بیروت - ایرنا - وعده رییس جمهوری لبنان برای مبارزه با فساد حکومتی، انتقاد رهبر حزب نیروهای لبنانی از تشکیل نشدن دولت، بازگشت شماری از پناهندگان سوری ساکن لبنان به کشورشان، راهپیمایی زنان، دعوت به اعتصاب و تجمع اعتراض آمیز، دو مورد اقدام به آدم ربایی در مرکز و شرق لبنان، هشدار مقام ها و شخصت های حزبی و سیاسی این کشور در مورد تشدید بحران اجتماعی و اقتصادی از مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته در لبنان بود.

** "میشل عون" رییس جمهوری لبنان وعده داد که با مسئولان فاسد که اکنون در حکومت و قدرت هستند و نیز آنان که بوده اند، مبارزه کند.

به گزارش خبرگزاری ملی لبنان، عون دیروز (دوشنبه) در جمع حقوقدانان بیروت که با وی در کاخ ریاست جمهوری در "بعبدا" در شرق این شهر دیدار کردند، گفت: آنان که عملکرد درستی ندارند و ارزش پول ملی لبنان را کاهش می دهند، مطابق قانون، محاکمه خواهند شد.

وی در عین حال افزود: محاکمه افراد به اتهام فساد، بدون ارایه دلیل، ممکن نیست.

عون تاکید کرد: همه ما اصلاح وضع موجود را خواستاریم و از این رو برخی قوانین قضایی کهنه و مربوط به سال 1943 میلادی که موجب تاخیر در رسیدگی پرونده های قضایی می شود، باید تعدیل و اصلاح شود.

** "سمیر جعجع"  رهبر حزب «نیروهای لبنانی» گفت: با گذشت بیش از یک ماه از استعفای دولت و به رغم تشدید وضع نابسامان اقتصادی، مالی و معیشتی مردم و کمبود سوخت و دارو و بسته شدن موسسه های تجاری و اقتصادی، هنوز مقام های ارشد، دولت جدید را تشکیل نداده اند. این امر قابل قبول نبوده و با هیچ منطقی سازگار نیست.

وی  دوشنبه شب در گفت و گو با خبرگزاری مرکزی لبنان بدون اشاره به شخص خاصی گفت: آنانی که تشکیل "دولت فن سالار" (تکنوکرات) را رد می کنند، از این موضوع ترس دارند که در صورت تشکیل چنین دولتی، ممکن است مشروعیت و پایگاه مردمی خود را از دست بدهند.

در مورد شکل دولت آینده در لبنان، سه ایده در میان معترضان، حامیان و رهبران آنان وجود دارد: اول دولت سیاسی به معنای ادامه‌ حضور چهره‌های قبلی در راس قدرت. دوم، دولت فن سالار (تکنوکرات) با حضور نخبگان و کارشناسان غیر سیاسی که  جعجع و "سعد حریری" خواستار تشکیل چنین دولتی هستند. سوم، "دولت تکنو - سیاسی" با حضور نمایندگانی از نیروهای اصلی سیاسی و فن سالاران (تکنوکرات ها). این ایده‌ عون، "نبیه بری" رییس مجلس و "سید حسن نصرالله" دبیر کل حزب‌الله است.

** ظرف 48 ساعت گذشته 289 پناهنده سوری از لبنان از مرز زمینی "جدیده" به کشورشان (سوریه ) بازگشتند که از این تعداد، 87 زن، 55 مرد  و 147 کودک هستند.

به گزارش شبکه رادیویی و تلویزیونی "المنار" لبنان، از ژوییه 2018 میلادی (تیر ماه 97) تاکنون 480 هزار پناهنده سوری در کشورهای مختلف عربی به وطن خود برگشته اند که 152 هزار تن از آنان ساکن لبنان بودند.

افزون بر  500 هزار پناهنده فلسطینی، یک میلیون و 500 هزار  مهاجر و آواره سوری نیز در لبنان حضور دارند.

** "یان کوبیش" نماینده  و هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در لبنان دوشنبه شب با "بشاره پطرس" رهبر مسیحیان این کشور در منطقه "بکرکی" در شرق بیروت دیدار و با او در مورد وضعیت اقتصادی و اجتماعی لبنان از جمله تشکیل دولت و مساله پناهندگان گفت و گو کرد.

کوبیش چند ماه پیش گفته بود، یکی از مهم ترین مشکلات لبنان، حضور بیش از یک و نیم میلیون آواره سوری در این کشور است که با توجه به اعلام دمشق، شرایط برای بازگرداندن این آوارگان مهیا است، ولی هنوز مشکلاتی وجود دارد که باید رفع شود.

** "ولید برکات" دبیر کل "حزب دموکراتیک لبنان" اوضاع این کشور را نابسامان توصیف کرد و گفت: فقر بر سرنوشت و آینده طبقه فقیر و متوسط جامعه لبنان خیمه زده  است.

وی در بیانیه ای که خبرگزاری ملی لبنان منتشر کرد، نوشت: خیلی از  لبنانی ها نمی توانند دارو و سوخت بخرند و قسط مدرسه و دانشگاه فرزندانشان را بپردازند.

برکات افزود: یک شهروند، خودسوزی یا خود را حلق آویز می کند و به حیاتش پایان می دهد تنها  به خاطر این که در تامین معیشت خانواده ناتوان شده است.

او از همه مسئولان کشورش خواست با آگاهی و مسئولیت شناسی و تدبیر و همکاری، لبنان را از بحران اجتماعی و سیاسی نجات دهند و هر کس مسئولیت خود را انجام ندهد، تاریخ و ملت او را نخواهد بخشید.

رهبر حزب دموکراتیک لبنان خواستار تشکیل "دولت نجات ملی" برای رویارویی با چالش های داخلی و خارجی شد و افزود: تا زمان تشکیل چنین دولتی، "دولت پیشبرد امور" به ریاست حریری، باید مسئولیت خود را در اداره امور به پیش ببرد و مطابق قانون اساسی لبنان، خلاء قدرت نباید وجود داشته باشد.

** چند فرد مسلح که صورت خود را پوشیده بودند دیروز یک شهروند لبنانی ساکن شهرک "کامد اللوز" در بقاع غربی را ربودند.

به گزارش کانال خبری لبنان 24  آدم ربایان که سوار یک دستگاه جیپ شیشه دودی و بدون شماره (پلاک) خودرو بودند، این شهروند را از خودرو شخصی اش پیاده و او را وادار کردند سوار جیپ شود و سپس متواری شدند.

نیروهای امنیتی اقدام ها و تحقیقات خود را در مورد شناسایی آدم ربایان، انگیزه آنان از این اقدام و سرنوشت شهروند ربوده شده، آغاز کرده اند.

هم چنین تلاش برای ربودن دو دختر دانش آموز روبروی مدرسه خصوصی شان در محله "وردان" در غرب بیروت موجب وحشت ساکنان این محله شد.

مادران این دو دانش آموز در پیام صوتی که در فضای مجازی منتشر کرده اند، آدم ربایان را دو زن میانسال معرفی کردند که قصد فریب و ربایش فرزندانشان داشته اند، اما با هوشیاری آنان و اولیای مدرسه و همسایگان به هدفشان نرسیدند.

نیروهای امنیتی و قضایی تحقیقات خود را در این خصوص آغاز کرده اند تا اطمینان حاصل کنند که آیا این یک حادثه معمولی است یا سازمان یافته و آیا از طرف افراد فقیر و معتاد بوده یا  قاچاقچیان مواد مخدر.

پس از استعفای حریری نخست وزیر لبنان در هفتم آبان، دولت مرکزی در این کشور تضعیف شده و در هر جامعه ای هنگامی که دولت مرکزی ضعیف باشد، اقدام های خودسرانه و ناامنی تشدید می شود.

** برخی رسانه ها و کارشناسان سیاسی لبنان معتقدند، خانم "ریاء الحسن" وزیر کشور لبنان استعداد و توانایی نخست وزیر شدن و پذیرش این مسئولیت را دارد.

حریری در بیانیه هفته گذشته از پذیرش دوباره پست نخست وزیری عذرخواهی و به اهمیت نقش یک زن در زندگی سیاسی لبنانی ها اشاره کرد. از این رو الحسن ممکن است نخستین زنی باشد که در لبنان رییس دولت می شود.

** شمار فراوانی از زنان لبنان عصر دوشنبه با انجام راهپیمایی در کنار پل "رینگ" در مرکز بیروت، خواستار وحدت ملی و تمسک به آن شدند.

چهارم آذر ماه جاری قطع راه ارتباطی در نزدیکی این پل موجب بروز مشکل امنیتی شد. اعتراض چندین موتور سوار به تظاهرکنندگان که راه را مسدود کرده بودند، به درگیری انجامید و نیروهای امنیتی فقط نظاره گر بودند.

** "محمد رعد" رییس فراکسیون «وفاداری به مقاومت» در مجلس ملی لبنان گفت: ما مایلیم با همه دولت ها به جز رژیم صهیونیستی روابط داشته باشیم، به شرط این که این روابط بر پایه اصل منافع ملی، حفظ تمامیت سرزمینی و تامین مصالح مشترک باشد.

وی در یک مراسم فرهنگی در "نبطیه" در جنوب شرقی لبنان افزود: آمریکا و رژیم صهیونیستی در صدد سیطره بر ملت و دولت و مقاومت لبنان هستند، اما ما مطیع هیچ کشور و رژیمی نیستیم.

** "شیخ نعیم قاسم" معاون دبیر کل حزب الله عصر دوشنبه، "ریاض سلامه" رییس کل بانک مرکزی لبنان را مسئول بحران مالی و کاهش ارزش پول ملی این کشور دانست.

ظرف روزهای گذشته ارزش لیره واحد پول ملی لبنان در مقابل دلار آمریکا به شدت کاهش یافت و دیروز هر دلار ، معادل 2 هزار و 300 لیره در صرافی های بیروت مبادله شد. این در حالی است که ظرف 30 سال گذشته نرخ هر دلار برابر یکهزار و 500 لیره و ثابت مانده بود.

** با تدابیر ارتش لبنان و استقرار نیروهای آن، راه های منتهی به طرابلس در شمال این کشور که دیروز به وسیله شماری از معترضان بسته شده بود، باز شد. اما راه های بقاع غربی و منطقه "راشیا" در شرق لبنان همچنان مسدود است.

در این ارتباط "جریان المستقبل" به رهبری حریری دوشنبه شب در بیانیه ای هر گونه دعوت از جانب این جریان برای بستن راه ها و جاده ها به ویژه در بیروت را رد کرد و خواستار خویشتنداری معترضان و رعایت حقوق شهروندان لبنانی شد.

** شماری از رهبران معترضان و گروه های مردمی شهر طرابلس در شمال لبنان در بیانیه ای از دانش آموزان و دانشجویان خواستند امروز (سه شنبه)، اعتصاب و در راه پیمایی اعتراض به وضع موجود شرکت کنند.

آنان در این بیانیه از مدیران و معلمان مدارس و دانشگاه ها درخواست کردند با اقدام و تصمیم دانش آموزان و دانشجویان موافقت کنند و آنان را بخاطر اعتصاب و شرکت در تجمع و راهپیمایی اعتراضی، زیر فشار قرار ندهند.

مردم لبنان از 25 مهر ماه با تظاهرات و تجمع در شهرهای مختلف این کشور خواستار اصلاح نظام سیاسی، مبارزه با فساد، احتکار، اسراف مقام ها، بیکاری و گرانی، تشکیل دولت قوی با هدف نجات اقتصادِ در حالت احتضار، وضع قوانین تازه برای پاسخگو کردن مقام ها به مطالبات و حل مشکلاتشان هستند.