حسین سنجرانی روز شنبه گفت: آسبادهای یاد شده در روستاهای خرگرد، تیزاب، برآباد و شهر سنگان در سال جاری با هفت شماره مختلف در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
وی افزود: از آنجایی که این آثار تحت حفاظت و نظارت اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار دارد، هرگونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آنها شود، برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ قانون مجازاتهای اسلامی، تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده، جرم محسوب میشود و مرمت و بازسازی آنها فقط با تأیید و نظارت اداره میراث فرهنگی امکان پذیر است.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خواف نیز گفت: آسبادهای ایران یکی از گزینههای اصلی برای ثبت در فهرست یونسکو است و ثبت این تعداد آسباد در فهرست آثار ملی کمک بسیار در تهیه و تدوین پرونده ثبت جهانی آسبادها دارد.
محمود باعقیده افزود: از مجموع ۱۲۴ آسباد شناسایی شده در شهرستان خواف ۱۰۷ آسباد به صورت اضطراری مرمت شده و ۱۲ اثر دیگر به طور کامل احیا شده است.
آسباد سامانه آرد کردن گندم با استفاده از قدرت باد است و آسبادهای نشتیفان خواف در استان خراسان رضوی از بزرگترین مجموعههای خشت، گل و چوبی تاریخی ایران و قدیمیترین مجموعه آسباد جهان است که پیش از اسلام در این منطقه ساخته شده است.
این آسبادها که آمیزهای از هنر، صنعت، فناوری، هوش و ذکاوت اجداد ایرانی و پدران ما هستند به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری خاص در استان خراسان رضوی سالانه میزبان صدها گردشگر خارجی و هزاران گردشگر داخلی میباشند.
طبق درخواست سازمان میراث فرهنگی مبنی بر تهیه و تحویل پرونده ثبت جهانی آسبادهای نشتیفان در سال جاری، این آثار تاریخی در نوبت نخست ثبت در فهرست جهانی قرار گرفته و مراحل ثبت آن در حال انجام است.
از مجموع ۴۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده شهرستان خواف بیش از یکصد اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
شهرستان خواف با چهار بخش مرکزی، سنگان، جلگه زوزن و سلامی و جمعیت افزون بر ۱۴۰ هزار نفر و ۱۲۳ کیلومتر مرکز مشترک با کشور افغانستان در ۲۶۷ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.