند.
عباس رضایی روز چهارشنبه در پنجمین جلسه با فرمانداران و بخشداران با اشاره به اینکه استانداری ها بطور مستقیم کار هماهنگی، نظارت و پیگیری امور مربوط به برگزاری انتخابات را برعهده دارند و مسئول اجرای این رویداد سیاسی هستند، از فرمانداران و بخشداران استان خواست برای برگزاری هرچه بهتر انتخابات تلاش کنند.
استان اصفهان با احتساب نماینده ارامنه اصفهان و حنوب ایران دارای ۲۰ نماینده در مجلس شورای اسلامی است.
مرکزی /بیطرفی و قانونمندی فصل الخطاب ستاد انتخابات استان مرکزی است
استاندار مرکزی گفت: بیطرفی و قانونمندی فصل الخطاب ستاد انتخاباتی این استان در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفندماه امسال است.
سید «علی آقازاده» عصر سه شنبه در آیین معرفی اعضای ستاد انتخابات استان مرکزی افزود: وظیفه اصلی بخش دولتی، شورای نگهبان و تمامی مجریان انتخابات اجرای صحیح قانون و بی طرفی کامل از نامزدهای انتخاباتی است.
استان مرکزی هفت کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی دارد.
سمنان/مشارکت سیاسی رونق بخش انتخابات
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان گفت: جریان های سیاسی، با مشارکت فعال، فضای انتخابات امسال را رونق بخشند.
حبیب الله خجسته پور در نشست ستاد انتخابات استان سمنان انتخابات را یکی از ارکان اصلی و مهم مردم سالاری دینی در ایران دانست و افزود: مردم همواره در آیین های مختلف دلبستگی خود را به نظام جمهوری اسلامی نشان دادند و در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی شهروندان با مشارکت هرچه بیشتر در پای صندوق رای حاضر می شوند.
استان سمنان چهار نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد.
در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان سمنان ۱۰۹ نفر نامزد شده بودند که از این تعداد ۵۳ درصد رد صلاحیت، سه درصد منصرف و ۴۴ درصد تأیید صلاحیت شدند. بالاترین میزان مشارکت مردم استان سمنان در انتخابات مجلس شورای اسلامی برای مجلس ششم با ۷۶.۱ درصد و کمترین مشارکت در مجلس یکم با ۵۵.۵ درصد بود.
خراسان رضوی /امادگی عوامل اجرایی انتخابات در خراسان رضوی
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی خراسان رضوی گفت: علاوه بر تشکیل هیات پنج نفره مرکزی بازرسی انتخابات استان، هیاتهای بازرسی در ۲۹ شهرستان تشکیل و احکام اعضا نیز ابلاغ شده است و به موازات آن برای هر شهرستان اعضا دبیرخانه نیز منصوب شده اند.
حسن جعفری شمار صندوق های رای پیش بینی شده در انتخابات آتی را حدود سه هزار و ۵۰۰ صندوق اعلام کرد و گفت: نسبت به دوره قبل انتخابات مجلس شورای اسلامی این تعداد ۱۰ درصد افزایش یافته است.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: ستاد انتخابات استان ۱۱ عضو و ۶ کمیته زیر مجموعه دارد که احکام همه اعضای کمیته های آن صادر و ابلاغ شده است، همچنین ۹ عضو این کمیته را بانوان تشکیل می دهند که نسبت به انتخابات سال ۹۴ مجلس شورای اسلامی این تعداد ۲۵ درصد افزایش داشته است.
خراسان رضوی ۱۸ نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد که سهم حوزه انتخابیه مشهد و کلات پنج نماینده است.
تهران/ پیش بینی ثبت نام از پنج هزار داوطلب
در تهران نیز با آغاز فعالیت ستاد انتخابات در فرمانداری تهران و دیگر شهرستانهایی که حوزه انتخابیه هستند، پیش بینی شده است که بین سه تا پنج هزار نفر در حوزه انتخابیه تهران برای انتخابات مجلس ثبت نام کنند.
به گفته عیسی فرهادی فرماندار تهران، تمهید لازم برای برگزاری انتخابات باشکوه و قانون مدار در استان تهران آغاز شده است و کمیته های هم تراز استان در فرمانداری تشکیل و بر اساس وظایف مصوب، اقدامات مربوطه در حال انجام است. بازبینی شعب اخذ رای و جانمایی استقرار شعب جدید به اتمام رسیده است. در شعب بالای ۱۳۰۰ رای، پیش بینی استقرار شعبه جدید صورت پذیرفته است.
وی به شرایط ویژه تهران و تعداد زیاد داوطلبین اشاره کرد و گفت: انتخابات تهران به لحاظ تعداد ثبت نام داوطلبین، شمارش و تجمیع آرا، شرایط خاص و منحصر به فرد خود را دارد.
فرماندار تهران افزود: پیش بینی می کنیم بین ۳ تا ۵ هزار نفر در حوزه ی انتخابیه تهران برای انتخابات مجلس ثبت نام کنند؛ از این رو هماهنگی هایی با مدیریت مجموعه مصلای تهران انجام شده و در صورت تایید نهایی، سایت ثبت نام فرمانداری تهران در سوله ورزشی مصلی تهران که در جنب فرمانداری واقع شده، انجام خواهد شد.
فرهادی ادامه داد: فرمانداری تهران وظیفه برگزاری انتخابات اقلیت های دینی را نیز بر عهده دارد که تمهیدات لازم در این رابطه نیز اندیشیده شده است.
«همچنین برای تسریع در فرایند ثبت نام داوطلبان، نمایندگان ثبت احوال، وزارت علوم، حوزه علمیه و دانشگاه آزاد اسلامی برای بررسی اولیه مدارک ثبت نام شوندگان در فرمانداری تهران مستقر می شوند تا نقایص احتمالی به مراجعان اعلام شود.