جلسه اضطراری
این دو حادثه که ابهامات را در بحران سیاسی جاری در عراق وسعت بخشیده، به این منجر شد که با درخواست های متعدد از سوی جریان های سیاسی و شخصیت های برجسته عراقی، پارلمان عراق مجبور شد برای فردا یکشنبه یک جلسه اضطراری ترتیب دهد. حسن الکعبی نایب رییس پارلمان عراق و به دنبال او یکی از نمایندگان مقتدا صدر و همچنین فراکسیون صدری ها درخواست برگزاری این نشست ویژه را کرده اند.
در همین پیوند ، پارلمان از فرماندهان عملیات بغداد و پلیس بغداد و نیز فرمانده پدافند هوایی و فرمانده لشکر ۱۱ ارتش این کشور خواست در جلسه فوق العاده فردا شرکت کنند.
در این نشست قرار است در باره حوادثی که در میدان الخلانی در مرکز بغداد و خیابان الرشید در حوالی بازار مرکزی رخ داد و نیز حمله به مقر مقتدا صدر در نجف اشرف بحث شود.
حرکت در مسیر پر رمز و راز
تظاهراتی که از اول اکتبر گذشته در بغداد و شهرهای جنوبی و مرکزی عراق شروع شد، در فاصله اندک زمانی به خشونت کشیده شد؛ اینکه چه کسی مقصر است ؛ چه جریان هایی در پشت پرده تبدیل تظاهرات و تجمعات مسالمت آمیز به هرج و مرج و شورش دست دارند و در نهایت کجا را هدف گرفته اند؟ ، همچنان محل بحث و جدل میان گروه ها، جریان ها و تحلیلگران و ناظران اوضاع عراق است.
هر روز اتفاقات در سطح شهرها و میادین و حتی بزرگراه های عراق، با انتشار اخباری که بعدا به سرعت تکذیب می شوند، تند و رادیکالی می شود. حتی به دنبال اتفاقات در پل سنک و پارکینگ طبقاتی نیمه کاره در ابتدای پل ، برخی اظهارات از منابع رسمی عراق در رسانه ها و شبکه های اجتماعی منعکس شد که بعدا از سوی همین مراجع رد شد.
از جمله فرمانده پدافند هوایی ارتش عراق بود که گزارش هایی از قول این نهاد نظامی را که روز شنبه درباره حمله به منطقه الحنانه مقر مقتدا صدر در شبکه های اجتماعی و رسانه ها و سایت های این کشور انعکاس یافت، تکذیب و حتی تهدید کرد که با انتشار دهندگان این دست اخبار دروغین برخورد قضایی خواهد کرد. این درحالی است که بیانیه فرماندهی پدافند عراق تاکید دارد که تحقیقات هنوز جریان دارد و نمی توان درباره این حادثه اظهار نظر کرد.
حال سوال اینجاست که این اطلاعات و گزارش ها را که در شبکه های مختلف ماهواره ای ، سایت ها و شبکه های اجتماعی در سطحی وسیع به گردش درآمده ، کدام دست های پشت پرده ای طراحی و برنامه ریزی می کند؟
دومین تکذیبیه در روز شنبه را لوی الیاسری استاندار نجف اشرف منتشر کرد که اظهاراتی را که از قول وی درباره حمله به مقر مقتدا صدر در منطقه الحنانه در رسانه ها منتشر شده بود، کذب دانست. او هم تاکید کرد که تحقیقات همچنان ادامه دارد و درعین حال هشدار داد که با اشاعه دهندگان اخبار و گزارش های دروغ در رسانه ها برخورد قضایی خواهد شد.
الیاسری در واکنش به این دروغ پردازی ها به این نکته اصلی و اساسی اشاره کرد که "کسانی هستند که قصد دارند تلاش های بزرگی را که از سوی نیروهای امنیتی ، عشایر منطقه و دستگاه های اداری استان نجف در جریان است تا اوضاع عادی به این استان بازگردد و ادارات دولتی بازگشایی شود، ناکام بگذارد".
دخالت آمریکا
آمریکایی ها روز شنبه بار دیگر مدعی شدند که در اوضاع جاری در عراق نقشی ندارند. شنکر دستیار وزیر خارجه آمریکا ، پس از آنکه اعلام شد خزانه داری این کشور ۴ تن از شخصیت های عراقی ازجمله رهبران عصائب اهل الحق گروه ضد تروریستی معروف عراق را در فهرست تحریم های خود قرار داده است، در گفت وگو با شبکه العربیه ادعا کرد، کشورش در رویدادهای جاری در عراق نقشی ندارد و در امور داخلی عراق دخالت نمی کند.
عصائب اهل الحق، همان گروهی است که داعشی ها در طول سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ در همه صحنه های نبرد خیابانی از مقابل نیروهای این گروه گریخته اند. داعش همانگونه که وزیر خارجه اسبق و رییس جمهوری فعلی آمریکا اعتراف کرده اند، ساخته و پرداخته آمریکاست و از سوی دولت های ثروتمند عرب منطقه حمایت مالی هم شده اند. حالا خزانه داری آمریکا قیس الخزعلی و برخی فرماندهان این گروه ضد تروریستی در عراق را تحریم کرده است.
عراقی ها اما خوب دریافته اند که این رفتار آمریکایی ها در چارچوب حمله و تخریب الحشدالشعبی و گروه های مقاومت اسلامی صورت می گیرد. حتی خانم سروه عبدالواحد نماینده کردها در پارلمان عراق نیز به تمسخر به طرف آمریکایی گفت ؛ تعجب من این است که چرا خزانه داری آمریکا حتی یک نفر از فاسدان در کردستان عراق را که بعضا با داعش تجارت کرده اند، در لیست تحریم هایش قرار نداده است؟
سفارت آمریکا اما بدون آنکه درخواست انجام تحقیقات را از دولت داشته باشد، از رهبران عراق خواسته است تا از تظاهرکنندگان حمایت کند.
تجمع در مقابل مقر مقتدا
همه این حوادث درست یک روز بعد از آنکه مرجعیت عالی در نجف خواستار بازگشت شرایط طبیعی به عراق شده بود رخ داد. آیت الله سیستانی همواره از تظاهرات مسالمت آمیز مردم دفاع کرده و از حکومت خواسته بود تا در پاسخگویی به مطالبات مردم تلاش کند. حالا یک روز بعد در مقابل مقر مقتدا صدر در الحنانه، طرفدارانش در نجف تجمع کردند که این تجمع به درخواست صالح محمد العراقی از نزدیکان مقتدا صدر شکل گرفت. صالح که صبح هنگام درخواست این تجمع را داده بود، بعد از ظهر از تجمع کنندگان طرفدار مقتدا صدر خواست به خانه هایشان بازگردند.
به دنبال اعتراض های خیابانی ۲ ماهه در عراق که از اول اکتبر گذشته شروع شده، عادل عبدالمهدی سرانجام از سمت نخست وزیری عراق استعفا کرد و کناره گرفت. او تلاش زیادی کرد تا برای فراهم کردن مطالبات معیشتی ، اجتماعی و حتی سیاسی تظاهرکنندگان راهی بیابد، اما این فرصت به او داده نشد.
برخی جریان های مخالف دولت و حامیان بیرونی التهابات عراق همواره ادعا می کردند که با کناره گیری نخست وزیر، اوضاع آرام خواهد شد، اما با رفتن عبدالمهدی، نه اینکه اوضاع آرامش نشد، حتی خشونت ها تشدید هم شد و همین امر نشان داد که تظاهرات روزهای آغازین اکتبر با حوادث و تحولات بعدی ارتباط ماهوی چندانی ندارد.
این روزها دیگر کسی به نخبگان و بزرگان توجه نمی کند؛ حتی برهم صالح رییس جمهور عراق هم روز شنبه یک باردیگر از همه طرف ها خواست به ماهیت تظاهرات مسالمت آمیز احترام بگذارند و خواستار دستگیری و مجازات عاملان جنایت پل سنک و خیابان الرشید در روز یکشنبه شد؛ آن هم در روزی که مانند همه دو ماه و ۷ روز گذشته، مشخص نشد پشت حمله مسلحانه به پارکینگ طبقاتی ابتدای پل سنک و خیابان الرشید و نیز مقر مقتدا صدر در نجف کیست و به کجا وصل است؟