ناآرامی‌های شهرهای کشور پس از اعلام تصمیم برای اصلاح و افزایش قیمت بنزین، سبب شد تا به دستور شورای امنیت کشور دسترسی به اینترنت جهانی برای چند روز در ایران قطع شود. این موضوع باوجود اثرگذاری بر کنترل دامنه ناآرامی‌ها، تبعات مختلفی در حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی داشت.

تهران- ایرنا- ناآرامی‌ها در شهرهای مختلف ایران پس از اعلام تصمیم برای اصلاح و افزایش قیمت بنزین طی آبان ماه ۱۳۹۸، سبب شد تا به دستور شورای امنیت کشور دسترسی به اینترنت جهانی برای چند روز قطع شود. این موضوع باوجود اثرگذاری بر کنترل دامنه ناآرامی‌ها، تبعات مختلفی در حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی کشور داشت.

در پی افزایش قیمت بنزین در ۲۴ آبان ۹۸ و ایجاد ناآرامی‌ها در کشور، بر اساس تصمیم شورای امنیت کشور اینترنت در ۲۶ آبان قطع و پس از چند روز به مرور وصل شد.

پس  از قطع اینترنت مقامات و مسئولان مرتبط با موضوع، اظهارات گوناگونی را مطرح کردند؛ دفاع برخی مسئولان برای کنترل ناآرامی ها و نقش رسانه های معاند در انتشار اخبار جعلی و نیز تشریح زیان های اجتماعی و اقتصادی قطعی اینترنت از سوی برخی دیگر مراجع و کارشناسان از جمله این اظهارنظرهابود.

«محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که دو روز بعد از قطع اینترنت اعلام کرد اطلاعی درباره زمان رفع محدودیت آن ندارد، دوم آذر از قطع اینترنت و بروز مشکلات برای بسیاری مشاغل از مردم عذرخواهی کرد و یک روز بعد از آن با بیان اینکه «پیگیر تسریع وصل اینترنت گوشی‌های تلفن همراه است و به محض ابلاغ دستور وصل مجدد، آن را اجرا می‌کند»، گفت: وزارت ارتباطات درخصوص قطع و وصل اینترنت تصمیم‌گیر نیست و این وظیفه بر عهده شورای امنیت کشور است. «غلامحسین اسماعیلی» سخنگوی قوه قضائیه هم اعلام کرد که این موضوع ارتباطی با قوه قضائیه ندارد و دستور مراجع امنیت ملی بوده است.

در این میان افرادی همچون «مصطفی کواکبیان» عضو کمیسیون امنیت و شورای فضای مجازی مجلس شورای اسلامی خواستار این شدند که فیلترینگ اینترنت هرچه سریعتر برطرف شود.

ششم آذرماه «امیر ناظمی» رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز اعلام کرد که شاید بتوان قطعی اینترنت را برای حفظ امنیت ملی و آرام شدن اوضاع کشور تا چند روز تاب آورد، اما ۱۰ روز اختلال در ارتباط در کشور تحمل‌کردنی نیست.

این درحالی بود که «غلامعلی جعفرزاده ایمن‌ آبادی» رییس فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی گفته بود که یکی از عوامل قطعی اینترنت در داخل ایران دخالت‌های بی‌جای آمریکا در کشور است.

«محمود واعظی» رییس دفتر رییس‌جمهوری نیز سه روز پس از قطع اینترنت با بیان اینکه اینترنت به‌زودی به وضعیت عادی بر می‌گردد، گفت: اروپا و آمریکایی‌ها، رژیم صهیونیستی و برخی کشورها فکر کردند اگر ۴ نفر اغتشاش کردند و چند جا را آتش زدند این افراد مردم ایران هستند؛ خیلی ذوق زده شدند و ابراز خوشحالی کردند؛ در صورتی که اینها، ملت ایران را نمی‌شناسند.

«علی ربیعی» سخنگوی دولت هم اعلام کرد: مشکلات جاهایی که با زندگی روزمره مردم در ارتباط هستند حل شده است و تلاش می‌کنیم مشکلات در سایر استان‌ها نیز به حالت عادی برگردد؛ این اتفاق هم به مرور در استان های مختلف کشور عملی شد و اینترنت به حالت اولیه بازگشت تا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز از عموم مردم به دلیل قطع اینترنت و مشکلات ناشی از آن در یک هفته ناآرامی ها عذرخواهی کند.

با این حال قطعی اینترنت در حوزه های مختلف باعث زیان هایی به کشور شد. به گونه ای که ضربه سنگینی به پیکره گردشگری برخی استان ها وارد کرد. همچنین تعدادی از پلتفرم‌ها در فضای مجازی که سرپا ماندن‌شان به تراکنش‌های مالی وابسته بود بنا به دلایلی با مشکل مواجه شد و کسب و کارهای اینترنتی هم تعطیل شدند. البته بسیاری از سایت‌های خرید و فروش آنلاین که سرور داخلی داشتند کسب و کار خود را ادامه دادند ، گرچه چون در این سال‌ها مردم از طریق جست‌وجو در گوگل به سایت مورد نظر خود دسترسی می‌یافتند، آدرس سایت‌های داخلی را کسی به خاطر نداشت، بنابراین میزان فروش بسیاری از این سایت‌ها نیز در این مدت کم شد.

قطعی اینترنت در برخی کسب و کارها مانند فروش مواد غذایی و خوراکی باعث شد که به دلیل نبود فروش برای چند روز، ماده اولیه آنها فاسد شود. مشکل قطعی اینترنت به حال و روز کتابگردی هم کشیده شد زیرا با قطعی اینترنت، ناشران و کتابفروشی‌ها با مشکلاتی روبه‌رو شدند و روز کتابگردی هم مثل سال‌های قبل نبود و سوت و کور برگزار شد.

خسارت های قطعی اینترنت به حدی بود که «سیده فاطمه حسینی» رییس فراکسیون فناوری و نوآوری مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: خسارت‌های مستقیم به کسب و کارهای حوزه فناوری روزانه بالغ بر ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.