بیروت - ایرنا - کاهش ارزش پول ملی لبنان، تنش میان طرفداران "جریان آزاد ملی" و حزب نوپای "السبعه"، حمله به تلویزیون "او. تی وی"، بسته شدن ایستگاه های پمب بنزین در شهر صیدا و احتمال اعلان نامزدی دوباره "سعد حریری" به عنوان نخست وزیر، موضع گیری و بیانیه برخی شخصیت ها و مقام های حزبی و سیاسی از مهم ترین رویدادهای 12 ساعت گذشته لبنان بود.

** "محمود حلاوی" دبیر پیشین "اتحادیه صرافی های لبنان" یکشنبه شب اعلان کرد که ارزش لیره واحد پول ملی لبنان در مقابل دلار آمریکا کاهش یافته و اکنون هر دلار ، معادل 2 هزار لیره است حال آن که ظرف 30 سال گذشته هر دلار برابر یکهزار و 500 لیره بود.

وی در گفت وگو با تلویزیون "الجدید" که وابسته به "تحسین خیاط" از شخصیت های ثروتمند و رسانه ای لبنان و تحت حمایت قطر است، گفت: اتحادیه صرافی ها مکان گردهمایی و گفت و گوی صراف ها است و قادر نیست تصمیم قابل اجرا و دارای ضمانت برای جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی را بگیرد، زیرا این امر به نظام (سیستم) عرضه و تقاضا مربوط می شود و ساز و کار آن نزد بانک مرکزی است.

مخالفان "ریاض سلامه" رییس کل بانک مرکزی لبنان معتقدند که یکی از دلایل کاهش ارزش لیره در مقابل دلار، سیاست ها و سوء مدیریت این بانک است . بانک مرکزی لبنان از سال 2016  میلادی ساز و کار یا مکانیسم «مهندسی مالی» برای جذب ارزهای معتبر در ازای پرداخت سود فوری با نرخ های بالا در پیش گرفت. با توجه به این مکانیسم، میلیاردها دلار سود به بهای افزایش بدهی های عمومی نصیب بانک مرکزی شد. این بانک که یکی از اهداف اعتراضی مردم لبنان است، نتوانست ارزش ارز ملی را حفظ و مقدمات تسهیل ورود دلار به لبنان را فراهم کند.

** نیروهای ارتش و امنیتی لبنان عصر یکشنبه در مسیر منتهی به قصر ریاست جمهوری این کشور در منطقه "بعبدا" در جنوب شرقی بیروت مستقر شدند تا مانع درگیری طرفداران جریان آزاد ملی و مخالفان آن از جمله طرفداران حزب تازه تاسیس السبعه شوند.

"میشل عون" در شهریور سال 1984 خورشیدی در یک نشست خبری در شرق بیروت خبر تاسیس حزب سیاسی "آزاد ملی" به رهبری خودش را اعلام کرد. اکنون رهبری این حزب به عهده "جبران باسیل" وزیر امور خارجه لبنان است.

** شماری از ایستگاه های پمب بنزین در شهر صیدا در جنوب لبنان عصر یکشنبه به دلیل کمبود این فرآورده تعطیل شد.

به گزارش خبرگزاری ملی لبنان، یک شهروند این کشور یکشنبه شب در اعتراض به  وضع موجود اقدام به آتش زدن خود در میدان "ایلیا" در صیدا کرد که شهروندان و نیروهای امنیتی مانع خودسوزی او شدند. بر اساس این گزارش یک شهروند دیگر لبنان در شرق این کشور در اعتراض به بیکاری و گرانی کالاها  اقدام به حلق آویز کردن خود کرد که به کمک همسایگان، از مرگ نجات یافت.

** تعدادی از فعالان مدنی و شخصیت های سیاسی از جمله مشاور "میشل سلیمان" رییس پیشین ارتش لبنان حمله به تلویزیون او. تی وی را محکوم کردند و خواستار تحقیق فوری برای شناسایی حمله کنندگان و بازداشت و محاکمه آنان شدند.

فرد یا افراد ناشناس دیروز (یکشنبه) با بمب های دست ساز (کوکتل مولوتف) به ساختمان تلویزیون یاد شده در محله الجدیده بیروت حمله کرد که به کسی آسیب نرسید. او. تی وی در سال 2008 میلادی فعالیت خبری و رسانه ای خود را در لبنان آغاز کرد.

** اطراف ورزشگاه بیروت یکشنبه شب شاهد تیراندازی بود که موجب ترس و وحشت ساکنان مناطق اطراف این ورزشگاه شد.

پایگاه اطلاع رسانی لبنان 24 گزارش کرد که برخی شنیده ها حاکی از آن است که این تیراندازی در اردوگاه فلسطینی "صبرا" نزدیک ورزشگاه بیروت اتفاق افتاده است. گزارشی از کشته و زخمی شدن فرد یا افرادی منتشر نشده است.

** میدان ریاض الصلح در مرکز بیروت یکشنبه شب محل گردهمایی مسالمت آمیز معترضان به فساد و سوء مدیریت رهبران و مسوولان لبنانی بود. به گزارش کانال تلویزیونی لبنان 24  تجمع کنندگان که پرچم لبنان را در دست داشتند و از مناطق مختلف به این میدان آمده بودند، تاکید کردند که «نهضت و جنبش مردمی» تا تحقق مطالبات آنان ادامه خواهد داشت.

برخلاف دیگر کشورهای عربی مانند عراق، اعتراض مردم لبنان به وضع موجود، اعتراض مدنی و مسالمت آمیز است، زیرا بیشتر فعالان سیاسی و شهروندان این کشور معتقدند هیچ تحول بنیادی با خشونت حاصل نمی شود. خشونت اگر هم به نتیجه ای برسد، باز تولید چیزی از جنس خودش است.

** با تدابیر ارتش لبنان و استقرار نیروهای آن و بستن راه های منتهی به منطقه "کولا" در مرکز بیروت، یکشنبه شب آرامش به این منطقه بازگشت.

به گزارش خبرگزاری ملی لبنان منطقه کولا پایان هفته گذشته شاهد درگیری میان شماری از جوانان طرفدار "جنبش امل" به رهبری "نبیه بری" رییس مجلس و حزب الله لبنان از یک سو و هواخواهان "جریان المستقبل" به رهبری سعد حریری نخست وزیر مستعفی  و نیروهای لبنانی به رهبری "سمیر جعجع" از سوی دیگر بود. در این درگیری، چند تن زخمی شدند. 

** "اسعد درغام" عضو فراکسیون «لبنان قدرتمند» در مجلس ملی این کشور یکشنبه شب در حساب توییتر خود نوشت: نیروهای لبنانی مصلحت کشور را درک نمی کنند و برای حل مساله لبنان برنامه ای ندارند.

** "بلال عبدالله" دیگر نماینده مجلس لبنان در حساب توییتری، خواستار آغاز رایزنی های پارلمانی برای تعیین نخست وزیر جدید شد. وی افزود: در شرایطی که لبنان حالت احتضار دارد و گرفتار بحران است، تعطیل کردن اصول قانون اساسی یا بی توجهی به آن، نادیده گرفتن "پیمان طایف" است.

پیمان طایف که در سال 1989 میلادی در شهر  طایف عربستان میان رهبران گروه های مختلف لبنان امضا شد، به جنگ داخلی پانزده ساله این کشور (1975-1990) پایان داد و پست های مهم سیاسی را به شکل پنجاه – پنجاه میان مسلمانان و مسیحیان لبنان تقسیم کرد.

** شماری از نیروهای فعال مدنی و احزاب سیاسی از جمله حزب سوری - قومی - اجتماعی که مواضع آن به ایران و سوریه نزدیک است، یکشنبه شب در شهر سُنی نشین طرابلس در شمال لبنان تشکیل جلسه دادند و در مورد تازه ترین رویدادهای این کشور بیانیه صادر کردند.

به گزارش خبرگزاری ملی لبنان در این بیانیه، از ریاست جمهوری و مجلس لبنان خواسته شده بر علمکرد شرکت های نفت و گاز نظارت دقیق صورت گیرد و مشکل سوخت حل شود.

قرار است امروز (دوشنبه) جلسه ای در وزارت انرژی لبنان برای کاهش بحران سوخت در این  کشور تشکیل شود.

مبارزه با فساد، احتکار، اسراف، تعیین زمان آغاز رایزنی های پارلمانی برای تعیین نخست وزیر و تشکیل دولت با هدف نجات اقتصاد در حالت احتضار، وضع قوانین برای پاسخگویی به مطالبات مردم و حل مشکلات آنان از محورهای بیانیه احزاب و گروه های سیاسی طرابلس است.

هم چنین تمرکز کوشش ها برای همکاری گروه ها و احزاب و کاستن از اختلافات و درگیری داخلی که وحدت ملی لبنان را به خطر انداخته است، پشتیبانی از محور مقاومت ، ایجاد ارتباط با کشورهای عربی و رویارویی با سیاست منطقه ای آمریکا که هدف آن تقویت رژیم صهیونیستی است، از دیگر موضوع هایی است که در بیانیه آمده است.

** "حسن مراد" وزیر امور تجارت خارجی لبنان در حساب توییتری، خواستار گفت و گوی داخلی برای بازگشت ثبات و امنیت به کشورش و حمایت از محور مقاومت شد و نوشت: فشارهای خارجی مانع حمایت مردم از مقاومت نخواهد بود.

** برخی رسانه های لبنان به نقل از روزنامه "الأنباء" کویت گزارش دادند که مقام های فرانسه به میشل عون رییس ‌جمهوری لبنان توصیه کرده اند، بار دیگر سعد حریری را مامور تشکیل دولت جدید کند یا این که گزینه "دولت نظامی" را انتخاب کند.

حریری که هفتم آبان گذشته و پس از تشدید اعتراض های مردمی استعفا کرد، هفته گذشته نامزدی مجدد برای تشکیل کابینه را نپذیرفت. این اعتراض ها از 25 مهر آغاز شد و ادامه دارد.