«محمدباقر نوبخت» روز دوشنبه در نشست خبری تشریح جزییات لایحه بودجه ۹۹، افزود: لایحه بودجه سال ۹۹، سومین بودجهای است که در شرایط تحریم تدوین شده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: برای سال ۹۸ صادرات یک و نیم میلیون بشکه با نرخ ۵۵ دلار پیش بینی شده بود.
نوبخت گفت: نرخ نفت اکنون بشکه ای ۶۴ دلار است اما ما حدود بشکهای ۵۰ دلار در سال ۹۹ را در نظر گرفتیم.
وی افزود: در لایحه تقدیمی به مجلس، نرخ تسعیر ارز برای کالاهای اساسی ۴۲۰۰ تومان در نظر گرفتهایم.
نوبخت گفت: درآمد صادرات نفت ۱۸ میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار، و صادرات گاز نیز چهار میلیارد دلار پیشبینی شده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: با وجود تحریمهای سخت، صادرات نفت ادامه دارد و حتی قراردادهای خوبی را در ماههای اخیر امضا کردهایم.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: گروه بزرگی در آمریکا برای رصد اطلاعات مربوط به صادرات نفت کشورمان تشکیل شده است اما ما نیز راه های صادرات را پیدا کرده ایم.
نوبخت ادامه داد: همه دستگاه ها در کشور برای شکست تحریم های آمریکا در صادرات نفت همکاری می کنند.
وی اظهار داشت: میانگین نرخ فروش نفت ایران در هفت ماهه نخست سال ۹۸ بشکه ای ۶۳ دلار و میانگین فروش در هشت ماه بشکه ای حدود ۶۲ دلار بوده این در حالی است که ما با احتیاط نرخ فروش نفت در سال ۹۹ را بشکه ای ۵۰ دلار پیش بینی کرده ایم.
رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به درآمد حدود ۴۸ هزار میلیارد تومانی درآمدهای نفت و گاز گفت: در لایحه بودجه ۹۹، کمتر از ۱۰ درصد درآمدها از محل فروش نفت تامین می شود.
نوبخت گفت: همچنین ۴۹.۵ درصد از منابع فروش نفت معادل ۱۱ میلیارد دلار سهم دولت است که در بودجه لحاظ می شود و بقیه به سایر بخشها مانند صندوق توسعه ملی اختصاص دارد.
رییس سازمان برنامه و بودجه خاطر نشان کرد: همه درآمدهای نفتی بودجه برای طرح های عمرانی اختصاص می یابد.
وی یادآور شد: سال های پیش هیچ گاه تا این حد بودجه به نفت غیروابسته نبوده است.
افزایش قیمت گازوییل و بنزین نداریم
رییس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به ایرنا درباره تحقق درآمدهای نفتی سال ۹۸ گفت: با توجه به شرایط در پیش بینی خود تعدیل کردیم و میزان تحقق در آمدهای نفتی بیشتر از پیش بینی بود.
وی ادامه داد: پیش بینی فروش نفت سال ۹۹ منطبق با واقعیت ها بوده است.
نوبخت همچنین درباره احتمال افزایش قیمت بنزین و گازوییل نیز گفت: هیچ پیش بینی برای افزایش قیمت های حامل های انرژی در نظر گرفته نشده است.
ایجاد یک میلیون شغل
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: برای بودجه سال آتی ایجاد یک میلیون شغل پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: همچنین تحقق رشد اقتصادی دو درصدی و خرج از رکود نیز هدفگذاری شده است که صندوق بین المللی پول آن را تایید می کند.
اختصاص ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان برای مقابله با فقر مطلق
نوبخت گفت: در بودجه سال آتی ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان برای طرح مقابله با فقر مطلق اختصاص می یابد.
وی افزود: همچنین پرداخت ۳ تا ۶ برابری مسمتری خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تداوم مییابد.
رشد ۸ درصدی منابع بودجه
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: منابع عمومی بودجه ۹۹ حدود ۴۸۴ هزار میلیارد تومان است که رشد هشت درصدی نسبت به سال ۹۸ دارد.
وی گفت: درآمدها نیز در لایحه بودجه ۹۹ رقم ۲۶۱ هزار میلیارد تومان است که ۹ درصد نسبت به سال ۹۸ رشد دارد.
نوبخت افزود:سال آینده ۲۶۱ هزار میلیارد تومان از محل مالیات، واگذاری دارایی سرمایه ای و دارایی های مالی تامین می شود، ۱۷۵ هزار میلیارد تومان از محل مالیات پیش بینی شده که رشد ۲۶ درصدی را نسبت به سال ۹۸ نشان می دهد.
وی اضافه کرد: ۲۰ هزار میلیارد تومان نیز از محل درامد گمرکی تحقق خواهد یافت که کاهش ۳۸ درصدی نسبت به سال ۹۸ دارد.
رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به طرح اصلاح ساختار بودجه گفت: طرح اصلاح ساختار بودجه با هدف کاهش وابستگی به نفت و کارامدتر ساختن هزینه ها و تحقق عدالت انجام می شود.
نوبخت خاطر نشان کرد: گام نخست طرح اصلاح ساختار بودجه در لایحه بودجه ۹۹ اجرا شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: ۴۸ هزارو ۳۰۰ میلیارد تومان نیز از محل درآمدهای نفتی در سال ۹۹ تامین میشود که نسبت به سال۹۸ حدود ۶۸ درصد کاهش خواهد داشت.
وی با اشاره به فاصله درآمدها با منابع در لایحه بودجه ۹۹ گفت: تلاش می شود تا این فاصله بوسیله سایر ابزار ها از جمله فروش دارایی های مازاد و واگذاری ها پرشود.
نوبخت گفت: براساس لایحه بودجه ۹۹ مبلغ ۴۹.۵ هزار میلیارد تومان از منابع حاصل از مولدسازی دارایی ها و فروش اموال مازاد پیش بینی شده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: سال آینده ۸۰ هزار میلیارد تومان صرف خرید و فروش اوراق می شود که بخشی مربوط به سررسید اوراق سال قبل است و امسال نیز تاکنون ۳۴ هزار میلیارد تومان استاد خزانه و اوراق نقدی منتشر شده است.
اختصاص ۲۲ درصد به رفاه اجتماعی
نوبخت گفت ۲۲.۲ دهم درصد از کل بودجه عمومی را برای امور رفاه اجتماعی مانند بخش بهزیستی و کمیته امداد اختصاص یافته و ۳۶۷ هزار میلیارد تومان برای اعتبارات هزینه ای در نظر گرفته شده است.
وی افزود: سیاست هایی برای جبران کاهش قدرت خرید مردم در بودجه ۹۹ تدوین شده است که افزایش ۱۵ درصدی حقوق کارکنان، اختصاص ۶ هزار میلیارد تومان برای همسان سازی، تخصیص ۳۰۰۰ میلیارد تومان برای رتبه بندی فرهنگیان و تامین منابع طرح حمایت معیشتی و یارانه نقدی از جمله این اقدامات است.
رییس سازمان برنامه و بودجه افزود: ۳۱ هزار میلیارد تومان برای حمایت معیشتی به حدود ۶۰ میلیون نفردرنظر گرفته شده است و ۴۳ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی به ۷۸ میلیون نفر در نظر گرفته شده که بر اساس آن ماهانه حدود ۲۴۰۰ تا ۲۵۰۰ میلیارد تومان پرداخت می شود.
وی اضافه کرد: بر این اساس در دهم هرماه حمایت معیشتی و در بیستم یارانه نقدی به گروههای هدف پرداخت میشود.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: همچنین در ۳۰ مهر ماه حدود ۲۴۰ هزار میلیارد تومان حقوق کارکنان پرداخت خواهد شد.
نوبخت با اشاره به پرداخت زودهنگام مرحله اول طرح حمایت معیشتی گفت: با توجه به آغاز این طرح از بیست و چهارم آبان باید در بیست و چهارم آذر این پرداخت انجام شود اما به دلایلی ناچار شدیم از بخش دیگر این اعتبار را تامین کرده و در دهه اول آذرماه پرداخت کنیم، بنابراین پرداخت بعدی در ۱۰ دی ماه انجام خواهد شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه اشاره به برنامههای مهار تورم گفت: تصمیم نداریم حتی یک ریال از نیازهای خود را از محل پول پرقدرت که توسط بانک مرکزی چاپ میشود تامین کنیم.
وی تاکید کرد: کالاهای اساسی از محل ارز۴۲۰۰ تومانی تامین شده و افزایش قیمت نداریم.
نوبخت به انجام طرحهای عمرانی و اختصاص ۷۰ هزار میلیارد تومان برای تملک دارایی سرمایه اشاره کرد و گفت: ۴۷ هزار میلیارد تومان برای تملک دارایی های مالی انتشار اوراق در سال ۹۹ هزینه خواهد شد و در شرایط اقتصادی فعلی پرداخت سود و هزینه های مربوط به اسناد خزانه در اولویت قرار دارد.
رییس سازمان برنامه و بودجه درباره افزایش حقوق ۱۵ درصدی کارکنان دولت گفت: قانون اعلام میکند که افزایش حقوق باید متناسب و نه مساوی با نرخ تورم باشد که ما نیز سعی کردیم چنین عمل شود.
نوبخت افزود: منابع بیشتری نداشتیم تا بیش از ۱۵ درصد حقوق ها را بالا ببریم، اما امیدواریم سال آینده نرخ تورم کاهش یابد.
وی درباره حذف پردرآمدها از هدفمندی یارانه ها گفت: حذف چند صد هزار نفر از پرداخت یارانه نقدی گلایههای زیادی را به دنبال داشت و حذف یارانه ۲۴ میلیون نفر دنبال نمی شود، اما پر درآمدها را حذف خواهیم کرد.
به گفته نوبخت، در ارتباط با افرادی که نسبت به حذف یارانه نقدی معترض هستند، رسیدگی خواهیم کرد.
رییس سازمان برنامه و بودجه پیرامون سهمیه بندی بنزین گفت: چنانچه دولت این طرح را اجرا نمی کرد، میزان مصرف بنزین رشد زیادی پیدا می کرد.
وی افزود: امسال میزان مصرف بنزین به حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز رسید که با ادامه روند فعلی برای تامین آن ناچار به واردات بودیم که در این صورت آمریکا اجازه آن را به ما نمی داد و با مشکل روبرو می شدیم.
نوبخت درباره مالیات گفت: براساس طرح اصلاح ساختار مالیات به دنبال کاهش فشار به بخش تولید هستیم به همین دلیل سایر منابع تامین مالیات دنبال میشود و در سال آینده درآمد کارکنان تا ۳۶ میلیون تومان معاف از مالیات خواهد شد.
اختصاص ۱۰.۵ میلیارد دلار برای ارز ۴۲۰۰ تومانی
نوبخت درباره تامین کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: امسال حدود ۱۰.۵ میلیارد دلار برای تامین کالاها با ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص می یابد.
رییس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: نرخ ارز در سامانه نیما حدود ۸.۵ هزار تومان است که آن را در سال ۹۹ اعمال میکنیم.
وی با بیان اینکه هشت میلیارد دلار در سال آتی به صندوق توسعه ملی واریز میشود گفت: اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی اخذ شده است و پرداخت ها به صدا و سیما از محل همین اجازه ها انجام می شود.
رییس سازمان برنامه و بودجه افزود: سال آینده شرکتهای دولتی منابع زیادی را صرف سرمایهگذاری میکنند که ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی را به دنبال خواهد داشت.