به گزارش خبرگزاری رویترز، محققان گزارش دادند: داروی جدید زوفلوازا یک قرص یک دوزه که میتواند طی چند روز علائم این بیماری را از بین ببرد، ممکن است موجب بروز جهش ویروسی شود که به مقاومت دارویی در این ویروسها منجر میشود.
مطالعه این محققان نشان داد که گونههای شایع آنفلوانزا میتوانند به سرعت نسبت به این دارو مقاوم شوند. این محققان هشدار دادند، بیمارانی که این دارو را دریافت میکنند به ویژه والدین کودکان مبتلا باید نسبت به مقاومت دارویی هوشیار باشند.
زوفلوازا بخشی از طبقه جدیدی از داروهای ضدویروسی است که مکانیزیمی را هدف قرار میدهد که ویروسهای آنفلوانزا برای رونوشت برداری از ماده ژنتیکی خود در بدن میزبانهای انسان و یا حیوان استفاده میکنند. این دارو برای اولین بار در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ برای مصرف در ژاپن، آمریکا و هنک کنگ مجوز گرفت. در حقیقت این دارو ۴۰ درصد از سهم بازار داروهای آنفلوانزا را در فصل آنفلوانزا در فاصله زمانی میان سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ تشکیل میدهد. به زودی این دارو مجوز مصرف در ۲۰ کشور دیگر را نیز بدست میآورد.
اکنون در این مطالعه که توسط محققان دانشگاه «ویسکانسین-مدیسن» در آمریکا صورت گرفت و به تازگی در مجله Nature Microbiology منتشر شده است، محققان نمونههای ویروس آنفلوآنزا را از یک پسر ۱۱ ساله ژاپنی که ژانویه گذشته به این بیماری مبتلا شده و با مصرف داروی زوفلوازا تحت درمان قرار گرفته بود، بررسی کردند. اگرچه این بیماری با دریافت دارو بهبود اولیه پیدا کرد اما تب این پسربچه دوباره بازگشت و دو روز بعد نیز خواهرش به این بیماری مبتلا شد.
محققان آمریکایی، «دی.ان.ای» نمونههای آنفلوآنزای این خواهر و برادر را بررسی کرده و متوجه شدند که ویروس موجود در بدن خواهر این پسربچه جهش پیدا کرده و به داروی زوفلوازا مقاوم شده است. به گفته محققان این ویروس طی مراحل درمان مقاوم شده و از بدن این پسر به خواهرش منتقل شده است.
محققان سپس ویروسهای جهش یافته را در آزمایشگاه پرورش دادند و متوجه شدند که این ویروس ها به راحتی میتوانند از بدن حیوان آلوده به بدن حیوان سالم منتقل شوند.
با این حال محققان خاطر نشان کردند که بیماران آلوده به ویروسهای آنفلوانزای H۱N۱ و H۳N۲ که به درمان زوفلواز مقاوم شدهاند، به سایر داروهای ضد ویروسی واکنش نشان میدهند.