«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه ماه گذشته از فقدان هماهنگی میان اعضای ناتو و همچنین «پیش بینی ناپذیری» رفتارهای آمریکا انتقاد کرد. او در مصاحبه با نشریه اکونومیست نسبت به تداوم سیاست دفاع جمعی ناتو به رهبری ایالات متحده ابراز تردید کرد و گفت: آنچه ما در حال حاضر تجربه میکنیم مرگ مغزی ناتو است.
رئیس جمهوری فرانسه افزود: هیچ هماهنگی در خصوص تصمیمگیریهای راهبردی میان آمریکا و سایر اعضای ناتو وجود ندارد. ما شاهد یک اقدام تهاجمی هماهنگنشده توسط یک عضو ناتو یعنی ترکیه به منطقهای هستیم که منافع ما در آنجا در خطر است.
در واکنش به این اظهارات، رئیس جمهوری ترکیه اظهار نظر همتای فرانسوی خود را ناشی از "درک نادرست و سطحی" دانست و گفت مکرون ابتدا مرگ مغزی خود را بررسی کند.
اعضای ناتو در حالی هفتادمین سالگرد تاسیس این پیمان را در لندن جشن می گیرند که عمر این سازمان از حد میانگین ۱۵ ساله ائتلافهای بینالمللی در پنج قرن گذشته عبور کرده است
ترکیه در ۲۵ مهرماه برای عقب راندن شبه نظامیان کرد سوریه از مناطق مرزی الرقه و الحسکه سوریه، عملیات نظامی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه آغاز کرد. یکی از اهداف ترکیه از این عملیات نظامی ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، حد فاصل شهرهای رأس العین و تل ابیض به طول ۱۲۰ کیلومتر و عمق ۳۰ کیلومتری از مرزهای ترکیه است.
حملات یک هفته ای ترکیه، پس از توافق آتش بس میان ترکیه و آمریکا به طور موقت متوقف شد.
از سویی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که دیشب با هدف تحمیل سهم کشورش از هزینههای ناتو به دیگر اعضای این پیمان بامداد امروز (سهشنبه) وارد لندن شد، اظهار نظر رئیس جمهوری فرانسه درباره ناتو را توهین آمیز خواند و گفت فرانسه بیش از سایر کشورها به این پیمان نیاز دارد.
او با بیان این ادعا که آمریکا به ناتو نیازی ندارد عنوان کرد ناتو رفتار و عملکرد منصفانهای در قبال آمریکا نداشته و دیگر اعضای ناتو بسیار کم برای این سازمان هزینه کرده اند.
بر اساس برنامه اعلام شده ترامپ علاوه بر شرکت در اجلاس ناتو و دیدارهای دو جانبه با مقامات انگلیس قصد دارد با سران کشورهای فرانسه و آلمان دیدار کند. هم زمان گروه های مخالف جنگ و ضد ترامپ قرار است امروز در قلب لندن تظاهرات کنند.
به گزارش نشریه اکونومیست، اعضای ناتو در حالی هفتادمین سالگرد تاسیس این پیمان را در لندن جشن می گیرند که عمر این سازمان از حد میانگین ۱۵ ساله ائتلافهای بینالمللی در پنج قرن گذشته عبور کرده است.
در واقع تشدید اختلافات میان سه عضو مهم این پیمان از سه قاره آمریکا، اروپا و آسیا می تواند سر آغاز فروپاشی ائتلافی باشد که در سالهای اخیر عملکرد قابل توجهی را در کارنامه خود ثبت نکرده است.
«جاناثان مارکس» تحلیلگر شبکه بیبیسی، نشست ناتو لندن را چهار راهی می نامد که سران کشورهای عضو بایستی درباره تبیین استراتژی این پیمان بازنگری کنند.
او معتقد است که ناتو موفقیتهایی را در دوران جنگ سرد به دست آورد اما معادلات بین المللی از زمان تاسیس این سازمان تغییر کرده و توصیف رئیس جمهوری فرانسه درباره مرگ مغزی ناتو چندان هم با وضع موجود بیارتباط نیست.
در این میان انگلیس در آستانه خروج از اتحادیه اروپایی قرار دارد که به دنبال تاسیس ناتوی اروپایی است. از این روی بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس قرار است در اجلاس ناتو درباره اهمیت این پیمان به عنوان رکن اصلی امنیت حوزه «یوروآتلانتیک» سخنرانی کند.
یک سخنگوی دفتر نخست وزیری در این زمینه گفت: موضع جانسون این است که ناتو یکی از موفق ترین ائتلافهای نظامی تاریخ است و باید خود را نسبت به تهدیدهای جدید سازگار کند.
در نشست سال گذشته ناتو که در بروکسل برگزار شد، حرف های رئیس جمهوری آمریکا باعث افزایش نگرانی ها در میان اعضای ناتو به ویژه آلمان شد. در آن دیدار، ترامپ اعضای ناتو را به دلیل کاهش بودجه نظامی و آلمان را به طور ویژه به دلیل وابستگی به گاز روسیه مورد سرزنش قرار داد.
با وجود تنش ها، چالش ها و اختلاف های فراوانی که بر ناتو سایه افنکنده، باید دید آیا اجلاس لندن می تواند این ائتلاف نیمه جان را دوباره احیا کند یا اینکه منجر به تشدید بیشتر اختلافات اعضا خواهد شد.