تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۹

تهران - ایرنا- رییس‌جمهوری اسلامی ایران، با تقسیم بندی دستگیرشدگان وقایع اخیر، خواستار آزادی آن دسته از افرادی شد که بی گناه بودند یا تخلف ناچیزی داشتند.

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی صبح چهارشنبه در بیست و ششمین همایش ملی بیمه و توسعه در برج میلاد تهران با اشاره به حوادث اخیر در کشور گفت : ما دچار یک مسئله ای  شدیم که از نظر من در سال ۹۸ قابل پیش بینی بود و این را من به دوستان گفته بودم.

وی افزود: همه افرادی که دستگیر شدند عده ای از آنها بی گناهند و باید آزاد شوند. همین طوری دستگیر شدند. مثلا اگر کسی تخلفی کرده لاستیکی آتش زده از نظر من جرمی نیست اگر چه کارش درست نبوده ولی نباید آنها را نگه داریم. جوانی بوده آمده دادی زده و شعاری داده، نباید سخت گیری شود.

روحانی ادامه داد اما کسی با سلاح گرم آمده آن حساب دیگری دارد یا با سلاح سرد آمده حساب دیگری دارد، یکی با قمه حمله کرده یکی آمده فروشگاه را تاراج کرده و آتش زده اینها با یکدیگر فرق می‌کند من خواهش می کنم این گونه موارد تفکیک شود.

رئیس جمهوری گفت قوه قضاییه در این زمینه باید تلاش بیشتری بکند آنهایی که مجرم هستند طبق قانون با آنها برخورد شود آنهایی هم که جرم کوچکی داشتند با رافت اسلامی با آنها برخورد شود.

روحانی ادامه داد: اما آنها که سازمان یافته اند در این اغتشاشات آمده‌اند که اعترافات آنها هم پخش خواهد شد، آنها بیش از دو سال برای این کار برنامه ریزی کرده بودند، سال گذشته در مقطعی می‌خواستند کاری انجام دهند که زمانش مناسب نبود و امسال می خواستند در مقطع دیگر انجام دهند که باز هم زمانش را مناسب ندیدند. بیشتر در فکر  آخر دی و بهمن و نزدیک انتخابات بودند و برای این ایام برنامه ریزی کرده بودند.

رئیس جمهور گفت: اگر کسی تخلف کرده است اگر کسی وابسته و نفوذی است، قوه قضاییه باید رسیدگی کند ولی افرادی که در این زمینه جرم و گناهی نداشتند یا کم بوده باید با رافت با آنها برخورد کنیم تا آزاد شوند و برای اینکه این مسئله برای دولت و شخص من مشخص شود خواستم که گزارش مفصلی را از کل حوادث از آغاز مسئله تا پایان مسئله و اینکه از کجا شروع شد و به کجا ختم شد، به من بدهند.

وی افزود: در عین حال که هیئت سه نفره شامل معاون حقوقی رئیس جمهوری، وزیر کشور و وزیر دادگستری تعیین کردم که این ها همه موارد را بررسی کنند و در اسرع وقت به ما گزارش دهند اینکه یک نفری کشته شده که اصلا مقصر نبوده یا کسی رفته مغازه‌اش با قمه به او حمله شده، کشته شده یا این که اصلاً حکم شهید است و سایر موارد را بررسی و اعلام کنند.

روحانی گفت: یک نفر از آنهایی تیراندازی کرده و در پزشک قانونی هم مشخص است که اینها چه نوع گلوله ای است. این گلوله ها مشخص است و اصلاً در اختیار نیروی انتظامی یا سپاه بسیج  نیست و معلوم است که این گلوله با چه سلاحی شلیک شده است. آنهایی که بی گناه از دست رفتند باید رسیدگی شود، همه یکسان نیستند. اگر در محل ما در شهر ما یک نفر کشته شده نگوییم این حقش بوده آشوبگر است ممکن است کسی باشد که بی گناه است و بی تقصیر و یا رفته از خودش دفاع کند یا داشته عبور می کرده یا یک شعار ساده داده یا اینکه مواجه شده در برابر آنهایی که داشتن آشوب می کردند. بنابراین این تخلفات مختلف است.
روحانی تاکید کرد: من از این هیئت سه نفره می خواهم که هر چه زودتر گزارش نهایی را تهیه کند و به من ارائه دهد و اگر کسی مقصر نبوده و به آن خسارت رسیده شما به عنوان بیمه می توانید به آنها کمک کنید تا در اسرع وقت انجام دهید مردم بزرگ و عزیز ما در این حوادث بزرگواری و عزت و عظمت خود را نشان دادند امیدوارم همه ما بتوانیم خادم خوبی برای این مردم بسیار خوب باشیم.

رئیس جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنانش در این مراسم، جزئیات گفت و گوی تلفنی با باراک اوباما رئیس جمهوری سابق آمریکا در سال ۹۲ در باره مذاکرات را تشریح کرد.
وی گفت: مشاورین و همراهان من در سفر نیویورک مرا قانع کردند که برای پیشرفت در مذاکرات، جواب تلفن رئیس جمهوری آمریکا را بدهم. انجام این کار مورد تردید من بود، اما همه مشاورین من به اتفاق این نظر را دادند و پذیرفتم. در نتیجه در آخرین لحظاتی که در حال ترک نیویورک بودم، رئیس جمهوری آمریکا به من زنگ زد و من جواب او را دادم.

وی تاکید کرد: این صحبت کوتاه یک ربع تا بیست دقیقه ای، یک لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود و ما چارچوب را با وی مطرح کردیم و او در این گفت و گوی تلفنی سه موضوع را مطرح کرد که به او گفتم که راجع به سه موضوع آمادگی برای مذاکره نداریم اما اگر موضوع اول که هسته ای است، انجام شد و شما آن را درست اجرا کردید، موضوع دوم و سپس موضوع سوم در دستور کار مذاکره قرار خواهد گرفت.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: این حرکت باعث شد تا ما در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق موقت ژنو رسیدیم که به طور موقت تحریم ها در بسیاری از زمینه ها برداشته شد و از پول هایی که در بانک ها بلوکه شده بود، ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار در اختیار ایران قرار گرفت و مهمترین دستاورد این توافق موقت پذیرش حق غنی سازی ایران  در آن مذاکره صد روزه بود. هیچ کس باور نمی کرد که در مذاکرات ما می توانیم از ۶ قدرت بزرگ دنیا این نکته را بگیریم که ایران حق غنی سازی در کشور خود را دارد، برخلاف آن چیزی که در قطعنامه های سازمان ملل آمده بود.

روحانی با اشاره به ادامه مذاکرات افزود: در مرحله بعدی مذاکرات،  هدفی که ما داشتیم که باز هم بسیاری از کارشناسان می گفتند امکان تحققش نیست این بود که در پایان این مذاکرات تمام قطعنامه های‌فصل هفت سازمان ملل باید یک جا لغو شود. متخصصین حقوق بین الملل می گفتند امکان ندارد که ۶ قطعنامه‌ای که ما یک روز هم آن ها را اجرا نکرده بودیم، توسط خود سازمان ملل یک جا لغو شود. اما این کار شد و قطعنامه‌های تحریمی ما لغو شد.

ایران ناقض برجام نشد
روحانی با اشاره به تاثیرات برجام در اقتصاد کشور گفت: بعد از برجام شرایط متفاوت شد و دیدید که کار شما در حوزه بیمه آسان شد و صنعت بیمه تغییر کرد؛ تولید حرکت کرد؛ شرکت‌های خارجی به ایران آمدند و فقط یک کشور در آن شرایط ۵۰ میلیارد دلار به ما اعتبار داد. تحول بسیار بزرگ و عظیمی در ایران آغاز شد و سرمایه‌گذاری در ایران گسترش یافت تا جایی که یکی از رهبران خارجی می‌گفت که می دیدیم هر چه سرمایه گذار و بانک هست به سمت ایران سرازیر شدند و می گفتیم مگر ایران چه بهشت برینی است که همه به آن سمت می روند.

رییس جمهوری بیان کرد: پس از امضای برجام شرایط مناسبی ایجاد شد در این شرایط لازم بود این قرارداد و این توافق را حفظ کنیم. البته اینجا جای این صحبت نیست ولی اگر زنده بودیم در آینده خواهم گفت که ما با چه دردسرهایی برجام را نگه داشتیم و چه فشارهایی روی ما بود ولی به هر قیمتی بود نگذاشتم که ایران ناقض این عهدنامه باشد.
روحانی افزود: گفتیم اگر این توافق روزی می خواهد نقض شود، به دست ما نقض نخواهد شد. ما مسلمانیم و به تعبیر قرآن، به عهدمان "راعون" هستیم. چیزی را به سادگی امضا نمی کنیم اگر امضا کردیم پای آن می‌مانیم. دولت خیلی سختی‌ها کشید تا این توافق را حفظ کند. تا زمانی که دولت آمریکا تغییر کرد و فرد جدیدی روی کار آمد.  

امکان توافق در سال ۹۳
روحانی عنوان کرد: می‌دانید سال ۱۳۹۳ می‌توانستیم به توافق نهایی برسیم اما به دلیل فشار صهیونیست‌ها و فشار عربستان تا سال ۹۴ به تاخیر افتاد. می‌دانید که وزیر خارجه عربستان  برای تاخیر در این توافق، به وین رفت و نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز برای همین منظور به وین رفت و اینها توانستند حصول توافق را به تاخیر بیندازند و در آن تاخیر بود که به آمریکا قول دادند و گفتند قیمت نفت را آن چنان ما پایین می آوریم که ایران مجبور شود هر چه را گفتید امضا کند نه این قراردادی که امروز آماده امضا است.  
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: آمدند قیمت نفت را پایین آوردند. قیمت نفت از ۱۰۴ دلار یا ۱۱۲ دلار در ماه‌های مختلف پایین آمد و به ۸۰، ۷۰، ۵۰  و حتی زیر ۳۰ دلار رسید. گفتند که اینجا جایی است که ایران دیگر نمی‌تواند کشور را اداره کند. وقتی قیمت نفت تقریباً به یک چهارم تقلیل داده شد گفتند که دیگر نمی‌توانند کشور را اداره کنند و مجبور می‌شوند هر چه گفتید امضا کنند.  
وی اضافه کرد: ایستادگی کردیم. در اواخر سال ۹۳ و اوایل ۹۴ که می‌دانید چقدر قیمت نفت پایین آمده بود، توانستیم کشور و اقتصاد را حفظ کنیم،  تورم را پایین بیاریم و همین سال ۹۴ بود که تورم را تک‌رقمی کردیم، به رغم آنچه آنها فکر می‌کردند رشد اقتصادی ما بالا رفت و تورم پایین آمد، شرایط اقتصادی ما آرامش پیدا کرد و آنها دیدند که نمی‌شود. اینجا بود که به عربستان و رژیم صهیونیستی گفتند که حرف شما نادرست بوده و ایران تسلیم نمی‌شود و در سال ۹۴ آمدند و قرارداد را امضا کردند.

خیال حضور در تهران
روحانی تصریح کرد: همین عربستان و رژیم صهیونیستی عوامل اصلی بودند که روی کاخ سفید اثر گذاشتند و به او گفتند اگر از برجام خارج شود و تحریم شدید وارد کند؛ نظام ایران چند ماه بیشتر باقی نخواهد ماند.  آنچنان اطمینانی پیدا کرده بودند که گفتند وقتی بالاترین تحریم تاریخ در سیزدهم آبان ماه سال ۹۷ را اعمال و اجرا کنیم ایران امکان ندارد که تا ۱۱ دی ماه یعنی ژانویه سال بعد بتواند به حکومت ادامه دهد و خودشان هم به صراحت گفتند که در ژانویه در تهران هستیم.

مذاکره نکردن آسان است
روحانی گفت: اما در عین حال من این نکته را می خواهم بگویم از آنجایی که شما صاحبان و متخصصان کاهش خسارت و ریسک در زندگی مردم هستید، این وظیفه در یک سطح دیگر بر گردن ماست. باید به عنوان دولت ریسک مردم را کاهش بدهیم و شرایط مردم را برای تعالی و توسعه آماده کنیم وگرنه اینکه شعار بدهیم و بگوییم مذاکره نمی‌کنیم خیلی راحت است.
وی یادآور شد: وقتی بگوییم مذاکره می‌کنیم آن موقع اول گرفتاری است و شما باید بروید و بنشینید، بحث کنید، دعوا کنید، استدلال کنید، اقتصاددان و حقوقدان باید بیاید. وگرنه از ابتدا می‌توان گفت مذاکره نمی‌کنیم و تحریم‌ها باقی بماند. چه کسی ضرر می‌کند؟ همه منطقه. چه کسی ضرر می‌کند؟ همه دنیا و چه کسی ضرر می‌کند؟ ملت بزرگ ایران.

لنگه کفش بخاطر پاسخ به تلفن
روحانی افزود: ما دولتی نبودیم که از زیر بار یک مسوولیت سخت فرار کنیم هیچ‌وقت فرار نکردیم. می‌دانستیم برخی از امور چقدر سخت است، می‌دانستیم اگر در نیویورک، جواب تلفن رییس جمهوری آمریکا را بدهم در فرودگاه مهرآباد یک عده‌ای افراطی، لنگه کفش پرتاب می کنند. من همه اینها را می‌دانستم اما به جان خریدم اینها برای من مهم نبود، مهم برای من این بود که وجدان من راضی باشد و به قولی که به مردم دادم پایبند باشم و بودم.

بزرگترین کلاهی که سر ترامپ رفت
رییس جمهوری بیان کرد:  در آن وضعیت آمدیم، شرایط کشور را آرام کردیم. دوباره رژیم صهیونیستی، عربستان و افراطیون آمریکا سر ترامپ کلاه گذاشتند. بزرگترین کلاهی که سر ترامپ رفت بر سر برجام بود. آنها به ترامپ گفتند که اگر از برجام خارج شود و تحریم فوق‌العاده را نسبت به ایران اعمال کند،  این نظام سقوط می‌کند و آن وقت پیروز تاریخ هستی و می‌گویی بعد از ۴۱ سال ایران را درهم شکستم. می‌خواستند ادای ریگان درباره شوروی را دربیاورند. نمی‌دانستند که ملت، فرهنگ و جامعه و جوانان، کارآفرینان ومسئولان ایران برای استقلال، عزت و کشورشان تا پای جان می‌ایستند.

روحانی افزود: آن‌ها نقض پیمان کردند و این باید در ذهن تاریخی ما بماند که ایران با ۶ قدرت بزرگ جهانی قراردادی را امضا کرد که آن‌ها آن را زیر پا گذاشتند و ما هنوز هم به این قرارداد عمل می‌کنیم و کاهش تعهدات هم در چارچوب همین قرارداد است. پس آن‌ها مقصر بودند و از پیمان خارج شدند.  
وی با اشاره به اینکه اکنون همه و بیش از همه هم آمریکا برای حل این موضوع تلاش می‌کند؛ افزود: در ایامی که نیویورک بودم هر روز پیغام می‌دادند و من اصلا فرصت نکردم از هتل، جز برای سخنرانی در مجمع عمومی خارج شوم چون ترافیک دیدارها بسیار بالا بود. آمریکا یک موضوع را در ذهن سران جا انداخته بود که همه کار درست می‌شود و اشکال از طرف ایران است و کاخ سفید می‌خواست بار خود را بر دوش ایران بیاندازد. تقریبا همه سران کشورها اعلام می‌کردند که آمریکا برای حل موضوع آماده است و شما چون حاضر به ملاقات نیستید پس مقصرید.  

دیدار با ترامپ به شرط برداشتن تحریم ها
روحانی ادامه داد: رهبران می‌گفتند شما ملاقات با رئیس‌جمهوری آمریکا را قبول کنید تا همه تحریم‌ها برداشته شود اما ما می‌خواستیم این توطئه و نقشه را بشکنیم و به دنیا بگوییم ما برای ملاقات مشکلی نداریم و اگر رئیس جمهوری آمریکا تحریم‌ها را بردارد  ساعتی بعد و نه دو روز بعد با او دیدار می‌کنم، همه سران ۵+۱ در نیویورک هستند و می توانیم ملاقات کنیم، به این ترتیب حربه را از آن‌ها گرفتیم و همه گفتند این منطقی است.  
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها معتقد بودند اول ملاقات انجام شود و بعد تحریم‌ها برداشته شود، گفت: می‌خواستند هوش ملت ایران را امتحان کنند اما ما دیگر حاضر نیستیم کلاه سرمان رود و نمی خواهیم هم کلاه سر دولت دیگری بگذاریم. می خواهیم آنچه حقوق مردم ایران است عملیاتی و اجرا شود. اکنون هم این بحث‌ها ادامه دارد و دوستان واسطه هستند.  
وی گفت: هروقت آمریکا حاضر شود تحریم‌ غلط، ظالمانه، نادرست و تروریستی خود را کنار بگذارد، بلافاصله سران ۵+۱ می‌توانند ملاقات کنند و ایران هیچ مشکلی ندارد. باید ذهن همه روشن شود که ما در مساله تحریم؛ نه آغازگر بودیم، نه مقصریم و نه امروز لجبازی می‌کنیم، موضوع سوم بسیار مهم است چون بعضی‌ها در ذهن جوانان این گونه القا می‌کنند که ما لجبازی می‌کنیم، در حالی که اینگونه نیست و ما این بهانه را از  آن‌ها گرفتیم. تحریم غلط و ظالمانه است؛ آن را کنار بگذارند  و در این شرایط مشکلی برای مذاکره نداریم.  
روحانی با تاکید بر اینکه در شرایطی که حق ما تامین نشود همه باید دست به دست هم دهیم و کنار هم بایستیم، تصریح کرد: صنعت بیمه در کنار بازار سرمایه و بانک‌ها، در کنار و کارآفرینان و نیروی کار و نیز در کنار دانشگاه‌ها همه باید متحد باشیم. امسال روز ۱۶ آذر باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد که راه ایستادگی برابر اقدامات تروریستی اقتصادی آمریکا چیست. در تمام دانشگاه‌ها و بین همه دانشجویان و اساتید باید یک موضوع وجود داشته باشد و آن شعار علیه تروریسم و تروریست‌های اقتصادی و آمادگی ما برای مقابله با تحریم‌های ظالمانه است.  
روحانی با اشاره به اینکه در این زمینه بار بزرگی بر دوش شماست؛ خاطرنشان کرد: واردات، صادرات، سرمایه‌گذاری در شرایط تحریم ریسک‌آفرین است و شرایط طبیعی نیست، در این شرایط باید شما وارد شوید و از یک طرف با همه آن‌هایی که در فعالیت خود احتمال ریسک می‌دهند، هماهنگ شوید و از طرف دیگر با همکاری شرکت‌های بیمه‌ای کشور دیگر ریسک جاهایی که ارقام بالا است پوشش دهیم، به طور مثال در کشتی‌های بزرگ نفت‌کش که قیمت کشتی و نفت مهم است.  
وی ادامه داد: در این تحریم‌ها در کنار بانک، بیمه هم تحریم می‌شود، فروش نفت و سایر کالاهای صادراتی ما هم تحریم می‌شود. بنابراین اینکه بیمه به عنوان اولین موضوع در تحریم‌های آمریکا قرار می‌گیرد نشان دهنده اهمیت بیمه است چون بدون بیمه گاهی ریسک به قدری بالاست که نمی توان کاری انجام داد. چون هر سرمایه‌گذار تا حدی ریسک را تحمل می‌کند و وقتی ریسک به ۵۰ درصد رسید دیگر قابل تحمل نیست و باید به جایی اتکا کند که ریسک و خسارت او را جبران کند.

ماهیت امنیت بخشی بیمه 

روحانی گفت:امیدوارم این روز که روز تجلیل از صنعت بیمه است، روحیه جدیدی برای همه دست اندرکاران برای خدمت بیشتر به مردم عزیز کشورمان باشد.

وی افزود: در ظاهر صنعت بیمه در قالب اقتصادی و جزو بازارهای مالی در کنار بازار سرمایه و بازار پول است، اما واقعیت امر این است که ماهیت بیمه، امنیت بخشی به جامعه است یعنی ذیل تامین اجتماعی باید تعریف شود.

رئیس‌جمهوری ادامه داد: در دنیا هم به عنوان امنیت اجتماعی (social security) در این عنوان گنجانده می‌شود، بیمه می‌خواهد به مردم جامعه اعم از تولیدگر، کشاورز، صنعت گر، کارآفرین، کسی که دارای کارگاه است و مردم عادی که زندگی روزمره دارند برای روز سختی به آنان اطمینان دهد، بیمه می خواهد به مردم بگوید در روز خسارت و مشکلات شما تنها نیستید یار و یاوری به نام صنعت بیمه دارید.

روحانی گفت: شرکت بیمه در کنار شماست و شما را یاری می کند کار بیمه عملکرد این صنعت و شرکت های مربوطه باید به گونه ای باشد که مردم احساس آرامش کنند، خدای نکرده اگر  یک تصادفی کردم بدانم در یک زمان کوتاهی مشکل من حل می شود.

وی تصریح کرد: هم اکنون شاید وضع خیلی بهتر شده باشد اما تا قبل انقلاب در یک تصادفی هم که مقصر نبودیم تا رفتیم به پول بیمه برسیم وسط راه داشتیم پشیمان می‌شدیم سرعت عمل، از بین بردن بوروکراسی در زمینه تامین خسارت، کارشناسی فوری، تعیین و پرداخت خسارت اصل تامین است.

تامین اجتماعی و امنیت و آرامش 

روحانی افزود: صنعت بیمه در شرایط امروز برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد اگر بتوانیم موضوعاتی تحت عنوان قرارداد بیمه را انجام و آن را توسعه دهیم،  امنیت ما و جامعه بیشتر می شود.

رییس جمهوری گفت: ما کشوری هستیم که در معرض ریسک های خاص خودمان هستیم در طول ۴۱ سال گذشته تحت فشارهای تحریمی بودیم به ویژه در این دو سال اخیر که شدیدترین فشار تحریمی به ما وارد شده است اما در این زمینه به یک نکته توجه کنید دولت یازدهم و دوازدهم همه تلاشش این بود که این ریسک را به حداقل کاهش دهد ریسک معمولا نمی تواند به صفر برسد ولی می تواند کاهش یابد ولی در دولت یازدهم شروع شد ما در حال تحریم پلکانی بودیم یعنی آن زمان مجاز بودیم یک میلیون بشکه نفت بفروشیم سال بعد بیست درصد کم بشود سال بعدی بیست درصد، مقررات این بود که سالی بیست درصد کاهش یابد.

وی تصریح کرد: اولین کاری که کردیم این بود که بیست درصد را حذف کردیم با آنان مذاکره کردیم که برای ادامه مذاکره صادرات نفت کاهش نیابد، دومین قدم این بود که ما معتقد بودیم برای حل این مساله باید در سطح بالاتر مذاکره کنیم و برای این کار مقدمات لازم را آماده کردیم، برای اولین بار تقریبا بعد انقلاب اسلامی در سال ۹۲ در آغاز دولت یازدهم بین وزیر خارجه ایران و آمریکا گفت وگو و مذاکره آغاز شد این کار ممکن است از دید مردمی که در سیاست سررشته ندارد کار ساده ای باشد ولی این کار عظیمی بود دلیل آن این بود که ما به مردم قول داده بودیم که در ظرف ۱۰۰ روز شاهد این ریسک باشند.

راهی جز مقاومت در مقابل تحریم نیست
روحانی گفت: ما در شرایط تحریم هستیم و این شرایط تحریم تقصیر ما نیست، این شرایط تحریم نتیجه تحریک صهیونیست‌ها، ارتجاع منطقه و عمل ظالمانه کاخ سفید است و ما راهی جز مقاومت و ایستادگی در برابر تحریم‌کنندگان نداریم؛ در عین حال روزنه مذاکره را نبستیم و اگر آن‌ها حاضر باشند تحریم‌ها را کنار بگذارند ما آماده مذاکره حتی در حد سران کشورهای ۵+۱ هستیم و آن را به صراحت اعلام کردیم.

رئیس‌جمهوری با اشاره به شرایط اقلیمی و طبیعی ایران گفت: ایران هم مانند برخی از کشورها در خط زلزله است و گریزی از آن وجود ندارد، ژاپن هم از کشورهای زلزله‌خیز است؛ من در سفر به این کشور در یک روز چند زلزله را تجربه کردم اما معمولا ساختمان‌ها مقاوم است و مردم آرامش دارند، مقاوم سازی ساختمان‌ها جلوی ریسک را گرفته است.

وی ادامه داد: اما در یک روستایی که با خشت و گل درست شده است شما ممکن است احساس ریسک بالاتری بکنید با ۵ ریشتر هم احساس ریسک می کنید. تمام جاهایی که زلزله آمد اخیر رفتم منطقه شهرستان میانه و سراب و روستاهایی که دیدم هر خانه ای که سالهای قبل درست شده بود آنها دست نخورد و حتی یک ترک هم برنداشتند اما خانه هایی که بازسازی نشده بود و به شکل قدیم باقی مانده بود آنها خسارت دیدند.
روحانی گفت: ما از مردم می خواهیم که زندگیشان را بیشتر با بیمه نزدیک کنند.  فرهنگ بیمه باید توسعه پیدا کند. این کار رسانه ها و فضای مجازی ما است که تلاش کنیم این فرهنگ را بگسترانیم.  
رئیس جمهوری افزود: هنگامی که فرهنگ، اصلاح شده و مردم احساس کنند، بیمه به نفع آنان است به سمت آن رغبت خواهند داشت، البته بیمه‌ها باید مشوق مردم باشند، به گونه‌ای که مردم بدانند اگر در حادثه‌ای به بیمه مراجعه کنند و یا با گسترش دولت الکترونیک از طریق فضای مجازی با آن ارتباط برقرار کنند، در مدت زمان کوتاه و سریع، خسارت‌شان پرداخت خواهد شد.
روحانی با تاکید بر ضرورت سرعت عمل بیمه‌ها در جبران خسارات بیمه‌ شدگان، افزود: البته این بدان معنا نیست که شرکت‌های بیمه در امور خود دقت لازم را نداشته باشند و این در حالی است که عمدتاً شرکت‌های بیمه کشور توسط بخش خصوصی اداره می‌شود و همچنان که به دنبال سود و نفع مالی برای خود هستند، می‌خواهند امور مردم نیز به انجام برسد.

رئیس جمهوری با بیان اینکه از شرکت بیمه‌ای که در کشور فعال هستند، ۳۱ شرکت غیردولتی است، گفت:‌ وقتی شرکتی توسط بخش خصوصی اداره شود، برای بهبود فعالیت خود تلاش خواهد کرد و هر چه فرهنگ بیمه در کشور افزایش پیدا کند و صنعت بیمه رونق پیدا کند به همان اندازه تولید رونق یافته و بازار سرمایه حرکت خواهد کرد چرا که  بخش خصوصی همواره در سرمایه‌گذاری‌هایی که در آن اطمینان به سود دارند، وارد می‌شود.
وی با بیان این که در این زمینه دولت دوازدهم با دو حادثه سختی مواجه شد گفت: یکی با زلزله کرمانشاه روبرو شدیم، زلزله کم نظیری بود که هم عمق و هم ریشتر آن بالا بود که خسارت های زیادی به روستاها و شهرهای ما زد.
روحانی گفت: ۱۰۷ هزار و ۷۱۰ واحد مسکونی ما خسارت دید یا کامل تخریب شد یا بخشی از آن تخریب شد که نیاز به مرمت یا بازسازی داشت. تمام آنهایی که مرمتی بود و همه آنهایی که بازسازی نیاز داشت عمدتاً در ظرف یکسال انجام شد و این کار بسیار عظیم و بزرگی بود که انجام گرفت.
وی افزود: در یک حادثه زلزله ۱۰۷ هزار واحد دچار آسیب شد و که بخشی از آن را ما و بخشی از آن را بیمه جبران کرد. سال ۹۷ مشغول زلزله کرمانشاه بودیم. تا آمدیم کار این زلزله را تمام کنیم در فروردین ۹۸ سیل ۲۵ استان کشور را فرا گرفت که در تاریخ ۵۰ تا ۶۰ سال گذشته کشور سابقه نداشته است.
رییس جمهوری ادامه داد: در این حادثه سیل ۲۱ استان خسارت دید ۱۴۷ هزار واحد مسکونی دچار آسیب شد که بخشی از آنها مرمتی است که مرمت آنها تمام شده است و بخشی احداثی است که شروع شده است. قرار ما این است که احداثی ها تا پایان سال انجام شود. یک ساله ۱۴۷ هزار واحد صدمه دیده و خسارت دیده یا تخریب شده انجام دهیم که این کار بسیار بزرگی است.
وی یادآور شد: زمانی که در آمریکا طوفان و سیل می آید تخریب می کند در عرض یکسال مردم زندگیشان به حال اول یا بهتر از آن بر می گردد، خودتان تحقیق و بررسی کنید. در اروپا اگر زلزله می آید تخریب می شود چند ماه طول می کشد که درست شود. ما جزو کشورهای کارآمد در این زمینه هستیم و در این زمینه شما شرکت های بیمه باید به صحنه بیایید. چرا که اگر منازل، مغازه‌ها، ادارات و بانک‌ها بیمه باشند، می‌تواند در کاهش درد، غم و گرفتاری‌های گوناگون تأثیر مثبت بوجود آورد.