کشت کلزا در میان بند و ارتفاعات استان مازندران از نیمه دوم شهریور آغازشد و کشت این محصول در زمینهای شالیزاری استان نیز عمدتاً در مناطق جلگهای و دشت از پنج مهر اغاز و همچنان ادامه دارد.
طبق برنامه و بر اساس پیش بینی سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال حدود ۴۰هزار هکتار از زمین های استان زیر کشت کلزا می رود که تا کنون کشت حدود ۲۰ هزار هکتار منجر به قرار داده شده است.
عبدالرحمن زاغی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا درباره پیشگیری و مدیریت عوامل خسارت زای اول فصل کلزا افزود: این بیماری قارچی که در برگ های اولیه و ثانویه سطح سبز گیاه کلزا مشاهده شده است، نیاز به مبارزه جدی دارد تا شاهد سیاه شدن ساقه و در نهایت مرگ آن نباشیم.
وی با اظهار این که زهکشی ، کم کردن تراکم کشت و ضد عفونی بودن بذر در پیشگیری از شیوع این بیماری بسیار موثر و کارآمد است، ادامه داد: در مبارزه شیمیایی نیز کشاورزان می توانند با استفاده از قارچکشهای پروپیکونازول (تیلت)، تبوکونازول (فولیکور) و کاربندازیم (باویستین) هر کدام به مقدار یک لیتر در هکتار علیه بیماری فوما اقدام کنند.
مدیر حفظ نباتات کشاورزی مازندران گفت: بیماری قارچی فوما سبب متوقف شدن عملیات فتوسنتز ( تغذیه ) گیاه کلزا می شود که در نهایت ساقه سیاه شده و محصول به شدت کاهش می یابد.
زاغی به آفت لیسک به عنوان آفتی که در اثر باران و رطوب زمین مزارع کلزا را هم مورد هجوم قرار می دهد، اشاره کرد و ادامه داد: این آفت همزمان با سبز شدن محصول و تغذیه از برگهای لپهای و برگهای اولیه به مزارع خسارت می زند که در صورت عدم کنترل آن میتواند بخش قابل توجهی از محصول سبز شده را از بین ببرد و به همین دلیل کنترل به موقع این آفت حذف علفهای هرز حاشیه و داخل مزارع و کرتها در اولویت است .
وی توضیح داد: درصورت مشاهده علایم خسارت، با استفاده از طعمه مسموم متالدهاید به میزان سه تا چهار کیلوگرم در حاشیه مزارع و کرتها براحتی قابل کنترل است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: برگخوارها یکی دیگر از آفتهای مزارع کلزا است که در برخی از سالها تراکم آفت در برخی از مزارع افزایش یافته که در صورت عدم کنترل آن میتواند سبب خسارتهای قابل توجهی شود.
زاغی گفت: در صورت مشاهده تراکم بالای آفت در اسرع وقت با سموم لاروکش مانند آوانت به میزان ۲۵۰ سی سی یا لاروین به میزان یک کیلوگرم در هکتار در مراحل اولیه سنین لاروی اقدام به مبارزه کرد.
این مسئول حفظ نبابات کشاورزی مازندران افزود: آغاز فعالیت آفت از علفهای هرز حاشیه مزارع و باغات مجاور مزارع کلزا است که در صورت ضرورت بر کنترل شیمیایی علاوه بر سطح مزرعه باید بر روی علفهای هرز حاشیه مزرعه و باغات مجاور نیز سمپاشی انجام شود.
زاغی ککها را از دیگر آفات مزارع کلزا نام برد و بیان داشت: این آفت در اراضی میانبند در شرایط اقلیمی خاص مشاهده میشود و علایم خسارت به صورت سوراخ شدن برگهای لپهای و برگهای اولیه است.
کلزا از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین است.