بر اساس اطلاعات رسانههای محلی، خانواده بانفوذ «متریماو» در قرقیزستان که معاون پیشین رئیس خدمات گمرک این کشور به نام «رییم متریماو» نیز شامل آن است، مشترکا با دیگر خانواده بانفوذ میلیونر اویغور چینی تبار به نام «حبیبالله عبدالقادر» اقدام به ۷۰۰ میلیون دلار پولشویی کرده اند.
روز ۱۰-ام نوامبر ( ۱۹ آبان) «اییرکین سیمیت» یکی از چهرههای ذیربط در تحقیقات انجام شده در مورد این فساد تاجر چینی اویغورتبار در استانبول کشته شد. او به روزنامهنگاران گفته بود، که در این داد و ستدها خانواده» ییمبیک متریماو» معاون پیشین رئیس خدمات گمرک دست دارد.
«اسکندر متریماو» برادر «رییمبیک متریماو» نماینده پارلمان قرقیزستان احتمال دست داشتن برادرش را در فساد رد کرد.
ولی «دمیر سگینتهیف» یکی از مسوولان در شورای امنیت ملی قرقیزستان روز دوشنبه این هفته در نشستی مطبوعاتی گفت که برای صحت و سقم موضوع گروهی متخصص بررسی در این مورد را آغار کرده اند و امکان دارد رییمبیک متریماو را به نهادهای قضایی ذیربط احضار کنند.
دولت قرقیزستان اعلام کرده است که تمام فرضیههای عملکردهای منصبداران سابق و کنونی از سوی نهادهای صلاحیتدار در ارتباط با اتهام فساد موشکافانه بررسی خواهد شد.
ناظرین و روزنامهنگارانی، که این تجمعات اخیر بیشکک را پوشش میدهند، در متفاوت بودن آن با تجمعات پیشین تأکید میکنند که در این تظاهرات آرام بیشتر تحصیلکردگان شرکت کردهاند، که هدف های روشن سیاسی دارند و تصمیم گرفتند موضع خود را در برابر مبارزه با فساد به نمایش بگذارند.
**معترضان خواسته های خود را به اطلاع نمایندگان و رئیس جمهوری رساندند
امروز چهارشنبه اعلام شد که شرکت کنندگان در تظاهرات اعتراضی اما آرام ضد فساد در بیشکک، مطالبات و خواسته های خود را به نمایندگان مجلس و رئیس جمهوری این کشور طی تهیه طوماری اعلام کردند.
در این سند آمده است، "شهروندان قرقیزستان خواستار آن هستند، که به اتهام و جرم خارج کردن ۷۰۰ میلیون دلار از کشور اقدام مناسب شود.
فعالان این تظاهرات همچنین خواستار استعفای همه مقاماتی که در نقشه فساد و بیرون بردن ۷۰۰ میلیون دلار دست دارند، شده اند.
«ییمبیک ممتریماو» متهم این پرونده گفته که آماده است برای پاسخ به سؤالها در باره خود از خارج به قرقیزستان برگردد. وی افزوده که اتهامات علیه او نادرست است و او آماده است، این را اثبات کند.
نظام سیاسی قرقیزستان دمکراسی پارلمانی است و نخست وزیر رئیس هیات دولت و قوه مجریه را به عهده دارد. «سارانبای جین بیک اف» رئیس جمهوری فعلی این کشور است.
این کشور پنج میلیون نفری آسیای میانه با تاجیکستان، چین، ازبکستان و قزاقستان هم مرز است.
سال گذشته قرقیزستان بیست و ششمین سالگرد استقلال خود را جشن گرفت. در این مدت این کشور دو انقلاب سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰ و چندین بحران سیاسی را پشت سر گذاشت، وضعیتی که در میان دیگر کشورهای آسیای میانه بی نظیر بوده است.
«قرقیزستان» به خاطر ساز و کارهای دموکراسی یک مدل سیاسی خاص در آسیای میانه محسوب می شود بطوریکه زمانی این کشور کوچک را «جزیره دموکراسی» یا سرزمین انقلاب های لاله ای در آسیای مرکزی مینامیدند.
قرقیزستان تنها کشور در این منطقه است ک تاکنون سه بار شاهد تغییر قدرت بوده و در این کشور تظاهرات اعتراضات جمعی به وفور برگزار شده است همچنین تنها کشوری محسوب می شود که سال گذشته انتخابات قانونی ریاست جمهوری در آنجا برگزار شد و رئیس جمهوری اش نیز با رسیدن مهلت قانونی، ترک قدرت کرد.
در دیگر کشورهای آسیای میانه تنها یک نفر قدرت را در دست داشته و در ازبکستان و ترکمنستان همسایه با مرگ رهبران قبلی تغییر قدرت عملی شد. همه این عوامل نشان دهنده وضعیت خاص قرقیزستان نسبت به دیگر کشورهاست.
در شاخص های بینالمللی دموکراسی هم موقعیت قرقیزستان مناسبتر از همسایههایش است و سازمانهای بینالمللی نیز نسبت به دیگر کشورهای منطقه در این کشور بیشتر کار و فعالیت دارند.