نخست وزیر سودان روز یکشنبه بعد از بازگشت از سفرش به آمریکا برای رفع تحریم های اقتصادی آن کشور علیه کشورش، در یک کنفرانس خبری در فرودگاه خارطوم پایتخت سودان ضمن تاکید بر راه حل سیاسی بحران یمن گفت که نیروهای سودان را در یمن از ۱۵ هزار به ۵ هزار نفر کاهش می دهد.
نخست وزیر دولت انتقالی سودان در حالی آمار نیروهای کشورش را در یمن ۱۵ هزار نفر خواند که روز جمعه با حضور در نشست شورای مطالعات آتلانتیک آمریکا با بیان اینکه ۲۵ هزار نظامی سودانی در جنگ یمن حضور دارند، اظهار داشت: حضور این نظامیان در یمن میراث نظام سابق سودان است.
این دوگانگی در کلام حمدوک که تلاش می کند نام کشورش را از فهرست کشورهای حامی تروریسم آمریکا خارج کند بعد از آن اتفاق افتاد که وی توانسته بود در ملاقات های آشکار و پنهان با مقامات آمریکا درباره موضوع تبادل سفرا بین خارطوم و واشنگتن به توافقاتی دست یابد و در عین حال موضوع حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم و به دنبال آن، رفع کامل تحریمهای آمریکا علیه سودان را به نتیجه مطلوب خود برساند.
البته در این سفر مقامات کاخ سفید شروطی را برای حذف نام سودان از این فهرست مطرح کرده بودند که از جمله شروطی که علنی شده بود میتوان به همکاری دو جانبه در مبارزه با تروریسم، بسته شدن پرونده مطالبات قربانیان حمله به ناو کول، سفارتخانه های آمریکا در کنیا و نایروبی اشاره کرد.
چون چند سال قبل در جریان حمله به ناو کول، ۱۷ آمریکایی کشته و ۳۹ نفر دیگر مجروح شده بودند و دادگاهی در آمریکا دولت خارطوم را به پرداخت ۳۱۴ میلیون دلار غرامت به قربان این حادثه محکوم کرده بود.
هرچند که شبکه القاعده این عملیاتها را انجام داد اما آمریکا معتقداست که القاعده از حمایت دولت خارطوم برخوردار بود.
عبدالله حمدوک که ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) به عنوان نخست وزیر جدید سودان انتخاب شد و از آن زمان رهبری دولت انتقالی سودان را بر عهده دارد، حتی از امکان همکاری با آمریکا در مبارزه با گروههای تروریستی خبر داد اما در باره تعهدات خود به آمریکا حرفی به خبرنگاران نزد.
به نوشته روزنامه سودان تریبون، وی حتی در گفت وگو با روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گفته بود: ما با مقامات آمریکایی مذاکرات سازنده ای در خصوص چندین شرط آمریکا داشتیم، اما شرط دیگری که باقی میماند، همکاری خارطوم - واشنگتن در خصوص مبارزه با گروه های تروریستی است.
حمدوک افزود: آمریکا میتواند عملیات مبارزه با گروه های تروریستی را در سودان انجام دهد. بدین معنا که نظامیان آمریکایی در کنار نیروهای سودانی باشند و به آنان برای نبرد با گروه های مسلح (تروریستی) کمک کنند.
وی تصریح کرد: سودان برای مبارزه با گروههای تروریستی فقط به آموزش نیروهایش و بهرهگیری از تجربه آمریکا بسنده نخواهد کرد، بلکه خارطوم خواستار همکاریها اطلاعاتی و امنیتی با آمریکا نیز هست.
نظامیان سودانی از سال ۱۳۹۴ تحت فرماندهی عربستان در جنگ یمن شرکت کردند، اما اعتراضات داخلی سبب شد تا خارطوم به تدریج حضور نظامیان خود را در این جنگ کاهش دهد.
امارات متحده عربی و سودان در ماههای اخیر خروج بخشی از نظامیانشان در یمن را آغاز کردهاند؛ نیروهایی که از فروردین ۹۴ در قالب ائتلاف سعودی در یمن حضور دارند.
با آغاز عملیات نظامی ائتلاف متجاوز سعودی در یمن در سال ۲۰۱۵ موسوم به عملیات "توفان قاطعیت"، سودان از مشارکت ۴ فروند از جنگندههایش در این عملیات خبر داد اما تنها دو فروند آنها به کار گرفته شد.
مشارکت نیروی هوایی سودان در یمن به مرور زمان کمرنگتر شد و به دستکم یک درصد رسید و دیگر در هیچ یک از رشته عملیات هوایی ائتلاف مشارکت نکرد.
دولت آمریکا در سال ۱۹۹۷ نام سودان را به دلیل درگیریهای دارفور، در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد و این کشور را تحریم کرد.
دولت ترامپ در ششم اکتبر ۲۰۱۷ (۱۴ مهر ۱۳۹۶) تحریمهای اقتصادی و ممنوعیت تجاری اعمال شده علیه سودان را از سال ۱۹۹۷ لغو کرد؛ اما مبادلات اقتصادی چندانی با این کشور از طریق دلار صورت نمیگیرد؛ زیرا اکثر بانکهای اروپایی منتظرند سودان از فهرست تروریسم خارج شود.