به گزارش پایگاه اینترنتی happydays۳۶۵، امروز روز جهانی سواد رایانه است، همه ساله روز دوم دسامبر به عنوان روز جهانی سواد رایانهای گرامی داشته میشود. این روز جهانی به منظور ارتقای آگاهی در مورد رایانه و دستگاههای الکترونیکی در نظر گرفته شده است. گرامیداشت این روز افراد را ترغیب میکند تا از رایانه و ابزارهای دیجیتالی در طیف وسیعی از مهارتها از استفاده اولیه از این ابزار گرفته تا سطوح برنامهنویسی و حل مسئله پیشرفته، به طور کارآمد استفاده کنند. این روز بهترین فرصت برای افزایش دانش و یادگیری در مورد رایانه و فناوریهای مرتبط با آن است.
تاریخچه روز جهانی سواد رایانه
روز جهانی سواد رایانهای برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ برگزار شد. این رویداد توسط شرکت رایانهای هندی NIIT به مناسبت بیستمین ساگرد تاسیس این شرکت برگزار شد. هدف از گرامیداشت این روز افزایش آگاهی درباره دسترسی کارآمد به رایانهها و فناوری مرتبط با آن است.
دانستن تمام دانش پایه و اطلاعات در مورد این فناوریها برای همه مردم در هر سنی اساسی است. سواد یارانهای عبارت است از شناخت برنامهنویسی کامپیوتر و نحوه کار با رایانهها است. این مهارت مهمی است و به تمام دستگاههای دیجیتالی محدود میشود که در جهان امروز وجود دارند.
سواد رایانهای چیست؟
کار کردن با رایانه و نرمافزارهای آن نیاز به دانش دارد. به این دانش سواد رایانهای گفته میشود. این سواد برای زندگی در عصر حاضر لازم و ضروری است. چون بیشتر کارهای روزمرۀ ما به این دستگاه گره خورده است. یاد گرفتن این سواد هم کار سختی نیست. فقط باید اندکی از زمان خود را به این کار اختصاص داده تا بتوانید هم از مزایای این فناوری بهرهمند شوید و هم اینکه از دنیا عقب نمانید.
امروزه کار کردن با رایانه و کسب سواد رایانهای کار چندان مشکلی نیست. چون همه چیز کاملاً ادراکی و ملموس گشته است و کار کردن با رایانه به مثابۀ کلیک و کشیدن است و همین. دیگر نیازی به تایپ کردن دستورات و نوشتنهای طاقتفرسا نیست. حداقلش این است که تمام افرادی که تازه میخواهند با رایانه شروع به کار کنند، با یک صفحه نمایش رنگی بسیار جذاب روبهرو هستند که باید روی گزینههای مختلف آن کلیک کنند.
سواد رایانهای به طور خاص، بیشتر به کار کردن با رایانه برای انجام کارهای خانگی و اداری گفته میشود، به علاوۀ اینکه افراد بتوانند نیازهای خود را از طریق شبکۀ جهانی اینترنت هم برطرف سازند. به این صورت بیشتر با نرمافزارهایی مثل سیستم عامل، نرمافزارهای اداری مثل آفیس و مرورگر باید کار کنند. این برنامهها معمولاً توسط شرکتها و سازمانهای مختلف تولید میشوند که کاربران به خواست خود میتوانند از یکی از آنها استفاده کنند.
سیستم عامل همان نرمافزار جامع و پیچیدهای است که قرار است دیگر نرمافزارهای کاربردی و سخت افزار رایانه را مدیریت کند. معمولاً کار کردن با سیستم عاملی مثل ویندوز، که همۀ آن را میشناسند، کاری بسیار ساده است. شاید همان اول کار کمی گیج شوید. ولی پس از مدتی که به آن عادت کردید، خواهید دید که کار کردن با آن چقدر ساده و جذاب است. البته باید گفت دیگر سیستم عاملهایی وجود دارد که از آنها میتوان به لینوکس اشاره کرد.
نرمافزارهای اداری که نوع معروف آنها همان Microsoft Office است، برای کارهای به اصطلاح اداری مثل نوشتن یک سند متنی، ساخت یک سند دادۀ صفحه گسترده، صفحات ارائه و یا ارسال رایانامه کاربرد دارند. بیشترین بخش فعالیت یک کاربر رایانه که دارای سواد رایانهای است، روی این گونه نرمافزارها است. البته باید گفت بنا به علاقه و نوع حرفۀ شخص مورد نظر، برنامههای مهندسی و پیچیدۀ دیگری هم وجود دارند که افراد به سمت یادگیری آنها هم خواهند رفت.
اینترنت هم جزئی از بخشهایی است که یک کاربر رایانه با سواد رایانهای مناسب باید بتواند از آن بهرهبرداری کند. دریچۀ استفاده از اینترنت همان مرورگر است که نرمافزاری رایگان و کارا برای باز کردن صفحات مختلف وب است. کار کردن با این نرمافزار به منزلۀ کار کردن با اینترنت است. چون در اصل این برنامه است که دستورات شما را گرفته و به سرویسدهندهها برای نمایش یک صفحۀ اینترنتی میدهد و در نهایت صفحۀ مورد نظر را به شما نشان میدهد.
این سه بخشی که ذکر شد، عمده قسمتهایی است که افرادی که دارای سواد رایانهای هستند، باید یاد داشته باشند و بسیار هم ساده و لذتبخش است. این نکته هم قابل ذکر است که سواد رایانهای نکات فنی را در برنمیگیرد بلکه همین که بتوان با نرم افزار مد نظر خود کار کنید، شما دارای سواد کار کردن با رایانه هستید.
رایانه و کاربردهای آن در حوزههای مختلف زندگی
به دلیل پیشرفت سریع تکنولوژی کامپیوتر در کشورهای صنعتی و پیشرفته به جرات میتوان گفت که کمتر موردی میتوان یافت که در آن از کامپیوتر بهرهبرداری به عمل نیامده باشد و این کاربردها روز به روز در حال گسترش است و هر روز کامپیوتر در رفع مشکلات جامعه بشری نقش گستردهتری بر عهده میگیرد.
تلاشهای بشر همواره معطوف به ایجاد و توسعه ابزار و روشهایی بوده است که بتوانند جایگزین نیروی بدنی یا قوای فکری انسان باشند. کامپیوتر قادر است قسمتی از فعالیتهای عملیاتی مغز انسان را بر عهده بگیرد و در نتیجه، فراغتی که از این راه نصیب انسان میشود میتواند صرف فعالیتهای خلاق شده و وی را به سوی پیشرفت روز افزون سوق دهد.
رایانه نقشی مهم درزندگی بشر، هم درخانه و هم در محل کار، خواهد داشت. کودکی که با رایانه آشنا نباشد مانند گردشگری در یک کشور خارجی است که زبان آنجا را نداند و برای هر چیزی یا هر کاری از دیگران کمک بخواهد. یاد گرفتن رایانه مثل یاد گرفتن یک زبان است و بنابراین، مثل زبان، آموختن هرچه زودتر آن بهتر است. به این ترتیب، کار کردن با رایانه و دانستن رموز آن برای او طبیعت ثانوی میشود. استفاده از رایانه همچنین به کودک منطق، نظم و قانون را میآموزد. کودک زمانی که طرز کار با رایانه را یاد گرفت، متوجه میشود که بر این دستگاه نظم و قانون حاکم است و هر خطایی پیش آید، ناشی از اشتباه خود اوست. بنابراین، برای استفاده بیشتر از این دستگاه باید قوانین حاکم بر آن را بداند و رعایت کند.