تهران- ایرنا- وزیر خارجه عربستان در مراسم پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان همکاری اسلامی، از عملکرد این سازمان انتقاد کرده و خواستار اصلاحات فراگیر در آن برای مقابله با آنچه چالش های منطقه ای و بین المللی خوانده، شده است. او اشاره ای به مشکلات سازمان نکرده و نگفته که آیا خواست عربستان تبدیل سازمان همکاری اسلامی به اتحادیه عرب دیگری است؟

به گزارش روز چهارشنبه روزنامه سعودی «الشرق الاوسط»، این مراسم روز گذشته (سه شنبه) در ریاض با حضور فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان به نیابت از ملک سلمان و شماری از وزیران خارجه کشورهای عضو این سازمان برگزار شد. فیصل در سخنانی گفت که این مراسم فرصتی برای ارزیابی مسیر سازمان و بررسی جنبه های توسعه ای آن است.  

وی یکی از اهداف برگزاری این مراسم را حمایت از سازوکارهایی مشخص برای ارزیابی عملکرد سازمان مطابق با داده های عصر جدید و الزام هایی جهت دستیابی به صلح و توسعه ملت های مسلمان دانست.

وزیر خارجه عربستان در ادامه توضیح داد که انجام اصلاحات جامع و فراگیر در سازمان همکاری اسلامی و ایجاد زمینه برای توسعه آن، برای رویارویی با چالش های منطقه ای و بین المللی کنونی امری ضروری و فوری به شمار می آید. وی در عین حال نگفت که منظورش از اصلاحات چیست؟ و چه بخش هایی اعم از تشکیلات و یا اهداف و برنامه ها را در  بر می گیرد.  

فیصل همچنین افزود: عربستان برای یکپارچه سازی مواضع و همکاری با کشورهای عضو برای انجام این اصلاحات فراگیر تلاش خواهد کرد تا با تامین خواسته های ملت های اسلامی بتوانند جایگاه شایسته خود را در محافل بین المللی به دست بیاورند. او همچنین گفت که معتقد است همه کشورهای عضو  باید برای تقویت عملکرد این سازمان آراء و نظریات خود را ارائه دهند و از هر آنچه باعث تضعیف موقعیت سازمان می شود، خودداری کنند.

این نارضایتی وزیر خارجه عربستان از سازمان همکاری اسلامی حاکی از ناکامی سعودی ها در تحمیل نظراتشان به دیگر اعضا در این سازمان است. این کشور هم اکنون با برخی اعضای مهم سازمان همکاری از جمله ترکیه، ایران و قطر دچار اختلافات سیاسی شدیدی است.

البته سعودی ها در اتحادیه عرب به دلیل وابستگی مالی بسیاری از این کشورها به ریاض که در تصمیم گیری ها تابع سعودی ها هستند دست بالا را دارند و همین مدل را در سازمان همکاری اسلامی خواستارند.

وزیر خارجه سعودی در بخش دیگری از سخنانش در مراسم سالگرد تاسیس سازمان همکاری اسلامی، درحالی اقدامات رژیم صهیونیستی را در تغییر اوضاع تاریخی و قانونی قدش شریف محکوم کرد که براساس گزارش های بسیاری، این رژیم طی یکی دو سال اخیر روابط پنهانی خود را با تل آویو انکار هم نکرده است.

سازمان همکاری اسلامی دومین سازمان بین المللی پس از سازمان ملل متحد است که ۵۷ عضو  دارد. این سازمان در سال ۱۹۶۹ میلادی (۱۳۴۸ شمسی)  تاسیس شده است  که هدف آن  حفاظت و حمایت از منافع کشورهای اسلامی عضو است.

نام این سازمان از زمان تأسیس در ۱۹۶۹ تا ۲۰۱۱ میلادی سازمان کنفرانس اسلامی بود و سپس به سازمان همکاری اسلامی تغییر یافت.

ارتقای همبستگی اسلامی میان کشورهای عضو، حمایت از همکاری میان کشورهای عضو در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و دیگر موارد اساسی، هماهنگ کردن تلاش‌ها به منظور حفاظت از اماکن مقدس و آزادسازی آنها و پشتیبانی از مبارزه ملت فلسطین و کمک به این ملت در جهت بازپس گیری حقوق خود و آزاد کردن سرزمینش، پشتیبانی از مبارزه تمام ملل اسلامی در راه حفاظت از کرامت، استقلال و حقوق ملی‌شان و ایجاد جوی به منظور ارتقاء همکاری و تفاهم میان کشورهای اسلامی و دیگر کشورها از اهداف این سازمان محسوب می شود.