اردبیل- ایرنا- هنوز با اینکه مدت زیادی به شروع تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده، شبکه‌های مجازی از هم‌اکنون تقریبا دربست در اختیار برخی از داوطلبان انتخابات قرار گرفته و صفحات مجازی صحنه کارزار انتخاباتی بین رقبا شده است.

 با اینکه مسوولان انتخاباتی، قضایی و مذهبی استان نسبت به شروع تبلیغات زودهنگام و نیز تخریب و توهین داوطلبان و هواداران آنها هشدار داده‌اند اما صفحات مجازی در هفته‌های گذشته مملو از  مطالب تند و هجمه‌های داوطلبان و هواداران آنها علیه یکدیگر است.

هواداران و گردانندگان ستادهای غیررسمی برخی از داوطلبان مشهور با ایجاد کانال‌هایی با عنوان حامیان ... از هم‌اکنون شروع به تبلیغات کرده‌اند و در این میان بیشتر مطالب به جای ذکر توانایی‌های نامزد احتمالی به تخریب چهره‌های رقیب اختصاص یافته است.

دولت نیز در این میان بی‌نصیب نمانده و چهره‌های مسوول در دولت‌های گذشته موج حملات خود را به برنامه‌ها و اقدامات دولت متوجه کرده‌اند.

برخی از کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی در این چند روز گذشته اقدام به دعوت و مصاحبه از داوطلبان و ارائه برنامه کرده‌اند ضمن اینکه به گفته منابع آگاه تعدادی از نامزدها از هم‌اکنون با پرداخت مبلغی کانال‌ها و گروه‌های پرمخاطب را به اجاره خود درآورده‌اند.

تبلیغات زودهنگام انتخابات در فضای رسانه‌ای از سوی داوطلبان ،خرید و فروش آراء در زمان رای گیری، راه‌اندازی کارناوال و تجمع عمومی در شهرها و روستاها ،استفاده از امکانات دولتی برای تبلیغ کاندیدای خاصی،سیاه نمایی و تخریب ،شایعه‌سازی کاندیداها نسبت به هم ،دامن زدن به اختلافات قومی و قبیله ای،دخالت در انتخابات از جمله جرایم انتخاباتی محسوب می‌شود که مسوولان اجرایی اعلام کرده‌اند که عزم جدی برای مقابله با این نوع جرایم دارند.

مسوولان و ائمه جمعه استان در روزهای اخیر از داوطلبان  انتخابات و هواداران آنها خواستند تا از تهاجم و توهین به رقبای خود خودداری کنند و حتی در این زمینه هشدار دادند که با  متخلفان برخورد قانونی خواهند کرد اما گویا گوش شنوایی به این هشدارها نبوده و بیشتر داوطلبان راه بی‌راهه خود را ادامه می‌دهند. 

آیت‌الله سیدحسن عاملی ،نماینده ولی فقیه در استان اردبیل و امام جمعه اردبیل در خطبه‌های نماز جمعه گفت که انتخابات نباید صحنه تخریب، افترا و بهتان شود، با اتمام ثبت‌نام و معلوم شدن نامزدها، سیل تهمت، تخریب، افترا و بهتان شروع خواهد شد و نامزدها و طرفداران آنها هوشیار باشند که دین‌فروشی نشود.

وی افزود: مردم از حالا تا پایان انتخابات هر حرفی درباره هر کاندیدایی اعم از راست و چپ  و بی‌طرف شنیدند، اعتماد نکرده و نقل و باور نکنند.

بهروز ندایی ،رییس ستاد انتخابات استان اردبیل نیز با بیان اینکه  داوطلبان حق تبلیغ زودهنگام برای انتخابات مجلس شورای اسلامی را ندارند و فعالیت همه آنها رصد می‌شود، از نامزدهای احتمالی انتخابات و هواداران آنها خواست تا از هرگونه اقدام تفرقه‌آمیز و دامن زدن به اختلاف‌های قومی در استان خودداری کنند.

وی از احزاب، جریان‌های سیاسی و هواداران و حامیان نامزدهای احتمالی انتخابات خواست از دامن زدن به موضوع‌های اختلاف‌انگیز از جمله مباحث قومی و قبیله‌ای پرهیز و صرفا در جهت تبلیغ کارنامه و اهداف و برنامه‌های نامزد مورد علاقه خود اقدام کنند.

وی بیان‌کرد: هیچ‌گونه قانون‌شکنی و ایجاد نفاق و تفرقه در بین اقشار مختلف مردم از سوی نامزدهای انتخاباتی پذیرفته نیست و با افرادی که بخواهند با وعده‌های دروغ و وعده‌هایی  که خارج از اراده و اختیارات و وظایف نمایندگی است مردم را فریب دهند و یا با طرح موضوعات حاکمیتی مانند تقسیمات کشوری, حدود مرزی و میزان تخصیص منابع ملی جامعه را دچار نگرانی و تشویش کنند، برخورد می‌شود.

وی با اشاره به مشخص بودن زمان قانونی تبلیغات انتخاباتی افزود: هر داوطلب خارج از مقررات قانونی تبلیغات خود را شروع کند، بشدت با وی برخورد خواهد شد.

ناصر عتباتی،  رییس کل دادگستری استان اردبیل هم در این باره گفت: دستگاه قضایی در تلاش است در این دوره از انتخابات با جرایم انتخاباتی بشدت برخورد کند، باید به کوچک‌ترین تخلفات انتخاباتی حساس بود تا جرایم انتخاباتی به حداقل برسد.

وی افزود: مجموعه قضایی استان با اتخاذ تدابیر لازم برای سلامت انتخابات مجلس شورای اسلامی تلاش کرده و در این راستا هرگونه تحرک و اقدام غیرقانونی نامزدهای انتخابات رصد شده و با آن برخورد می‌شود.

وی  با بیان اینکه رویکرد ما پیشگیری از تخلفات انتخاباتی است، اظهارداشت: نگاه‌ها در انتخابات باید پیشگیرانه باشد تا شاهد یک انتخابات سالم و رقابتی باشیم.

عتباتی  با بیان اینکه کانال‌های مجازی که بالای پنج هزار عضو دارند مورد شناسایی قرار گرفته و رصد می‌شوند، گفت: فضای مجازی باید مورد کنترل و رصد قرار بگیرد تا فضای سالم انتخابات خدشه‌دار نشود، تمامی فعالان فضای مجازی باید مقید به قانون بوده و خارج از چارچوب قانون اقدام به تبلیغات زودهنگام و شایعه‌پراکنی نکنند.

او بر لزوم برگزاری انتخابات سالم، آزاد و با مشارکت حداکثری مردم تاکید کرد و افزود: ستاد پیشگیری از تخلفات و جرایم انتخاباتی استان در دادگستری استان با عضویت نهادهای مرتبط تشکیل شده و با استفاده از تجربیات سال‌های گذشته و آسیب‌شناسی موضوع بر برگزاری صحیح انتخابات نظارت خواهد کرد.

رییس کل دادگستری استان اردبیل نقش رسانه‌ها در انتخابات را ضرروی دانست و بیان‌کرد: رسانه‌ها در انتخابات نقش سنگینی دارند و در جهت مشارکت حداکثری و سالم‌سازی فضای انتخاباتی کمک حال دست‌اندرکاران خواهند بود و در این میان فضای مجازی هم رصد می‌شود تا فضای انتخابات را مخدوش نکرده و موجب تشویش اذهان عمومی نشود.

یوسف خدادادی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل نیز گفت: در کنار امنیت، سلامت و رقابت به منظور مشارکت حداکثری مردم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، برخی از جرایم همچون خرید و فروش آرا ، سوءاستفاده از امکانات دولتی، توهین ، افترا، تخریب و اهانت افراد به نامزدها چه در فضای مجازی و واقعی  باید مورد توجه نامزدها و  هواداران آنها  و نیز مسوولان قرار گرفته و از آن خودداری شود.

خدادادی افزود: دستگاه قضایی با همکاری تمام دستگاه‌های اجرایی استان عضو ستاد در راستای وظایف قانونی ذاتی خود در جهت صیانت از حق و حقوق عامه مردم با هرگونه تخلف انتخاباتی به شدت برخورد می‌کند.

وی سیاه‌نمایی و تخریب چهره نظام،استفاده از امکانات دولتی و موسسات عمومی وابسته به دولت به نفع کاندیداهای خاص، استفاده از بیت‌المال ،بهره‌گیری ابزاری از اقوام و دادن وعده‌های غیر قابل تحقق به آنها ،تخریب و توهین به کاندیداهای رقیب،اختلاف در امر انتخابات ،دخالت در انتخابات و اظهارات تخریبی کاندیداها،تبلیغات زودهنگام و خارج از مهلت ، دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی به نفع کاندیدای خاص، سوء‌استفاده احتمالی مسوولان استانی از مقام و جایگاه اداری خود له و علیه کاندیداها ،خرید و فروش آراء و واگذاری اماکن دولتی و عمومی به نامزد ها را از جمله اهم تخلفات انتخاباتی ذکر کرد.

فرماندار اردبیل هم گفت که آرای مردمی را بعنوان امانت ارزشمند دانسته و از تک تک آن‌ها صیانت می‌کنیم.

مسعود امامی‌یگانه افزود: مجریان در انتخابات دخالت نداشته و رای و انتخاب مردم هر آنچه باشد مورد احترام بوده و باید پاس داشته شود.

وی همچنین حمایت و حراست از حق و حقوق داوطلبان نمایندگی مجلس را جزو وظایف هیات‌های اجرایی ذکر کرده و اظهارکرد: برای این هیات گرایش، پست و مقام داوطلبان اهمیتی نداشته و پرونده همه داوطلبان با نگاه کاملا برابر و بر اساس قانون مورد بررسی قرار گرفته و در باره آنها نظر داده می‌شود.

امامی مشارکت حداکثری مردم در انتخابات را مورد تاکید قرارداد و بیان‌کرد: انتخابات مظهر مردم‌سالاری دینی بوده و هر چه میزان مشارکت در آن بیشتر باشد به نفع نظام و کشور می‌باشد.

به گفته وی، هیات اجرایی و دیگر مجریان تلاش خود را برای فراهم کردن زمینه حضور حداکثری مردم فراهم خواهند کرد.

فرماندار اردبیل با بیان اینکه زمینه برگزاری انتخابات سالم و بی‌طرفانه در اردبیل فراهم شده ، گفت: ۶۵۰۰ نفر اعم از مجریان ، ناظران و ماموران انتظامی و قضایی در برگزاری انتخابات در این شهرستان حضور خواهند داشت.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان اردبیل نیز با تاکید بر حفظ و حراست از آرای مردم بعنوان امانتی گرانقدر بر بی‌طرفی اعضای هیات‌های اجرایی و نظارت و دیگر مجریان انتخابات تاکید کرد.

عبدالله طباطبایی افزود: کوچک‌ترین رفتار و اقدام مجریان و دست‌اندرکاران انتخابات مورد توجه و رصد مردم است و می‌بایست همه آنها با حفظ بی‌طرفی خود در اجرای باشکوه انتخابات تلاش کنند.

رییس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان اردبیل هم گفت: ستاد پیشگیری از تخلفات اقدامات و فعالیت‌های داوطلبان مجلس را رصد کرده و تبلیغات زودهنگام در بررسی صلاحیت آنها مد نظر قرار خواهد گرفت.

داور نظرعلیان افزود: در قانون انتخابات برای تبلیغات زودهنگام با اینکه جرم مشخصی وجود ندارد ولی این به معنای بی‌توجهی هیات نظارت به تبلیغات زود هنگام برخی افراد نیست.

وی با اشاره به اینکه التزام عملی به قانون از شرایط داوطلبان است،بیان‌کرد: برخی از داوطلبان نمایندگی مجلس در استان از این خلاء قانونی استفاده کرده و تبلیغات زود هنگام می‌کنند.

استان اردبیل دارای پنح حوزه انتخاباتی  اردبیل، نیر، سرعین و نمین ؛ خلخال و کوثر؛ پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز ؛ مشگین شهر و  گرمی مغان بوده و هفت نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد.