گنبدکاووس - ایرنا - مدیرکل امور عشایری گلستان گفت: عشایر کرد کوچنده استان‌های خراسان شمالی و رضوی برای قشلاق گذرانی در مراتع شهرستان‌های مراوه تپه، گنبدکاووس و کلاله مستقر شدند.

رضا علیپوری روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: عشایر کرد از اول آذر در امنیت کامل و با نظارت تیم‌های دامپزشکی مستقر در مسیرها برای کنترل دام‌های ورودی، در مراتع شرق استان گلستان مستقر شدند و تا پایان فروردین سال آینده در این مناطق حضور دارند.

وی افزود: جامعه عشایری گلستان را دو تیپ از عشایر کوچنده کرد خراسان‌های شمالی و رضوی و عشایر کوچنده ترکمن تشکیل می‌دهند که قلمرو زیستی آنان در مجموع ۳۵۰ هزار هکتار از مراتع سه شهرستان گنبدکاووس، مراوه تپه و کلاله در شرق این استان است.

مدیرکل امور عشایری گلستان ادامه داد:  ۶۹ درصد از جمعیت عشایری کوچنده از خراسان شمالی و رضوی و بومی استان در شهرستان مراوه تپه، ۲۵ درصد در گنبدکاووس و ۶ درصد در کلاله قشلاق می‌کنند.   

علیپوری افزود: امسال عشایر کرد خراسان شمالی و رضوی با یک هزار و ۹۷۱ خانوار و جمعیت حدود ۱۱ هزار نفری و عشایر بومی با هزار و ۵۵۶ خانور شامل ۱۰ هزار نفر در مجموع با بیش از ۷۶۰ هزار رأس دام سبک قشلاق خود را در استان گلستان می‌گذرانند.

وی اضافه کرد: تامین آب شرب انسانی و دامی، آرد برای پخت نان، نهاده‌های دامی مورد نیاز شامل جو، سبوس، کنسانتره و تفاله، مرمت ابنیه عمرانی عشایری که در جریان سیل اخیر تخریب شده، تامین نیازمندی‌ها بهداشتی و درمانی، آموزشی و حفاظت از مراتع ممیزی شده از جمله مسائل مورد توجه است.

وی افزود: همچنین با هماهنگی حوزه بهداشت قرار است تعدادی بهورز به صورت تیم‌های ثابت و سیار به منظور تامین مسائل بهداشتی در مناطق عشایرنشین گلستان مستقر شوند.

مدیرکل امور عشایری گلستان گفت: از مجموع مراتعی که در اختیار عشایر کوچنده و بومی گلستان قرار داده شده، ۱۲۰ هزار هکتار آن در اختیار عشایر کرد خراسان‌های شمالی و رضوی قرار دارد که همه ساله از آذر تا پایان فروردین را در قالب قشلاق به این استان سفر می‌کنند، اما جامعه عشایر بومی گلستان که از قوم ترکمن هستند در طول سال در مراتع تحت اختیارشان با کوچ‌های درون استانی، قشلاق و ییلاق دارند.

علیپوری اظهارداشت: جامعه عشایر کوچنده و بومی گلستان در مجموع با بیش از ۷۶۰ هزار رأس دام سبک خود، سالانه ۲۵ درصد گوشت قرمز این استان معادل ۶ هزار و ۴۲۵ تن گوشت، ۱۴ هزار و ۵۶۲ تن شیر، ۱۱۲۵ تن پشم و مو و ۳۸۰ تن کشک تولید و روانه بازار مصرف می‌کنند.

 جامعه عشایری گلستان با حدود ۲۱ هزار نفر بیش از یک درصد جمعیت یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفری استان را تشکیل می دهند.