تبریز - ایرنا - رییس جمهوری امروز در حالی میهمان زلزله زدگان آذربایجان شرقی در روستای «دستجرد» بود که دولت از نخستین دقایق وقوع زمین‌لرزه در شهرستان‌های میانه و سراب همراه زلزله‌زدگان بود و برای تزریق امید میان مردم این مناطق به سرعت دست به کار شد.

به گزارش ایرنا، زمین لرزه ۵.۹ ریشتری ساعت ۲ و ۱۷ دقیقه جمعه ۱۷ آبان جاری روی داد و کانون آن در عمق ۸ کیلومتری زمین، روستای «ورنکش» در ۲۲ کیلومتری شمال شهر میانه و ۱۶۰ کیلومتری جنوب تبریز بود. 

روستای «ورنکش» به عنوان کانون اصلی زمین لرزه با ۳۵۰ خانوار جمعیت - حدود ۱۳۰۰ نفر - در دامنه جنوبی ارتفاعات «بزقوش» واقع شده است. 

با وجود اینکه کانون زمین لرزه در شهرستان میانه بود، اما روستاهای شهرستان سراب نیز که در جبهه شمالی ارتفاعات بزقوش واقع شده اند، دچار تخریب و آسیب شدند. 

شدت این زمین لرزه به حدی بود که استان‌های آذربایجان غربی، گیلان،‌ زنجان و اردبیل هم در پی وقوع این زلزله لرزیدند؛ این زمین لرزه نزدیک به ۶۰۰ مورد پس لرزه داشت.

زمین لرزه ۵ فوتی و حدود ۶۰۰ مصدوم داشت که بخش عمده مصدومان را کسانی تشکیل می داد که به دلیل ترس از وقوع زمین لرزه دچار استرس و شوک عصبی شده بودند و به همین دلیل نیز به صورت سرپایی درمان شدند؛ تنها ۳۲ نفر از مصدومان این حادثه در مراکز درمانی بستری شدند. 

بعد از وقوع زمین لرزه، اعضای سه نفره یک خانواده نیز به دلیل استفاده از ذغال برای گرم کردن چادر در روستای زلزله زده «شالقون» سراب دچار خفگی با گاز مونواکسید کربن شدند که پدر و مادر خانواده جان خود را از دست دادند، اما نوزاد ۱۵ روزه آنها با تلاش پزشکان و احیای قلبی به زندگی بازگشت.

رئیس‌جمهوری در پی وقوع زلزله در آذربایجان شرقی و تماس تلفنی با استاندار این استان،‌ دستور بسیج امکانات و امدادرسانی موثر به زلزله‌زدگان را صادر کرد.

«حجت‌الاسلام و المسملین حسن روحانی» طی تماسی تلفنی با استاندار آذربایجان شرقی در جریان ابعاد حادثه، میزان خسارات وارده و وضعیت مصدومان قرار گرفت.

پس از وقوع زمین لرزه عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، نیز در دستوری به رئیس سازمان مدیریت بحران، خواستار رسیدگی سریع به وضعیت زلزله زدگان و مناطق زلزله زده شد.

اقدامات انجام شده برای زلزله‌زدگان 

در نخستین ساعات وقوع زمین لرزه ۳۰ تیم عملیاتی برای کمک به زلزله زدگان به شهرستان میانه اعزام شدند و علاوه بر بیمارستان های زیر نظر وزارت بهداشت، بیمارستان های ارتش و سپاه نیز به حالت آماده باش درآمدند؛ بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز به عنوان متولی اصلی رسیدگی به وضعیت  واحدهای مسکونی زلزله زدگان وارد گود شد.

اعزام ۳۰۰ نیروی امدادی از آذربایجان غربی و تلاش برای پایدار سازی خدمات زیرساختی از قبیل برق، گاز و تلفن همراه از جمله نخستین اقدامات انجام شده در مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی بود.

ظهر روز وقوع زمین لرزه، علی اصغر پیوندی، رییس جمعیت هلال احمر کشور اعلام کرد که اسکان اضطراری ۶۰ درصد زلزله زدگان آذربایجان شرقی در شهرستان های میانه و سراب انجام شده است. 

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نخستین وزارتخانه ای بود که میرهادی قره سید رومیانی، معاون پارلمانی آن، در نخستین روز وقوع حادثه در محل حاضر و از طرف وزیر تعاون تهیه ۲ هزار دستگاه والور (وسیله گرمایشی نفت سوز) و پرداخت یک میلیارد تومان کمک مالی را تقبل کرد.

۲۱ تیم حمایت روانی - اجتماعی اداره کل بهزیستی آذربایجان شرقی در مناطق زلزله‌زده حضور می یابند تا از لحاظ روحی و روانی به مردم آسیب دیده مشاوره ارائه دهند.

ستاد اجرایی فرمان امام و شهرداری تبریز نیز تامین ۱۰۰ دستگاه کانکس را برای زلزله زدگان تعهد کردند. 

در سایه حضور همه جانبه نیروهای انتظامی و امنیتی، امنیت کامل در روستاهای زلزله زده آذربایجان شرقی برقرار بود و تا به امروز هیچ گونه مشکل امنیتی از این مناطق گزارش نشده است. 

حضور علی ربیعی، سخنگوی دولت و معصومه ابتکار، معاون رییس جمهوری در امور بانوان، در مناطق زلزله زده میانه و سراب و دیدار با خانواده های داغدار و قول مساعدت همه جانبه دولت به زلزله زدگان از جمله اقدامات انجام شده در راستای همدردی با زلزله زدگان بود.  

توزیع بسته های غذایی یک ماهه برای زلزله زدگان از دیگر اقدامات کمک به زللزه زدپان در روزهای نخست بود؛  این بسته های غذایی شامل یک کیسه ۱۰ کیلویی برنج، هشت عدد کنسرو لوبیا چیتی (۴۰۰ گرمی)، ۱۲ عدد تُن ماهی (۱۸۰ گرمی)، سه بسته عدس (۹۰۰ گرمی)، سه بسته لوبیا چیتی (۹۰۰ گرمی)، سه بسته قند شکسته شده (۷۰۰ گرمی)، سه بطری روغن مایع خوراکی (۸۱۰ گرمی)، سه بسته شکر (۹۰۰ گرمی)، یک بسته چای (۵۰۰ گرمی) و یک بسته نمک تصفیه شده خوراکی (۵۰۰ گرمی) بود که در یک کارتن آرم دار استاندارد بسته بندی شده با نشان هلال احمر است.

پرداخت ۵۰ میلیون ریال کمک بلاعوض و ۱۵۰ میلیون ریال تسهیلات قرض‌الحسنه بانکی برای بازسازی اماکن دامی در مناطق زلزله زده و اعلام آمادگی بنیاد مستضعفان برای تامین رایگان سیمان جهت بازسازی واحدهای مسکونی تخریب شده یا آسیب دیده زلزله زدگان از دیپر تمهیدات اتخاذ شده در این مناطق بود.

ارسال ۱۰ تن مواد غذایی و تعهد خرید ۱۰ دستگاه کانکس برای زلزله زدگان توسط بازاریان تبریز، توزیع و نصب ۳ هزار و ۸۰ چادر در مناطق زلزله زده و اسکان حدود ۱۲ هزار و ۳۲۰ هزار نفر در آنها، واکسینه کردن ۷۶۰۰ راس دام در مناطق زلزله زده توسط دامپزشکی آذربایجان شرقی و فعالیت ۲۴۰ نیروی عملیاتی ویژه هلال احمر در مناطق زلزله زده از دیگر تلاش های انسان دوستانه برای زلزله زدگان آذربایجان شرقی بود.

اعلام استقرار ۵۰۰ واحد پیش ساخته در روستاهای زلزله زده، حراج مدال برنز یوسف کرمی، تکواندوکار میانه ای، در المپیک ۲۰۰۴ آتن به نفع زلزله زدگان، فعالیت بیش از ۲۰۰ دستگاه ماشین آلات سنگین در مناطق زلزله زده و آواربرداری بیش از  ۸۰۰ واحد مسکونی تخریب شده در زمین لرزه از دیپر اقداماتی بود که موجب تسکین آلام زلزله زدگان در روزهای گذشته شد.

 آسیب ها و تخریب ها 

زمین لرزه در آذربایجان شرقی به حدود ۵ هزار واحد مسکونی روستایی در شهرستان های میانه وسراب آسیب زد یا آنها را تخریب کرد که سه هزار واحد مسکونی نوسازی و ۲ هزار واحد نیز تعمیر می شوند.

زمین لرزه همچنین ۳۰ میلیارد تومان به بخش دامی استان در شهرستان های سراب و میانه خسارت زد و یک هزار و ۵۰۰ راس دام، متشکل از ۴۰۰ راس دام سنگین و ۱۱۰۰ راس دام سبک، نیز در این حادثه تلف شدند؛ همچنین در اثر زمین لرزه ۵۰۰ واحد نگهداری دام و تعدادی از ماشین آلات کشاورزی از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد آسیب دیدند.

در این حادثه ۴۵ واحد تراکتور و ادوات کشاورزی، یک واحد مرغداری صنعتی (۳۰درصد خسارت)، ۶ رشته قنات و ۷ کیلومتر کانال های آبیاری عمومی نیز خسارت دیده و بیش از ۳۰۰ تن از محصولات کشاورزی به ارزش ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان نیز از بین رفته است.

تخریب ۲۰ واحد مسکونی مددجویان بهزیستی آذربایجان شرقی، قطع برق ۳۰ روستا که برق ۲۸ روستا تا بعد از ظهر روز وقوع زمین لرزه وصل شد، از دیگر پیامدهای زمین لرزه در استان بود؛ زمین لرزه همچنین به اغلب مدارس قدیمی در شهرستان های میانه، سراب و هشترود آسیب زد. 

خسارت ۱۰ میلیارد تومانی زمین‌لرزه به زیرساخت‌های جاده‌ای آذربایجان‌شرقی از دیگر تبعات وقوع زلزله در این خطه بود؛ در زمین لرزه هفت میلیارد تومان به جاده ها و سه میلیارد تومان به پل ها خسارت وارد شد؛ هفت دهنه پل در اثر زلزله و پس لرزه‌های آن در مناطق زلزله‌زده آذربایجان‌شرقی آسیب دیده‌اند؛ از این تعداد پنج پل در میانه و ۲ پل در سراب ۲۰ تا ۴۰ درصد آسیب سازه‌ای دیده‌اند؛ ۲۰۰ کیلومتر شبکه جاده ای در مناطق زلزله‌زده آذربایجان‌شرقی وجود دارد که ۲۵ کیلومتر از جاده‌های فرعی و روستایی آن دچار آسیب شده‌اند.

 زلزله شهرستان های میانه و سراب همچنین ۹ میلیارد تومانی به تاسیسات آب و فاضلاب آذربایجان شرقی آسیب زد؛ زمین لرزه بیش از ۲ میلیارد تومان در بخش روستایی، ۳ میلیارد تومان در حوزه فاضلاب مناطق شهری و ۴ میلیارد تومان نیز به مخازن، چاه ها و تاسیسات آبی منطقه خسارت زد.

کمک مالی دولت به زلزله زدگان 

هیات دولت در نخستین نشست خود بعد از وقوع زمین لرزه ۵.۹ ریشتری آذربایجان شرقی، همه پیشنهادهای ستاد بحران استان را تصویب کرد.

براساس تصمیم هیات وزیران، مبلغ یک هزار و ۱۱۵ میلیارد ریال اعتبار شامل کمک بلاعوض جهت احداث سه هزار واحد مسکونی روستایی به ازای هر واحد یکصد میلیون ریال، کمک بلاعوض جهت تعمیر واحدهای مسکونی شهری و روستایی به ازای هر واحد ۵۰ میلیون ریال، کمک بلاعوض جهت تأمین لوازم معیشتی برای سه هزار واحد مسکونی به ازای هر واحد ۵۰ میلیون ریال، کمک هزینه اسکان موقت سه هزار واحد مسکونی روستایی به ازای هر واحد یکصد میلیون ریال و کمک بلاعوض جهت احداث دو هزار واحد جایگاه دامی به ازای هر واحد ۵۰ میلیون ریال اختصاص یافت.

دولت همچنین مبلغ دو هزار و ۱۷۵ میلیارد ریال تسهیلات بانکی ارزان قیمت با سود و کارمزد چهاردرصد در مناطق روستایی و پنج درصد در مناطق شهری به منظور بازسازی سه هزار واحد مسکونی روستایی به ازای هر واحد تا سقف ۴۰۰ میلیون ریال، تعمیر اماکن مسکونی و تجاری شهری و روستایی برای هر واحد تا سقف ۱۵۰ میلیون ریال، تأمین لوازم معیشتی به ازای هر واحد تا سقف ۱۵۰ میلیون ریال و پرداخت تسهیلات تا سقف ۱۵۰ میلیون ریال به ازای هر واحد دامی آسیب دیده ناشی از زلزله اختصاص داد.

حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهوری، در مناطق زلزله زده و اعلام تخصیص نیمی از ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده برای بازسازی این مناطق از سوی سازمان برنامه و بودجه نیز مایه امید زلزله زدگان بود.