تهران- ایرنا- الجزایری‌ها کمتر از یک هفته دیگر شاهد برگزاری انتخابات خواهند بود. این در حالی است که مخالفت‌های بسیاری با چند و چون این انتخابات وجود دارد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، انتخابات ریاست جمهوری الجزایر قرار است روز ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) برگزار ‌شود. در فهرست نهایی نهاد انتخابات الجزایر چهره‌هایی همچون «عبدالمجید تبون» و «علی بن فلیس» نخست وزیران پیشین، «عزالدین میهوبی» وزیر فرهنگ پیشین، «عبدالقاهر بن قرینه» وزیر گردشگری پیشین و «عبدالعزیز بلعید» رئیس حزب «جبهه المستقبل» دیده می شوند.

نامزدهای این انتخابات بیش از دوهفته است که تبلیغات خود را آغاز کرده‌اند. این تبلیغات درحالی انجام می‌شود که بخش قابل توجهی از مردم، دانشگاهیان، روشنفکران و برخی احزاب سیاسی روزهای سه‌شنبه و جمعه هر هفته تظاهراتی برپا می‌کنند و با سر دادن شعارهایی به حضور عناصر وابسته به نظام عبدالعزیز بوتفلیقه در ساختار قدرت اعتراض دارند. آنان معتقدند پیش از برگزاری هرگونه انتخابات باید عناصر وابسته به نظام عبدالعزیز بوتفلیقه از ساختار قدرت برکنار شوند تا نظام سابق بازتولید نشود و انقلاب به اهداف خود برسد.

 مخالفان و موافقان برگزاری انتخابات

تارنمای «الخلیج اونلاین» امارات در گزارشی به قلم «عبدالناصر القادری» نوشت از زمان آغاز اعتراض‌های مردمی در الجزایر در فوریه گذشته تاکنون مردم به دلیل ترس از تقلب و حضور بازماندگان دولت سابق در ساختار قدرت، زمان برگزاری انتخابات را مناسب نمی‌دانند اما نظامیان، دولتِ «در عمق» و سیاستمداران وابسته به نظام سابق از همان آغاز اعتراض‌ها خواستار برگزاری انتخابات در زودترین زمان ممکن هستند تا زمینه ادامه حضور آنان در قدرت را در مرحله آینده فراهم کند. مخالفان برگزاری انتخابات خواهان تکمیل تدابیر اصلاحاتی و پاکسازی عناصر نظام سابق از ساختار قدرت هستند. این در حالی است طرفداران برگزاری انتخابات، تنها راه خروج از تنگنای قانونی و خلا موجود را برگزاری انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرده‌اند.

در این زمینه «علی لخضیری» کارشناس مسائل سیاسی الجزایر به تارنمای الخلیج اونلاین گفت جنبش مردمی الجزایر مخالف برگزاری انتخابات است، زیرا این انتخابات از شفافیت برخوردار نیست تا مردم الجزایر با آزادی بتوانند رئیس جمهوری جدید را انتخاب کنند. همچنین تاکنون مطالبات اصلی مردم بر آورده نشده است. بازماندگان نظام سابق برای بازتولید دوباره نظام تلاش می‌کنند. او با اشاره به وجود نامزدهای بازمانده از نظام سابق در این انتخابات و تغییر نکردن تاریخ و شرایط انتخابات گفت در صورتی که انتخاباتی برگزار شود این انتخابات آغازگر بحران خواهد بود. شایسته است که پیش از هرگونه انتخاباتی گفت و گوی فراگیری صورت گیرد و یک همگرایی ملی شکل گیرد.

«امین راجی» یک فعال سیاسی الجزایر هم در این زمینه به شبکه «الحرة» آمریکا گفت جوانان الجزایر معتقدند که برگزاری انتخابات سبب دوام عمر نظام می شود اما نظام معتقد است که برگزاری انتخابات راه حلی برای خروج الجزایر از بن بست پس از برکناری بوتفلیقه است.

«نبیل قروی» تحلیلگر مسائل الجزایر هم به شبکه الحرة گفت مقدمه سازی نظام برای برگزاری انتخابات نشان می‌دهد که در آینده بن‌بستی شکل خواهد گرفت. این احتمال وجود دارد که انتخابات سبب پیچیده‌تر شدن وضعیت شود.

 به نوشته «الحرة»، «بلقاسمی عثمان» استاد علوم سیاسی دانشگاه الجزایر هم بر این باور است شاید برگزاری انتخابات به بن بستی که الجزایر پس از بوتفلیقه در آن گرفتار شده است پایان دهد.

روزنامه «العرب» چاپ لندن در گزارشی به قلم «حمید زناز» نوشت: نمی‌توان در هیچ شرایطی از تبلیغات انتخاباتی در الجزایر سخن به میان آورد. تبلیغات انتخاباتی، نمایشی در هوای آزاد است. تنها با مرور اسامی کاندیداها واقعیت بازی مشخص خواهد شد. نامزدها همواره بخشی از نظام سابق و از وفاداران به آن بوده‌اند. چگونه می توان انتخابات ریاست جمهوری برگزار کرد در حالی که مردم به طور کلی با برگزاری انتخابات مخالف هستند. برگزاری انتخابات برخلاف اراده مردم شکستی را به دنبال خواهد داشت و نتیجه آن فاقد هرگونه مشروعیت و اعتبار خواهد بود. در فضای بازداشت‌ها، محاکمه‌ها و اعتراض‌های گسترده شبانه روزی انتخابات از هیچ گونه اعتباری برخوردار نخواهد بود.

روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در گزارشی به قلم «راقدی عبدالله ویری» آورد: با ورود پنج نامزد انتخاباتی به مرحله تبلیغات مشخص شده است که گزینه نظام کنونی برگزاری انتخابات طبق برنامه ریزی است. نظام مخالف تعویق برگزاری انتخابات است و این موضوع آینده را در مسیر تاریک و مبهمی پیش خواهد برد. انتخابات آزاد و شفاف به تنهایی ضامن خرسندی کسانی است که در روند انتخاباتی تردید وارد می کنند. این موضوع بر دامنه رضایت مردم در مسیر تلاش برای بازگشت اعتبار به دولت می افزاید اما شکست در این زمینه سبب می شود الجزایر به شرایط ناگوارتری از دوره بوتفلیقه وارد شود.

به نوشته روزنامه «العین» امارات، انتخابات در شرایط کنونی وضعیت را بغرنج‌تر خواهد کرد و نمی‌تواند به عنوان یک راه حل سیاسی مطرح شود. نظام می‌خواهد با برگزاری انتخابات در ۱۲ دسامبر خود را از وضعیت موجود رهایی بخشد و این بیانگر بازتولید نظام سابق و انتخابات رئیس جمهوری است که از مشروعیت برخوردار نیست.

 انتظار مردم از نظام الجزایر

به نوشته روزنامه «العین» امارات، «حبیب براهیمه» یکی از رهبران حزب «نسل جدید» الجزایر گفت، انتظار می‌رود نظام الجزایر با جدیت و احساس مسوولیت در تصمیم خود برای برگزاری انتخابات بازنگری کند و با تعویق انتخابات و آزادسازی زندانیان سیاسی و اغاز گفت و گوی واقعی با همه طیف‌های مردم الجزایر سازوکارهای سیاسی را ایجاد کند تا انتخابات ریاست جمهوری واقعی برگزار شود. نظام اگر در این اندیشه است که بدون مردم می‌تواند انتخابات را پیش برد در اشتباه به سر می‌برد. مهمترین پیام جنبش مردمی الجزایر بازگشت خود به معادلات سیاسی بود و نمی‌تواند هیچ طرحی را که در آن مردم در خارج از معادله باشند، بپذیرد.