به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، رئیسجمهوری کشورمان در یک هفته گذشته مسائل گوناگونی را در سخنرانی و دیدارهای خود مورد توجه قرار داده است. توجه به مسایل معیشتی و مشکلات مردم را می توان یکی از مهمترین محورهای برجسته گفتههای رئیسجمهوری در یک هفته گذشته دانست.
این گزارش به طبقهبندی و بررسی مواضع و اظهارنظرهای دکتر «حسن روحانی» در این حوزهها در یک هفته منتهی به یکشنبه ۱۷ آذرماه پرداخته است.
بیان دستاوردهای دولت
روحانی روز یکشنبه ۱۷ آذر هنگام تقدیم لایحه بودجه ۹۹ به مجلس در جمع نمایندگان به بیان دستاوردهای دولت و میزان تحقق بودجه ۹۸ در حوزههای مختلف پرداخت که در ادامه محوربندی شده است.
الف- تحقق بودجه ۹۸
دکتر روحانی با بیان اینکه سال گذشته و هنگام تقدیم لایحه بودجه سال ۹۸ در سختترین شرایط تحریم بودیم، اظهار داشت: در محضر شما وعده دادیم که دولت همه توان و امکان خود را بکار خواهد گرفت و در کنار استواری ملت بزرگ ایران و ارکان دیگر نظام از جمله مجلس شورای اسلامی، خواهد توانست بودجه را محقق سازد و تا امروز چنین بوده است.
رئیسجمهوری ادامه داد: ۹ ماه از سال ۹۸ گذشته است و طی این ۹ ماه، بودجههای جاری به موقع پرداخت شده و تاکنون ۳۴ هزار میلیارد تومان از بودجه عمرانی نیز پرداخت شده است و طرحهای مهم و اساسی که مد نظر دولت بوده، یا افتتاح شده و یا تا پایان سال افتتاح خواهد شد.
حجت الاسلام روحانی اظهار داشت: در آن شرایطی که دشمنان ما، آمریکاییها و صهیونیستها فکر میکردند با تحریم شدیدشان ، ملت و دولت را از ساخت کشور ناتوان خواهند ساخت، از اجرای قانون بودجه مصوب تا امروز ناامید شدهاند و در آینده هم ناامید خواهند بود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: بر مبنای آنچه خواست ملت ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بوده است، دولت توانسته طی ۹ ماهه گذشته در اقتصاد کلان گام های قابل ملاحظهای بردارد، علیرغم اینکه شرایط بودجهای و اقتصاد ما در سال گذشته تا اسفند، شرایط بسیار نامساعدی بود.
دکتر روحانی افزود: از اسفند سال گذشته تقریباً اقتصاد ما راه درست خود را آغاز کرد و در اردیبهشت امسال آثار آن را در شاخصهای کلان اقتصادی مشاهده کردیم و همانگونه که شما مطلع هستید تورم ۵۲ درصد نقطه به نقطه به ۲۷ درصد و رشد اقتصادی که سال گذشته منفی بود، امروز علائم اینچنین به ما میگوید و برآوردها این است که اقتصاد منهای نفت ما امسال مثبت باشد و امیدوارم امسال به این هدف دست پیدا کنیم و پیشبینیهای ما در سال آینده آن است که با کمک یکدیگر این راه را ادامه دهیم. ...اینکه میبینیم در بخش صنعت و صنایع بورسی در ماههای گذشته رشد ۳.۷ در تولید و ۱۴.۵ در ارزش و فروش داشته، معنایش این است که مسیر صحیحی در اقتصاد کشور آغاز شده است؛ در تمام بخشهایی که در نطق سال گذشته در محضر شما قول دادم دولت تلاش خواهد کرد شرایط نسبتاً مناسب با شرایط فشار و تحریم را داشته باشد، به همان صورت که امروز ملاحظه میکنیم.
ب- حوزه کشاورزی
رئیسجمهوری هنگام تقدیم لایحه بودجه به مجلس گفت: آغاز امسال با رحمت بارشهای آسمانی گر چه هم با رحمت توأم بود با مشکلاتی که برای مردم در ۲۱ استان بوجود آمد توام با نقمت نیز بود.
رئیس جمهوری با اشاره به بارش ها در سال جاری و ایجاد مشکلاتی برای ۲۱ استان کشور افزود: با رحمت بارشهای آسمانی آمار برداشت محصولات کشاورزی در خوزستان بسیار خوشحال کننده است و خوشبختانه در همه محصولات کشاوری نسبت به سال گذشته شاهد رشد قابل ملاحظه ای هستیم. تولید شلتوک ۹۰۰ هزار تن و برنج سفید ۵۵۰ هزار تن در خوزستان خواهد بود و ذرت، کلزا و تولید همه محصولات بحمدالله نسبت به سال گذشته رشد قابل ملاحظهای داشته است.
دکتر روحانی گفت: افزایش تولید محصولات کشاورزی در استان خوزستان از برکت بارندگی و رحمت خداوند و همچنین اجرای طرح کانالکشی آب و زهکشی در خوزستان بوده است و امروز در سایه این طرح عظیم و بزرگ در ۳۰۰ هزار هکتار اراضی خوزستان و ایلام از این نعمت استفاده میکنیم.
رئیسجمهوری با اشاره به سفر چند ماه قبل خود به استان خوزستان افزود: در بازدید از مزارع، مردم خوشحال بودند که اجرای این طرح علاوه بر محصولاتی که در سایه این طرح به دست میآورند ،چه مقدار توانسته بر ارزش زمین آنها بیفزاید.
حجت الاسلام روحانی با تاکید بر اینکه این طرح کشاورزی را در خوزستان و ایلام ادامه خواهیم داد، گفت: در مناطق گرمسیری قدمهای بسیار بزرگی برداشته شده است و همانطور که میدانید سدهای فراوانی در طول ماههای گذشته افتتاح شده و در دولت یازدهم و دوازدهم در مجموع تاکنون ۳۵ سد افتتاح شده است که این به معنای حرکت درست اقتصاد کشور است.
ج- حوزه آب، برق و گاز
رئیسجمهوری در ادامه به افتتاح ۲۵ تصفیهخانه آب در دولت یازدهم و دوازدهم اشاره کرد و افزود: اجرای ۶۲ طرح فاضلاب به معنای آن است که در زمینه کشاورزی، آب و برق، حرکت ما حرکت مثبت و درستی بوده است و آنچه دشمنان ما دنبال میکردند و آن شکستن اقتصاد کشور بوده، بحمدالله ناموفق بودند و ملت استوار و بزرگ و فهیم ما توانسته در این شرایط سخت کشور را به پیش ببرد.
دکتر روحانی ادامه داد: در ماه های اخیر به هر استانی رفتم بین ۱۰ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان طرح افتتاح شد و آغاز به کار کرد و معادل اینها هم کلنگزنی شد، معنایش این است که همه استانهای ما در مسیر رشد اقتصادی است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه فقط در بخش آب و برق در ۶ ماهه دوم امسال ۳۳ هزار میلیارد تومان طرح و پروژه افتتاح خواهد شد، خاطرنشان کرد: روند اقتصاد ما هم در کلان و هم در بخشها مثبت بوده است.
روحانی با بیان اینکه در سال گذشته برای اولین بار در تاریخ کشور تولید گاز ایران در پارس جنوبی از قطر بیشتر بوده است، گفت: این درحالی است که در سال ۹۲ تولید ما نسبت به قطر نصف بوده و قطر ۲ برابر ما گاز تولید میکرده ، در زمینه گاز و نفت نیز در بخش میادین نفتی مرزی غرب کارون که ۷۰ هزار بشکه در روز تولید میکردیم امروز ۳۵۵ هزار تولید میکنیم این به معنای آن است که تولید ما ۷ برابر شده است.
د- حوزه مسکن
رئیسجمهوری هنگام تقدیم لایحه بودجه ۹۹ با تاکید بر اینکه اقتصاد ما در بخشهای مختلف رشد و حرکت داشته است، تصریح کرد: حرکت ما در زمینه های مختلف کشاورزی، آب، انرژی، راه و ارتباط و گازکشی به روستاها مثبت بوده و در زمینه کمبود در زمینه ساخت مسکن نیز با طرحی که وزارت راه و شهرسازی تدوین کرده و با آغاز عملیات اجرایی ساخت ۱۸۰ هزار واحد طی یکی دو هفته گذشته، کمبود جبران خواهد شد و انشاء الله ۴۰۰ هزار واحدی را که قول داده تا آخردولت اجرایی و عملیاتی خواهد کرد.
رئیسجمهوری افزود: همچنین حدود ۱۰۷ هزار منزل مسکونی در بخش زلزله زده ترمیم یا احداث کردیم و همچنین امسال ۱۴۷ هزار واحد مسکونی خسارت دیده از سیل ترمیم یا در حال احداث است که امیدواریم تا پایان سال تکمیل شود.
دکتر روحانی تصریح کرد: برعکس آنچه آمریکاییها فکر میکردند که با فشار تحریم، اقتصاد کشورمان را دچار مشکل میکنند، بحمدالله مسیر و راه درستی را در همه این زمینهها انتخاب کردیم و به پیش میرویم.
مشخصات بودجه ۹۹
روحانی روز یکشنبه ۱۷ آذر هنگام تقدیم لایحه بودجه ۹۹ به مجلس با اشاره به نکاتی که در بودجه سال ۹۹ حائز اهمیت است، اظهار داشت: مسأله اول اینکه در سال آینده هم مثل سال جاری بودجه ما، بودجه ایستادگی و استقامت در برابر تحریم است. این بودجه به دنیا اعلام میکند که علی رغم تحریم، کشور را مخصوصاً از لحاظ نفت اداره خواهیم کرد.
الف- بودجهی کمتر نفتی و بیشتر عمرانی
رئیسجمهوری با بیان اینکه تقریباً بودجه سال ۹۹ با شرایطی که پیشبینی شده، خیلی به نفت اتکا ندارد، گفت: در جدولهای بودجه خواهید دید، درآمدی که برای نفت خام و گاز در نظر گرفته شده با مقداری که در بودجه عمرانی پیشبینی کردیم، اگر همه پیشبینیها حاصل شود، تقریباً نزدیک هم است و اگر آن پیشبینیها حاصل نشود، بودجه عمرانی جلوتر است.
وی از اختصاص ۷۰ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی سال آینده، خبر داد و خاطرنشان کرد: از ابتدای این دولت و در این ۶ سال از ۱۱ هزار میلیارد بودجه عمرانی در سال ۹۱ به ترتیب جلو آمده و به ۷۰ هزار میلیارد در سال آینده رسیدیم . یعنی بودجه عمرانی در ۶ سال گذشته بیش از ۶ برابر شده است و انشاء الله طرحهایی که در بخش عمرانی مد نظر است را اجرایی و عملیاتی خواهیم کرد و با این گام نسبت به بودجه عمرانی کشور برای سال آینده ،همه طرحهای عمرانی کشور اجرایی و عملیاتی خواهد شد.
دکتر روحانی گفت: بخش اعظم طرحهایی که برای غرب کشور و مناطق گرمسیری مد نظر داشتیم، اجرایی شده و بخشی باقی مانده را تا پایان دولت دوازدهم اجرایی و عملیاتی خواهیم کرد و این به معنای یک تحول در بخش کشاورزی است .
ب- بخش های کشاورزی و آبیاری در بودجه
حجت الاسلام روحانی هنگام تحویل بودجه ۹۹ به مجلس گفت: خودکفایی کشور در انرژی غذایی در آغاز دولت یازدهم ۵۷ درصد بوده است و امروز این خودکفایی بالای ۷۳ الی ۷۴ درصد است و تا پایان سال آینده پیشبینی این است که خودکفایی در بخش انرژی غذایی به ۸۲ درصد خواهد رسید و این به معنای یک تحول بزرگ در بخش کشاروزی و خودکفایی و خوداتکایی در بسیاری از محصولات است که این روند را در سال آینده ادامه میدهیم.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: قبل از دولت یازدهم کل سامانه نوین آبیاری کشور یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار بوده و امروز ۲ میلیون ۳۰۰ هزار هکتار سامانه نوین آبیاری پیاده شده و با آنچه در سال آینده و تا آخر دولت اجرا خواهد شد به ۲ برابر خواهد رسید. این به معنای آن است که مسیر، مسیر صحیح و درستی است که در بخش کشاورزی، آب، سدسازی، فاضلاب و در بخشهای زیرساختی انجام میدهیم.
ج- توسعه خطوط ریلی
دکتر روحانی در ادامه با تاکید دولت نسبت به توسعه خطوط ریلی ، اظهار داشت: در زمینه ریل پارسال هم تأکید کردم و امسال هم در بودجه تأکید کردیم، ریل به عنوان مسیر حمل و نقل اساسی در کشور، مد نظر قرار گرفته است. کل خطوط ریل کشور تا اول دولت یازدهم حدود ۱۰ هزار کیلومتر بوده و امروز ۱۱ هزار و ۳۰۰ کیلومتر است و امروز اگر بخواهیم با خط ۲ و ۳ مقایسه کنیم رقم حدود ۱۴ هزار کیلومتر میشود بنابراین در ریل یک حرکت بسیار سریع و خوبی داشتیم و انشاء الله سال آینده هم در ریل همین روند را ادامه خواهیم داد.
او با اشاره به طرح های اجرا شده در زمینه خط آهن گفت: در طول پارسال و امسال ۵ استان کشور به خطوط سراسری ریلی کشور متصل شدند و برای سال آینده امیدواریم بحث راهآهن یزد – اقلید، رشت به بندر انزلی، چابهار به سمت زاهدان اجرایی شود . تلاش مضاعفی داریم این ریل را تا آخر دولت دوازدهم به ثمر برسانیم که برای ما بسیار حائز اهمیت است. همچنین ریل خواف در دست اجرا و فعالیت است.
د- خودکفایی انرژی
رئیسجمهوری هنگام تحویل لایحه بودجه به نمایندگان گفت: در زمینه انرژی امروز به خودکفایی رسیدیم و این مهم است که حتی در زمستان، گاز را به کشورهای مختلف صادر میکنیم.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه در گذشته در زمستان تقریباً صادرات گاز ما قطع میشد، افزود: امروز صادرات به کشورهای مختلف حتی در شرایط سرمای زمستان ادامه دارد و در زمینه نفت، گاز و بنزین نیز خودکفا هستیم و حتی صادرات داریم.
رئیسجمهوری یا بیان اینکه طبق آخرین گزارش وزارت نفت ، تولید بنزین تا پایان امسال در روز به ۱۱۰ میلیون لیتر میرسد، خاطرنشان کرد: در حالی که در آغاز دولت یازدهم تولید بنزین ۵۲ میلیون لیتر بود و این مقدار بیش از ۲ برابر شده است و بحمدالله با طرحی که اجرا شده تا سالهای آینده خودکفایی بنزین ادامه پیدا کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه این دولت در زمینه مسایل محیط زیست قدمهای مهمی برداشته که این روند را در سال آینده ادامه خواهیم داد، تاکید کرد: به جز مسأله دریاچه ارومیه که شرایط آن بسیار امیدوارکننده است و همچنین تالابها که شرایط آنها بهتر از سالهای گذشته است، امیدوارم این اقدامات ادامه پیدا کند.
رئیس جمهوری با تاکید براینکه در زمینه بنزین و گازوئیل بزرگترین طرحها را برای مسأله زیست محیطی اجرا کردیم و ۷۵ درصد بنزینی که امروز عرضه میکنیم، یورو ۴ و ۵ است و ۴۵ میلیون لیتر گازوئیل ما یورو ۴ و ۵ است، تصریح کرد: بنابراین دولت در زمینه محیط زیست قدمهای بسیار خوبی برداشته است و این طرح را ادامه میدهیم و به رئیس سازمان برنامه و بودجه برای برخی از طرحهای زیست محیطی مخصوصاً در شمال کشور و بحث پسماندها که یک مشکل بزرگ است، تأکید کردم.
ه- بخش بهداشت و سلامت
دکتر روحانی هنگام تحویل لایحه بودجه به مجلس افزود: مشکلات فراوان است و یک بودجه خاصی برای اینکه بتوانیم این مشکلات را حل کنیم، پیشبینی شود تا مردم بتوانند در سلامت بهتری زندگی کنند.
رئیسجمهوری سپس به اجرای طرح تحول سلامت اشاره و تاکید کرد: این طرح مثل گذشته در سال آینده هم ادامه می یابد و طرح تحول سلامت از افتخارات دولت یازدهم و دوازدهم است که تا پایان دولت دوازدهم در کنار این طرح خواهیم بود.
رئیس دولت خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی، گفت: در آغاز دولت یازدهم کل تختهای بیمارستانی، تخت اروژانس و موقت، ۹۶ هزار تخت در سراسر کشور بود و امروز به ۱۲۳ هزار تخت رسیده که تا پایان سال ۸ هزار تخت اضافه میشود به ۱۳۱ هزار تخت بیمارستانی می رسد و تا پایان سال ۹۹ نیز ۱۳۷ هزار تخت بیمارستانی خواهیم داشت.
دکتر روحانی با بیان اینکه در گذشته ۳۷ درصد هزینه های درمانی به گردن مردم بود و امروز در شهرها ۱۰ درصد و در روستاها ۷ درصد به عهده مردم است، تصریح کرد: این خدمت بزرگی است که طرح سلامت انجام میدهد و این طرح را ادامه خواهیم داد.
و- نمود دغدغههای معیشتی دولت در بودجه ۹۹
رئیسجمهوری هنگام تحویل لایحه بودجه ۹۹ با تاکید براینکه مسأله قدرت خرید و شرایط زندگی مردم برای ما بسیار حائز اهمیت است و این موضوع در سال ۹۸ و در بودجه سال ۹۹ یک مسأله اساسی است، گفت: میدانیم در شرایط تحریم و فشار مردم در سختی هستند و قدرت خرید آنان کاهش یافته و صادرات و واردات و جا به جایی پول و ارز با مشکلات زیادی توأم است.
روحانی با تاکید براینکه همه میدانیم در صادرات نفت با مشکلاتی مواجه ایم اما در عین حال تلاش ما این است سختی معیشت مردم را کاهش دهیم، تصریح کرد: همه تلاش این است این سختیها مقداری کاهش پیدا کند و بیشتر قابل تحمل باشد.
رئیسجمهوری تاکید کرد: به همین دلیل در سال جاری برای کالاهای اساسی، ارز ۴۲۰۰ تومانی را اختصاص دادیم و برای بودجه سال ۹۹ نیز برای کالاهای اساسی ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت خواهد شد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه با اشاره به اینکه با وجود ارز چند نرخی، جلوگیری از سوء استفاده و فساد مشکل است اما در عین حال دولت بخاطر اینکه مردم در فشار نباشند، تحمل میکند، ادامه داد: برای کالاهای اساسی در سال آینده مانند امروز و امسال باز هم ارز به قیمت ۴۲۰۰ تومان خواهد بود و حتی کالاهای غیر اساسی آنها هم با ارز نیمایی خواهد بود که در این بودجه ارز نیمایی را ۸۵۰۰ تومان مد نظر قرار دادیم؛ بنابراین تلاش ما این است که معیشت مردم در سختی نباشد.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: تلاش کردیم، حقوق و مستمری افرادی که در جامعه آسیبپذیرتر هستند را به مقداری که در توان دولت است افزایش دهیم؛ در همین یکی دو هفته گذشته، در اجرای قانون برای حمایت و کمک به معلولین علاوه بر آنچه که در سالهای پیش و اوایل سال پرداخت میشده، بیش از هزار میلیارد تومان اختصاص دادیم.
رئیسجمهوری افزود: حقوق مستمریبگیرها نسبت به ۲ سال پیش، بیش از ۳ برابر افزایش پیدا کرده است و همچنین حقوق ثابت کارمندان را در سال جاری ۲۰ درصد افزایش دادیم و در سال آینده انشاء الله ۱۵ درصد افزایش میدهیم؛ یعنی در این ۲ سال ۳۵ درصد بر حقوق و مستمریها افزودیم و این بدان معناست که اقشاری که تحت فشار هستند ، فشار کمتری را تحمل کنند.
حجت الاسلام روحانی خاطرنشان کرد: در همین طرح اخیر باز هم تلاش بر این بوده بتوانیم به آنهایی که متحمل فشار بیشتری هستند و مشکلات بیشتری دارند در ماههای باقیمانده امسال کمک معیشتی انجام دهیم که در آذرماه انجام دادیم و نسبت به ماههای بقیه هم انشاء الله انجام خواهیم داد که این طرح شامل ۶۰ میلیون نفر از اعضاء خانواده ایران عزیز ما است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه ممکن است با درخواست های ارائه شده از سوی مردم ، تعداد کسانی که مدعی اند نیازمند هستند افزوده شود، افزود: به هر حال این را اجرا و عملیاتی میکنیم تا مردم عزیز ما در فشار کمتری قرار بگیرند و این روند در سال آینده هم به حول و قوه الهی ادامه خواهد یافت و اجرا خواهد شد.
دکتر روحانی یادآور شد: از لحاظ کمک به بیش از ۷ دهک جامعه که قشرضعیف و متوسط هستند دولت حرکت بسیار خوبی را آغاز کرده و این حرکت را باز هم ادامه خواهد داد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه مبنای بودجه ما همچنان بر مبنای فشار حداکثری و ادامه تحریم آمریکاست، تاکید کرد: این به آن معنا نیست که دولت قدم دیگری برندارد اما به هرحال بر این مبنا بودجه ۹۹ را طراحی و اجرا کردیم.
ز-تقویت رابطه اقتصادی با همسایگان و جذب سرمایه خارجی
دکتر روحانی هنگام تحویل لایحه بودجه افزود: به عنوان یک خبر خوشحال کننده خدمت نمایندگان و ملت عزیز عرض می کنم که روابط اقتصادی ما با کشورهای همسایه و چند کشور غیرهمسایه در ماههای اخیر روند بهتری را طی می کند و ما امیدواریم که شرایط بهتری با این کشورها داشته باشیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه صادرات ما در آینده رونق بیشتری خواهد یافت، گفت: ورود موقت ما در اتحادیه اوراسیا و ورود ما به این اتحادیه به این معناست که محصولات و تولیدات ما با ارقام بهتر بدون تعرفه یا با تعرفه بسیار کم صادر می شود و صادرات ما را رونق می دهد و همین طرح را با ترکیه و جمهوری آذربایجان و کشورهای دیگر به زودی اجرا می کنیم.
وی افزود: آنچه که در سرمایه گذاری مدنظر ما بوده، از ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری روسیه در ایران بیش از دو میلیارد آن قبلا نهایی شده و در حال اجرایی شدن است و بقیه هم در سال ۲۰۲۰ اجرایی و عملیاتی خواهد شد و امیدواریم ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری چه طرح هایی که قبلا نهایی شده و چه طرح هایی که سال آینده نهایی خواهد شد ، وارد کشور شود. البته مشابه این را با کشورهای دیگر هم داریم.
طرحهایی برای مردم
رئیسجمهوری هنگام تقدیم لایحه بودجه با بیان اینکه در بودجه سال آینده حقوق و مزایای مستمر کارکنان، بازنشستگان لشکری و کشوری ۱۵ درصد افزایش پیدا می کند، گفت: همسان سازی حقوق بازنشستگان نیز ادامه یافته و اجرا می شود.
دکتر روحانی افزود: مبارزه با فقر مطلق را هم به عنوان مساله مهمی که در چند سال گذشته دنبال کرده ایم، امسال هم با اختصاص اعتبار بیشتری دنبال می کنیم و برای تحقق ریشه کنی فقر مطلق در سالهای آینده تلاش خواهیم کرد. اعتبار لازم برای اجرای طرح رتبه بندی معلمان نیز در بودجه سال آینده پیش بینی شده است.
رئیسجمهوری با تاکید براینکه بخش بزرگی از مدیریت طرح های ملی را به استان ها واگذار کردیم که این مهم، مطالبه استان ها و نمایندگان مجلس شوای اسلامی بود، گفت: نمایندگان می گفتند اگر این موضوع به استان ها واگذار شود هم نمایندگان می توانند بهتر نظارت کنند و هم اجرای آن بهتر است که ۶۵۰ طرح ملی برای سال آینده به استان ها واگذار شده است.
وی با اشاره به اینکه استاندارد کردن سیستم گرمایش مدارس یکی از دغدغههایی برخی از نمایندگان و وزیر آموزش و پرورش بود، گفت: وزیر نفت این امر را به عهده گرفت که همه مدارس کشور از سیستم گرمایش استاندارد برخوردار شوند که این طرح را سال آینده اجرایی می کنیم.
رئیسجمهوری اظهارداشت: طرح گازسوز کردن خودروهای حمل و نقل عمومی را که از طرف دولت اعلام شد، در سال آینده اجرا می کنیم و دولت تامین بودجه آن را به عهده می گیرد.
روحانی با بیان اینکه بودجه دستگاه های اجرایی برنامه محور خواهد شد و همچنین دولت برای کوچک سازی و عدم تصدی گری تلاش می کند، تاکید کرد: بنابراین تلاش می شود دارایی های مازاد در سال آینده واگذار شود که یکصد ردیف هزینه ای بودجه حذف شده و بودجه شرکت های دولتی هم امسال یک ماه زودتر خدمت مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه در بودجه سال آینده شرکت های دولتی ۲۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری خواهند کرد که ۷۰ هزار میلیارد هم بودجه عمرانی است، افزود: بنابراین دولت یا شرکت های دولتی ۲۷۰ هزار میلیارد تومان در سال آینده سرمایه گذاری می کنند که باعث شکوفایی خواهد بود.
دکتر روحانی گفت: لایحه بودجه سال ١٣٩٩ کل کشور از حیث منابع بالغ بر نوزده میلیون و هشتصد و هشتاد و هفت هزار و سیصد وهفتادمیلیارد و نهصد و ده میلیون ریال است که منابع عمومی دولت از لحاظ درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایه ای و مالی و مصارف بودجه عمومی دولت از حیث هزینه ها و تملک دارایی های سرمایه ای و مالی، بالغ بر پنج میلیون و ششصد و سی و هشت هزار و دویست و نود و سه میلیارد چهل و نه میلیون ریال است.
رئیسجمهوری افزود: منابع عمومی بودجه نیز بالغ بر چهار میلیون و هشتصد وچهل و پنج هزار و نهصد و شصت و هشت میلیارد و شصت و شش میلیون ریال است. درآمد اختصاصی وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی نیز بالغ بر هفتصد و نود و دو هزار و سیصدو بیست و چهار میلیارد و نهصد هشتاد و سه میلیون ریال است.
رئیس قوه مجریه اظهارداشت: بودجه شرکتهای دولتی ، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت از لحاظ درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بالغ بر چهارده میلیون و هشتصد و سی و نه هزار و چهارصد و پنجاه و هفت میلیارد و ششصد و هشتاد و نه میلیون ریال و از حیث هزینه ها و سایر پرداختها بالغ بر چهارده میلیون و هشتصد و سی و نه هزار و چهارصد و پنجاه و هفت میلیارد و ششصد و هشتاد و نه میلیون ریال است که این لایحه بودجه طبق اصل ۵۲ قانون اساسی تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهد شد.
در اهمیت و ضرورت توجه به بیمه
رئیسجمهوری روز چهارشنبه ۱۳ آذر در بیست و ششمین همایش بیمه و توسعه با موضوع «افزایش ضریب نفوذ بیمه؛ چالش ها و راهکارها» شرکت کرد و در سخنان خود در این همایش مسایل مختلفی را مورد توجه قرار داد.
وی با بیان اینکه ظاهر صنعت بیمه بیشتر در قالب اقتصادی و جزو بازارهای مالی گنجانده میشود و در کنار بازار سرمایه و پول است، افزود: واقعیت این است که ماهیت بیمه در حقیقت امنیتبخشی به جامعه بوده و باید ریل تأمین اجتماعی تعریف شود.
دکتر روحانی اظهار داشت: بیمه می خواهد در روزهای سختی به مردم جامعه اعم از تولیدگر، کشاورز، صنعتگر و کارآفرین یا کسی که دارای کارگاه و فروشگاه بوده و یا مردم عادی که زندگی روزمره دارند، اطمینان یاری دهد.
رئیسجمهوری خاطر نشان کرد: بیمه میخواهد به مردم بگوید که در روز خسارت و مشکلات تنها نیستید و یار و یاوری به نام صنعت بیمه در اختیار دارید و شرکت بیمه برای یاری شما آماده است.
رئیس قوه مجریه افزود: عملکرد صنعت بیمه و شرکتهای مربوط به آن باید به گونهای باشد که مردم احساس آرامش کنند و اگر خدای ناکرده تصادف یا حادثهای پیش آمد بدانند که در زمان کوتاهی مشکل آنان حل میشود.
رئیس جمهوری با اشاره به ضرورت سرعت عمل در جبران خسارات مردم، گفت: سرعت عمل و از بین بردن بروکراسی در زمینه تأمین خسارت، کارشناسی فوری تعیین و پرداخت خسارت در واقع اصل تأمین است و تأمین اجتماعی به معنای دادن امنیت و آرامش به مردم است.
مهمترین محورهای اظهارات روحانی در این همایش به این شرح است:
الف- راهکارهای دولت برای کاهش ریسک در زندگی مردم
رئیسجمهوری در همایش بیمه و توسعه گفت: ایران، کشوری است که در معرض ریسکهای خاص خود قرار دارد و طی ۴۱ سال گذشته تحت فشارهای تحریمی بودهایم، بویژه در ۲ سال اخیر که شدیدترین فشار تحریمی بر کشور وارد شده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه تمامی تلاش دولت یازدهم و دوازدهم این بوده که ریسک را در زندگی مردم به حداقل کاهش دهد، گفت: معمولاً ریسک را نمیتوانیم به صفر برسانیم، اما میتوان با انجام اقداماتی آن را کاهش داد.
رئیسجمهوری اظهارداشت: وقتی دولت یازدهم آغاز بکار کرد، کشور در تحریم پلکانی قرار داشت، به گونهای که براساس تحریمهایی که سازمان ملل هم از آن پشتیبانی میکرد مجاز بودیم که در آن سال یک میلیون بشکه نفت بفروشیم و از این مقدار سالانه ۲۰ درصد کاهش می یافت.
دکتر روحانی افزود: اولین اقدام دولت این بود که توانست این ۲۰ درصد کاهش فروش نفت را حذف کند، یعنی در مذاکرات اولیه قرار شد، برای ادامه روند مذاکره، صادرات نفت ایران کاهش پیدا نکند.
رئیس جمهوری ادامه داد: دومین قدم این بود که ما معتقدیم بودیم برای حل این مسأله باید مذاکرات در سطح بالاتری انجام شود و در همین راستا برای اولین بار پس از انقلاب در سال ۹۲ و در آغاز کار دولت یازدهم بین وزیر امور خارجه ایران و آمریکا گفتگو و مذاکره آغاز شد که این کار ممکن است از دید افرادی که در سیاست سررشته زیادی ندارند، اقدام سادهای به شمار آید در حالی که این کار بسیار مهم و بزرگ بود و دلیل آن این بود که ما به مردم قول داده بودیم، ظرف ۱۰۰ روز شاهد اولین تحول در این زمینه باشند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه مشاوران و همراهانم در سفر نیویورک مرا قانع کردند که برای پیشرفت مذاکرات بهتر است جواب تلفن رئیس جمهور آمریکا را بدهم و این موضوعی بود که مورد تردید من بود، اما وقتی که همه مشاوران و همراهان به اتفاق این نظر را داشتند، قبول کردم، گفت: در آخرین لحظاتی که در نیویورک حضور داشتم، رئیس جمهور آمریکا در هتل محل اقامت با من تماس گرفت و پاسخ تلفن او را دادم و این صحبت کوتاه حدوداً ۲۰ دقیقهای یک لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: در این گفتگوی تلفنی چارچوب مذاکرات را مشخص کردیم و رئیس جمهور آمریکا ۳ موضوع را برای مذاکره مطرح کرد و من در آن مکالمه گفتم که راجع به ۳ موضوع آمادگی برای مذاکره نداریم، اما اگر موضوع اول که مذاکره در مسأله هستهای است، به نتیجه برسد و شما آن را درست انجام دهید، موضوع دوم و سوم هم میتواند در دستور کار مذاکره قرار بگیرد.
دکتر روحانی اظهار داشت: این اقدام باعث شد در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق موقت ژنو دست پیدا کنیم که در این توافق به طور موقت تحریمها در بسیاری از زمینهها به طور موقت برداشته شد که از جمله آن این بود که از محل پولهایی که در بانکهای آمریکا بلوکه شده بود، ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار در اختیار ایران قرار میگرفت.
رئیسجمهوری با بیان اینکه از جمله توافقهای موقت ژنو این بود که حق غنیسازی ایران، به رسمیت شناخته شد، گفت: این مهمترین دستاورد در مذاکرات کمتر از ۱۰۰ روز بود که البته هیچکس حتی کارشناسان دولت هم باور نمیکردند که بتوانیم در مذاکرات از ۶ قدرت بزرگ دنیا این موضوع را بگیریم که ایران در داخل کشور خود حق غنیسازی دارد و این برخلاف آن چیزی بود که در قطعنامههای سازمان ملل متحد عنوان شده بود.
رئیس دستگاه اجرایی با اشاره به اینکه پس از آن ، دور بعدی مذاکرات را با این هدف آغاز کردیم که در پایان آن باید تمامی قطعنامههای فصل هفتمی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران یکجا لغو شود که البته بسیاری هم این را دست نیافتنی میدانستند، گفت: این موضوعی بود که هیچ متخصص حقوق بینالملل آن را باور نمیکرد که ۶ قطعنامه فصل ۷ منشور سازمان ملل متحد که حتی لحظهای آن را اجرا نکردهایم، توسط شورای امنیت به طور یکجا لغو شود، اما این کار به انجام رسید و پس از توافق در مدت کوتاهی با قعطنامه ۲۲۳۱ قطعنامههای تحریمی علیه ایران لغو شد.
ب-برجام و تغییراتی که در کشور ایجاد کرد
رئیسجمهوری در همایش بیمه با بیان اینکه پس از توافق هستهای شرایط در بخشهای مختلف تغییر کرد، اظهار داشت: پس از برجام صنعت بیمه رونق پیدا کرد و ارتباط بیمههای کشور با بیمههای جهانی برقرار و مشارکتهای شرکتهای خارجی بیشتر شد. همچنین تولید حرکت کرد و شرکتهای خارجی به ایران آمدند و قراردادهای گوناگون به امضاء رسید و تنها در آن شرایط یک کشور ۵۰ میلیارد دلار اعتبار در اختیار ایران قرار داد که این یک تحول بسیار بزرگ و عظیم در کشور بود.
دکتر روحانی با بیان اینکه پس از برجام سرمایهگذاری گستردهای در کشور آغاز شد، گفت: یکی از رهبران کشورهای بزرگ آسیایی در ملاقات به من گفت که ما بعد از برجام کم کم به چشم حسادت به ایران نگاه میکردیم، چرا که میدیدیم سرمایهگذاران، صنعتگران و بانکهای فراوانی به سمت تهران سرازیر شدند و میگفتیم که ایران چه بهشتی برینی است که همه برای حضور در آن مسابقه گذاشتهاند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه به واسطه برجام شرایط مناسبی در کشور ایجاد شد و در این شرایط لازم بود که این قرارداد و توافق را به خوبی حفظ کنیم، گفت: البته در آینده خواهم گفت که با چه دردسرهایی توانستیم برجام را نگه داریم و چه فشارهایی بر ما بود، اما به هر قیمتی بود، نگذاشتم که ایران ناقض این توافق باشد.
دکتر روحانی در همایش بیمه و توسعه افزود: گفتیم اگر این توافق روزی قرار باشد که نقض شود به دست ما نقض نخواهد شد چرا که ما مسلمانیم و به عهدمان به تعبیر قرآن راعون هستیم؛ هیچ تعهدی را به سادگی امضاء نمیکنیم، اما زمانی که امضاء کردیم، پای امضاء خود میمانیم و بر آن متعهد هستیم.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه دولت سختیهای فراوانی را برای حفظ برجام متحمل شد و این تا زمانی بود که دولت آمریکا تغییر کرد و فرد جدیدی روی کار آمد، خاطر نشان کرد: در سال ۱۳۹۳ میتوانستیم به توافق نهایی برسیم، اما این امر تا سال ۹۴ به تأخیر افتاد و این بخاطر فشار صهیونیستها و عربستان سعودی بود، به گونهای که وزیر خارجه عربستان و نخستوزیر رژیم صهیونیستی برای اینکه این توافق را به تأخیر بیندازند به وین رفتند و توانستند به هدف خود برسند و در آن تأخیر بود که به آمریکا اطمینان دادند که قیمت نفت را آنچنان پایین میآوریم که ایران مجبور شود، هر آنچه را آمریکا میگوید ،به امضاء برساند.
رییس شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: قیمت نفت با این اقدام از ۱۰۴ دلار به حدود ۵۰ دلار و تا زیر ۳۰ دلار رسید و در آن شرایط بود که گفتند اینجا جایی است که مسئولان ایران دیگر نمیتوانند کشور را اداره کنند و وقتی قیمت نفت را به یک چهارم تقلیل دادیم، اداره کشور بسیار سخت خواهد بود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در برابر فشار دشمنان ایستادگی کردیم، گفت: در اواخر سال ۹۳ و اوایل ۹۴ که قیمت نفت بسیار پایین بود، توانستیم کشور و اقتصاد را حفظ کرده و تورم را کاهش دهیم و در همین سال ۹۴ بود که تورم تک رقمی شد و علیرغم آنچه دشمنان ملت ایران تصور میکردند، رشد اقتصادی کشور افزایش یافت، تورم پایین آمد و شرایط اقتصادی کشور آرامش پیدا کرد و در این شرایط بود که آنها به عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی گفتند که تصورات شما اشتباه بوده و ایران تسلیم نمیشود و آن وقت در سال ۹۴ قرارداد را امضاء کردند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه عربستان و رژیم صهیونیستی عوامل اصلی بودند که روی کاخ سفید اثر گذاشتند که اگر آمریکا از برجام خارج شود و تحریم شدید علیه ایران اعمال کند، نظام ایران، چند ماه بیشتر دوام نخواهد آورد، اظهار داشت: آنها آنچنان اطمینان پیدا کرده بودند که گفتند، وقتی بالاترین تحریم تاریخ در ۱۳ آبان سال ۹۷ اعمال و اجرا شود، امکان ندارد که ایران تا ۱۱ دی ماه بتواند به حکومت ادامه دهد و خودشان هم به صراحت اعلام میکردند که در ماه ژانویه در ایران خواهند بود.
ج- هوشیاری دولت؛ اول رفع تحریم بعد مذاکره
رئیسجمهوری در همایش بیمه و توسعه گفت: دولت باید ریسک مردم را کاهش داده و شرایط را برای تعالی و توسعه کشور آماده کند و گر نه اینکه بخواهیم بگوییم مذاکره نمیکنیم، یک شعار ساده است که هر کسی میتواند آن را بگوید، اما زمانی که گفتیم مذاکره میکنیم، تازه در ابتدای گرفتاری قرار گرفتهایم، چرا که باید در مراحل مختلف با بحث، جدل و استدلال و نظرات حقوقدانان و اقتصاددانان مختلف همراه باشیم.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه از تحریم و عدم مذاکره همه دنیا، منطقه و ملت ایران ضرر میکنند، گفت: ما دولتی نبودیم که از زیر بار یک مسئولیت سخت فرار کنیم و هیچ وقت این کار را انجام ندادیم و میدانستیم که انجام دادن برخی از امور چه سختیهایی به دنبال دارد؛ میدانستم که اگر در نیویورک جواب تلفن رئیس جمهور آمریکا را بدهم، در فرودگاه مهرآباد تهران عدهای افراطی میآیند و لنگه کفش پرتاب میکنند، اما همه را به جان خریدم چرا که این چیزها برایم مهم نبود و آنچه اهمیت داشت این بود که وجدانم راحت بوده و به قولی که به مردم دادهام، پایبند باشم و بودم.
رئیس دستگاه اجرایی افزود: رژیم صهیونیستی، عربستان و افراطیون آمریکا بر سر ترامپ کلاه گذاشتند، به گونهای که بزرگترین کلاهی که سر ترامپ رفت در موضوع برجام بود؛ به او گفتند که" اگر از برجام خارج شده و تحریمهای فوقالعاده را علیه ایران اعمال کنید، این نظام سقوط خواهد کرد و آن وقت پیروز بزرگ تاریخ هستی و خواهی گفت که بعد از ۴۱ سال رئیس جمهوری بودم که ایران را در هم شکستم.
دکتر روحانی ادامه داد: ترامپ میخواست ادایی شبیه ریگان راجع به شوروی سابق در بیاورد و نمیدانست که ملت، جامعه، فرهنگ، جوانان، کارآفرینان و مسئولان ایران برای استقلال و عزت کشورشان تا پای جان میایستند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه آمریکا نقض پیمان کرده است، خاطر نشان کرد: این باید در ذهنها و در تاریخ بماند که ایران با ۶ قدرت بزرگ جهانی قراردادی را امضاء کرد که آنها آن را زیر پا گذاشتند و ما ناقض نبودیم و هنوز هم به این توافق عمل میکنیم و اگر امروز هم کاهش تعهدات داریم، در چارچوب همین قرارداد است.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه "امروز به دنبال حل مسایل هستند و بیشتر از همه آمریکا به دنبال این موضوع است"، گفت: در سال جاری و در ایامی که در نیویورک بودم، هر روز در هتل محل اقامت ما ترافیکی از سران کشورها برای دیدار و گفتگو بود.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه آمریکاییها در ذهن سران کشورها این موضوع را جا انداخته بودند که همه کارها با گفتگو درست میشود و اشکال از طرف ایران است و نمیخواهد مذاکره کند، گفت: آمریکا میخواست باری را که بر دوش داشت به ایران منتقل کند و این را نه یک نفر از سران بلکه تمام کسانی که با من دیدار داشتند، گفتند و خواستار این بودند که ملاقات با رئیس جمهور آمریکا را قبول کنم.
دکتر روحانی ادامه داد: میخواستیم این توطئه و نقشه را بشکنیم و به همه دنیا بگوییم که برای ملاقات و ارتباط مشکلی نداریم، بلکه میخواهیم ابتدا رئیس جمهور آمریکا تمامی تحریمها را بردارد و ساعتی بعد ملاقات خواهیم کرد.
رئیسجمهوری اظهار داشت: این حربه را از دست آمریکاییها گرفتیم و اعلام کردیم که اگر آمریکا همه تحریمها علیه ایران را بردارد، ساعتی بعد میتوانیم ملاقات داشته باشیم چرا که همه سران ۱+۵ در نیویورک حضور داشتند، منتها آمریکاییها میخواستند ابتدا ملاقات انجام شود و پس از آن در مورد لغو تحریمها گفتگو کنند و این بدان معنا بود که میخواستند به هوش ایرانی و ملت ایران تردید وارد کنند و این در حالی است که ما نه می خواهیم کلاه سرمان برود و نه میخواهیم کلاه سر کسی بگذاریم.
حجت الاسلام روحانی خاطرنشان کرد: میخواهیم آنچه عدل و حقوق مردم ایران است، اجرا و عملیاتی شود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه امروز هم این موضوعات مطرح است و کشورهایی پیامهایی در این باره عنوان میکنند، گفت: خدمت ملت ایران میگویم هر وقت آمریکا حاضر شود تحریم غلط، غیرقانونی، ظالمانه و تروریستی خود را کنار بگذارد، بلافاصله سران ایران و ۱+۵ میتوانند با هم ملاقات کنند و ما در این باره هیچ مشکلی نداریم.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه ایران در موضوع تحریم نه آغازگر و مقصر بوده و نه امروز لجبازی میکند، گفت: در ذهن برخی افراد و جوانان این مسأله وجود دارد که به دنبال لجبازی هستیم در حالی که باید برویم مذاکره کنیم و تحریمها را به پایان برسانیم و این در حالی است که ما این بهانه را از آنها گرفتهایم و معتقدیم که تحریمهای غلط و ظالمانه باید در ابتدا کنار گذاشته شود و بعد صحبت از مذاکره کنیم.
د-مسوولیت صنعت بیمه در شرایط کنونی
رئیسجمهوری در همایش بیمه و توسعه با بیان اینکه در شرایطی که حق ما تأمین نشود، همه باید دست به دست هم داده و در کنار هم ایستادگی کنیم، افزود: صنعت بیمه در کنار بازار سرمایه ، بانکها، کارآفرینان نیروی کار و دانشگاهها و دیگر بخشها باید متحد باشیم.
حجت الاسلام روحانی تأکید کرد: در این شرایط ۱۶ آذر دانشگاههای ما باید این باشد که بگوید راه برای ایستادگی و مقابله در برابر اقدامات تروریستی اقتصادی آمریکا چیست و در تمام دانشگاهها همه دانشجوها و اساتید باید یک شعار را امسال داشته باشند و آن شعار علیه ترور اقتصادی و تروریستهای اقتصادی و آمادگی برای ایستادگی و مقابله در برابر تحریم های ظالمانه است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه صنعت بیمه در این شرایط مسئولیت سنگینی را برعهده دارد، خاطر نشان کرد: تحریم به طور معمول ریسکآفرین است و در صادرات، واردات و سرمایهگذاری شرایط غیرعادی را بوجود میآورد که در این شرایط غیرطبیعی باید صنعت بیمه وارد شود.
دکتر روحانی افزود: صنعت بیمه از یک سو با هماهنگی سایر بخشهای دستاندرکار و بخشهایی که احتمال ریسک در آنها است در حد توان خود باید فعال باشد و از سوی دیگر میبایست با همکاری با شرکتهای بیمهای دیگر کشورها، ریسک در قسمتهایی که رقمهای بالایی وجود دارد، مانند نفتکشها و کشتیها را پوشش دهیم.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه دشمنان ملت ایران در تحریمهای ظالمانه خود در کنار بانکها، بیمه را نیز تحریم کردند، گفت: اینکه بیمه به عنوان اولین موضوع در تحریم آمریکا قرار میگیرد، دلیل بر اهمیت بیمه است، چرا که بدون بیمه گاهی ریسک در برخی امور آنقدر بالاست که توان انجام آن از بین میرود.
دکتر روحانی با بیان اینکه امروز در شرایط تحریمی قرار داریم که مقصر آن نیستیم و براساس تحریک صهیونیستها و ارتجاع منطقه بوجود آمده و عمل ظالمانهای از سوی کاخ سفید است، خاطر نشان کرد: راهی جز مقاومت و ایستادگی در برابر تحریمکنندگان نداریم اما در عین حال روزنه مذاکره را نبستیم و اگر آنها حاضر باشند، تحریمها را کنار بگذارند، حاضر به مذاکره حتی در سطح سران کشورهای ۱+۵ هستیم و این را به صراحت اعلام کردهایم.
وی در همایش بیمه و توسعه تأکید کرد: مردم باید زندگی خود را بیشتر به بیمه نزدیک کرده و فرهنگ بیمه میبایست در جامعه توسعه پیدا کند و این کار برعهده صدا و سیما، رسانهها و فضای مجازی است؛ همه باید در راستای گسترش این فرهنگ در کشور تلاش کنیم.
رئیس جمهوری افزود: هنگامی که فرهنگ، اصلاح شده و مردم احساس کنند، بیمه به نفع آنان است به سمت آن رغبت خواهند داشت، البته بیمهها باید مشوق مردم باشند، به گونهای که مردم بدانند اگر در حادثهای به بیمه مراجعه کنند و یا با گسترش دولت الکترونیک از طریق فضای مجازی با آن ارتباط برقرار کنند، در مدت زمان کوتاه و سریع، خسارتشان پرداخت خواهد شد.
دکتر روحانی با تأکید بر ضرورت سرعت عمل بیمهها در جبران خسارات بیمه شدگان، افزود: البته این بدان معنا نیست که شرکتهای بیمه در امور خود دقت لازم را نداشته باشند و این در حالی است که عمدتاً شرکتهای بیمه کشور توسط بخش خصوصی اداره میشود و همچنان که به دنبال سود و نفع مالی برای خود هستند، میخواهند امور مردم نیز به انجام برسد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه از ۳۲ شرکت بیمهای که در کشور فعال هستند، ۳۱ شرکت غیردولتی است، گفت: وقتی شرکتی توسط بخش خصوصی اداره شود، برای بهبود فعالیت خود تلاش خواهد کرد و هر چه فرهنگ بیمه در کشور افزایش پیدا کند و صنعت بیمه رونق پیدا کند به همان اندازه تولید رونق یافته و بازار سرمایه حرکت خواهد کرد چرا که بخش خصوصی همواره در سرمایهگذاریهایی که در آن اطمینان به سود دارند، وارد میشود. شرکتهای بیمه از سویی امنیت مردم را تأمین کرده و از طرف دیگر موجب رشد اقتصادی و حرکت در تولید خواهند بود.
ه-اقدام دولت در بازسازی مناطق زلزلهزده
رئیسجمهوری در همایش بیمه و توسعه با اشاره به اینکه دولت دوازدهم با دو حادثه سخت مواجه شد، گفت: در ابتدای دولت دوازدهم زلزله کمسابقه کرمانشاه اتفاق افتاد که خسارات فراوانی را در شهرها و روستاهای مختلف این استان به وجود آورد، به گونهای که ۱۰۷ هزار و ۷۱۰ واحد مسکونی در این زلزله دچار خسارت شدند که یا نیاز به مرمت داشتند و یا باید بازسازی کامل میشدند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه با تلاش دولت و دستگاههای ذیربط همه خانههایی که نیاز به مرمت یا بازسازی داشت، عمدتاً ظرف یک سال به انجام رسید، گفت: البته ممکن است کار برخی از خانهها به دلیل مشکلاتی با تأخیر انجام شود، اما در مجموع کار عظیم و بزرگی در بازسازی مناطق زلزله زده انجام شد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه دولت دوازدهم در سال ۹۷ درگیر امورات مربوط به زلزله کرمانشاه بود و در فروردین ۹۸ با سیل بیسابقه در کشور مواجه شدیم که ۲۵ استان را به طور همزمان درگیر کرد، اظهار داشت: سابقه نداشته که این حجم از استانهای کشور به طور همزمان با سیل مواجه شود و ما در طول روز با استانداران به طور مرتب در تماس و پیگیر روند کارها بودیم.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه در حادثه سیل ۱۴۷ هزار واحد مسکونی در کشور دچار آسیب شد که بخشی از آن نیاز به مرمت داشته که عملیات مرمت به پایان رسیده و بخشی نیاز به بازسازی و احداث مجدد داشته که عملیات آن آغاز شده است، اظهار داشت: قرار ما این است که تا پایان سال عملیات احداث منازل مردم به انجام برسد که این کار بسیار بزرگی است.
رئیسجمهوری افزود: دستگاههای تبلیغاتی کشور روزی که سیل و زلزله میآید همگی پای کار هستند و مردم نیز حضور دارند، اما هنگامی که آرامش نسبی بوجود میآید، دولت میماند و مردم و همه به دنبال کار خود میروند و خوب است که اقدامات دولت به مردم توضیح داده شده و این اقدامات در داخل ایران با اقداماتی که دیگر کشورها نظیر آمریکا و اروپا در چنین حوادثی انجام میدهند، مقایسه شود.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه ایران جزو کشورهای کارآمد در زمینه جبران خسارات و بازسازی خسارات ناشی از حوادث به شمار میرود، گفت: در این زمینه شرکتهای بیمه باید به صحنه بیایند، چرا که اگر منازل، مغازهها، ادارات و بانکها بیمه باشند، میتواند در کاهش درد، غم و گرفتاریهای گوناگون تأثیر مثبت بوجود آورد.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه رئیس کل بیمه در جریان بازدید از مناطق سیلزده استان گلستان در گزارشی امیدوارکننده اعلام کرد، تمام خانههایی که بیمه بودند در مدت زمان کوتاهی خسارات خود را دریافت کردهاند، اظهار داشت: این اقدام بسیار ارزشمند است و باید در جامعه تبلیغ شود و صدا و سیما این موضوع را برای مردم تبیین کند تا مردم تشویق به بیمهگزاری شوند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه باید فرهنگ بیمه به ویژه در زمینه بیمههای عمر و زندگی به کمک مردم بیاید، افزود: قانون اساسی میگوید باید کاری کنیم که همه مردم تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و در این راستا یکی از اقدامات مهم و بزرگ دولت یازدهم اجرای طرح بیمه سلامت همگانی بود.
رئیس جمهوری ادامه داد: طرح بیمه سلامت همگانی کاری عظیم بود و دهها نفر از سران کشورهای مختلف دنیا بارها از من سوال کردند که این طرح چگونه در ایران اداره و اجرا شده است در حالی که بسیاری از کشورهای پیشرفته نتوانستند این طرح را به اجرا برسانند. اما این طرح در ایران حتی در این شرایط سخت اجرا میشود.
و-بودجه۹۹
دکتر روحانی در همایش بیمه و توسعه با اشاره به بررسی بودجه سال ۹۹ در دولت، اظهار داشت: علیرغم همه مشکلات دولت بودجه را باز به گونهای تدوین میکند که البته با مقداری صرفهجوییهایی که ضرورت داشته و لازم است هم حقوق کارمندان را سال آینده افزایش میدهیم و هم در زمینه بودجه عمرانی تحرک ایجاد خواهیم کرد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه در ۶ سال گذشته از عمر این دولت بودجه عمرانی حداقل ۶ برابر افزایش یافته است، گفت: در سال ۹۲ بودجه عمرانی ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم در سال آینده بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود.
وی با بیان اینکه برخی تصور میکنند، دولت در شرایط تحریم اگر خیلی تلاش کند، تنها میتواند حقوق کارمندان را بدهد که این اصلاً درست نیست، گفت: دولت حتی در این شرایط در زمینه توسعه کشور هم تلاشهای بسیار خوبی انجام میدهد البته اگر تحریم و جنایت صهیونیستها، ارتجاع منطقه و تندروهای آمریکا نبود، شرایط کشور بسیار بهتر از این بود.
ز-کمکهای معیشتی
رئیسجمهوری در همایش بیمه و توسعه افزود: میفهمیم که امروز مردم بویژه آنهایی که حقوق ثابت دریافت میکنند، در مشکلات و فشار زیادی قرار دارند؛ اقتصاددانان کشور باید این موضوع را برای مردم توضیح دهند که اصل اینکه قیمت یک جنس مثلاً از هزار تومان بشود، ۱۵۰۰ تومان، طبیعی است، اما اگر به یکباره این هزار تومان ۶ ماه بعد، ۶ هزار تومان شود و حقوق ثابت بماند، زندگی بسیار سخت خواهد بود و به همین دلیل دولت برای ۱۸ میلیون خانوار که ۶۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را شامل میشود، کمک معیشتی را در ماههای باقیمانده سال جاری و سالهای آینده تا پایان دولت اختصاص می دهد.
دکتر روحانی با بیان اینکه کمک معیشتی به مردم در ابتدا قرار بود به صورت اعتبار برای خرید اجناس باشد که به دلیل عدم هماهنگی بانک مرکزی با فروشگاهها و نیازمند بودن آنها به زمان برای اجرای مناسب مجبور شدیم پول به مردم پرداخت کنیم، اظهار داشت: برخی انتقاد میکنند که چرا دولت این کار را انجام داد و این در حالی است که باید به فکر آینده کشور و سالهای آینده باشیم و این مروت نیست که بگویم تا سال ۱۴۰۰ رئیس جمهور هستم، سال ۱۴۰۱ به من مربوط نیست.
رئیسجمهوری ادامه داد: یک ملت و یک کشور هستیم؛ مسئولان تغییر میکنند، اما راه، مسیر، قانون و پیشرفت کشور ما ادامه دارد.
وی با اشاره به تلاشهای دولت برای تکمیل و اتصال راهآهن چابهار به زاهدان، اظهار داشت: ممکن است تا پایان دولت هم این تلاشها به نتیجه نرسد، اما این یک کار بزرگ و عظیم است که باید به انجام برسد.
رئیسجمهوری تصریح کرد: تکمیل راهآهن رشت به آستارا و راهآهن چابهار به زاهدان، تحول بزرگ و عظیمی را در حمل و نقل و ترانزیت کشور و منطقه بوجود میآورد، به گونهای که تنها از یک کشور، ۶ میلیون تن بار از طریق این خط جابجا خواهد شد و این کار عظیم موجب توسعه صنعت بیمه در کشور خواهد بود.
دکتر روحانی با بیان اینکه از وزیر نفت میخواهم که به طور منظم به مردم گزارش دهد که در ماههای بعد از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین چه اتفاقاتی رخ داده و چه میزان صرفهجویی بوجود آمده و خوداتکایی کشور در تولید بنزین به چه میزان دوام داشته است، گفت: تولید بنزین کشور در ابتدای دولت روزانه ۵۲ میلیون لیتر بوده که این رقم امروز ۱۰۷ میلیون لیتر در روز است و این اقدامی بسیار مهم و بزرگ در کشور قلمداد میشود.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه مصرف سوخت در کشور به طور بیرویهای در حال افزایش بود به گونهای که امسال بیش از ۱۰ درصد به مصرف افزوده شده بود، خاطر نشان کرد: به این نتیجه رسیدیم که باید مصرف بنزین در کشور محدود شود تا در آینده با کمبود بنزین مواجه نشده و مجبور به واردات آن نشویم.
روحانی ادامه داد: از سویی دیگر به دنبال آن بودیم که درآمد حاصل از صرفهجویی در مصرف بنزین در اختیار ۶۰ میلیون نفری که طبقه متوسط به پایین جامعه هستند، قرار بگیرد که این موضوع را نیز سازمان برنامه و بودجه و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید به طور مرتبط به مردم توضیح دهند که چه میزان درآمد از این محل حاصل شده و چقدر به مردم پرداخت گردیده است تا مردم بدانند دولت به آنچه میگوید، عمل میکند.
رئیسجمهوری اظهار داشت: دولت تصویب کرده که تمامی وسایل نقلیه عمومی بنزین سوز اعم از تاکسی، ون و دیگر خودروهای مسافربر با هزینه دولت دوگانه سوز شوند که بر این اساس یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو مشمول این طرح میشوند و این بخاطر این است که هم آلودگی کاهش یافته و هم مردم در رفاه قرار بگیرند و اجرای این طرح نزدیک ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. دولت طرحهای مشابه این را اجرا خواهد کرد تا مردم بتوانند زندگی خود را با مشکل کمتری بگذرانند.
ک-ناآرامیهای اخیر
رئیسجمهوری در همایش بیمه و توسعه با اشاره به اینکه در حوادث چند روز گذشته دچار مسایلی شدیم که البته در سال ۹۸ قابل پیشبینی بود و این را به دوستان گفته بودم، خاطر نشان کرد: در میان دستگیر شدگان حوادث اخیر برخی افراد اصلاً گناهی ندارند که باید آزاد شوند و عدهای دیگر هم مرتکب اشتباهی شدهاند که نباید نسبت به آنها سختگیری کنیم؛ جوانی بوده که به خیابان آمده و شعاری داده است و حالا نباید نسبت به او سختگیری کنیم.
دکتر روحانی ادامه داد: در این حوادث عدهای با سلاح سرد و گرم آمدهاند و فروشگاهها را تاراج کرده و آتش زدند که باید این افراد تفکیک شوند و قوه قضائیه تلاش بیشتری داشته باشد. البته با مجرمان هم باید در حد قانون برخورد شود و با کسانی که تخلف و جرم کوچکی مرتکب شدهاند نیز با رأفت اسلامی برخورد شود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه آن افرادی که به صورت سازمان یافته در این حوادث حضور پیدا کردهاند و اعترافات آنها در آینده پخش خواهد شد و برنامهریزیشان برای این اقدامات بیش از ۲ سال بوده است، افزود: آنها سال گذشته و امسال در مقاطع مختلف میخواستند این اقدامات را به انجام برسانند و برای امسال برنامهریزشان برای اواخر دیماه و ایام نزدیک به انتخابات بود، اما وقتی که این طرح اعلام شد، اربابان آنها از خارج از کشور به آنها گفتند که الان موقعیت خوبی بوجود آمده است و آنها را به خیابانها کشاندند.
دکتر روحانی با بیان اینکه وزیر کشور گزارش مفصلی از جریانات اخیر از ابتدا تا پایان به بنده ارایه کرده است، گفت: هیأتی ۳ نفره متشکل از معاون حقوقی رئیس جمهور، وزیر کشور و وزیر دادگستری تعیین کردم تا همه موارد را بررسی کرده و در اسرع وقت گزارش آن را ارایه کنند.
رئیسجمهوری با اشاره به کشته شدن عدهای از مردم در حوادث اخیر و مسایلی که در این زمینه مطرح است، گفت: برخی به طور اتفاقی به خیابان آمده و در حادثهای کشته شدند، عدهای برای دفاع از محل کسب و یا خانه خود کشته شدهاند که اینها در مواردی حکم شهید را دارند و برخی نیز توسط گلولههایی کشته شدند که البته توسط پزشکی قانونی میتوان مشخص کرد که این گلولهها از آن دستهای نبوده که در اختیار نیروهای نظامی قرار دارد و یا گلولههای شکاری و یا دیگر گلولهها بوده است.
دکتر روحانی افزود: همه آنهایی که در این حوادث کشته شدهاند آشوبگر نبودند و اگر کسی در محله یا شهری کشته شده است، نباید فوراً بگوییم که او آشوبگر بوده، بلکه ممکن است بیگناه بوده و یا میخواسته از خود دفاع کند و یا داشته عبور میکرده و یا یک شعار ساده داده است.
رئیسجمهوری اظهار داشت: از این هیأت ۳ نفره میخواهم که گزارش نهایی خود را هر چه سریعتر تهیه کرده و به من ارایه کنند و بیمهها نیز در حد توان نسبت به جبران خسارت آنهایی که آسیب دیدهاند اقدام کنند.
حجت الاسلام روحانی تأکید کرد: ملت ایران در این حوادث بزرگواری و عظمت خود را نشان دادند و امیدواریم همگی بتوانیم خادمان خوبی برای این مردم بزرگوار باشیم.
امور مرتبط با معلولان در مرکز توجه دولت
دکتر روحانی سهشنبه ۱۲ آذر به مناسبت روز جهانی معلولان در دیدار جمعی از معلولان کشور به طرح و بیان مسایلی در ارتباط با افراد دارای معلولیت پرداخت که در حوزه های ذیل قرار می گیرند.
الف-نگاه دولت به افراد دارای معلولیت
دکتر روحانی روز سه شنبه ۱۲ آذرو همزمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت در دیدار صمیمی با جمعی از افراد دارای معلولیت، نخبگان معلول و نمایندگان تشکل های فعال در حوزه معلولان با بیان اینکه افراد دارای معلولیت حدود ۱۰ درصد از مردم جامعه را تشکیل می دهند، گفت: نگاه ما نسبت به این بخش از جامعه باید نگاه انسان های والا و فرهیخته ای باشد که با مشکلات بیشتری زندگی را می گذرانند.
رئیس جمهوری، کار و خدمت به افراد دارای معلولیت را موجب افتخار دانست و تاکید کرد: وظیفه ما مهارتآموزی و توانمندسازی افراد دارای معلولیت، ایجاد فرصت برابر برای آنان و مهیا کردن فضایی است که این عزیزان بدون دغدغه و با آرامش به زندگی و فعالیت های اجتماعی خود ادامه دهند.
وی با تاکید بر اینکه مقام و جایگاه معلولان عزیز از نگاه انسانی ، اسلامی و اجتماعی با سایر افراد متفاوت نیست، افزود: تفاوت بین افراد دارای معلولیت با سایر اقشار جامعه این است که آنها با سختی و فشار بیشتری زندگی خود را می گذرانند و ممکن است محدودیت های بیشتری در فعالیت های خود داشته باشند.
ب- دستور به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای رفع نواقص و محدودیت ها برای فعالیت بیشتر معلولان
رئیسجمهوری با بیان اینکه هیچگونه محدویتی از لحاظ اجتماعی، شغلی و فعالیت علمی نباید برای این عزیزان وجود داشته باشد، تاکید کرد: اگر وزارت خانه یا دستگاهی برای این قشر از جامعه محدودیتی قائل شده که دقیق نبوده و ناصواب است، از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می خواهم بررسی کرده و این نواقص را برطرف کند. ممکن است در دستور العمل های اجرایی نواقضی وجود داشته باشد که باید برطرف کنیم تا برای افراد دارای معلولیت مشکلی ایجاد نشود.
رئیسجمهوری موفقیت ۱۴ نفر از دانش آموزان معلول در کسب رتبه دو رقمی آزمون سراسری دانشگاهها در سال جاری را بسیار مهم و ارزشمند دانست و افزود: برای دولت افتخار است که بتواند برای همه مردم مخصوصا کسانی که دارای محدودیتی هستند، کار و تلاش کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه دولت های یازدهم و دوازدهم نسبت به جامعه معلولان با حساسیت برخورد و تلاش کرده در حد توان خود خدمت بیشتری به این قشر از جامعه انجام دهد، خاطرنشان کرد: البته به دلایل مختلف نتوانستیم همه اهداف خود را اجرایی و عملیاتی کنیم.
ج- در تشریح مشکلات پیش روی دولت یازدهم و دوازدهم
دکتر روحانی در دیدار با افراد دارای معلولیت گفت: در دو سال اول دولت یازدهم در تحریم قرار داشتیم، بعد از آن با کاهش شدید قیمت نفت مواجه شدیم به طوری که قیمت نفت به طور میانگین از ۱۱۲ دلار در هر بشکه به کمتر از ۳۰ دلار رسید و فشار اقتصادی زیادی به دولت وارد شد.
رئیس جمهوری گفت: البته اواخر سال ۹۴ و در سال ۹۵ با اجرایی شدن توافق برجام توانستیم نفت بفروشیم و روابط بانکی و تجاری با کشورها داشته باشیم و سرمایه گذاران خارجی و داخلی موفق به سرمایه گذاری در کشور شدند و شرایط بهتر شد اما دوباره با خروج غیرقانونی آمریکا از برجام با مشکل تحریم و فشار اقتصادی بی سابقه ای مواجه شدیم.
دکتر روحانی در ادامه با اشاره به وقوع حوادث و بلایای طبیعی همچون زلزله کرمانشاه و سرپل ذهاب در سال ۹۷ و سیل گسترده اوایل سال جاری که ۲۵ استان کشور را در برگرفت و خسارت های فراوانی ایجاد کرد، افزود: همه تلاش دولت در سال های اخیر این بوده که برغم مشکلات اقتصادی خسارت های عظیم زلزله و سیل در کشور را جبران کند.
رئیس جمهوری در این همین رابطه به گزارش ارائه شده از سوی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی درمورد بازسازی و ساخت واحدهای مسکونی ویران شده بر اثر زلزله اشاره کرد و اظهارداشت: با تلاش ها و اقدامات انجام شده تاکنون ۷۰ هزار واحد مسکونی بازسازی شده و از ۶۶ هزار واحد احداثی نیز حدود ۵۵ هزار واحد مسکونی تکمیل شده و واحدهای باقیمانده نیز به زودی آماده و تحویل داده خواهد شد.
ج- هدف تحریمها و ناکامی آمریکا
دکتر روحانی در ادامه دیدار با افراد دارای معلولیت گفت: ادامه به تحریم بی سابقه آمریکا علیه ملت ایران با خروج از برجام و اعمال فشار اقتصادی سنگین به ملت اشاره کرد و افزود: این تحریم های بی سابقه که به گفته خودشان سخت ترین فشار اقتصادی بوده است با این هدف انجام شد که به خیال خودشان تا پایان سال ۹۸ ما را به زانو درآورند و نه تنها آمریکا که کشور جانی و تروریست است، سایر کشورها نیز فکر می کردند این اتفاق در مورد ایران خواهد افتاد.
رئیسجمهوری افزود: برغم همه این فشارهای اقتصادی سنگین و تحریم های ناعادلانه، مردم ایران عزت خود را حفظ کردند و با مقاومت و تحمل سختی ها، از شرایط سخت ایجاد شده عبور کرده و پیروز شدند و نشان دادند که با ایستادگی و مقاومت خود اجازه نخواهند داد دشمن به اهدافش دست یابد.
حجت الاسلام روحانی با بیان اینکه با مقاومت ملت ، امروز شرایط به گونه ای است که آنها خودشان بدنبال گفت و گو و مذاکره هستند و پیام های خصوصی می فرستند، گفت: پیام ها و درخواست هایی که به صورت خصوصی برای مذاکره می فرستند برخلاف شعارهایی است که به صورت عمومی مطرح می کنند و اروپایی ها که واسطه هستند نیز این را می دانند.
د-بیان اهداف اصلاح قیمت سوخت
رئیسجمهوری در ادامه دیدار با افراد دارای معلولیت با تاکید بر اینکه همه تلاش ما این است که فشار را بر قشر آسیب پذیر کاهش دهیم، گفت: علت اجرای طرح اصلاح قیمت بنزین این بود که با افزایش بی رویه مصرف، در شرایط تحریم نیازمند واردات بنزین نشویم.
دکتر روحانی با بیان اینکه با ادامه روند افزایش مصرف بنزین، در سال ۱۴۰۰ دوباره به وارد کننده بنزین تبدیل می شدیم، افزود: برای اینکه بتوانیم خودکفا باشیم و مصرف بنزین را کنترل کنیم، طرح سهمیه بندی و اصلاح قیمت بنزین اجرا شد و درآمد حاصل از این طرح که حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان است نیز به طور کامل در اختیار اقشار آسیب پذیر جامعه قرار می گیرد.
ه- حرکت چرخهای توسعه به رغم محدودیتها ادامه دارد
رئیسجمهوری در ادامه دیدار با افراد دارای معلولیت با اشاره به اینکه همه تلاش ما این است که در مقابل فشار دشمنان بایستیم، گفت: اما در عین حال روند توسعه و پیشرفت کشور را فراموش نکرده ایم و افتتاح راه آهن میانه – بستان آباد که در روزهای گذشته انجام شد و اتصال ۵ استان کشور به راه آهن سراسری، افتتاح طرح های بزرگ زیر ساختی در استان های مختلف کشور دلیل آن است.
دکتر روحانی با بیان اینکه قبول داریم به دلیل فشارهای بی سابقه دشمنان، حرکت توسعه کند شده است، گفت: برغم همه مشکلات این حرکت متوقف نشده و ما دنبال توسعه راه آهن چابهار به زاهدان هستیم و سعی خواهیم کرد تا آخر دولت این طرح افتتاح شود.
رئیس جمهوری افزود: این دولت در همین شرایط سخت گاز را به زاهدان رساند و در همین شرایط سخت بود که خط ترانزیت ریلی از جمهوری آذربایجان و روسیه تا رشت و بندرعباس و در آینده چابهار ادامه می یابد.
و- اقدامات دولت در حمایت از معلولان
دکتر روحانی در ادامه دیدار با افراد دارای معلولیت با بیان اینکه باید بیشتر به فکر اقشاری که در سختی و مشکلات هستند باشیم، گفت: متاسفانه بر اثر حوادث طبیعی و غیرطبیعی گوناگون از جمله تصادفات، سیل و زلزله و بیماری های ژنتیکی و غیر ژنتیکی که جامعه با آن درگیر است معلولیت ها رخ می دهد پس ما باید کاری کنیم که این علت ها کاهش یابد و با قوانین کارآمد مانع از بروز معلولیت های جدید شویم.
رئیس جمهوری از انجام غربالگری توسط سازمان بهزیستی به عنوان یک کار مهم و ارزشمند که می تواند از بروز معلولیت پیشگیری و جلوگیری کند نام برد و افزود: درمان، خدمات اورژانس و ارائه خدمات بهداشتی و پزشکی همگی برای جلوگیری از معلولیت تاثیرگذار است.
دکتر روحانی دربخش اقدامات دولت برای افراد دارای معلولیت به تصویب قانون حمایت از معلولان در این دولت اشاره کرد و افزود: درمورد این قانون اصرار ما این بود که به عنوان وظیفه کار کنیم زیرا اعتقاد داریم معلولان سرور و عزیز ما هستند و ما خدمتگزار و خادم آنها هستیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه برای معلولان عزیز هر کاری انجام دهیم وظیفه قانونی، انسانی و شرعی ما است، گفت: البته بخش بزرگی از کار در اجرا و عمل توسط خانواده معلولان، سازمان ها و گروههای مردم نهاد فعال در این حوزه انجام می شود که بسیار ارزشمند است.
وی با اشاره به اینکه از لحاظ دینی و فهم اسلامی انجام هرعملی که سخت تر است، اجر و پاداش بیشتری نزد خداوند دارد، گفت: جای هیچ تردیدی نیست که فعالیت معلولان که با سختی فراوانی انجام می شود، اجر و پاداش بیشتری نزد خداوند دارد.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه همه دستگاه ها برای فراهم کردن امکانات و شرایط برای افراد دارای معلولیت وظیفه دارند، افزود: ما باید در همه بخش ها امکانات آسایش معلولان عزیز را فراهم کنیم و با همین هدف لایحه جامعی برای حمایت از معلولان در دولت تهیه، تصویب و به مجلس تقدیم شد.
دکتر روحانی با بیان اینکه قانون مصوب حمایت از ایثارگران نیز سال ها بعد از تصویب و اجرایی نشدن در دولت گذشته، توسط دولت یازدهم و در آغاز به کار این دولت اجرا شد، افزود: قانون حمایت از معلولان را نیز عملیاتی و اجرایی می کنیم و در همین سال سخت، ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای اجرای آن اختصاص دادیم تا اجرایی شود و سال آینده نیز با اختصاص اعتبار لازم، گام بعدی را بر می داریم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه معلولان عزیز کارهای بسیار بزرگی در جامعه انجام داده اند و در صحنه های مختلف اجتماعی علمی، ورزشی افتخار آفریده اند و در شرکت های دانش بنیان نیز فرصت خوبی برای حضور این قشر فراهم شده است، گفت: وظیفه ما توانمند سازی معلولان و دادن فرصت برابر است که در این صورت خود این عزیزان مشکلاتشان را حل خواهند کرد.
دکتر روحانی با اشاره به اقدام خوب انتخاب برخی از مدیران سازمان بهزیستی از جامعه معلولان کشور، گفت: امیدوارم تا پایان دولت تدبیر وامید بتوانیم خدمات بیشتری به عزیزان دارای معلولیت داشته باشیم.
روابط دوجانبه با عمان
حجت الاسلام روحانی روز سهشنبه ۱۲ آذر در دیدار «یوسف بن علوی» وزیرخارجه عمان، به بیان مسایلی پرداخت که به روابط دوجانبه تهران و مسقط و مسایل منطقهای اختصاص داشت.
الف- روابط دوجانبه
دکتر روحانی در دیدار وزیرخارجه عمان، با بیان اینکه دیدار با مسئولان عمان همواره فرصتی مغتنم برای گسترش روابط دوستانه فیمابین است، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران برای توسعه مناسبات و همکاریها با همسایگان خود بویژه عمان اهمیت ویژهای قائل است.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه با تلاش مسئولان ایران و عمان، همواره روابط دوستانه و برادرانهای میان دو کشور برقرار بوده است، افزود: خوشبختانه امروز تحرک خوبی در مناسبات اقتصادی فیمابین بوجود آمده و امیدواریم با برگزاری هجدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور، گامهای خوبی در راستای توسعه و تقویت روابط و همکاریهای تهران – مسقط برداشته شود.
رئیس دولت توسعه روابط و همکاریهای تجاری، افزایش ارتباط میان بازرگانان دو کشور، تلاش در راستای تسریع در اجرای توافقات فیمابین و تسهیل در روابط بانکی دو کشور را حائز اهمیت دانست و خاطر نشان کرد: عمان میتواند به عنوان مرکزی برای تجارت ایران در منطقه باشد.
رئیس جمهوری با اشاره به ضرورت تلاش برای توسعه بیش از پیش روابط ایران و عمان در بخشهای مختلف از جمله علمی و فرهنگی، روابط مردم با مردم و کشتیرانی و گردشگری، تصریح کرد: فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران دو کشور میتوانند با استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای موجود، همکاریهای مشترک خود را گسترش دهند.
ب-مسایل منطقه
رئیسجمهوری در دیدار وزیرخارجه عمان، با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران معتقد است کشورهای منطقه باید در تأمین امنیت منطقه حضور و نقشآفرینی فعال داشته باشند و در این راستا طرح صلح هرمز را نیز ارایه کرده است، گفت: باید با گسترش همکاریها ، امنیت منطقه بویژه در خلیج فارس و تنگه هرمز را برقرار کرده و به بیگانگان اجازه دخالت ندهیم.
رئیسجمهوری بحران یمن را یکی از مسایل و معضلات مهم منطقه، عنوان کرد و افزود: جنگ یمن جز ویرانی، کشتار مردم، ایجاد عداوت و کینه میان مردم دو کشور و تهدید تمامیت ارضی یمن هیچ دستاورد دیگری نداشته است.
دکتر روحانی ادامه داد: متأسفانه اروپا و آمریکا علیرغم اظهارنظرهای ظاهری خود، علاقهای به برقراری صلح در یمن ندارند چرا که به این واسطه توانستهاند، سلاح بسیار زیادی را به فروش برسانند.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه راهی جز برادری و دوستی میان کشورها و ملتهای منطقه وجود ندارد، گفت: همه باید تلاش کنیم تا جنگ در یمن هر چه سریعتر به پایان رسیده و ثبات و امنیت در این کشور در سایه مذاکرات صلح یمنی – یمنی ایجاد شود.
حجت الاسلام روحانی همچنین با اشاره به ضرورت تلاش در راستای ارسال کمکهای انساندوستانه به مردم یمن اظهار امیدواری کرد، تلاشهای صلحطلبانه ایران و عمان منجر به برقراری صلح، ثبات و امنیت در منطقه و گسترش دوستی، برادری و اخوت میان ملتها شود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه معتقدیم باید گذشته را پشت سر گذاشته و به آینده بنگریم و با همکاری مشکلات منطقه را حل و فصل کنیم، گفت: سیاستهای دولت عربستان سعودی در سوریه، عراق و لبنان هیچ دستاوردی برایشان نداشته و امیدواریم مسئولان این کشور مسیر سیاست خود را تغییر دهند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه از منظر جمهوری اسلامی ایران هیچ مشکلی برای توسعه روابط با همسایگان و تجدید روابط با عربستان سعودی وجود ندارد، گفت: معتقدیم در راستای تامین امنیت و ثبات در منطقه باید همه کشورها در کنار یکدیگر قرار داشته باشند.
اهمیت توسعه روابط ایران و آذربایجان
دکتر روحانی عصر سه شنبه ۱۲ آذر در دیدار «شاهین مصطفی یف» معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان، پس از دریافت پیام کتبی«الهام علی یف» رئیس جمهور آذربایجان اظهارداشت: بدون تردید سفر هیاتهای عالی رتبه دو کشور و پیام گرم و صمیمی آقای الهام علی یف در توسعه و ارتقای روابط دو کشور بسیار تاثیرگذار است.
رئیس جمهوری با اظهار خرسندی از اینکه همکاریها و توافقات دو کشور به خوبی در مسیر اجرایی شدن قرار دارد، گفت: امیدوارم توافقات اخیری که با رییس جمهوری آذربایجان در باکو داشتیم به طور کامل و هر چه سریعتر اجرایی و عملیاتی شود.
حجت الاسلام روحانی افزود: همکاری در زمینه اجرای پروژه های مشترک در خصوص احداث سد خداآفرین و نیروگاه میتواند در مسیر توسعه روابط دو کشور تحول ایجاد کند.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: احداث نیروگاه در مناطق مرزی دو کشور از اهمیت زیادی برخوردار است و امیدواریم طرح مشترکی که برای راه آهن رشت به آستارا توافق شده، هر چه سریعتر اجرایی و عملیاتی شود.
دکتر روحانی افزود: جمهوری اسلامی ایران همچنین اجرای پروژه های مشترک اکتشاف و استخراج نفت در دریای خزر را با جدیت پیگیری می کند و امیدواریم این مباحث در جلسه کمیسیون مشترک دو کشور به طور دقیق مورد بررسی قرار بگیرد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در ادامه اهمیت گسترش روابط علمی و فناوری دو کشور را مورد تاکید قرار داد و گفت: تهران آمادگی دارد در همه عرصه های فناوری با باکو مشارکت داشته باشد و معتقدیم ایجاد شهرک صنعتی مشترک میتواند باعث ارتقای روابط دوجانبه شود.
دکتر روحانی همچنین با تاکید براهمیت گردشگری و ضرورت توجه به مسائل زیست محیطی بیان کرد: امیدوارم دو کشور همکاریهای موثر و مفیدی در این زمینه مخصوصا در حوزه دریای خزر داشته باشد.
رئیسجمهوری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هم روابط دوجانبه و هم روابط سه جانبه را در مسیر توسعه هر چه بیشتر روابط تهران- باکو و مسکو پیگیری میکند و به دنبال آن هستیم که هم مسیر ترانزیتی بین دو کشور و هم روابط سه جانبه در زمینه انرژی و برق تقویت شود.