دستورات اخیر مقتدا صدر مبنی بر مداخله نیروهای سرایا السلام در حوادث جمعه شب گذشته (15 آذرماه) در میدان «الخلانی» در مرکز بغداد، باعث ایجاد اختلاف نظر بین او و الفیاض رییس تشکیلات الحشد الشعبی شده است.
سرایا السلام برحسب قانون یکی از تشکل های مسلح زیر مجموعه الحشد الشعبی است که طبق دستور العمل «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در دهم تیر ماه گذشته، باید از تمامی ارتباطات و عناوین سابق خود چشم پوشی کرده و فقط تحت امر رییس الحشد و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق باشد.
عملا طبق ساختار جدید تشکیلاتی که در 30 شهریور ماه گذشته در فرماندهی الحشد الشعبی به اتمام رسید، نام سرایا السلام عملا حذف و نامگذاری نظامی جایگزین آن شد و هرگونه ارتباط معنوی صدر نیز با این تشکل مسلح قطع شد، اما اعتراضات اجتماعی اخیر عراق نشان داد که از نظر عملی سرایا السلام همچنان وفادار و تابع دستورات محض مقتدا صدر است.
مقتدا صدر در جریان اعتراضات اجتماعی جاری در بغداد، از نیروهای سرایا السلام خواست که برای حفاظت از تظاهرکنندگان به صحنه بیایند که این نیروها نیز تحت عنوان کلاه آبی ها مسوولیت حفاظت از تظاهرکنندگان عراقی را برعهده گرفتند.
در جریان حادثه تیراندازی جمعه شب گذشته در میدان الخلانی نیز «محمد صالح العراقی» شخصیت بسیار نزدیک به مقتدا صدر، بار دیگر برای حفاظت از تظاهرکنندگان دستور مداخله به نیروهای سرایا السلام داد که در جریان ورود این نیروها، درگیری مسلحانه تشدید و منجر به کشته شدن 4 نفر و زخمی شدن 80 تن دیگر (طبق بیانیه وزارت کشور عراق) شد.
این در حالی است که فرماندهی الحشد الشعبی از آغاز اعتراضات اجتماعی همواره موضع عدم مداخله را در اعتراضات در پیش گرفته و گفته است که به هیچ وجه در این قضیه مداخله نمی کند و مسوولیت حفاظت از تظاهرکنندگان بر عهده نیروهای امنیتی است.
دستور مقتدا صدر به سرایا السلام برای ورود آنها در حوادث تیراندازی جمعه شب گذشته در میدان خلانی، به اعتقاد الفیاض تخلف از این دستور العمل رسمی و نظامنامه داخلی تشکیلات الحشد الشعبی است.
در همین راستا رییس تشکیلات الحشد الشعبی در دستور العمل جدید خود از کاربرد عنوان سرایا السلام توسط مقتدا صدر به جای نامگذاری نظامی جدید این تشکل در الحشد الشعبی و همچنین مامور کردن سرایا السلام به حفاظت از تظاهرکنندگان در میدان تحریر انتقاد کرده است.
الفیاض گفته است: نیروها یا تشکل های وابسته به الحشد الشعبی نباید تحت هیچ عنوانی از جمله حفاظت از تظاهرکنندگان یا فعالیت های میدانی دیگر مکلف به ماموریتی خاص در میادین تظاهرات ها به ویژه میدان تحریر شوند.
وی خاطر نشان کرد: نباید هیچ یک از عناوینی که در دستور العمل حکومتی منع شده، استفاده شود و کاربرد مجدد این گونه عنوان ها، عوامل آن را در معرض بازخواست و کنارگذاشتن از الحشد الشعبی می گذارد.
وی اضافه کرد که وظایف جنگی الحشد الشعبی زیر نظر فرماندهی ستاد مشترک است و هر ماموریت دیگر خارج از چارچوب این فرماندهی، تخلف محسوب شده و عوامل خاطی را در معرض بازخواست قانونی قرار می دهد.
متعاقب این دستور العمل، «محمد صالح العراقی» شخصیب نزدیک به مقتدا صدر با اعلام مخالفت با آن، الفیاض را تلویحا فرمانده ای ناکارآمد خوانده و خواستار رفتن او از ریاست الحشد الشعبی شده است.
العراقی در توئیتی نوشت: هیچ خیری در الحشدی که تو فرمانده آن هستی نیست و اصل الحشد، ملت و کشور است و هر تجمع دیگر که تو آن را به سمت نگون بختی و مصیبت سوق می دهی، در آن خیری نیست.
تبعات نگران کننده امنیتی و سیاسی که اعتراضات اجتماعی در عراق به دنبال داشته، بسیاری را از احتمال درگیری مسلحانه بین برخی از تشکل های مسلح در جنوب و مرکز عراق هراسان کرده است.
برهمین اساس فرماندهی الحشد الشعبی از ابتدای اعتراضات اجتماعی در این کشور در طول دوماه گذشته، همواره کوشیده که این نیروها و گروه های مقاومت زیر مجموعه آن را از فضای اعتراضات اجتماعی به دور نگه دارد.