همدان- ایرنا- ماهیت شورای‌ اجتماعی محلات شهر همدان اگرچه بر پایه رشد حیات محله و پرورش قابلیت افراد و گروه‌ها ترسیم شده است اما با همان ظرفیت می‌تواند از مسیر اصلی خود خارج شده و تبدیل به تهدید شود.

شوراهایی که در بطن محله ها، اهداف خرد و کلان برای آن تعریف شده و افزایش مشارکت هم محله ای ها در مدیریت اجتماعی شهر و در حیطه قوانین و مقررات تدوین شده است.

راهبری این شوراها اگرچه تحت مدیریت شهری سیاستگذاری شده اما لزوم نظارت بر اجرای برنامه های عملیاتی طراحی شده، بیش از هر مورد دیگر نیاز است.

۱۲ مورد در شرح وظایف شورای اجتماعی محلات مصوب شده که اجرای مطلوب آن می تواند سطح خدمات دهی مدیریت شهری را در حد بسیار مطلوبی ارتقا دهد.

شورای اجتماعی محلات، فرصت طلایی

تشکیل این شورا فرصت های طلایی را در راستای مشارکت پذیری شهروندان مهیا ساخته، اگرچه در ابتدای راه است اما شاهد استقبال مناسب از جانب مردم هستیم.

در واقع این شوراها باعث شده تا مدیران شهری با شناخت بسیار بهتر از مشکلات مردم، در راستای حل آن قدم بردارند.

در این راستا، ساختار شهرداری مشارکت پذیر و دیدگاه ذهنی مردم آموزش پذیر در جهت مشارکت خواهد شد ضمن اینکه با شناسایی بهتر مشکلات و رفع آن، سطح رضایتمندی مردم نیز افزایش می یابد.

با اعتمادسازی در مردم پیرامون عزم جدی در حل مشکلات محله ها، فرهنگ مشارکت شهروندی نیز ارتقا می یابد و باعث می شود نظام مدیریت محله در ساختار جامعه به عنوان یک اصل تاثیرگذار نهادینه شود.

پرهیز از روزمرگی، تسریع در حل مشکلات مردمی، شناخت لازم از مقتضیات فرهنگی و اجتماعی محلات و مناطق و از همه مهمتر برنامه ریزی منسجم و مطلوب در بخش های مختلف در راستای کیفی سازی سطح خدمات رسانی به آنها از فرصت های طلایی مهیا شده در ساختار شورای اجتماعی محله ها است.

سایه تهدید بر فراز شوراهای اجتماعی محلات

اگرچه راه اندازی شوراهای اجتماعی محلات منجر به شکوفایی ایده، دیدگاه و نظرات نخبه های هر محله به عنوان اعضای این شورا شده است اما نقاط ضعف هایی نیز ساختار اجرایی را تهدید میکند.

تشکیلات شوراها اگر بدون اعضای صاحب نظر و ایده باشد، بدون تردید نه تنها دیدگاه های سطحی و غیرکاربردی را خواهد داشت بلکه منجر به فرصت سوزی ها می‌شود.

ساده اندیشی و سطحی نگری در برنامه ها نیز منجر به انباشته شدن مصوبه های غیرکارآمد و به حاشیه رفتن ماهیت شوراها می شود.

بنابراین بهتر است در ساختار شوراهای اجتماعی محلات، یکپارچه سازی در اهداف مدنظر قرار بگیرد و نظارت و ارزیابی عملکرد هر محله، تغییر و تحول را ملاک قرار داد.

در واقع سطحی نگری در تدوین برنامه ها سبب هدر رفتن هزینه ها نیز می شود.

شوراها سیاسی نشوند

جناحی شدن شوراها خواسته یا ناخواسته موجب خروج از مسیر اصلی و به حاشیه رفتن ماهیت آنها می‌شود.

این روزها که جریان های سیاسی در تکاپوی یارگیری برای انتخابات مجلس هستند، نفوذ به بدنه شوراهای اجتماعی محلات به یک تهدید تبدیل شده است.

در واقع این اقدام رویکرد شوراها را وارد مسایل خارج از وظایف محول شده می‌کند و زمینه فعالیت های انتخاباتی و تبلیغاتی را مهیا می سازد.

برخی از شوراها در ماراتن انتخابات امسال در حال تبدیل شدن به شوراهای سیاسی هستند که تهدیدی جدی به شمار می رود.

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر همدان نیز در پاسخ به این سوال پیرامون تحرکات سیاسی در شوراهای اجتماعی محلات به خبرنگار ایرنا گفت: به طور قطع این موضوع پیگیری می شود و اجازه این نوع فعالیت را نمی دهیم.

رضوان سلماسی افزود: دبیرخانه شوراهای اجتماعی محلات نیز باید نظارت لازم را برای عملکرد شوراها داشته باشد تا از اصل اهداف فاصله نگیرند.

وی نظارت کلان بر فعالیت ها و فرآیند اجرای برنامه ها و نظارت بر تدوین برنامه های عملیاتی در چارچوب اهداف را از وظایف دبیرخانه مرکزی شوراهای اجتماعی محلات برشمرد.

سلماسی هدف از اجرای این طرح را مشارکت بین مردم و مدیریت شهری دانست و گفت: شورای اجتماعی محلات به پیگیری و رفع مطالبات شهروندان سرعت می بخشد.

وی افزود: این شورا در بررسی و حل مشکلات مردم در مناطق مختلف شهری نقش آفرین خواهد بود و به عنوان بازوان توانمند شورای اسلامی شهر همدان به شمار می روند.

این عضو شورای شهر همدان اضافه کرد: شورای اجتماعی محلات در واقع پل ارتباطی مردم با مسوولان و مدیران شهری خواهد بود و کمک شایانی به تصمیم گیری های شورای شهر خواهد کرد.

سلماسی خاطرنشان کرد: اجرای این طرح می تواند به خدمات بهتر و ایجاد عدالت متوازن در خدمات رسانی به خصوص در محلات کم برخوردار منجر شود.

وی بیان کرد: در این شورا باید متناسب با محلات همدان از افراد محله برای کاهش مسایل و مشکلات در تمام زمینه‌ها از فرهنگی و اجتماعی تا مدیریت شهری، بهره ببریم.

سلماسی با اشاره به اینکه همدان دارای چهار منطقه و ۷۲ محله است، گفت: این طرح در مرحله اول در محله جولان، کوی محمدیه، کوی مدرس و کوی کوثر تشکیل شد.

دیگر عضو شورای اسلامی شهر همدان نیز در این ارتباط گفت: تشکیل شورای اجتماعی محلات بدون تردید مشکلات مردم را کاهش و پیگیری از سوی مسوولان را هموار می کند.

اکبر کاووسی اظهار داشت: شورای یاد شده راه حل مناسب برای به حداقل رساندن مشکلات و دغدغه های مردم است.

وی بیان کرد: اداره این شورا به دست معتمدان و مردم هر منطقه از مزیت های طرح شورای اجتماعی محلات به شمار می رود ضمن اینکه پیگیری و رفع مشکلات و معضلات محلات را شتاب می بخشد.

کاووسی با تاکید بر لزوم تقویت مطالبه گری در مردم، گفت: شهروندان باید برای پیگیری و حل مشکلات محلات خود پیشگام باشند.

وی افزود: جبران مشکل عقب ماندگی مدیریت شهری با همبستگی و ریشه ای حل می شود و تشکیل شورای اجتماعی محلات بهترین راه برای رسیدن به اهداف تعالی در توسعه و آبادانی شهر است.

در مجموع حضور داوطلبانه مردم در قالب شورای اجتماعی محلات به عنوان مهمترین محرک ایجاد شهری زیبا، مدرن و آباد به شمار می رود و اکنون در سایه بها دادن به ایده ها و دیدگاه های کارشناسانه قشرهای مختلف و صاحب نظر شهر همدان این فرآیند اجرا و تکمیل خواهد شد.

بدون تردید حل موثر مشکلات شهر با تمامی قوانین ریز و درشت و آیین نامه های دستوری بدون حضور و مشارکت موثر شهروندان امکان پذیر نیست و انبوه چالش های برجای مانده بیانگر همین موضوع است.

بنابراین انتظار می رود شورای اجتماعی محله ها از سوی متولیان فرصت طلایی را برای ارتقا سطح مشارکت پذیری در رفع مشکلات شهری باشد و با تدبیر لازم از سوی ناظران و سیاستگذاران، اجازه تبدیل شدن به تهدید داده نشود.