عبدالرضا باقری روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا درباره شرایط بازنشستگی اعضای هیأت علمی دانشگاه ها اظهار داشت: فرآیند بازنشستگی اعضای هیأت علمی طبق قانون دانشگاه ها و مؤسسه های آموزش عالی و تحقیقاتی، برابر ضوابط و آیین نامه های خاص مالی و معاملاتی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی که به تصویب هیأت امنا و تأیید وزیر علوم، تحقیقات و فناوری می رسد، انجام می شود.
وی افزود: همچنین بر اساس ضوابط تعیین شده در آیین نامه استخدامی اعضای هیأت علمی مصوب هیأت های امنا، مربی با ۳۰ سال سابقه خدمت یا سن ۶۵ سال، استادیار با ۳۰ سال سابقه خدمت یا سن ۶۵ سال، دانشیار با سن ۶۷ سال و استاد با سن ۷۰ سال بازنشسته می شود.
قائم مقام وزیر علوم تاکید کرد: ادامه خدمت اعضای هیأت علمی با مرتبه استادی که عضو هیأت علمی نمونه کشوری یا دارای نشان های دانش و پژوهش مصوب هیأت دولت باشند، امکان پذیر است.
باقری یادآور شد: ادامه همکاری این استادان طبق دستورالعمل نحوه انتخاب استاد ممتاز موفق که به درجه استاد ممتازی رسیده باشند با تصویب هیأت امنا تا سه سال امکان دارد.
وی درمورد قطع ارتباط اعضای هیأت علمی با دانشگاه ها خاطرنشان کرد: بازنشستگی اعضای هیأت علمی به منزله قطع ارتباط با دانشگاه نیست و بر اساس ضوابط موجود، دانشگاه می تواند از اعضای هیأت علمی بازنشسته برای تدریس، راهنمایی پایان نامه دانشجویان تحصیلات تکمیلی همچنین انجام پژوهش های مورد نیاز استفاده کند.
رییس مرکز هیأت های امنا و هیأت های ممیزه وزارت علوم به بخشنامه وزیر علوم درمورد اعضای هیأت علمی اشاره کرد و گفت: وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۹۷ به منظور حفظ کیفیت، رعایت استانداردها، حفظ ساختار علمی دانشگاه ها و شوونات استادان، بخشنامه ای به روسای دانشگاه ها ابلاغ کرد.
باقری در مورد این بخشنامه یادآور شد: فرآیند بازنشستگی اعضای هیأت علمی باید با ملاحظات پیشکسوتی آنان، در نظر گرفتن همه جوانب فرهنگی، اعمال تشریفات مرسوم و متعارف طراحی و با قدردانی شایسته از خدمات ارزنده علمی آنان انجام شود.
وی درباره دیگر بندهای این بخشنامه هم اظهار داشت: در حد مقدورات، امکانات، فضای کافی و مناسب برای حضور استادان شاخص و برجسته علمی و عرصه خدمات علمی آنان به دانشگاهیان فراهم می شود.
رییس مرکز هیأت های امنا و رییس هیأت های ممیزه وزارت علوم افزود: در بخش دیگری از این بخشنامه آمده است که با استفاده از ظرفیت موجود در آیین نامه استخدامی اعضای هیأت علمی، زمینه حضور و بهره مندی از خدمات آموزشی و پژوهشی استادان شاخص و برجسته علمی بازنشسته برای راهنمایی رساله ها و پایان نامه های دوره ای تحصیلات تکمیلی فراهم شود.
تعداد اعضای هیأت علمی در پنج سال گذشته
باقری همچنین درباره آمار جذب اعضای هیأت علمی خاطرنشان کرد: از سال ۹۳ تا کنون در مجموع ۱۵ هزار و ۴۲۵ نفر به عنوان عضو هیأت علمی در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی دولتی و غیردولتی به غیر از دانشگاه آزاد اسلامی جذب شدند.
وی به ترکیب جنسیت این اعضای جذب شده در کرسی هیأت علمی دانشگاه ها اشاره کرد و اظهار داشت: از این تعداد چهار هزار و ۲۶۸ نفر معادل ۲۷.۷ درصد را زنان و ۱۱ هزار و ۲۴۶ نفر معادل ۷۲.۳ درصد را مردان تشکیل می دهند.
وی افزود: بیش از ۹۵ درصد اعضای هیأت علمی که در دانشگاه ها جذب شده اند، از دانش آموختگان داخل کشور هستند.
قائم مقام وزیر علوم تاکید کرد: دولت به جذب اعضای هیأت علمی توجه ویژه ای دارد و با توجه به شاخص های تعیین شده در قانون برنامه ششم توسعه، ظرفیت مناسبی را برای جذب هیأت علمی ایجاد می کند.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی به ایرنا، توزیع درصد اعضای هیأت علمی تمام وقت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی حاکی از آن است که از تعداد ۸۵ هزار و ۵۹۲ عضو هیأت علمی تمام وقت، ۶ هزار و ۲۹۱ نفر معادل ۷.۳۵ درصد دارای مرتبه علمی استادی هستند.
همچنین ۱۲ هزار و ۳۳۰ نفر معادل ۱۴.۴۱ درصد دارای مرتبه دانشیاری، ۴۲ هزار و ۹۴۱ نفر معادل ۵۰.۱۷ درصد دارای مرتبه استادیاری، ۲۳ هزار و ۷۶۷ نفر معادل ۲۷.۷۷ درصد دارای مرتبه مربی و ۲۶۳ نفر معادل ۰.۳۱ درصد دارای مرتبه مربی آموزشیار در موسسات آموزش عالی به فعالیت اشتغال دارند.