تهران-ایرنا- رییس مرکز شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: اجرای قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان موجب شده ۴ هزار و ۷۰۰ شرکت دانش بنیان پس از ارزیابی و تأیید مورد حمایت قرار گیرند.

سید محمد صاحب کار خراسانی در جلسه علنی امروز- سه شنبه- مجلس شورای اسلامی، توضیحاتی را درباره دستاوردها و مشکلات این شرکت ها به نمایندگان ارائه کرد و گفت: با توجه به رهنمودهای رهبر انقلاب و تأکیدات ایشان در خصوص توجه به مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی خوشبختانه برای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان جنبش جدیدی آغاز شده است. اقتصاد بدون نفت، رهایی از خام‌فروشی، ایجاد ارزش افزوده بالا، مبارزه با تحریم، مدیریت صنعت و کشاورزی با تکنولوژی نوآورانه، کاهش نرخ بیکاری افراد تحصیلکرده از جمله دستاوردهای حوزه اقتصاد شرکت‌های دانش‌بنیان و نوآورانه محسوب می شود.

وی اظهار داشت: اجرای قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان موجب شده ۴ هزار و ۷۰۰ شرکت دانش بنیان پس از ارزیابی و تأیید مورد حمایت قرار گیرند. شرکت‌های ایجاد شده تاکنون توانسته‌اند ۹۰ هزار میلیارد تومان درآمد ایجاد کنند، بر این اساس ۳۰۰ هزار نفر نیز از طریق شرکت‌های یاد شده مشغول به کار شده‌اند.

صاحب کار خراسانی افزود: ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به شرکت‌های دانش بنیان و نوآورانه ارائه شده و صندوق حمایت از این شرکت‌ها همواره از هیچ کمکی دریغ نکرده است. با عنایت رهبر انقلاب و همکاری ستاد کل نیروهای مسلح امروزه گذراندن خدمت مقدس سربازی در شرکت‌های دانش‌بنیان فراهم شده است، تاکنون ۷ هزار مشاوره برای ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان صورت گرفته است.

رییس مرکز شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: ۴۷ پارک علم و فناوری و ۲۳۰ مرکز رشد با همکاری وزارت علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد در سراسر کشور شکل گرفته است، امروز ۶ هزار استارت‌آپ در حوزه فناوری و ارتباطات برگزار شده است. ۳۴۹ شتاب‌دهنده کسب و کار و مرکز نوآوری در کشور ایجاد شده است، اولین کارخانه نوآوری در تهران راه‌اندازی شده و در آینده نزدیک چندین کارخانه دیگر در مناطقی همچون مشهد، یزد و  دیگر مناطق راه‌اندازی خواهد شد که نیازمند حمایت همه دستگاه‌ها به خصوص قوه مقننه است.

صاحب کار خراسانی ادامه داد: بر اساس ۴ شاخص جهانی نوآوری، ترکیب اقتصادی، سهولت انجام کسب و کار و رقابت‌پذیری باید اذعان کرد محیط کسب و کار نامساعد و قوانین ناکارآمدی در حوزه شرکت‌های دانش بنیان و نوآورانه شاهد هستیم،  بنابر شاخص نوآوری رتبه ایران  در جایگاه ۶۱ قرار دارد و همچنین رتبه ۸۸ نیز در شاخص ترکیب اقتصادی برای ایران لحاظ شده است.

رییس مرکز شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: رتبه ایران در شاخص سهولت انجام کسب و کار بین کشورهای دنیا ۱۲۸ است و همچنین جایگاه ۸۹ بین کشورهای دنیا نیز در حوزه رقابت‌پذیری به ایران تعلق دارد. باید یادآور شد رتبه کشورمان در مؤلفه شروع کسب و کار در جایگاه ۱۴۷ است که جایگاه مناسبی نیست و باید برابر رفع این مهم اقدامات اساسی انجام شود.

در ادامه بررسی دستاوردها و مشکلات شرکت های دانش بنیان در جلسه علنی امروز- سه شنبه- مجلس شورای اسلامی افشین کلاهی رییس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران با بیان نکاتی ردباره وضعیت شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌های کشور اظهار داشت: در شرایط کنونی این شرکت‌ها مشکلات بسیاری در بخش‌های مختلف به ویژه حوزه بیمه دارند. یکی از مشکلات بیمه‌ای شرکت‌های دانش‌بنیان مسئله اجرای ماده ۴۲ قانون تامین اجتماعی است، بر اساس این قانون، مهلت یک ماهه‌ای برای رسیدگی به مسائل این شرکت ها و هیأت‌های تجدیدنظر تعیین شده است.

وی ادامه داد: اگر شرکت‌های دانش‌بنیان برای ارائه اطلاعات و مدارک تاخیر داشته باشند جریمه می‌شوند اما اگر سازمان تامین اجتماعی در این عرصه تاخیر کند هیچ مشکلی برایش پیش نمی‌آید از این رو باید یک زمان مشخص برای سازمان تامین اجتماعی در نظر گرفته شود. نحوه رسیدگی به شکایات در سازمان تامین اجتماعی و ترکیب هیات تجدیدنظر از دیگر مسائل بیمه ای این شرکت ها است است.

کلاهی افزود: این هیات باید با حضور نماینده کارفرما، نماینده کارگر و نماینده سازمان تامین اجتماعی تشکیل شود اما در شرایط کنونی هیات مذکور با حضور نماینده اتاق بازرگانی، نماینده تامین اجتماعی و نماینده وزارت کار تشکیل می‌شود حال این سوال پیش می‌آید که آیا با این ترکیب می‌توان رایی به نفع شرکت‌های دانش بنیان صادر کرد.

رییس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران ادامه داد: در شرایط کنونی وقتی مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان به سازمان‌ تامین اجتماعی می‌روند برای دریافت حساب باید تعهد دهند که سازمان می‌تواند صورت حساب ۱۰ ساله این شرکت‌ها را مورد بررسی قرار دهد. سازمان تامین اجتماعی وظیفه اصلی خود را فراموش کرده است، زیرا این سازمان از شرکت‌ها و افراد پول دریافت می‌کند تا خدمات ارائه کند اما الان این روند برعکس شده است.

وی ادامه داد: حال باید مشخص شود که سازمان تأمین اجتماعی یک سازمان خدماتی بوده یا سازمانی مطالبه‌گر است. در بدنه حاکمیتی حمایتی از شرکت‌های دانش‌بنیان دیده نمی‌شود، در حوادث آبان ماه ۱۶۳ ساعت اینترنت در کشور قطع شد و شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها در این مدت نزدیک به ۱۰هزار میلیارد تومان از نظر مالی ضرر کردند، اما به این مسئله توجهی نشد و همکاران ما به تدریج در حال خروج از کشور هستند

رقم معافیت مالیاتی شرکت‌های دانش بنیان بسیار ناچیز است

«نوید نجاتبخش آزادانی» رییس هیات مدیره شرکت دانش بنیان بهیار صنعت سپاهان مشکلات این شرکت ها را تشریح کرد و گفت: شرکت دانش بنیان بهیار صنعت سپاهان ۱۷۰ پروژه هایتک در بخش تحقیق و توسعه دارد، اما بامشکلاتی در زمینه امور گمرکی و مالیاتی روبروست و امروز می خواهم به نمایندگی از شرکت های دانش بنیان مشکلات این حوزه را بیان کنم. در سطح جهانی توجه دولت ها به شرکت های دانش بنیان است، اما در کشور ما کل رقم معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان بسیار ناچیز بوده است.

وی ادامه داد: در کشورهای پیشرفته مبالغی را که شرکت های دانش بنیان در حوزه تحقیق و توسعه هزینه می کنند به جای مالیات تلقی می کنند، اما در کشور ما با توجه به حدود اعتبارات کمکی، تخصیص اعتبار به شرکت های دانش بنیان دچار مشکلاتی است. به صورت معمول واردات شرکت های دانش بنیان کم است، اما فرآیند گمرکی موجود، واردات را طولانی می کند که باید کمیته ای تشکیل شده و این امر تسهیل و تسریع شود.

نجاتبخش آزادانی گفت: زیرساخت های زیادی در دانشگاه ها وجود دارد در حالی که دانشجویی ندارند و می توان با مساعدت وزارت علوم و دستگاه های مذکور این ظرفیت را در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار داد.