در این تور یکروزه، گردشگرانی از استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، زنجان و گیلان از ساعت ۹ صبح امروز/ جمعه/ با عبور از محور گردشگری «اوغول بیگ»، «قرهبلاغ» و «بابانظر» ضمن تماشای طبیعت بکر منطقه با پیادهروی و کوهپیمایی یک ساعته به گودال طبیعی «برنجه» در روستایی به همین نام در ۲۸ کیلومتری شمالشرقی تکاب رسیدند و از این جاذبه مهیج طبیعی دیدن کردند.
این گردشگران در هنگام ورود به این روستا با هنرنمایی گروه موسیقی آشیقی از اهالی این روستا مورد استقبال قرار گرفتند و ساعتی را در گرداگرد گودال طبیعی برنجه همراه با راهنمایان گردشگری به طبیعتگردی پرداخته و از این جاذبه منحصر بفرد طبیعی فیلم و عکس تهیه کردند.
یک گروه صخرهنوردی نیز در این بازدید به داخل این گودال طبیعی که در عمق آن دریاچهای وجود دارد فرود آمده و به عملیات صخرهنوردی پرداختند که بر جذابیت این سفر گردشگری افزود.
یکی از راهنمایان گردشگری در این تور منطقهای گفت: گودال طبیعی برنجه که در باورهای محلی به نام زندان برنجه شناخته میشود از نوع چشمههای آب «آرتزین» نیمه خشک است که بر اثر رسوبات آهکی در دیوارهها و تحولات زمینشناسی اکنون به گودالی با دیوارهای بزرگ تبدیل شده است.
قدرتالله علینیا افزود: از این نوع چشمههای آرتزین طبیعی چهار مورد در تکاب وجود دارد که علاوه بر گودال برنجه، دریاچه تخت سلیمان، کوه میان تهی «زندانسلیمان» و زندان «نبیکندی» نیز از این نوع است.
وی بیان کرد: وجود آبهای گاز کربنیکدار در ته این گودال باعث خورندگی بیشتر دیوار شده و قطر آنرا بیشتر ساخته است و در شمال زندان برنجه دهانه یک چشمه در حال خشک شدن دیده میشود که قطر آن زیاد نیست و از ۱۰ متر تجاوز نمیکند.
گودال طبیعی یا زندان برنجه تکاب دارای دهانه بیضی شکل با قطر بزرگ ۱۰۰ متر و قطر کوچک ۵۰ متر بوده و عمق آن حدود ۷۰ متر است که دریاچهای عمیق با آب سردگاز کربنیکدار در آن وجود دارد.
این گودال دارای دیواره بلند و پرشیبی است که از لایههای نازک تروارتن نواری تشکیل شده و پائین رفتن از این دیواره بدون طناب و دیگر تجهیزات ممکن نیست اما فرود یک صخرهنورد به داخل آن و معلق ماندن یک سنگنورد تکابی با طناب در دهانه این گودال موجب شد تا گردشگران استانهای شمال غرب کشور با وجود هوای سرد به تماشای این گودال بنشینند و از راهنمایان گردشگری و اهالی روستا از اسرار و جذابیت این اثر طبیعی ثبت ملی تکاب پرس و جو کنند
گردشگرانی که میهمان طبیعت بکر و جذابیتهای تاریخی تکاب بودند با سپری کردن بیش از ۲ ساعت مهیج و شگفتانگیز در کنار و بر فراز گودال طبیعی برنجه، جاده خاکی این روستا را که از میان معادن متعدد و پرشمار سنگ عبور میکند، طی کرده و پس از گذر از سهراهی روستاهای همپا، گنبد و برنجه وارد جاده آسفالته شدند و برای تماشای یکی از زیباترین و منحصربفردترین آثار تاریخی جهان ادامه مسیر را با کنجکاوی و پرسشهای متعدد از قدمت و طبیعت تکاب ادامه دادند.
این گردشگران در دومین بازدید خود پس از گذر از روستای بابانظر، حوالی ظهر امروز/ جمعه/ از بخشهای مختلف مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب بازدید کردند و با معرفی راهنمایان گردشگری و افراد محلی با این محوطه باستانی و تاریخی و قدمت کهن آن و سابقه تمدنی منطقه آشنا شدند.
دریاچه اسرارآمیز تخت سلیمان در وسط مجموعهای از آثار معماری مربوط به دوره های تاریخی هخامنشیان، ساسانیان، اشکانیان، سلجوقیان و ایلخانان و برج و باروهای عظیم این محوطه باستانی ۱۲ هکتاری، جذابیتی سرشار برای گردشگران حاضر در این مراسم داشت.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب در این بازدید به خبرنگار ایرنا گفت: محوطه باستانی و تاریخی تخت سلیمان که در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهارمین اثر ملی کشور و اولین اثر پس از انقلاب اسلامی در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده و شامل دریاچه طبیعی، آتشکده آذرگشنسب، معبد آناهیتا، بنای چهارطاقی، تالار و کاخ شاهی است که بر روی صفحهای سنگی که از رسوب مواد کانی و طی میلیونها سال ایجاد شده، بنا گردیده است.
امیر مطلوبی با بیان اینکه قدمت تاسیسات انسانی مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان به هزاره اول قبل از میلاد مسیح برمیگردد اما اوج شکوفایی آن مربوط به دوره ساسانیان است، اظهارداشت: بر اساس برخی پژوهشها، تخت سلیمان برای ساسانیان همان ارزشی را داشته که تخت جمشید برای هخامنشیان داشتهاست.
وی بیانکرد: ساسانیان به ویژه خسرو انوشیروان در آبادانی این مجموعه سعی فراوان کردند به طوریکه ساخت بزرگترین و معتبرترین آتشکده دوره ساسانی در این مکان به طور روزافزون بر جایگاه این محوطه تاریخی افزوده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب با بیان اینکه ایلخانان از این منطقه به عنوان پایتخت استفاده میکردند ادامه داد: تخت سلیمان که در این دوره «ستوریق» یا «سوغورلوق» نامیده میشد با افول ایلخانان، به تدریج مرکزیت خود را از دست داد و از حدود قرن ۱۱ هجری قمری به بوته فراموشی سپرده شد.
« مطلوبی» اظهارداشت: دور تا دور مجموعه تخت سلیمان را دیوارهایی بلند به قطر چهار متر و ۳۸ برج و بارو به ارتفاع ۱۵ مترفراگرفته که در گذشته و ادوار مختلف تاریخی از این بناها برای حفاظت از آن استفاده میشد و حصار مجموعه دارای دو دروازه در ضلع شمالی و ضلع جنوب شرقی است.
وی اضافه کرد: آتشکده دوره ساسانی، ایوان غربی، معبد آناهیتا، هشت ضلعی دوره ایلخانی، بقایای کاخهای دوره ایلخانی، تالار شورا، موزه و نمایشگاه از دیگر بناهایی است که در مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان قراردارد.
گردشگران استانهای شمال غرب کشور همچنین از موزه آثار کاوشهای باستانشناسی تخت سلیمان و کوه میان تهی زندان سلیمان نیز بازدید کردند.
کوه میان تهی زندان سلیمان در فاصله سه کیلومتری غرب مجموعه باستانی تخت سلیمان واقع شده است؛ ارتفاع این کوه مخروطی شکل از سطح زمینهای مجاور بین ۹۷ تا ۱۰۷ متر بوده و برفراز دهانه آن گودی عمیقی در حدود ۸۰ متر دیده می شود.
در پیرامون طوقه این مخروط بقایای معبدی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد وجود دارد که مورد کاوش علمی باستان شناسی قرار گرفته است.
این گردشگران که بسیاری از آنها برای اولین بار به شهر تاریخی تکاب سفر کرده بودند، پس از بازدید و آشناشدن با مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان و ۲ اثر طبیعی ثبت ملی زندان برنجه و زندان سلیمان، در پایان سفر گردشگری ۲ روزه، تکاب را به مقصد شهرهای خود در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و گیلان ترک کردند.
روز گذشته نیز در اولین روز جشنواره منظقه ای تخت سلیمان تکاب، نمایشگاهی از آثار چهار استان شمال غرب کشور گشایش یافت و فیلم مستند اسرار دریاچه نیز اکران شد؛ جشنواره منطقهای ۲ روزه تخت سلیمان تکاب روزهای پنجشنبه و جمعه با حضور استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و گیلان برگزار شد.
علاوه بر مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان، شهرستان تکاب، بیش از ۱۷۰ اثر تاریخی و طبیعی ثبت ملی را در خود جای داده و یکی از قطبهای گردشگری منطقه به شمار میرود.