چالشهای اشتراکگذاری و تبادل دادههای شهری اولین پنلی بود که در رویداد دو روزه تهران هوشمند با حضور سرپرست معاونت فضای مجازی دادستان کل کشور، رییس فاوا شهرداری تهران، عضو شورای شهر تهران و مدیرعامل اسنپ برگزار شد.
نقطه تمرکز اصلی این پنل اشتراک گذاری و تبادل داده بود و این که شهرداری تهران و دیگر نهادهای حاکمیتی کشور در این خصوص کجای کار هستند.
سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور در خصوص چالشهایی که در حوزه اشتراک گذاری مطرح است، گفت: خرداد ماه امسال کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی تشکیل شد، برای این که چالشهایی که در این حوزه وجود دارد به واسطه این کارگروه حل و فصل شود.
وی افزود: این کارگروه که با مصوبه شورای عالی فضای مجازی تشکیل شده، باعث می شود هر جا اختلافی در خصوص تبادل اطلاعات و دادهها وجود داشته باشد، حل شود و بستر خوبی را برای برطرف کردن مشکلاتی که در دولت وجود دارد فراهم کرده است.
جواد جاویدنیا اضافه کرد: بحث احراز هویت جزو خدمات پایه است که باید در خصوص آن برنامه ریزی انجام شود اما هنوز مشخص نیست که متولی این برنامه باید چه کسی باشد و این اطلاعات چطور در اختیار شهروندان و دولت قرار بگیرد.
او اظهار داشت: سند مخصوص احراز هویت تصویب شده و راهکارهای ساماندهی این سند را باید وزارت ارتباطات با همکاری مرکز ملی فضای مجازی ارائه دهند و آن را اعلام کنند.
جاویدنیا با تاکید بر این که دادههای شخصی، حریم خصوصی افراد است و جزو خط قرمزهای قوه قضاییه به حساب میآید، گفت: ارائه آماری که جزو حریم شخصی افراد به حساب میآیند، جرم نیست اما اگر دادهها به سمت امنیتی و حریم خصوصی فرد برود باید از سوی قانون تعیین تکلیف شود.
در جرایم رایانهای یک بحثی وجود دارد تحت عنوان دادههای سری که بنا بود مصوبات آن سال ۸۸ تصویب شود اما هنوز این اتفاق رخ نداده است. علاوه بر این مسئله ما در فضای بیگ دیتا نیز قانون مشخص نداریم و باید سریعتر در این حوزه تعیین تکلیف شویم.
وی اشاره کرد: ما بارها تاکید کردهایم که ارائه اطلاعات خصوصی جز با دستور قضایی خاص و ویژه قابل دریافت نیست. ما به کسب و کارهای مجازی این پیشنهاد را دادیم که اگر بستر آنلاین بین ما و کسب و کارها وجود داشته باشد، میتواند کارهای آنها را به شکل موثری جلو ببرد و بتواند در حل مشکلات آن ها موثر باشد.
برخی مشکلات هست که از سوی کسب و کارها گزارش نمیشود و بارها به دوستان اعلام کردیم اگر مشکلی هست به ما انتقال بدهید تا از شما حمایت کنیم و مقابل مشکلات احتمالی بایستیم.
جاویدنیا تصریح کرد: باید سعی کنیم مزیتهای رقابتی در اختیار پیام رسانهای بومی قرار دهیم تا بتوانند به رشد قابل توجهی دست پیدا کنند. در سند تبیین الزامات به این نکته تاکید نشده که استفاده از پیام رسانهای خارجی در کشور ممنوع شود، مسئله مهم این است که این پیام رسانهای خارجی که در داخل کشور فعال هستند مسائل و قوانین داخلی ما را بپذیرند و اگر در زمان وقوع جرم همکاری نیاز باشد آن را انجام بدهند.
او افزود: بعید است مجموعههایی مانند گوگل و ویز به این مسئله تن دهند اما ما باید مانند دیگر کشورهای خارجی پیام رسان، جستجوگر و نقشههای بومی قدرتمندی بسازیم تا بتوانیم مجموعههای بزرگ فناوری در دنیا را به تمکین خودمان در بیاوریم. هیچ کشوری اجازه نمیدهد دیتایی که در شبکههای اجتماعی رد و بدل می شود و منبع عظیمی است به این سادگی از کشور خارج شود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران: دستگاه ها باید یکپارچه شوند
عضو شورای اسلامی شهر تهران در ادامه پنل گفت: عدم وجود یکپارچگی و هماهنگی بین دستگاهها معضلی است که باید برای آن راه حل پیدا کرد. مشکل مهمی که در حال حاضر داریم و برای آن راه حلی پیدا نکردهایم، همین است.
دادهها جزو دارایی همه سازمانها به حساب میآیند و منطقی است که در ازای چیزی به اشتراک گذاشته شود. دیتاهایی که محرمانه نیست باید توسط دستگاهها به اشتراک گذاشته شود اما این اتفاق رخ نمیدهد.
بهاره آروین افزود: همه این دیتاها نیاز به متولی دارند و تا ارادهای از بالاترین راس مجموعه برای هوشمند کردن و اشتراک گذاری داده وجود نداشته باشد، کار پیش نخواهد رفت.
وزارت ارتباطات این بالادستی را ندارد که از وزارتخانههای دیگر چنین مسئلهای را درخواست کند، باید مقام دیگری متولی این کار شود.
عضو شورای شهر اشاره کرد: دستگاههای مختلف در شهرداری برای ارائه داده و اطلاعات همکاریهای خوبی انجام دادهاند اما قطعا نیاز به همراهیهای بیشتر است.
مدیرعامل اسنپ: دیتای رایگان بدهیم، POI پولی دریافت کنیم
ژوبین علاقبند صحبتهای خود در پنل را با موضوع پرداخت هزینه برای دریافت دادههای POI آغاز کرد و گفت: در قراردادی که مدتی قبل با شهرداری به امضا رساندیم مقرر شد ما POI را از این نهاد خریداری کنیم و در مقابل بدون پرداخت هیچ هزینهای دادههای پردازش شده ترافیکی خود را در اختیار شهرداری قرار دهیم.
علاقبند اشاره کرد: تاکسیهای اینترنتی زیان ده هستند و معمولا نمیتوانند از تجارت خودشان کسب سود کنند اما بیزینسهای جانبی مانند فروش دیتا و داده است که میتواند به سودآوری آن ها کمک کند. در دستور العمل جدید ما را موظف کردهاند که این دیتاها را به صورت رایگان در اختیار شهرداریها بگذاریم اما در مقابل ما باید دیتای نقشه را خریداری کنیم.
ژوبین علاقبند خاطرنشان کرد: غیر از دیتاهای شخصی افراد که نباید به اشتراک گذاشته شود، دو مورد اطلاعات وجود دارد که اشتراک آنها بدون مانع است. یکی اطلاعات ترافیکی است که ما بخاطر نوع کار و تردد ماشین، مبداء و مقصد به آن ها دسترسی داریم. دقت این دیتاها به شدت بالاست و میتوانیم به راحتی در اختیار شهرداری قرار دهیم.
مدیرعامل اسنپ تصریح کرد: نوع سوم اطلاعاتی است که میتوان بدون در اختیار گذاشتن اطلاعات شخصی، آن ها را تبادل کرد. ترندها و مسیرهایی است که برای استفاده تجاری مناسب هستند. ما به دیتایی دسترسی داریم که میتواند به کسب و کارها بگوید مثلا حدود ساعت ۱عصر بیشترین مقصد کجاست؟ اگر این اطلاعات در اختیار اتحادیه رستوران داران قرار بگیرد بسیار به آن ها کمک میکند و میتواند برای ما نیز کسب درآمد به همراه داشته باشد.
رئیس سازمان فاوا شهرداری: برای احراز هویت به ثبت احوال هزینه پرداخت میکنیم
محمد فرجود که با حضورش در سازمان فاوا شهرداری فصل تازهای از اشتراک و تبادل دادهها را باز کرده است، در خصوص API که در اختیار کسب و کارها گذاشتهاند، گفت: نگاه ما برای به اشتراک گذاشتن دادهها این بود که خدمات داده محور را از شهرداری بیرون بیاوریم و در اختیار دیگران قرار دهیم. این کار را مرحله به مرحله از آن بخش هایی شروع کردیم که آمادهتر بود.
او اضافه کرد: به همین دلیل ابتدا API را در اختیار کسب و کارها قرار دادیم و با استقبال خوبی هم مواجه شدیم اما برخی سرویسها مخاطب خاص دارد و ممکن است آن قدر مورد توجه قرار نگرفته باشد.
ما سرعت استفاده از API را بالا بردیم تا بتوان آن را به سادگی تست کرد. شاید به شکل قانونی شهرداری مالک تمام شهر نیست اما میتوان با نرم افزارها روی مدیریت شهر کمک کرد.
محمد فرجود اظهار داشت: سالهاست برای احراز هویت کاربران در شهرداری از ثبت احوال استعلام میگیریم و بابت آن پول پرداخت میکنیم چرا که میگویند شما نهاد دولتی نیستید و باید پول بدهید.
فاوای شهرداری روزانه اطلاعات زیادی از شهر تهران به دست میآورد و بخش قابل توجهی از زیرساخت ما به نگهداری این دادهها تعلق دارد. به همین دلیل است که دائم فراخوان میزنیم تا علاقمندان بتوانند از این دادهها استفاده کنند. اما مسئله مهم این است که ما در علم استفاده از این دیتاها خیلی پخته نیستیم.