علیرضا حسینزاده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا کل عرصه کشتزارهای زعفران گناباد را سه هزار هکتار ذکر و بیان کرد: این حجم خسارت ناشی کاهش دمای هوا و سرمازدگی محصول زعفران در سطحی افزون بر هزار هکتار معادل یک سوم مزارع زعفران گناباد رخ داده است.
وی ادامه داد: این در حالی است که هماینک فقط ۱۵ درصد از عرصه کشتزارهای زعفران در شهرستان گناباد زیر پوشش بیمه محصولات کشاورزی قرار دارد.
مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: به همین خاطر امکان پرداخت غرامت بیمه محصولات کشاورزی به ۹۰ درصد کشتزارهای اخیرا خسارتدیده زعفران در این شهرستان وجود ندارد.
وی افزود: با وقوع چنین رخدادهایی اهمیت اقدام بهنگام کشاورزان برای بیمه مزارعشان بیش از پیش احساس میشود. همه کشاورزان از جمله زعفرانکاران میبایست برای کاهش تبعات ناشی از خسارتهای اینچنینی در زمان مناسب نسبت به پوشش بیمهای محصولات خود اقدام کرده باشند تا خسارت وارده به محصولاتشان از طریق بیمه قابل جبران باشد.
حسینزاده تغییرات اقلیمی آب و هوا و حوادث طبیعی پیشبینی نشده همچون سیل، توفان، سرمازدگی و گرمازدگی را از مشکلات مهم مبتلابه بخش کشاورزی ذرک و بیان کرد: در این میان دهقانان دستاندکار کاشت و برداشت زعفران بخاطر حساسیتهای خاص این محصول با معضلات بیشتری دست به گریبان هستند.
وی گفت: تغییرات اقلیمی از جمله گرمای شدید فصل تابستان موجب تاخیر در باردهی پیاز زعفران و نیز سرمای زیاد و زودرس در فصول پاییز و زمستان و همزمانی آن با موعد برداشت این محصول راهبردی تاکنون بطور مکرر خسارات زیادی به زعفرانکاران گنابادی تحمیل کرده است.
رئیس اداره هواشناسی گناباد هم به خبرنگار ایرنا گفت: ظرف سه روز اخیر در این شهرستان دمای هوا در سردترین زمان بین سه تا هشت درجه زیر صفر در نوسان بود.
داریوش شیبانی افزود: بر این اساس دمای هوا در گناباد ظرف دو روز تا ۱۱ درجه سانتیگراد افت کرد که همزمانی آن با موسم برداشت گل زعفران خسارتهایی را به این محصول راهبردی در پی داشت.
برداشت زعفران از سطح سه هزار و ۵۰۰ هکتاری کشتزارهای زعفران گناباد از دهم آبان ماه گذشته آغاز شده است.
پیشبینی میشود در طول یک ماه فصل برداشت زعفران افزون بر ۱۲ تن محصول از این سطح برداشت شود.
بطور معمول از ۸۵ کیلوگرم گل زعفران یک کیلوگرم زعفران خالص حاصل میشود.
۸۶ هزار هکتار از مجموع ۱۰۵ هزار هکتار عرصه کشت زعفران در کل ایران در خراسان رضوی زیر کشت این محصول است.
مرکز شهرستان ۹۰ هزار نفری گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.