در این کنفرانس شخصیتهای برجستهای مانند «طارق علی»، «لینزی جرمن»، «کریس ناینهام» و «مدئا بنجامین» از فعالان گروه ضد جنگ آمریکایی موسوم به «کد پینک» شرکت داشتند.
«طارق علی» نویسنده و روزنامه نگار سرشناس انگلیسی در سخنان خود با اشاره به انتخابات پیشرو در انگلیس گفت: "اگر جرمی کوربین انتخاب شود، هیات حاکمه انگلیس مجبور خواهد شد «ائتلافِ آغازگر جنگ» راه بیندازد."
این سخن اشاره به صلح طلبی و ضد جنگ بودن جرمی کوربین است که در تضاد با سیاستهای سنتی انگلیس قرار دارد. با این حال همه احزاب و از جمله حزب کارگر که «جرمی کوربین» رهبری آن را به عهده دارد، از عضویت در ناتو حمایت کرده و تعهد کرده حداقل ۲ درصد از تولید ناخالص ملی را به بودجه نظامی اخصاص دهند. در همین خصوص لینزی جرمن از فعالان ائتلاف ضد جنگ تصریح کرد: " شرم آور است که همه احزاب اصلی از ناتو حمایت میکنند."
کنفرانس بین المللی ضد ناتو در حالی برگزار شد که این هفته نشست سران ناتو در لندن برپا خواهد شد. دراین نشست سران کشورهای عضو ناتو از جمله دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا شرکت خواهند داشت. همزمانی این کنفرانس با مبارزات انتخاباتی انگلیس خود موضوع تحلیل ها و اظهارنظرهای متفاوت بوده است.
«مدئا بنجامین» از گروه «کد پینک» معتقد بود دلیل اصلی دخالتهای نظامی آمریکا در جهان، تسخیر منابع طبیعی و از جمله نفت است. وی سخنان اخیر ترامپ را در افغانستان که گفته بود آمریکا از سوریه خارج شده اما منابع نفتی آنجا را رها نخواهد کرد به عنوان شاهد ادعای خود مطرح کرد. بنجامین که می گفت به تازگی از سفری به بولیوی بازگشته اظهار داشت علت عمده ناآرامی ها در بولیوی و دخالت آمریکا در این کشور، دسترسی به منابع نفت و لیتیوم آن است که در ساخت خودروهای برقی مصرف دارد.
علت عمده ناآرامی ها در بولیوی و دخالت آمریکا در بولیوی، دسترسی به منابع نفت و لیتیوم آن است که در ساخت خودروهای برقی مصرف دارد.
وی همچنین موضع آمریکا در برابر ایران را به وضوح مرتبط با نفت دانست و با اشاره به کوتای ۲۸ مرداد توضیح داد که چگونه استعمار انگلیس توانست استعمار نوین آمریکا را راضی به دخالت مستقیم در ایران کند.
«کریس ناینهام» از دیگر فعالان سرشناس ائتلاف ضد جنگ ضمن برشمردن پیچیدگیهای وضعیت کنونی در منطقه خاورمیانه، ایدههای پیشنهادی خود برای درک بهتر وضعیت را مطرح کرد. در درجه اول وی اظهار داشت برخلاف ادعای ترامپ، در عمل میزان دخالت و حضور نظامی آمریکا در منطقه کاهش نیافته است.
به گفته وی نیروهای آمریکایی که از شمال سوریه خارج شدند به خاک آمریکا برنگشته و همان نزدیکیها به جای دیگری اعزام شدهاند. وی گفت اگرچه ترامپ تلاش میکند به برخی از وعدههای انتخاباتی خود از جمله آغاز نکردن جنگ عمل کند اما اکنون تعداد سربازان آمریکا در خاورمیانه به ۱۷ هزار نفر می رسد.
به عنوان ایده دوم وی تلاش کرد به این سوال پاسخ دهد که چرا هنوز خاورمیانه برای آمریکا مهم است. به گفته وی البته نفت خاورمیانه برای مصرف داخلی آمریکا و غرب چندان مهم نیست اما باید در تصویر بزرگ ژئوپولیتیک به این نکته توجه کرد که دو رقیب بزرگ آمریکا، یعنی هند و چین تقریباً هیچ منبع سوخت فسیلی در خاک خود ندارند و در واقع برای آمریکا بسیار مهم است که بتواند شاهرگ اتصال این دو قدرت به انرژی را در دست داشته باشد.
ناینهام همچنین توضیح داد که استراتژی دخالت در خاورمیانه از زمان جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی تغییر کرده و اکنون کشورهای غربی و به وِیژه آمریکا نه به طور مستقیم بلکه از طریق نیروهای وابسته و جنگهای نیابتی در منطقه دخالت میکنند.
وی در ادامه اظهار داشت که همین توسل به نیروهای منطقهای در جنگهای نیابتی موجب گسسته شدن نیروهای منطقه شده و در این وضعیت آشوبناک احتمال وقوع هر حادثه ای از جمله جنگهای ناخواسته زیاد است. این فعال ضد جنگ در تشریح این وضعیت خاطرنشان کرد که اکنون برای اولین بار پس از سالها، جنگندههای آمریکایی و روسی همزمان در آسمان سوریه در حال پرواز بوده و هر لحظه ممکن است درگیری بین آنها شکل بگیرد.
وی با اشاره به نشست ناتو گفت با وجود اینکه سران کشورهای عضو قرار است سه روز در انگلیس اقامت داشته باشند، اما کل نشست فقط یک صبح تا ظهر و حداکثر سه ساعت خواهد بود. ناینهام در تشریح دلیل کوتاه بودن این نشست اظهار داشت طول کشیدن جلسه باعث پیش آمدن بحثهای دشوار و آشکار شدن شکافهایی مانند شکاف ترکیه با سایر اعضای ناتو خواهد شد.
به گفته وی، تاریخ قرن بیستم نشان داده است که لحظههای تغییر و جابجایی قدرت، خطرناکترین لحظههای تاریخ هستند و ما نیز اکنون در دوره افول قدرت آمریکا و جابجایی قدرت و در لحظه حساسی از تاریخ قرار داریم.
در ادامه این نشست «الیف ساراکان» که خود را از فعالان کُرد معرفی میکرد گفت نمی توان تحولات خاورمیانه را بدون فهم دقیق از اینکه چگونه «جنگ علیه ترور» بعد از سال ۲۰۰۱ به ایدئولوژی غالب سیاست خارجی در جهان تبدیل شد درک کرد. وی گفت حتی اگر ترامپ از شمال سوریه خارج شده باشد باز هم این عقب نشینی کوچک پس از دو دهه دخالت نظامی، به معنای عقب نشینی امپریالیسم نیست.
وی اردوغان رئیس جمهوری ترکیه را متهم کرد که به طور علنی برنامه خود برای پاکسازی قومی در منطقه را اعلام می کند. ساراکان گفت برنامه ترکیه گسترش قلمرو از شمال سوریه تا موصل است که بر اساس یکی از آخرین برنامه های دولت عثمانی تعریف شده است.
این فعال کُرد با امپریالیستی خواندن رفتار ترکیه گفت برای ضد امپریالیستی بودن، ضد آمریکا بودن کافی نیست.
وی همچنن مدعی شد که پس از اشغال شمال سوریه توسط ترکیه تضادهای عمیق بین نیروهای سیاسی منطقه شدت یافته و کشورهای منطقه بر روی ایدئولوژی ملی گرایی و حفظ حاکمیت ملی مصمم تر شده اند.
او مدعی شد ترکیه علاوه بر گسترش قلمرو، دلیل دیگری نیز برای اشغال شمال سوریه دارد. به گفته نگرانی اصلی این است که موجودیت خودمختار کردهای شمال سوریه نباید هرگز به یک الگوی موفق تبدیل شود و مدعی شده به همین دلیل است که ترکیه نیروهای دموکراتیک سوریه، مستقر در مناطق کرد نشین را مانند پ ک ک یک گروه تروریستی معرفی کرده است.
الیف ساراکان در پاسخ به این سوال که با وجود ادعای ضد امپریالیستی بودن چرا کردهای منطقه همکاری با آمریکا را پذرفتند مدعی شد که این همکاری از سر ناچاری و برای جلوگیری از نسل کشی توسط داعش بود که پذیرفته شد.
«کریس ناینهام» در این میان خطرنشان کرد که مردم عادی گاه میزان بیرحمی، قساوت، فریبکاری و خیانت پیشگی، نیروهای استعماری را دست کم می گیرند. به گفته وی افراد تصمیم گیرنده در نظام استعماری مطلقاً هیچ مانع اخلاقی برای رفتارهای خود نمی بینند و به همین دلیل است که آمریکا به آسانی به کردها خیانت کرده و از پشت به آنها خنجر می زند.
وی گفت ترکیه همزمان متحد استراتژیک و تهدید بالقوه برای هژمونی آمریکا بوده و از درون به یک عضو اخلالگر در ناتو تبدیل شده است. در این رابطه «الیف ساراکان» هم عنوان کرد با توجه به اینکه ترکیه یکی از بزرگترین ارتشهای ناتو را داشته و شرقیترین عضو این پیمان است، ناتو هرگز ترکیه را از دست نخواهد داد و این موضوعی است که ترکیه از آن آگاه است.
در میزگرد دیگری از این کنفرانس که به موضوع نژادپرستی و اسلام هراسی اختصاص داشت از ناتو به عنوان سازمانی نژادپرست انتقاد شد. سخنرانان همچنین دولت محافظه کار و به ویژه نخست وزیر اسبق انگلیس «دیوید کامرون» را به اسلامهراسی متهم کرده و با اشاره به یک گزارش ساختگی در زمان او مدعی شدند که از این گزارش برای زیر فشار قرار دادن مسلمانها استفاده کرد تا جایی که گروههای راستگرای افراطی در دانشگاهها علیه دانشجویان مسلمان بسیج شدند.
«کیت هادسون» دبیر کل کارزار خلع سلاح هستهای و از سخنرانان این برنامه گفت: " ما خواهان دنیایی بر اساس صلح، عدالت، برابری و احترام متقابل بین کشورها هستیم. حال باید پرسید چرا درباره ناتو که بخش اصلی ماشین جنگی است سکوت می شود." این سخن را وی در حالی بیان میکند که همه احزاب اصلی انگلیس از جمله حزب کارگر تعهد به عضویت در ناتو را در وعده های انتخاباتی خود مورد تصریح قرار داده اند.
در میزگرد پایانی بر ادامه تلاشها برای مخالفت با جنگ و نفی ناتو تاکید شده و از همکاری سازمانهای ضد جنگ بین المللی، لابیگری و رسوا کردن رابطه اقتصاد، جنگ و تسلیحات به عنوان راههایی برای نجات انسانها و محیط زیست نام برده شد.
فعالان ضد جنگ قرار است روز سه شنبه در اعتراض به دیدار ترامپ از لندن راهپیمایی کنند.