کابل - ایرنا - بحران اعلام نتایج چهارمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان که بیش از دو ماه از زمان رای‌گیری آن می‌گذرد همچنان لاینحل مانده است و این انتخابات با تهدید و اعتراض از سوی ستادهای انتخاباتی و همچنین پیشنهادهایی برای تشکیل دولت ائتلافی مواجه شده است.

اکنون اعتراضات علیه کمسیون به خیابان ها کشیده شده و گروه ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله هشدار داده است که اگر کمیسیون اشرف غنی را برنده انتخابات اعلام کند، به پشتوانه مردم، وی را از کاخ ریاست جمهوری بیرون خواهد کرد.



اعتراض ها از روز جمعه گذشته علیه کمیسیون انتخابات و تیم دولت‌ساز به رهبری «محمداشرف غنی» رئیس جمهوری وارد مرحله جدید شد و هواداران تیم ثبات و همگرایی با همراه برخی گروههای دیگر انتخاباتی در اعتراض به تقلب در شمارش و بازشماری آرا وارد خیانها شدند.

روز جمعه گذشته کابل شاهد تظاهرات هزاران نفر از هواداران عبدالله عبدالله بود و آنها در این اعتراضات، خواستار برگشت کمیسیون انتخابات به مسیر اصلی خود شده و تأکید کردند که ۳۰۰ هزار رای غیر بیومتریک را بدون درنگ باطل اعلام کنند.

امروز سه شنبه نیز هواداران تیم عبدالله عبدالله در استان های سرپل و پروان افغانستان تظاهرات کرده و خواستار باطل شدن ۳۰۰ هزار رای غیر بیومتریک توسط کمیسیون انتخابات شدند.

تظاهرات کنندگان تأکید کردند که آنها در ششم میزان به پای صندوق های رای رفتند تا رئیس جمهور با رای مردم برای پنج سال آینده انتخاب شود اکنون که قرار است تقلب بجای رای مردم سرنوشت ساز شود، آنها اجازه چنین کار را نخواهند داد.

معترضان تأکید کردند که کمیسیون انتخابات صلاحیت ندارد در روند بزرگ ملی فراتر از صلاحیت های خود عمل کنند. آنها تأکید کردند که مردم سرپل در هماهنگی با سایر هموطنان خود در دیگر مناطق افغانستان اجازه نخواهند داد تقلب برسرنوشت مردم حاکم شود.

هشدار به اعتراض های گسترده مدنی

تیم عبدالله هشدار داد که اگر کمیسیون انتخابات به این خواسته آنها پاسخ مثبت ندهد وارد مرحله جدیدی از اعتراضات مدنی خواهند شد.

هواداران این ستاد انتخاباتی روز یکشبنه در استان «بغلان» در شمال افغانستان در یک تظاهرات اعتراضی خواستار ابطال ۳۰۰ هزار رای غیر بیومتریک شدند و هشدار دادند که اگر به خواست آنها عمل نشود، بزرگراه کابل - شمال را که حداقل ۱۱ استان شمال را با کابل وصل می کند، خواهند بست.

تیم ثبات و همگرایی دیروز دوشنبه نیز از برگزاری تظاهرات علیه  آنچه که به گفته آنها تقلب گفته شد در استان های تخار و فاریاب خبر داده و معترضان خواستار باطل شدن آرای غیر بیومتریک شده اند.
 

تأکید کمیسیون انتخابات بر بی‌طرفی خود

اما کمیسیون انتخابات افغانستان همواره بر حفظ بی طرفی خود تأکید کرده و گفته اند که به هیچگونه فشار غیر قانونی تن نخواهند داد و هیچ آرایی را بدون بررسی باطل اعلام نمی کند.

«عبدالعزیز ابراهیمی» یکی از سخنگویان کمیسیون انتخابات افغانستان به رسانه های محلی این کشور گفته است که در حال جمع بندی نتایج بازشماری ۲۷ استان است و تلاش دارند تا نتیجه کار هفت استان باقی مانده تکمیل شود که نتیجه اولیه را اعلام کند و این موضع جدید کمیسیون با واکنش تند تیم ثبات  همگرایی مواجه شده است.
 

جای اشرف غنی در کاخ ریاست جمهوری نیست

صفحه اجتماعی هواداران عبدالله عبدالله بتازگی به نقل از رهبر تیم ثبات و همگرایی هشدار داده است که اگر از تطبیق قانون و طرزالعمل های کمیسیون انتخابات ناامید شویم و مقررات پاسخ ندهد، جای «اشرف غنی» در کاخ ریاست جمهوری نخواهد بود.   

عبدالله عبدالله نیز در صفحه اجتماعی خود نوشته است که با استفاده از راه های مشروع و شیوه های مسالمت آمیز از آرای پاک مردم پاسداری می ‌کند و اجازه نمی‌ دهند که بار دیگر تقلب سرنوشت این کشور را رقم زند.

وی افزوده است که تیم ثبات و همگرایی از کمیسیون انتخابات و کشورهای بین ‌المللی همکار افغانستان خواسته اند تا قبل از آنکه که ناوقت شود، برای نجات انتخابات و جلوگیری از بحران در این کشور اقدام نمایند.
 

تلاش کمیسیون برای اعلام نتیجه اولیه

«عصمت الله مل» یکی ازاعضای رهبری کمیسیون انتخابات گفته است که رهبری کمیسیون بزودی در باره نتیجه بازشماری آراء که در ۲۷ استان پایان یافته تصمیم گرفته و آنرا اعلام خواهد کرد.

وی افزوده است که از جمله ۸ هزارو ۳۰۰ حوزه رای دهی که به بازشماری رفته بود، هفت هزار حوزه آن در ۲۷ استان بازشماری شده و در هفت استان دیگر که یکهزارو ۳۴۷ حوزه می شود، دروازه کمیسیون توسط تیم ثبات و همگرایی مسدود شده و اجازه بازشماری داده نشده است.

«حبیب الرحمان ننگ» رئیس دبیرخانه کمیسیون انتخابات افغانستان نیز روز گذشته به رسانه های این کشور گفت که در حال آماده کردن گزارشی کامل به کمیسیون انتخابات است، تا در باره آراء بازشماری شده در ۲۷ استان تصمیم نهایی را بگیرند.

اما تیم انتخاباتی «دولت ساز» به رهبری محمد اشرف غنی برای اعلام نتیجه انتخابات توسط کمیسیون لحظه شماری می کند و تأکید دارد که نتیجه هرچه زودتر اعلام شود.

«مصطفی آریا» از سخنگویان دولت‌ ساز گفته است آنها مخالف نقض تقویم انتخاباتی از سوی کمیسیون است و از آنها می خواهد که هرچه زودتر نتیجه اولیه انتخابات را اعلام کند.


شورای نامزدان انتخابات افغانستان خواستار ایجاد دولت مشارکتی شد

در عین حال برخی از اعضای شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در نشستی در کابل خواهان آن شدندکه کمیسیون انتخابات قادر به اعلام نتایج این دور از رقابت های سیاسی نیست و با برای بیرون رفت از بحران کنونی باید دولت مشارکتی یا ائتلافی ایجاد شود.

«احمدولی مسعود» از اعضای شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان  کمیسیون انتخابات توانایی تفکیک آرای پاک و مخدوش را ندارد و نمیتواند مساله انتخابات را رفع کند.

وی کمیسیون انتخابات را متهم کرد که با حمایت از نامزد مشخص نمی تواند آرای غیرمخدوش و تقلبی را هم جدا کرده و نتیجه را اعلام کند و به نظر می رسد درصدد است تا گروه مورد نظر خود را برنده اعلام کند و یا انتخابات را بدور دوم بکشاند.

 این عضو شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان افزود: در هر دو صورت  اعلام نتایج توسط کمیسیون انتخابات پذیرفته نیست و بحران انتخاباتی همچنان به قوت خود باقی است.

وی پیشنهاد کرد:  تمام نیروهای سیاسی در یک دولت مشارکتی  حضور داشته باشند و اجتماع سیاسی را بوجود بیاورند تا امور مربوط به روند صلح نیز در این کشور سرعت گیرد.

ژنرال مرادعلی مراد معاون  گروه انتخاباتی صلح و امنیت به رهبری رحمت‌ الله نبیل نیز در این زمینه گفت: انتخابات ریاست جمهوری با تقلب و جانبداری کمیسیون برنده ندارد.

وی گفت :کشمکش در درون کمیسیون همچنان ادامه دارد و تنها راه بیرون رفت از وضعیت  کنونی، ایجاد دولت فراگیر است که بتواند بحران را کنترل کند.

شهاب حکیمی یکی دیگر از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری ششم مهرماه افغانستان هم دراین زمینه گفت: تنها دولت مشارکتی و فراگیر می تواند بحران را رفع  و روند صلح را مدیریت کند.

شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از آن "ایجاد دولت مشارکتی یا ائتلافی" را پیشنهاد  و تاکید کرد که کمیسیون انتخابات افغانستان به رغم گذشت دو ماه و شش روز از روز رای گیری، تاکنون موفق به اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری نشده است.

 آریا تیم دولت ساز را پیروز انتخابات ششم مهر خوانده و افزوده است که نامزدان معترض با بستن اتهام «تقلب» به تیم انتخاباتی دولت سازی و راه ‌اندازی اعتراضات به فکر «سهامی» کردن حکومت آینده هستند.

وی تأکید کرده است که کمیسیون انتخابات باید هر چه زودتر کار روند بازشماری آراء در هفت استان باقی مانده را تکمیل و به انتظار طولانی مردم پایان دهد.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم مهرماه در ۳۴ استان این کشور برگزار شد که امروز از زمان برگزاری آن دو ماه و شش روز می گذرد اما تاکنون کمیسیون موفق به اعلام نتیجه اولیه انتخابات نشده است.

۱۱ تیم انتخاباتی، تیم دولت ساز به رهبری محمداشرف غنی را متهم به تقلب سازمان یافته کرده و شماری هم کمیسیون انتخابات را به جانب داری از تیم حاکم به رهبری اشرف غنی متهم کرده است که این وضعیت مانع اعلام نتیجه شده است.

«حامد کرزی» رئیس جمهوری سابق افغانستان نیز هفته گذشته از رفتن افغانستان به طرف بحران خطرناک هشدار داد و از رئیس جمهور غنی خواست که جلو این بحران بگیرد.


صدای ملت افغانستان: اتمام حجت انتخاباتی به سبک ترامپ در ملاقات با اشرف غنی

 در عین حال رسانه صدای ملت  افغانستان که در شبکه اجتماعی فعالیت دارد نوشت؛ سفر دونالد ترامپ به افغانستان و نوع مواجهه او با اشرف‌ غنی این فرضیه را تقویت کرده که واشنگتن تمام قد قصد به قدرت نشاندن مجدد رئیس‌جمهور کنونی را دارد.


پنجشنبه شب هفته گذشته دونالد ترامپ در سفری از پیش اعلام نشده وارد افغانستان شد و مستقیم به پایگاه هوایی بگرام در ۴۰ کیلومتری کابل رفت و دلیل آمدنش را دیدار با نظامیان آمریکا به مناسبت روز شکرگزاری اعلام کرد.  براساس اخبار منتشر شده در این سفر ۲.۵ ساعته ترامپ تنها با اشرف‌ غنی در بگرام دیدار کرده است.