بلومبرگ در این نوشتار می افزاید: تحریمهای تسلیحاتی مندرج در قطعنامه 2231 شورای امنیت علیه ایران، بر اساس توافق هسته ای 2015 (برجام) تا یک سال دیگر یعنی اکتبر 2020 پایان خواهد پذیرفت و تهران خواهد توانست تسلیحات پیشرفته ای را که توان ساخت آنها را ندارد، مانند هواپیماهای جنگنده بمب افکن، تانک و انواع تجهیزات زرهی و همچنین سامانه های دفاع هوایی و موشکی را از کشورهایی مانند روسیه و چین خریداری کند.
در حالی که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) هشدار داده است که حکومت ایران، تسلحیات پیشرفته متعارف (غیرهسته ای) مانند تانک و جت جنگنده خواهد خرید، با توجه به استفاده دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از برگ های برنده خود در برابر برنامه هسته ای ایران، وی اکنون امکانات زیادی در برابر تهدید تازه از سوی جمهوری اسلامی ندارد و پایان این تحریمها به معنای نیرومندی قابل توجه توان نظامی تهران خواهد بود.
بلومبرگ در ادامه نوشته است: ایران از مدتی پیش برای خرید هواپیماهای جنگنده سوخو-30، هواپیماهای آموزشی یاک-130، تانکهای تی-۹۰، سامانه های پدافندی اس-400 و ساحلی «باستیون»، مذاکره با روسیه را آغاز کرده و شاید در پی خرید جنگافزارهای ساخت چین نیز باشد.
به نوشته این تارنمای اقتصادی، واشنگتن تلاش می کند حمایت دیگر کشورها را برای تمدید ممنوعیت خریدهای تسلیحاتی ایران جلب کند؛ به گونه ای که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اخیراً مدعی شده که دستیابی ایران به تسلیحات پیشرفته، موجب بروز «آشوب» در منطقه غرب آسیا میشود.
بلومبرگ افزود: اما خروج واشنگتن از برجام موجب شده تا اعضای شورای امنیت از درخواست آمریکا برای تمدید این ممنوعیت حمایت چندانی نکنند. نه تنها روسیه و چین به عنوان دارندگان امتیاز وتو و فروشنده بالقوه سلاح به ایران، از این طرح حمایت نمیکنند، بلکه واشنگتن حتی شاید نتواند نظر موافق متحدانش یعنی پاریس و لندن را نیز جلب کند؛ زیرا پیش از این به درخواست آنان برای تجدیدنظر در تصمیم خود برای خروج از برجام توجهی نکرد.
این پایگاه، ادامه تحریمهای آمریکا را مهم ترین مانع در برابر تولیدکنندگان جنگافزار برای صادرات به ایران ارزیابی کرده و نوشته است: تولیدکنندگان تسلیحات روسیه و چین باید بین فروش های چندین میلیارد دلاری به ایران و تحریمهای آمریکا یکی را برگزینند؛ زیرا شاید واشنگتن برای ایجاد مانع در مسیر فروش تسلیحات به ایران، افزون بر این شرکتها، مدیران آنها را نیز تحریم کند.
اما بدترین حالت، تلاش احتمالی چین و روسیه برای دور زدن تحریم های واشنگتن با ایجاد ساز وکاری است که سلطه ایالات متحده بر نظام مالی جهانی را به چالش بکشد.
"بابی قوش" کارشناس شبکه خبری بلومبرگ در امور خارجی به ویژه خاورمیانه و جهان اسلام و نویسنده این گزارش با اشاره به اینکه ترامپ و پمپئو کار چندانی نمی توانند در این مورد بکنند، علت ناکارآمدی ساز وکار مالی اروپا موسوم به «اینستکس» برای دور زدن تحریمها را بیمیلی مدیران شرکت های اروپایی به خطرپذیری دانسته و پرسیده است: آیا روسیه و چین حاضرند این خطر را بپذیرند؟