به گزارش خبرگزاری "اسپوتنیک"، در نشست فوق العاده اتحادیه عرب که به ریاست عراق و درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین در قاهره برگزار شد، تصمیم اخیر آمریکا در قبال شهرکسازی باطل و در تعارض آشکار با کنوانسیونها، قطعنامههای شورای امنیت بویژه قطعنامه ۲۳۳۴، کنوانسیون چهارم ژنو، اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی و دیگر اصول مرتبط با حقوق بینالملل اعلام شده است.
شورای امنیت ۲۳ دسامبر ۲۰۱۶ (سوم دی ماه ۹۵) قطعنامه ۲۳۳۴ را تصویب کرد که در آن خواستار پایان دادن به شهرکسازی رژیم تل آویو در فلسطین شد. این قطعنامه خواستار توقف تمامی فعالیت های شهرک سازی در سرزمین های اشغالی فلسطین از جمله قدس شرقی شد.
وزیران امورخارجه اتحادیه عرب در ادامه این بیانیه اعلام کردند: اقدام یکجانبه آمریکا همچنین تهدیدی واقعی برای امنیت، صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه و جهان ونیزتوهین بیسابقه به مجامع بین المللی است که بر پایه حقوق بینالملل و تعهد به آن استوار است.
اتحادیه عرب، حمایت آمریکا از شهرکسازیها را اقدامی در جهت تضعیف طرح صلح کشورهای عربی برای برقرای صلح در سرزمینهای اشغالی اعلام شده است، طرحی که برپایه خروج اسرائیل به عنوان نیروی اشغالگر به مرزهای ۱۹۶۷، تشکیل دولت مستقل فلسطینی به مرکزیت قدس شریف، یافتن راهحلی عادلانه برای بازگشتن فلسطینیها درچارچوب قطعنامه ۱۹۴ سازمان ملل متحد استوار است.
در این بیانیه همچنین گسترش شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی مغایر با قطعنامههای ۲۳۳۴، ۴۵۶ و ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام شده است، اقدامی که موجب تقسیم سرزمین فلسطین، تضعیف طرح تشکیل دو کشور مستقل است.
اتحادیه عرب این اقدام یکجانبه آمریکا را حمایت غیر قانونی دانسته است که دولت تلآویو را برای الحاق غور اردن و بخشهایی از کرانه باختری، افزایش شهرکسازی، یهودی سازی بیت المقدس، نقض مقدسات اسلامی و در مقدمه آن مسجد الاقصی و لطمه زدن به هویت عربی و اسلامی این شهر را ترغیب میکند.
این سخنان درحالی است که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد، تصمیم تاریخی آمریکا درباره شهرک سازی برای نخستین بار به تل آویو فرصت میدهد تا مرز شرقی فلسطین اشغالی را مشخص و منطقه غور اردن را به خود ملحق کند.
"ریاض المالکی" وزیر امورخارجه تشکیلات خودگردان فلسطین ساعاتی پیش گفت: آمریکا با تصمیمات اخیرش درحال جنگ با مردم فلسطین است.
"سامح الشکری" وزیر امور خارجه مصر نیز نسبت به ادامه گسترش شهرکسازی هشدار داد و افزود: این اقدام موجب تشدید نفرت وخشونت خواهد شد.
الشکری با بیان این که مسأله فلسطین، مسأله محوری کشورهای عربی است، خاطر نشان کرد: باید تلاش کرد، با تمامی اقداماتی که بدنبال حذف مسأله فلسطین و به حاشیه بردن آن است، مقابله کرد.
پمپئو ۲۷ آبان ماه اعلام کرد، دولت ترامپ "پس از مطالعه دقیق مباحث حقوقی همه طرفها" اعلام میکند که شهرکسازی اسرائیل در کرانه باختری مغایر با حقوق بینالملل نیست.
با آغاز دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» چرخش کاملی در سیاستهای کاخ سفید در منازعه اعراب و اسرائیل با حمایت کامل از اشغالگران صورت گرفت. تغییر محل سفارت آمریکا و شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت در کنار موضعگیریها در مورد به رسمیت شناختن اشغالگری صهیونیستها در جولان نمونههایی از سیاستهای حمایتی واشنگتن از این رژیم بوده است.
این درحالی است که به مدت نزدیک به چهار دهه تمامی دولتهای آمریکا، فعالیتهای ساخت و ساز منازل مسکونی در کرانه باختری را غیرقانونی عنوان میکردند. اوج این سیاستهای معارض با خواست اسرائیل در پایان دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» با تصویب قطعنامه شورای امنیت در محکومیت شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی دیده شد.
در آن زمان، ۱۴ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله چهار عضو دائم آن شامل چین، فرانسه، روسیه و انگلیس به این قطعنامه رأی مثبت دادند و تنها نماینده اوباما برای نخستین بار به این قطعنامه رأی ممتنع داد.