لندن – ایرنا – یکصدوهفتادوهفتمین اجلاس وزرای کشورهای تولید کننده نفت (اوپک) در حالی این هفته در وین برگزار خواهد شد که عربستان برای فروش سهام آرامکو، نیاز به کاهش تولید و افزایش بهای نفت دارد اما این خواسته سعودی‌ها، با رویکرد روسیه(غیرعضو اوپک) که خواهان اصلاح توافق کاهش تولید نفت است، در تضاد قرار دارد.

 عربستان برای به دست آوردن بهترین قیمت برای فروش سهام آرامکو، به دنبال تقویت قیمت نفت است اما تحقق این خواسته عربستان، با اهدافی که روس ها دنبال می کنند دشوار شده زیرا مسکو چندان به سقف تعیین شده برای کاهش تولیداتش پایبند نیست و با کشف میدان جدید گازی به دنبال توسعه صادراتش به چین است.  

صادرات نفتی روسیه با کشف میدان جدید گازی در شرق سیبری و قطب‌شمال و راه اندازی خط لوله انتقال گاز به چین افزایش قابل توجهی داشته است. مسکو به عنوان یکی از مهم‌ترین کشورهای غیر عضو اوپک که نقشی کلیدی در تداوم اجرای توافق کاهش تولید نفت در اوپک پلاس دارد در صدد است تا در اجلاس پیشرو سقف تعیین شده برای کشورش را اصلاح کند.

روسیه ادعا می کند که به اجرای توافق کاهش تولید نفت تمایل دارد اما طریقه محاسبه صادرات این کشور که میعانات گازی را هم شامل می‌شود بایستی اصلاح و مورد بازنگری قرار گیرد.

الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه هفته پیش اعلام کرد که موضوع اصلاح سقف کاهش تولید نفت کشورها در اجلاس اوپک پلاس به بحث گذاشته خواهد شد.

از سویی عربستان سعودی پس از گذشت سه سال، عرضه اولیه سهام آرامکو را کلید زده است. این کشور با اقدامی عجیب، عرضه  سهام غول نفتی سعودی به معامله گران بورس را درست در روزی انجام خواهد داد که نشست رسمی اوپک در همان‌روز برگزار می شود.

طبق اعلام آرامکو ثبت دفتری سهام این شرکت از روز ۱۷ نوامبر شروع و در روز ۴ دسامبر بسته می شود. در روز ۵ دسامبر نیز با قیمت مشخص شده، سهام آرامکو در بورس عربستان معامله می شود.

عربستان سعودی برای به دست آوردن بهترین نتیجه از عرضه اولیه سهام آرامکو، به قیمت های بالاتر نفت نیاز دارد. اما این خواسته سعودی ها، با رویکرد روسیه که خواهان اصلاح توافق کاهش تولید نفت هستند در تضاد قرار دارد.

عربستان سعودی برای به دست آوردن بهترین نتیجه از عرضه اولیه سهام آرامکو، به قیمت های بالاتر نفت نیاز دارد. اما این خواسته سعودی ها، با رویکرد روسیه که خواهان اصلاح توافق کاهش تولید نفت هستند در تضاد قرار دارد.

روسیه می‌گوید قادر به کاهش تولید داوطلبانه نفت در ماه‌های سرد زمستان به‌ویژه در غرب سیبری، محلی که بیشتر دکل‌های حفاری‌اش در آنجا مستقر شده و  دو سوم نفت این کشور از آنجا برداشت می‌شود، نیست.

کارشناسان هم بر این باورند که بستن چاه‌ها در شرایط یخ‌زدگی می‌تواند سبب انفجار شود، با این وجود ریسک‌هایی وجود دارد که دمای بسیار پایین حدود منفی ۵۰ درجه می‌تواند به کاهش تولید غیرداوطلبانه نفت منجر شود.

وزیران نفت و انرژی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) قرار است پنجم دسامبر (۱۴ آذرماه) در مقر این سازمان در وین ملاقات کنند. همچنین هفتمین نشست مشترک اوپک و غیراوپک یک روز بعد یعنی ششم دسامبر (۱۵ آذرماه) برگزار می‌شود.

آژانس بین المللی انرژی پیش بینی کرده است تولید روزانه نفت کشورهای غیر اوپک در سال آینده ۲.۲ میلیون بشکه افزایش یابد، در حالی که کل رشد تقاضای جهانی نفت تنها ۱.۳ میلیون بشکه خواهد بود.

اوپک و کشورهای هم‌پیمان که از ابتدای سال جاری برای افزایش قیمت نفت توافق کرده بودند، در نیمه اول سال تولید روزانه خود را ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند و این توافق را تا ماه مارس سال آینده تمدید کردند.

در متن بیانیه پایانی نشست ۱۷۶ اوپک آمده است که این سازمان با در نظر گرفتن عوامل بنیادین بازار کنونی و دیدگاه مورد اجماع درباره دورنمای ماه‌های باقی‌مانده سال ۲۰۱۹ میلادی، تصمیم گرفت کاهش تولید داوطلبانه مورد توافق در نشست ۱۷۵ اوپک را برای ۹ ماه دیگر (از اول ژوئیه سال ۲۰۱۹ میلادی تا ۳۱ مارس سال ۲۰۲۰ میلادی) تمدید کند. این بیانیه می‌افزاید: با این تصمیم کشورهای عضو اوپک، ادامه تعهد خود برای تمرکز بر ثبات و توازن بازار نفت به نفع تولید کننده، مصرف کننده وسلامت اقتصاد جهانی را مورد تائید قرار دادند.

اما اگر پیش بینی ها درست باشد و عرضه و از تقاضا بیشتر شود، آنها باید با کاهش بیشتر تولید نفت موافقت کنند یا ریزش قیمت‌ها را شاهد باشند. در حال حاضر هر بشکه نفت خام در بازارهای جهانی حدود ۶۴ دلار معامله می‌شود اما اگر تولید نفت کاهش بیشتری پیدا نکند پیش بینی می شود قیمت نفت به ۴۵ دلار در هر بشکه برسد.

از سویی به صفر رساندن صادرات نفت ایران، تنش تجاری آمریکا و چین، افزایش تولید و صادرات نفت آمریکا، افزایش ذخیره‌سازی نفت کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی (OECD) و حمله به نفت‌کش‌ها در خلیج فارس از دیگر مسائلی است که در این مدت بر نوسان قیمت نفت تاثیرگذار بوده و اوپکی‌ها باید به آن بپردازند.