به گزارش تایم ترک در روز شنبه، عمر چلیک سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان ترک در پاسخ به ادعای مطرح شده در رسانهها درباره تلاش یونان برای فعال کردن سامانه اس-۳۰۰ که مستقر در جزیره کرت است، اظهار داشت: اگر یونان واقعاً قصد انجام چنین کاری را دارد، میتوان گفت که از خرید سامانه اس-۴۰۰ از سوی ترکیه ناراحت است و با این اقدامات، به نوعی نشان میدهد که تحمل تجهیز ترکیه به این سیستم را ندارد.
سخنگوی حزب عدالت و توسعه با اهمیت خوانده توافق دریایی ترکیه با لیبی درباره حریم مرزهای دریایی دو کشور در شرق دریای مدیترانه، گفت: تلاش برخی کشورها برای بیرون نگه داشتن ترکیه از معادلات سیاسی و اقتصادی در شرق مدیترانه با شکست مواجه شد. کسی توان نادیده گرفتن ما در این منطقه بسیار مهم را ندارد.
۲۷ نوامبر (۶ آذر) رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه و فائز السراج نخستوزیر دولت وفاق ملی لیبی در شهر استانبول ۲ تفاهم نامه در رابطه با تعیین حریم بخشی از مرزهای دریایی ترکیه در شرق دریای مدیترانه و همکاریهای امنیتی امضا کردند.
در همین رابطه وزارت خارجه مصر با انتشار بیانیهای توافق میان ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی را رد و آن را مغایر با قرارداد صخیرات دانست، چرا که طبق توافق "صخیرات" این اقدام فراتر از اختیارات فایز السراج است و تاکید کرد که این توافق هیچ تاثیر قانونی ندارد.
پیش از این نیز یونان، قبرس و مصر در بیانیهای مشترک تاکید کردند که امضای ۲ یادداشت تفاهم درباره همکاری امنیتی و مناطق دریایی بین ترکیه و دولت وفاق لیبی هیچ اثر قانونی ندارد.
ناتو ناگزیر از توجه به نگرانیهای امنیتی ترکیه است
چلیک با بیان اینکه نشست چهارجانبه ترکیه، فرانسه، آلمان و انگلیس در لندن با محوریت سوریه، پربار بود افزود: کسانی که قصد داشتند خواستههای خود را به ما تحمیل کنند، با پاسخ قاطعانه رئیس جمهورمان مواجه شده و ناچارند خود را با شرایط جدید سازگار کنند.
وی با انتقاد از اعمال «استاندارد دوگانه» ناتو در مبارزه با ترور تصریح کرد: در نشست چهارجانبه، پیشنهادات و درخواستهای ترکیه درباره مبارزه با ترور و پناهندگان مطرح شد. امیدواریم این نشستها در سالهای بعد نیز تداوم داشته باشد.
در این میان رییس جمهوری فرانسه نیز روز چهارشنبه گذشته بعد از نشست سران ناتو گفت: نشست چهارجانبه لندن درباره سوریه بسیار مفید بود و در آن برخی سوء تفاهمها با ترکیه روشن شد.
امانوئل مکرون در کنفرانس خبری با اشاره به نشست چهارجانبه سران کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و ترکیه درباره سوریه در حاشیه نشست ناتو گفت: من بسیار خوشحالم که دیروز (سه شنبه) با نخست وزیر انگلیس، صدراعظم مرکل و رییس جمهوری اردوغان ملاقات بسیار مفیدی داشتیم.
مکرون افزود: این نشست به روشن شدن موضوعات مختلف کمک کرد و همچنین به ما اجازه داد تا دوباره بر اولویتهای خود در جنگ با داعش و تعهد مشترک ما به مسئله پناهندگی و یک راه حل سیاسی برای مناقشه سوریه تأیید کنیم.
رییس جمهوری فرانسه بار دیگر بر موضع پیشین خود برای معرفی کردن گروه پ. ک. ک سوریه به عنوان گروه تروریستی تاکید کرد و گفت: ما با پ ک ک و گروههایی که مستقیماً علیه ترکیه در حال جنگ هستند، می جنگیم. اما ما این گروههای سیاسی و نظامی مختلف را با یکدیگر برابر نمی کنیم. بنابراین، ما در این مورد اختلاف نظر داریم. و این تغییر نکرده است.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه نیز امروز چهارشنبه بعد از نشست چهارجانبهای که با سران کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس درباره سوریه در لندن و در حاشیه نشست ناتو برگزار شد، نسبت به همکاری این چهار کشور درباره سوریه ابراز امیدواری کرد.
در این نشست که با حضور هیات ترک به ریاست اردوغان، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه و بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس برگزار شد، طرفین درباره همکاری در ایجاد منطقه امن در شمال سوریه و موضوعاتی مانند پناهندگان، اعضای اروپایی داعش و سامانه اس-۴۰۰ روسی به بحث و تبادل نظر پرداختند.
بعد از این نشست چهارجانبه که ۵۰ دقیقه به طول انجامید، رییس جمهوری ترکیه در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر چگونگی جلسه گفت: جلسه بسیار پربار و خوبی بود.
در هیات ترکیه علاوه بر اردوغان، مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجه، خلوصی آکار وزیر دفاع، فخرالدین آلتون رییس مرکز ارتباطات نهاد ریاست جمهوری، هاکان فیدان رییس سازمان اطلاعات و امنیت و ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه حضور داشتند.