هادی حق شناس روز چهارشنبه در پنجمین مراسم استانی بزرگداشت روز جهانی خاک اظهار داشت: مشکلات حوزه حفاظت از خاک مشهود است و باید بر مبنای مطالعات و تحقیقات پژوهشگران درباره حل این موضوع و مشکلات آن به دنبال راهحل علمی بود.
وی با اشاره به وجود منابع خاک لس (فروریزشی) در گلستان گفت: وجود این بستر، امکان اجرای طرح های تحقیقاتی ملی و بین المللی را فراهم می کند و بی شک اجرای طرح های تحقیقاتی مشترک با نهادهای علمی علاوه بر بازکردن گره از مشکلات استان، در تعامل علمی و بین المللی نیز موثر خواهد بود.
وی با اشاره به ضرورت مدیریت صحیح بارش باران به ویژه در مناطق بالادستی گفت: اجرای طرح های آبخیزداری بر اساس پتانسیل هر منطقه کمک بزرگی به حفظ خاک و جلوگیری از بحران هایی مانند سیل خواهد کرد.
استاندار گلستان با اشاره به وسعت ۲۰ هزار کیلومتری این استان گفت: در بخش زراعی، کشت های آبی و دیم با ۶۵۰ هزار هکتار رتبه نهم کشور و در تولید محصولاتی مانند برنج، گندم و دانههای روغنی گلستان رتبه های اول تا پنجم را دارد که باید با تمرکز بر صنایع تبدیلی، بهرهوری حوزه کشاورزی و باغی افزایش یابد.
رییس انجمن علوم خاک استان گلستان هم در این مراسم گفت: ایجاد پوشش گیاهی، مهندسی و حفاظت کشاورزی از جمله روشهای اصلاح خاک است که با تراسبندی و ایجاد باغهای کشاورزی در زمینهای دارای خاک لُس می توان تولیدات کشاورزی را افزایش داد.
فرهاد خرمالی اظهار داشت: بهترین و حاصلخیزترین خاک جهان خاک لُس است که بیش از ۹۰ درصد مساحت گلستان را تشکیل می دهد و لازم است با اتخاذ سیاست های هدفمند بهره وری از آن را افزایش داد.
رییس سابق انجمن علوم خاک اروپا نیز در این مراسم گفت: موضوعات امنیت غذایی و خاک به دلیل نقش آفرینی آن در امنیت غذایی برای همه کشورهای دنیا دارای اهمیت است.
پروفسور احمد مرموت افزود: با توجه به افزایش جمعیت دنیا به خصوص کشورهای آفریقایی و آسیایی، در آینده مشکل امنیت غذایی و خاک به موضوع بحرانی تبدیل خواهد شد.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان هم گفت: پژوهشکده لس برای انجام طرح های پژوهشی در زمینه خاک در این دانشگاه تشکیل و راه اندازی می شود.
علی نجفی نژاد همچنین با اشاره به لزوم حفظ خاک و اهمیت آن گفت: مشکلاتی همچون تغییر اقلیم و عقب نشینی یخچال ها سرعت فرسایش خاک را بیشتر خواهد کرد.
ابوطالب قزل سفلو مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان هم با تشریح اقدامات این اداره کل برای پیشگیری و کاهش فرسایش خاک در استان، بهره برداری نادرست از زمین ها و کاهش مواد آلی خاک، بهره برداری بی رویه از سفره های آب زیرزمینی و شخم اراضی به سمت شیب را از مهم ترین عوامل انسانی تخریب خاک در استان برشمرد.
طبق گزارش سال قبل مسوولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزاری گلستان، در بخش های از شهرستان مراوه تپه واقع در شرق استان به دلیل لسی بودن خاک و آسیب پذیری در برابر انواع فرسایش بادی و آبی سالانه در هکتار ۳۵ تن خاک دچار فرسایش می شود در حالی که این رقم در غرب استان ۸ تن در هکتار است.
شعار امسال روز جهانی خاک "جلوگیری از فرسایش خاک برای حفظ آینده" نامگذاری شده است.
۵ دسامبر مصادف با ۱۳ آذر بزرگداشت روزجهانی خاک است.