خبرگزاری رویترز امروز(سهشنبه 19 آذر) در این رابطه نوشت: در این لایحه که قرار است بزودی تا اواخر این هفته جزئیات آن اعلام شود، عربستان سعودی و دیگر کشورهایی که به دنبال فناوری آمریکا جهت توسعه نیروگاههای هستهای هستند، موظف به توافق جامع با بازرسان سازمان ملل شدهاند که شامل این لایحه نیز است.
روتیرز افزود: این اعمال محدودیتها که پیشگام ارائه آن از سوی نماینده دموکرات « بردلی شرمن Bradley Sherman » است، از چنین کشورهایی میخواهد تا پروتکل الحاقی را در این زمینه امضا کنند.
این اعمال محدودیتها خواهان بازرسیهای سرزده و دقیق از همه تاسیسات نیروگاههای هستهای از این کشورها توسط دیدهبان هستهای سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده تا از هرگونه عدم دسترسی به مواد لازم جهت ساخت تسلیحات هستهای اطمینان حاصل شود.
براساس این گزارش، دولت دونالد ترامپ مذاکراتی با عربستان سعودی داشته و در آن خواستار ساخت دو نیروگاه هستهای با فناوری آمریکا شده است.
کنگره آمریکا از زمانی که بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی سال گذشته گفته بود این کشور خواستار سلاح هستهای نیست اما چنانچه هماورد منطقهای آنها دست به توسعه تسلیحات هستهای بزند، ریاض نیز پیگیر چنین قضیهای خواهد شد، به شدت مراقب هرگونه توافق آمریکا به عربستان است.
این رسانه انگلیسی در ادامه گزارش داد: در همین حال نگرانی اعضای کنگره با توجه به قتل جمال قاشخچی در کنسولگری عربستان در استانبول و درخواست ریاض جهت ساخت نیروگاه هستهای، به شدت افزایش یافت.
« نری سوکولسکی - Henry Sokolski » رئیس «مرکز آموزش منع گسترش سلاح هستهای» اتخاذ چنین محدودیتهایی را متوجه رفتارهای نامتعارف عربستان سعودی دانست.
در همین حال « ریک پری » وزیر پیشین انرژی آمریکا در نامهای خطاب به مقامهای سعودی نوشته بود، هرگونه توافق و قراردادی در زمینه نیروگاه هستهای باید شامل تعهدی به نام «ماده ۱۲۳» باشد که خودداری از غنیسازی اورانیوم و یا بازتولید آن است زیرا هردو روشی در روند ساخت سلاح هستهای هستند.
2023