مشهد- ایرنا- چند روز مانده به آغاز ثبت‌نام داوطلبان نامزدی انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی خبرها از تحرک احزاب باسابقه و سربرآوردن احزاب و تشکلهای جدید در خراسان رضوی حکایت دارد.

جنبش و فعالیت فصلی و موسمی احزاب در آستانه انتخابات در ایران به حدی در اذهان عموم مردم طبیعی و منطقی جلوه کرده که فعالیت آنان در دیگر روزهای سال بعضا موضوعی غیرضروری تلقی می‌شود و حتی دنبال‌کنندگان تحولات جریانهای سیاسی بعضا انتظار چندانی از  احزاب و شخصیتهای حزبی برای اظهارنظر درباره موضوعات روز و چالشی جامعه ندارند. وضعیتی که نشانگر یک معضل و کاستی در فعالیتهای احزاب ایرانی است.

معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری مشهد در تحلیل این شرایط، انتخابات را "بهار فعالیت احزاب" توصیف کرده و بر این باور است که رسانه‌ها باید در این موقعیت برای جبران کاستی گذشته نسبت به انعکاس مشارکت پرشور احزاب و مردم در رویداد سیاسی انتخابات بیش از پیش فعال شده و همت گمارند.

احمد ریواده در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا به افزایش فعالیت احزاب سیاسی و دفاتر نمایندگی آنان در مشهد اشاره و بیان کرد: در حالی که پارسال شمار احزاب دارای مجوز فعالیت در مشهد ۳۱ مورد بود این تعداد در آذر ماه جاری به ۴۲ مورد افرایش یافته است.

چراغ خاموشها 

اما نکته جالب توجهی که مسوولان و کارشناسان سیاسی در مشهد به آن اشاره دارند این است که برخی احزاب، به ویژه تشکللهای کم‌سابقه و تازه‌تاسیس در مشهد تمایل چندانی به بازگو کردن مواضعشان ندارند، چنانکه دو هفته پیش در مراسم نکوداشت مرحوم اعظم طالقانی دبیرکل سابق جامعه زنان انقلاب اسلامی در مشهد با سخنرانی دبیرکل کنونی و دیگر اعضای مجمع مرکزی حزب اعلام شد که نشست مذکور سرآغاز فعالیت نمایندگی این تشکیلات در خراسان رضوی است. با این وجود مسوولان استانی همین تشکیلات، در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا خواستار عدم انتشار نام خود به دلیل برخی مسائل شدند.

نماینده یکی دیگر از احزاب سیاسی کشور در مشهد نیز در خصوص اعلام مواضع حزبش به خبرنگار ایرنا گفت: بر اساس اعلام مسوولان حزب از تهران، در شرایط کنونی کشور و با وجود رویدادهای اخیر اجازه هیچگونه مصاحبه‌ای  را نداریم.

وی که گرایش حزب خود را "مستقل" توصیف کرد افزود:  تشکیلات مرکزی حزب سال ۱۳۷۲ مجوز فعالیت گرفته و پارسال نیز دفتر استانی آن در مشهد تاسیس شد.  

جبهه اصلاح‌طلبان 

اما فعالیت همه جریانهای سیاسی به اینگونه نبوده است. به عنوان مثال از نیمه آبان ماه امسال کانون دانشگاهیان خراسان نشست‌هایی را با عنوان "در سایه‌سار سروها" با هدف تجلیل از مفاخر و اندیشمندان خراسان آغاز کرد.

سه هفته پیشتر همین تشکل سیاسی نخستین نشست از این دست را به یکی از چهره های نواندیش دینی خراسان اختصاص داد و دبیرکل و دیگر اعضای کانون درباره وی سخنرانی کردند که البته این نکوداشت علاوه بر اعضای کانون دانشگاهیان خراسان جمع قابل توجهی از اصلاح‌طلبان شاخص خراسان رضوی را زیر یک سقف جمع کرد.

دبیرکل کانون دانشگاهیان خراسان، سال تاسیس تشکل استانی را ۱۳۷۲ عنوان و در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا مواضع حزبش را تشریح کرد.

محمدصادق جوادی حصار گفت: قصد حضور موثر در انتخابات مجلس شورای اسلامی را داریم بگونه‌ای که به نفع جریان اصلاح‌طلبی و مردم باشد.

وی افزود: در این انتخابات نامزد خواهیم داشت و سعی می‌کنیم در مشهد از نامزدهای واجد شرایط، در کانون استفاده شود و در دیگر شهرهای استان نیز که دفتر حزب فعال است نامزدهای مختلف را پایش نموده و در درجه نخست از نامزدهای خود کانون و در صورت لزوم از افراد شایسته‌تر در همان مناطق حمایت خواهیم کرد.

این فعال سیاسی ادامه داد: برای کانون دانشگاهیان خراسان مهم فضای حضور مردم در انتخابات است لذا نوع حضور ما در این کارزار سیاسی به میزان حضور مردم در عرصه انتخابات بستگی دارد.

وی گفت: این کانون در شهرهای نیشابور و تربت حیدریه دفتر دارد و همچنین نمایندگان این تشکل در دیگر شهرهای استان از جمله تربت جام، درگز، چناران و سبزوار فعال هستند.

نیمه آبان ماه حسین امینی، محمدرحیم نوروزیان، حجت‌الاسلام علی عجم، عباس میرزاده، عباس شیخ‌الاسلامی و اسماعیل فاضلی به عنوان اعضای حقیقی شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان در خراسان رضوی انتخاب شدند اما هنوز فهرست مشخصی برای ورود اصلاح‌طلبان این استان به صحنه انتخابات پیش رو اعلام نشده است.

بر اساس اعلام رئیس شورای هماهنگی اصلاح‌طلبان خراسان رضوی، با انتخاب اعضای یاد شده و برگزاری جلسات مختلف ساز و کار حضور این طیف سیاسی در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تعیین می‌شود.

جبهه اصولگرایان

پنجشنبه گذشته "جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی" با بازگشایی دفتر خود در مشهد فعالیت رسمی این حزب را در خراسان رضوی اعلام کرد.

دبیر این حزب در مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی از سال ۱۳۹۴ فعالیت خود را آغاز کرده و دفتر مشهد بیست و سومین نمایندگی استانی این حزب در سطح کشور است. 

علیرضا کتابدار گرایش سیاسی "جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی" را "اصولگرای مستقل" اعلام و بیان کرد: همت این تشکل بر احیای فرهنگ ایثار، استقامت، ارزشهای انقلاب اسلامی و پشتیبانی منسجم از ولایت فقیه استوار است.

وی ادامه داد: تربیت نیروی مخلص انقلابی، جوانگرایی و انتقال تجربه جانبازان به نسل جدید از دیگر اهداف جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی است. جانبازان، آزادگان و خانواده‌هایشان و افراد غیرجانبازی که در خط فکری مشترک با این تشکل قرار دارند می‌توانند به عنوان یاران جانبازان در "جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی" فعالیت کنند.

دبیر جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی مشهد در خصوص تاسیس دیرهنگام دفتر نمایندگی این حزب در مشهد نیز گفت: نیروهایی که قرار بود در مشهد در این تشکل فعالیت کنند قصد بررسی بیشتر حزب و دیگر تشکلهایی را که با عنوان اصولگرایی فعالیت می‌کنند داشتند. امسال توافق نهایی در این خصوص حاصل شد.

دبیرکل "انجمن اسلامی فرهنگیان خراسان رضوی" دیگر تشکل اصولگرا و باسابقه این خطه نیز در تشریح فعالتیهای حزبش به خبرنگار ایرنا گفت: انجمن اسلامی فرهنگیان خراسان رضوی سال ۱۳۶۶ تاسیس شد و هم‌اکنون دبیر آن عضو هیات رئیسه جبهه پیروان خط امام و رهبری در خراسان رضوی است. تصمیم‌های انجمن اسلامی فرهنگیان در چارچوب جبهه پیروان خط امام و رهبری خراسان رضوی خواهد بود.

علی علیزاده به برگزاری نشستهای منظم هفتگی و ماهانه انجمن اسلامی فرهنگیان خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: طی این سالها خط مشی ما تغییر نکرده است. در خط رهبری قرار داریم لذا خط مشی ما متاثر از اشخاص نیست زیرا اشخاص و مواضعشان ممکن است تغییر کند اما شاخص ما رهبری و بیانات ایشان است.

وی افزود: قرار است گروهی ۴۰ نفره متشکل از گروهها و احزاب تشکیل‌دهنده "جبهه پیروان خط امام و رهبری خراسان رضوی" فهرستی واحد برای تعیین نامزدهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در خراسان رضوی تشکیل دهند.

دبیرکل انجمن اسلامی فرهنگیان خراسان رضوی نامزدی دو چهره شاخص و ملی اصولگرایان را در حوزه انتخابیه مشهد یکی از گزینه‌های جبهه پیروان خط امام و رهبری استان عنوان و بیان کرد: هنوز مشخص نیست این افراد تا انتها در صحنه انتخابات بمانند اما افراد شاخص دیگری برای حضور در فهرست واحد انتخاباتی جبهه پیروان به عنوان ۱۸ نامزد نمایندگی مجلس در خراسان رضوی مطرح هستند.

ثبت‌نام داوطلبان نامزدهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و انتخابات میان‌دوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری به ترتیب روزهای ۱۰ و ۱۵ آذر ماه جاری آغاز می‌شود.

دوم اسفند ماه آتی نیز زمان رای‌گیری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و میان‌دوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شده است.

۱۸ نفر از ۲۹۰ نماینده مجلس شورای اسلامی نمایندگان مردم خراسان رضوی در خانه ملت هستند.

این استان همچنین شش نماینده در مجلس ۸۸ نفری خبرگان رهبری دارد و  شهروندان خراسانی در چارچوب انتخابات میان‌دوره‌ای آتی مجلس خبرگان رهبری یکی از نمایندگان خود را به جای مرحوم آیت‌الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی که دی ماه پارسال دعوت حق را لبیک گفت انتخاب خواهند کرد.

خانه احزاب خراسان رضوی که از سال ۱۳۹۵ فعال شده هم‌اینک شامل ۵۵ حزب و تشکل سیاسی دارای مجوز است. همچنین دفاتر فرعی احزاب سیاسی در شهرستانهای نیشابور، سبزوار، تربت‌حیدریه، قوچان، کاشمر و جوین این استان فعالیت هستند.