«مایکل بلومبرگ» میلیاردر یهودی ۷۷ ساله، مالک غول رسانهای «بلومبرگ» دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه «جان هاپکینز» و کارشناسی ارشد «تجارت» از دانشگاه «هاروارد» است.
او رئیس مؤسسه سرویس خبری بلومبرگ است و او را در شمار سیزدهمین ثروتمندان جهان معرفی می کنند.
شهردار پیشین نیویورک وقتی در نورفولک ویرجینیا اعلام کرد در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ حضور خواهد یافت، گفت با نامزد مناسب می توانیم مناطق قرمز را به آبی تبدیل کنیم.
وی که در سابقه کاری خود حمایت از چندین نماینده کنگره آمریکا را جای داده است، در شرایطی که مجلس نمایندگان تحقیقات مربوط به استیضاح ترامپ را آغاز کرده و مصمم است این پرونده را به جریان بیندازد، از نانسی پلوسی رئیس این مجلس حمایت کرد و او را رهبری قوی در موضوعات بزرگ کشور دانست.
بلومبرگ در نخستین نطق داوطلبی خود اظهار کرد: خوشحالم که اعلام می کنم برای شکست دونالد ترامپ و برای متحد کردن و بازسازی آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری وارد شده ام. ما نمی توانیم چهار سال دیگر اقدامات بی پروایانه و غیر اخلاقی رئیس جمهوری ترامپ را تحمل کنیم. او یک تهدید وجودی برای کشور، ارزش ها و امنیت ملی ما است.
این ثروتمند آمریکایی برخلاف ترامپ که سعی می کند شرایط اقتصادی آمریکا را مناسب جلوه دهد، اظهار کرد: ما اقتصادی داریم که علیه بیشتر آمریکاییها است. ما یک سیستم بهداشت و درمان داریم که هزینه زیادی دارد و همه را پوشش نمی دهد. ما جوامعی داریم که از خشونت مسلحانه ویران شده اند.
بلومبرگ تاکید کرد: ما می خواهیم ترامپ را شکست دهیم. من به رفتار ترامپ نسبت به خشونتهای مسلحانه نگاه می کنم؛ ما به قوانین سختگیرانه حمل اسلحه در سراسر کشور دست خواهیم یافت.
وی که نماینده سازمان ملل متحد در اقدامات اقلیمی بود، از سیاست ترامپ برای احیای معادن زغال سنگ انتقاد کرد و یادآور شد تلاشهایی انجام داده است تا بیش از نیمی از نیروگاههای با سوخت زغال سنگ آلوده کننده بسته شود.
بلومبرگ نسبت به خطرات سیگارهای الکترونیک برای کودکان هم هشدار داد و گفت: من می دانم که مبارزه با ترامپ به چه چیزی نیاز دارد، زیرا من قبلاً این کار را انجام داده ام و بار دیگر هم او را از پای در میآورم.
هدف غایی خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری، شکست ترامپ و بازسازی آمریکا دانست.
شهردار پیشین نیویورک برای رسیدن به این هدف، "تیموثی ال. اوبراین" را به عنوان مشاور ارشد ستاد انتخاباتی خود تعیین کرد.
اوبراین نویسنده کتاب و مقالات متعدد در روزنامههایی همچون نیویورک تایمز، وال استریت ژورنال، هافپست و مدیر اجرایی بخش "ایدههای رسانه بلومبرگ" بوده است.
وی همچنین نویسنده کتاب "کشور ترامپ: هنر ترامپ بودن" است و به عنوان تحلیلگر در رسانه و تلویزیونهای مختلف حضور داشت.
مشاور ارشد انتخاباتی بلومبرگ در واکنش به اقدامات تجاری ایوانکا ترامپ که در قالب مشاور رئیس جمهوری انجام می دهد هم گفته بود: کاخ سفید فرصت فوق العاده ای برای بازاریابی است.
به نوشته سایت مایکل بلومبرگ، اوبراین نقش کلیدی در استراتژی کارزار انتخاباتی وی دارد به این صورت که او قصد دارد مبارزه با ترامپ را از هم اکنون در ایالتهایی که همواره محل چالش قرمز و آبی (جمهوریخواه و دموکرات) بوده است، آغاز کند و منتظر پایان یافتن رقابتهای انتخاباتی مقدماتی در درون حزب دموکرات نماند.
در همین راستا، مایک بلومبرگ بلافاصله در نخستین اقدام پس از اعلام کاندیداتوری، به ایالت آریزونا رفت تا شرایط این ایالت را که تاثیر قابل ملاحظه ای در انتخابات آتی دارد، بررسی کند و از نزدیک خواست فعالان سیاسی و مدنی این ایالت را بشنود.
این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دلیل این اقدام را اینگونه بیان کرد آریزونا یک زمین جنگی محسوب می شود و ترامپ تنها کسی است که در اینجا پول خرج می کند. ما می توانیم آریزونا را از قرمز به آبی تبدیل کنیم.
بلومبرگ می خواهد با سرمایه گذاری ۶۴۲ هزار دلاری در تلویزیون هایی همچون "فونیکس" و "تاکسان"، آریزونا را به بخش اصلی رقابت انتخاباتی خود تبدیل کند. او قصد دارد در پنج ایالت مهم ویسکانسین، میشیگان، پنسیلوانیا، کارولینای شمالی، فلوریدا و آریزونا و صرف ۱۵ میلیون دلار، حداقل ۵۰۰ هزار رای دهنده جدید به سبد رای دموکراتها (یعنی خود) اضافه کند.
کوین شیکی رئیس ستاد انتخاباتی بلومبرگ با اشاره به نظرسنجیهای منتشر شده از سوی نیویورک تایمز و سی ان ان که ترامپ را پیشرو انتخابات در ۶ ایالت فوق نشان می داد، می گوید در شرایط فعلی، دونالد ترامپ برنده انتخابات است و در آن پیروز می شود. ممکن است این مساله برای کسانی که در نیویورک یا کالیفرنیا زندگی می کنند، درک شدنی نباشد، اما اتفاقی است که روی خواهد داد.
در این نظر سنجی مورد اشاره "شیکی"، الیزابت وارن از ماساچوست تنها در ایالت آریزونا ترامپ را شکست داده است، برنی سندرز مشابه آن را در سه ایالت و جو بایدن هم در چهار ایالت انجام داده است اما همه در کارولینای شمالی به ترامپ باخته اند.
این داوطلب دموکرات که پیش از این جزو محافظه کاران محسوب می شد، وجهه خوبی در نزد جمهوریخواهان، دموکراتها و حتی مستقلان دارد و با توجه به موفقیتهای تجاری و اقتصادی وی، می تواند حمایت سرمایهداران آمریکایی را متوجه خود سازد.
او به موضوعاتی همچون کنترل سلاح، بیمه درمانی هم پرداخته و از این منظر قصد دارد نشان دهد به خواست عمومی اهمیت می دهد.
تیری با دو نشان
اما ورود دیر هنگام بلومبرگ به کارزار رقابتهای انتخاباتی و قصد وی برای رفتن به مرحله انتخابات درون حزبی سوم مارس ۲۰۲۰، واکنش دیگر داوطلبان این حزب را به دنبال داشته است.
این مساله به خصوص درباره دو داوطلب دموکرات که نظرات و آرای آنها ضد سرمایه داری است و برنامههای آنها این بوده که از سرمایه دارها تحت عنوان مالیات بگیرند و در قالب طرحهای بیمه درمانی برای همه به مستمندان پرداخت کنند، پررنگتر است.
الیزابت وارن و برنی سندرز در نخستین واکنش به داوطلبی بلومبرگ، به تاثیر ثروت وی در انتخابات اشاره کردند و گفتند که او نمی تواند با پول انتخابات را بخرد.
سناتور ماساچوست در واکنش به اینکه بلومبرگ قصد دارد در هفته نخست فعالیت انتخاباتی خود بیش از ۳۰ میلیون دلار برای تبلیغات هزینه کند، گفت او می خواهد نامزدی ریاست جمهوری را با کیف پول خریداری کند.
از نظر وارن، بنیانگذار غول رسانهای بلومبرگ به کوبیدن در افراد برای جمع آوری رای نیاز ندارد بلکه او با هزینه ۳۷ میلیون دلاری برای ارسال امواج، درب منازل هزاران رای دهنده را می کوبد و اینگونه قصد دارد در حزب دموکرات، نامزدی ریاست جمهوری را خریداری کند.
این واکنش که مشابه آن را برنی سندرز هم مطرح کرده بود، این نگرانی را به وجود می آورد که آیا قصد بلومبرگ مقابله با ترامپ است یا اینکه می خواهد داوطلبانی با گرایش سوسیالیستی که در جامعه آمریکا، پایگاه رو به رشدی دارند را متوقف سازد.
تارنمای "برن نوتیس" در یادداشتی با عنوان "بلومبرگ علیه برنی نه ترامپ" و ارائه سوابقی از روابط دیرینه ترامپ با بلومبرگ، مدعی شده است مایک در درجه نخست برای متوقف کردن برنی و جنبش طبقه کارگری و نه مبارزه با ترامپ وارد کارزار انتخاباتی شده است.
در این تارنما ادامه می دهد اگرچه این میلیاردر آمریکایی حضور خود در رقابت انتخاباتی را مبارزه با ترامپ عنوان کرده است اما تنها در چند سال پیش، اصرار داشت "اگر کسی وجود داشته باشد که این شهر را تغییر دهد، دونالد ترامپ است... او واقعا کاری شگفت انگیز انجام داده است."
این تارنما مدعی شده است، بلومبرگ علاوه بر ترامپ با مدیران اجرایی آمازون و دیزنی روابط نزدیک و خوبی دارد، دو شرکت بزرگی که مورد حمله "برنی سندرز" قرار گرفتند و بابت پرداخت اندک به کارکنان و امکان افزایش مالیات آنها برای تامین منابع بیمه همگانی به این شرکتها توجه داشته است.
به گفته این تارنما، شهردار پیشین نیویورک در سال ۲۰۱۶ هم نسبت به سیاستهای ضد وال استریتی سندرز ابراز انزجار کرد و کوشید تا نتواند در رقابتهای درون حزبی پیشگام باشد.
از دیگر موضوعاتی که ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری خود به آن توجه کرد که مورد انتقاد داوطلبان دموکرات بود، کاهش مالیات برای سرمایه داران است.
این موضوع به ویژه در دیدگاههای برنی سندرز مطرح است و تاکید دارد باید از شرکتهای بزرگی که مبلغ مالیاتی سالانه آن، صفر دلار است، مالیات گرفته شود.
اما آیا بلومبرگ هم به این مساله اعتقاد دارد؟ آیا این میلیاردر آمریکایی هم معتقد است که باید از ثروتمندان مالیات بیشتری گرفته شود و سهم پرداخت مالیاتی فقرا کمتر شود؟
تارنمای "آمریکاییها برای اصلاح مالیاتی" اظهار نظری از بلومبرگ را منتشر می کند که نشان می دهد او خواستار افزایش مالیات بر افراد کم درآمد است.
از نظر بلومبرگ با افزایش مالیات بر فقرا و کم درآمدها، آنها دیگر قادر نخواهند بود به سراغ نوشیدنیهای حاوی قند به عنوان مهمترین عامل چاقی، بیماری قلبی و سرطان بروند و به این صورت، هزینه آنها به ویژه در بخش درمان، کاهش خواهد یافت.
شهردار پیشین نیویورک در توجیه این نظریه می گوید ما نمی توانیم جلوی توقف استفاده از معادن و نیروگاههای زغال سنگ را بگیریم تنها به این دلیل که تعدادی از کارگران بیکار می شوند، یا جنگی به راه بیندازیم برای اینکه تعداد زیادی سرباز داریم.
بلومبرگ ادامه می دهد: ما می توانیم کارهای دیگری برای انجام آنها پیدا کنیم. اما باید در نظر گرفت زندگی اهمیت دارد یا شغل؟ مالیات مهم است یا زندگی؟
رقابت میلیاردرها
اگرچه هنوز مشخص نیست که بلومبرگ تا چه میزان می تواند در رقابتهای درون حزبی دموکرات به پیروزی برسد اما شواهد نشان می دهد این میلیاردر آمریکایی هدف گذاری دقیقی انجام داده و درصد زیادی از هواداران حزب دموکرات، او را تنها شانس پیروزی علیه ترامپ می دانند.
این مساله موجب واکنش طرفداران ترامپ هم شده است به گونه ای که "سباستین گورکا" که پیشتر در مرکز استرتژی کاخ سفید به عنوان معاون فعالیت می کرد و اکنون صاحب رادیویی به نام "آمریکا اول" شده است، درباره ورود بلومبرگ به کارزار انتخاباتی گفت: این مساله نشان می دهد رهبران دموکرات دریافته اند که داوطلبان فعلی هیچ کدام نمی توانند با ترامپ مبارزه کنند.
وی افزود: در ورای این ضعف، ورود بلومبرگ به کارزار انتخاباتی دموکرات، ریاکاری چپ را در معرض دید قرار می دهد چرا که وقتی صحبت از ضد سرمایه داری فزاینده می شود، چپ افراطی و حزب دموکرات مدرن حاضر نیستند به مواعظ خود عمل کنند. طنز این حزب آن است که آنهایی که ضد سرمایه داری سخن می گفتند اکنون به یک میلیاردر متوسل شده اند.
روابط تجاری با سعودی
بلومبرگ که تنها دو روز از اعلام رسمی وی برای حضور در رقابتهای انتخاباتی نگذشته است، هنوز موضع گیری مشخصی درباره سیاستهای مختلف به ویژه نسبت به ریاض اعلام نکرده است اما در تور مسافرتی محمد بن سلمان که در ماه مارس ۲۰۱۸ به آمریکا انجام شد، برنامه دیدار با مایکل بلومبرگ هم به چشم می خورد.
بلومبرگ در هشتم فروردین ۱۳۹۷ با بن سلمان در موسسه خود دیدار کرد که گفته می شود، موضوع اصلی آن تجارت و همکاریهای اقتصادی بوده است.
البته بن سلمان در این سفر با یهودیان دیگری با گرایش های مختلف که بلومبرگ هم یکی از آنها بود، دیدار کرد و پس از آن تغییراتی در مواضع ریاض نسبت به رژیم صهیونیستی مشاهده شد.
ظرفیت سازمان ملل متحد
داوطلب جدید دموکراتها برای ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ همچنین از همکاری خود با سازمان ملل متحد استعفا داد تا بتواند بدور از شائبه ای به فعالیت های انتخاباتی بپردازد.
استفان دوجاریک سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز دوشنبه و پس از اعلام رسمی داوطلبی بلومبرگ در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که گوترش از اینکه یکی از هواداران پر و پا قرص اقدام علیه تغییرات آب و هوایی داوطلب ریاست جمهوری آمریکا شده است، چه نظری دارد، این مطلب را مطرح کرد.
وی خاطرنشان کرد: بلومبرگ در ۱۱ نوامبر امسال طی نامه ای به دبیرکل، از سمت خود به عنوان نماینده سازمان ملل در امور اقلیمی استعفا داد و کناره گیری کرد.
اگرچه بلومبرگ از همکاری با سازمان ملل متحد استعفا داد اما این همکاری ظرفیت بزرگی برای او ایجاد خواهد کرد تا هم در مبارزات انتخاباتی علیه ترامپ که از پیمانها و نهادهای بین المللی متعددی کنارهگیری کرده است، استفاده کند و هم به جامعه بینالمللی و سازمانهای مربوطه این اطمینان را بدهد در صورت پیروزی، رویه سیاست خارجی آمریکا تغییر خواهد کرد و احتمال روی آوردن آن به چندجانبه گرایی وجود دارد.