بجنورد- ایرنا- دانشجویان دانشگاه‌های خراسان شمالی با مشکلات متعددی مواجه هستند که کمبود فضای آموزشی، خوابگاه، غذاخوری، امکانات رفاهی و ورزشی از مهمترین این مسائل عنوان می‌شود.

این کمبودها به خصوص در بخش فضای آموزشی و خوابگاهی سالها است که لاینحل مانده است و از سویی کمبود و یا نبود فضای آموزشی ملکی در اختیار دانشگاه ها موجب شده تا سایر امکانات آنان نیز چندان توسعه نیافته و در حداقل ها متوقف بماند چرا که ایجاد کتابخانه، سلف سرویس مناسب و مجهز، آزمایشگاه، کارگاه و سوله ورزشی نیازمند داشتن فضای مناسب و کافی است که برخی دانشگاههای خراسان شمالی از آن بی بهره اند. 

به گزارش ایرنا، هم اکنون دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه کوثر و برخی از دانشکده‌های زیرمجموعه دانشگاه فنی و حرفه‌ای خراسان شمالی همچنان از کمبود شدید فضای آموزشی رنج می برند و به ناگزیر بخشی از این مشکل را با استفاده از فضاهای مدرسه ای حل کرده اند که این اقدام نیز خود به موضوعی برای کشمکش بین این ۲ نهاد فرهنگی تبدیل شده است.

دانشگاه هایی که زمین ملکی در اختیار دارند نیز به دلیل نوپا بودن، اکنون بیشتر در حال ساخت و ساز هستند اما به دلیل کمبود اعتبار این روند بسیار کند است و برخی از طرح ها نیز با پیشرفت‌های فیزیکی اندک به امان خدا رها شده است.

فاطمه صحرایی یکی از دانشجویان دانشکده فنی و حرفه ای بجنورد، کمبود خوابگاه را مهمترین دغدغه دانشجویان عنوان کرد و گفت: اکنون دانشگاه تنها به صورت محدود و چند ترم، خوابگاه در اختیار دانشجویان می گذارد و دانشجو ناچار است بخش زیادی از دوران تحصیل خود را در خوابگاههای خودگردان و یا منازل استیجاری بگذراند.

وی که مسوول بسیج دانشجویی دختران این دانشکده است، فقدان زیرساخت هایی چون فیبر نوری و نیز نبود سوله ورزشی را از دیگر مشکلات این دانشگاه برشمرد و گفت: اکنون دانشجویان این دانشکده به ناگزیر از سوله ورزشی دانشگاه پیام نور استان استفاده می کنند.

فرشته محمدیان، دانشجوی مجتمع آموزش عالی شیروان با بیان اینکه این دانشکده در مسیر جاده اصلی بجنورد - مشهد قرار دارد، گفت: متاسفانه حتی یک پل برای گذر عابران پیاده در مقابل این مرکز آموزشی تعبیه نشده و با این وضعیت دانشجویان در تردد هر روزه خود باید عرض این جاده را طی کنند که با خطرات جانی مواجه شوند.

وی با اشاره به موقعیت این دانشگاه، ایجاد یک دوربرگردان استاندارد را از دیگر ضروریات برشمرد تا دانشجویان، استادان و کارکنان این مرکز آموزش عالی که با خودرو رفت و آمد می کنند، بتوانند ایمن تر این مسیر را طی کنند

محمدیان، کمبود آب آشامیدنی را از دیگر مشکلات این مرکز آموزشی عنوان کرد و افزود: این مجتمع از شهر شیروان فاصله زیادی دارد و علیرغم اینکه قرار بود از روستاهای اطراف به آن آبرسانی شود، تاکنون در این خصوص اقدام موثری نشده است و از سوی دیگر به دلیل دوری از محدوده شهر، از خدمات شهرداری شیروان نیز نصیبی ندارد.

آلاله رمضانی، دبیر شورای دبیران انجمن های علمی دانشگاه کوثر بجنورد، بزرگترین دانشگاه دخترانه شمال شرق کشور، نیز نبود فضای آموزشی را از مهم ترین مسائل این مرکز آموزشی دانست و گفت: دانشگاه کوثر اکنون در مکان استیجاری مستقر است و علیرغم داشتن سه هزار دانشجوی دختر، فضای آموزشی ملکی ندارد که همین باعث شده این دانشجویان از سایر امکانات از جمله فضای ورزشی، رفاهی، خوابگاهی و آزمایشگاهی نیز بهره اندکی داشته باشند.

یکی از دانشجویان دانشگاه کوثر، فضای این مرکز آموزش عالی را آموزشگاهی و مدرسه ای توصیف کرد و افزود: متاسفانه همین فضا نیز در یک نقطه متمرکز نیست و دانشجویان دایما برای تحصیل و استفاده از امکانات باید بین چندین نقطه در رفت و آمد باشند.

مریم صادقی افزود: حتی در برخی از اوقات به علت کمبود فضا در نوبت عصر مدارس نیز کلاس های دانشگاه دایر شده است که این امر در شان دانشجویان نیست.

یک دانشجو در دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی نیز کمبود فضای آموزشی و خوابگاهی را از مهم ترین دغدغه های دانشجومعلمان دانست و گفت: متاسفانه اکنون دانشجویان در فضای بسیار کوچک و محقر خوابگاهی سکونت دارند و حتی بیش از چندین برابر ظرفیت در یک اتاق ساکن شده اند.

یکی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد با بیان اینکه بر روی ظرفیت های دانشگاهی استان خوب کار نشده است، گفت: خراسان شمالی با کشور ترکمنستان مرز مشترک دارد که می تواند در صورت تقویت بخش دانشگاهی از این امکان برای تبادل دانشجو و استاد استفاده مطلوبی ببرد اما تاکنون در این بخش بسیار ضعیف عمل شده است.

موسوی یکی از دانشجویان فنی اسفراین نیز بر ارتباط هر چه بیشتر دانشگاه ها با بخش صنعت تاکید کرد و گفت: متاسفانه این امر در حد حرف مانده است و صنایع هیچ استقبالی از حضور دانشجویان و حتی اساتید ندارند.

وی اظهار داشت: با وجود اینکه طرح های بسیار خوب مرتبط با صنایع شهرستان داشته ایم اما هیچگاه صنایع استقبالی از آن نداشته اند.

وی کمبود امکانات و دستگاه ها در آزمایشگاه این مرکز آموزش عالی را از جمله مشکلات دانشجویان دانست و افزود: این امر مشارکت صنایع را می طلبد اما آنان دانشجویان را جدی نمی گیرند. 

به گفته مسوولان و روسای دانشگاه های خراسان شمالی، حوزه آموزش عالی در این استان نوپا است که همین امر باعث شده تا هنوز بخش زیادی از مشکلات این حوزه زیرساختی و مربوط به نبود فضای آموزشی، کمبود خوابگاه، نبود سوله ورزشی، سلف و سرویس باشد.

آنان از مشکلات حوزه تردد دانشجویان نیز به عنوان یکی دیگر از دغدغه های خود یاد کرده و می گویند که با توجه به فاصله داشتن عمده مراکز دانشگاهی مرکز استان از شهر بجنورد، و استقرار آنها در سایت اداری ارکان، علیرغم راه پرپیچ و خم دسترسی، برای ایاب و ذهاب دانشجویان با کمبود اتوبوس نیز مواجه هستند.

دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی در سال تحصیلی جاری علیرغم اختصاص سهمیه ۷۰۰ نفری برای جذب دانشجو از طریق کنکور سراسری و آزمون استخدامی، به علت محدودیت فضای آموزشی برای پذیرش و میزبانی از دانشجویان، تنها حدود یک سوم این رقم را جذب کرد.

هم اکنون دانشگاه فرهنگیان، کوثر و دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان نیز در ساختمان‌های استیجاری مدارس استقرار دارند که آموزش و پرورش هم گاه و بیگاه با گلایه از آنان، خواهان تخلیه این فضاها می شود.

سه دانشگاه دولتی، پنج دانشگاه فنی و حرفه‌ای، سه دانشگاه وابسته به دستگاه‌های اجرایی، هشت واحد پیام نور، ۱۲ مرکز علمی کاربردی، چهار واحد دانشگاه آزاد اسلامی، سه مرکز غیردولتی و غیر انتفاعی و یک مرکز گروه پژوهشی در این استان فعالیت دارند.

مسائل و مشکلات رفت و آمد دانشجویان بین دانشگاه و محل اسکان و خوابگاه‌ها، چالشی است که نارضایی دانشجویان و خانواده‌های آنان را موجب شده است.

بیشتر دانشگاه‌های این استان حتی یک فضای ورزشی استاندارد ندارند و غذاخوری های آنها نیز در مکان‌های بسیار محقر ایجاد شده‌ است.
هم اکنون در این استان آنقدر کمبود فضا وجود دارد که رؤسای دانشگاه‌ها خواستار حمایت خیران برای خوابگاه، فضای آموزشی، ورزشی، کتابخانه و سایر حوزه‌ها هستند.

در ماه های اخیر برای رفع مشکلات دانشجویان نشست هایی با استاندار و دانشجویان برگزار شده که در نهایت منجر به تشکیل مجمع مشورتی دانشجویان شده که با عضویت ۲۱ دانشجو، به عنوان نمایندگان دانشجویان خراسان شمالی، دغدغه ها و مشکلات دانشجویان را پیگیری کرده و به عنوان بازوان مشورتی استاندار برای پیشبرد اهداف توسعه ای این بخش فعالیت خواهند کرد.

استاندار خراسان شمالی، عمده مشکلات دانشجویان را صنفی خوانده و می گوید: تلاش می کنیم تا این مشکلات را به مرور رفع کنیم اما از آنان نیز انتظار داریم که به حل مشکلات جامعه توجه ویژه داشته باشند.

محمدعلی شجاعی بر لزوم فعال شدن شورای مشورتی دانشجویان در این استان تاکید کرده و می افزاید: قشر تحصیلکرده باید در راستای توسعه استان در تمامی زمینه ها به کمک ما بیایند.

وی بر ایجاد رشته های دارای بازار کار و کارآفرینی در دانشگاه ها تاکید کرده و عقیده دارد: باید این ارتباط معنی دار باشد و نباید دانش آموخته بعد از تحصیل، نگران شغل خود باشد.

استاندار خراسان شمالی در چندین نشست با دانشجویان مشکلات این قشر را احصا و برای رفع مشکلات تاکیدات لازم را به دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی داشته است.

استان خراسان شمالی ۴۰ هزار دانشجو دارد که در ۳۹ واحد دانشگاهی و مرکز آموزش عالی در رشته‌های مختلف پزشکی، صنعتی، مهندسی، فنی و علوم انسانی تحصیل می‌کنند و می‌توان گفت که این استان از نظر کمی و بعضاً کیفی آموزش عالی بعد از تشکیل استان، رشد قابل توجهی یافته داشته است.

هم اکنون تنها افزون بر ۷۰۰ استاد و عضو هیأت علمی در دانشگاه‌های این استان فعالیت علمی دارند که این نیروی انسانی یک ظرفیت برای استان محسوب می‌شود.