تهران- ایرنا- ۲۰۲۰ برای آمریکاییها و نخبگان سیاسی این کشور سالی بسیار مهم است و وقایع آن میتواند پیامدهایی عمیق را برجای بگذارد.
نتایج نظرسنجی «کوئینپیاک» درباره موضوع استیضاح و برکناری رییسجمهوری آمریکا نشان داد ۴۵ درصد از رایدهندگان معتقدند «دونالد ترامپ» باید استیضاح و برکنار شود اما ۴۸ درصد خلاف این نظر را دارند. بر اساس نتایج این نظرسنجی، نیمی از رایدهندگان آمریکایی تحقیقات درباره استیضاح را قانونی دانستند و ۴۳ درصد آن را یک موضوع سیاسی قلمداد کردند. اما ۷۶ درصد از شرکتکنندگان گفتند که دولت ترامپ باید به طور کامل با روند تحقیقات استیضاح همکاری کند و فقط ۱۸ درصد به این امر معتقد نبودند.
از سوی دیگر و به موازات مباحث مربوط به استیضاح، نزدیک به ۲۰ چهره دموکرات خود را نامزد این حزب برای رقابت در انتخابات سال ۲۰۲۰ معرفی کردند اما برگزاری چند دور مناظره در کنار رایگیری حزبی در ایالتهای مختلف نشان داد که «جو بایدن» نامزد نهایی این حزب برای رقابت با دونالد ترامپ خواهد بود.
سال ۲۰۲۰ برای دونالد ترامپ از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است زیرا وی مجبور به رقابتی سخت و نفسگیر با رقیب دموکرات خود در انتخابات ریاست جمهوری است. سیاستهای ترامپ و نوع نگاه افکارعمومی این کشور به کاخ سفید تحت مدیریت وی، نقش تعیینکنندهای را در موفقیت و پیروزی دوباره وی دارد.
به اعتقاد تحلیلگران دولت ترامپ تلاش دارد از مسائلی همچون خبر کشته شدن البغدادی، کاهش بیکاری و اجرای شعار نخست آمریکا به عنوان دستاورد مهم دولت در انتخابات بعدی استفاده کند. در مقابل مخالفان ترامپ ناکارآمدی و رفتار سیاسی دولت ترامپ درکنار دو پرونده سنگین حقوقی، وجود فساد سیستماتیک در آمریکا و سوءمدیریت کاخ سفید در مواجهه با ویروس کرونا را از جمله عوامل مهمی میدانند که باعث میشود شهروندان به ترامپ رای ندهند.
تا ماههای پایانی سال ۲۰۱۹ ترامپ با هر ترفندی توانست از دو پرونده سنگین (گزارش کمیته مولر در زمینه دخالت روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶ و پرونده جنجالی اوکراینگیت و استیضاح) رهایی یابد. بااین حال روندها نشان میدهند ترامپ در افکار عمومی آمریکا از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و نمیتواند با قطعیت در مورد پیروزی در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ اظهارنظر کند.
به اعتقاد تحلیلگران تاکنون شرایط از در پیش بودن یک رقابت سخت انتخاباتی میان جمهوریخواهان و دموکراتها خبر میدهد. از جمله نکات مهم در انتخابات آمریکا حضور و نقشآفرینی چهرههای ثروتمند آمریکایی در انتخابات است. این موضوع با ورود «مایکل بلومبرگ» غول رسانهای این کشور به تنور رقابتهای حزبی برجسته شد. وی ابتدا از جایگاه قابل قبولی درمیان دموکراتها برخوردار بود اما دوماه بعد متقاعد شد که فرد مورد نظر مردم آمریکا نخواهد بود.
در ابتدا حضور نامزدهای پرتعداد دموکرات در رقابتهای حزبی باعث نگرانی چهرههای این حزب شده بود اما بهتدریج با کنارهگیری نامزدها در کنار نتایج انتخابات ایالتی، «جو بایدن» و «برنی سندرز» به عنوان دو فرد اصلی برای رقابت با ترامپ باقی ماندند. نتایج به دست آمده در انتخابات مقدماتی درون حزبی موسوم به «سهشنبه بزرگ- Super Tuesday » که ایالت نامزد حزب خود را میشناسد در تعیین سرنوشت این دو نامزد بسیار با اهمیت بود.
با اینکه سندرز تا پیش از آن از جایگاه محکمتری برخوردار بود اما نتایج سهشنبه بزرگ موجب شد وی هم از گردونه انتخابات کنارهگیری کند. سندرز از طرفداران خود خواست تا برای شکست ترامپ از بایدن حمایت کنند. البته تعداد آرای سندرز در ایالتهای مختلف آمریکا نشان داد که پیشبینی نظرسنجیها در مورد مخالفت مردم آمریکا با سوسیالیستها درست بوده است.
به اعتقاد کارشناسان در ماههای نخست سال ۲۰۲۰ شیوع بیماری کرونا و نوع مدیریت دونالد ترامپ باعث شد تا مردم آمریکا بیش از پیش نسبت به کارآمدی ترامپ تردید کنند. بسیاری از نظرسنجیهایی که در ماههای مارس و آوریل ۲۰۲۰ در آمریکا صورت گرفت حکایت از پیش بودن بایدن نسبت به ترامپ داشتند. برخی از این نظرسنجیها محبوبیت بایدن را حدود ۱۰ درصد بیشتر دانستند.
به گفته برخی تحلیلگران، اگر اینبار بتوان به نتیجه نظرسنجیها اعتماد کرد و اتفاقی مشابه سال ۲۰۱۶ رخ ندهد، باید نام دونالد ترامپ را به فهرست معدود روسای جمهوری آمریکا اضافه کرد که تنها یک دوره قادر به حضور در کاخ سفید شدند.