کابل - ایرنا - محمد اشرف غنی رییس‌جمهوری افغانستان در نشست اجلاس قلب آسیا - روند استانبول از طالبان خواست که ارتباط خود با گروه‌های تروریستی را قطع کرده و برای تأمین صلح آنچه را که در اتاق‌های گفت و گو می‌گویند در بیرون نیز عملی کنند.

اشرف غنی» امروز (دوشنبه) در سخنرانی نشست اجلاس «قلب آسیا - روند استانبول» به طرح‌ها و عملکردهای خود برای رسیدن به صلح با طالبان اشاره کرد و گفت: برای اولین بار طرح صلح با طالبان را وی پایه گذاری کرد و پس از مشورت با مردم افغانستان به طالبان پیشنهاد صلح بدون پیش شرط را داد.

وی گفت که پس از آن در سال ۱۳۹۷ آن شماری بزرگی از علمای افغانستان در یک نشست بزرگ و تاریخی حملات انتحاری و ادامه خشونت های  طالبان را ناروا دانسته و علیه آن فتوا دینی صادر کردند.

رئیس جمهوری افغانستان همچنین از آتش بس عید سعید فطر در ۱۹ خرداد ماه سال ۱۳۹۷ با طالبان سخن گفت که این آتش بس امیدواری برای موفقیت صلح و تأمین امنیت را در دل افغان زنده کرد.

اشرف غنی تصریح کرد که پس از این آتش بس مردم افغانستان امیدوار شدند که پایان دادن به خشونت و جنگ در این کشور امکان پذیر است.

وی به برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح اشاره کرد که در ۹ اردیبهشت امسال در کابل برگزار شد و حدود ۳ هزار افغان در آن شرکت کرد.

اشرف غنی گفت:در این جرگه از ۳۴ استان این کشور شرکت کردند که حدود ۴۰ درصد آنها را زنان تشکیل می داد.

به گفته رئیس جمهوری افغانستان، زنان افغان با توجه به گذشته و عملکرد طالبان در این جرگه مشورتی تأکید کردند که باید از دستاوردهای ۱۸ سال گذشته حفاظت شده و از طالبان خواستند که قانون اساسی را بپذیرند.

وی افزود: مردم در این مجلس بزرگان قومی از طالبان خواستند که برای پایان دادن به خشونت ها با دولت و مردم این کشور به صورت مستقیم وارد مذاکره و گفت وگو شوند.

اشرف غنی در این نشست خطاب به شرکت کنندگان روند استانبول گفت که برای موفقیت و دستیابی به صلح پایدار در افغانستان باید توافقنامه هایی که در دیگر کشورها در این مورد امضا شده است، بررسی شود.

رئیس دولت وحدت ملی افغانستان از طرح صلح هفت ماده ای خود نیز سخن گفت که آن را در مشورهت با مردم برای رسیدن به صلح پایدار تهیه کرده است.

اشرف غنی از طالبان خواست که برای موفقیت صلح آنچه را که در اتاق گفت و گو می گویند باید در بیرون نیز به آن باور داشته باشد تا صلح تأمین شده و با موفقیت عملی شود.

رئیس جمهوری افغانستان از شرکت کنندگان نشست استانبول نیز خواست که از روند صلح افغانستان به رهبری و مالکیت افغان ها حمایت کنند و خواستار گفتمان مردم با طالبان، جامعه جهانی و کشورهای منطقه شد تا صلح پایدار در افغانستان تأمین شود.

وی همچنین گفت که برای موفقیت و کامیابی روند صلح باید حمایت دولتی و غیر دولتی طالبان براساس یک پایان داده شود. طالبان هم باید قانع ساخته شود تا ارتباط خود با گروه های تروریستی دیگر را قطع کند.

اشرف غنی در ادامه گفت که در یک طرح جامع پس از عملی شدن صلح در افغانستان باید چهار میلیون مهاجر افغان که در بیرون از این کشور بسر می برند، بازگردانده شود.

رئیس جمهوری از تلاش های چین، روسیه، ازبکستان و عربستان برای تأمین صلح در افغانستان قدردانی کرد و گفت: برای آینده صلح آمیز کشورهای منطقه و جهان باید با تهدیدها بصورت مشترک کار و مبارزه کنند.

رییسجمهوری افغانستان گفت که ۴۰ سال جنگ و ناامنی در کشور ما  ادامه داشته و اما افغان ها در حال حاضر نسبت به گفت وگوهای صلح خوشبین هستند و نقطه خوشبینی آنان در مهار حملات تروریستی، مبارزه با فساد، اتصال منطقه ای و همکاری بین المللی نهفته است.

وی گفت که این خوشبینی افغان در گزارش تحقیق بنیاد آسیا روشن شده است که آنها نسبت به سال های گذشته بیشتر به آینده امیدوار شده اند.

غنی تأکید کرد روند استانبول به ما کمک خواهد کرد تا در افغانستان صلح ایجاد شود و از ترکیه و همه کشورهای عضو و حمایت کننده این روند تشکر و قدردانی کرد.

این هشتمین دور نشست استانبول است که در این نشست، وزیران خارجه و مقام‌های ارشد ۱۵ کشور عضو، ۱۶ کشور پشتیبان و ۱۲ سازمان منطقه ای و بین‌المللی شرکت کرده اند.

نشست امسال، با عنوان «صلح، مشارکت، رفاه» برگزار گردید. و قرار است نشست سال آینده به ریاست و میزبانی تاجیکستان برگزار شود.