تیراندازی یک دانشجوی سعودی در پایگاه هوایی - دریایی آمریکا در ایالت فلوریدا که یک اقدام تروریستی بوده است، بار دیگر انتقادها به مناسبات عربستان و آمریکا را تشدید کرده است آن هم در حالی که آمریکا و عربستان تلاش میکنند این حادثه خدشهای به روابط دو کشور وارد نکند.
محمد سعید الشمرانی افسر نیروی هوایی عربستان سعودی که برای دوره ای در پایگاه دریایی ایالت فلوریدا آموزش دیده بود، در زمان شلوغی پایگاه مذکور، در ساختمان کلاسهای آموزشی به صورت کور به سمت نظامیان حاضر در پایگاه شلیک میکند و در حین شلیک، سه تن از نظامیان سعودی از این حادثه فیلمبرداری میکنند.
در حالی که مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا گفته است که واشنگتن برای اطمینان از امنیت پایگاههای نظامی خود، تدابیر احتیاطی ویژهای را در دستور کار قرار میدهد و روندهای گزینش افراد خارجی اعزامی به این کشور برای شرکت در دورههای نظامی را مورد بازنگری قرار میدهد. رند پال، سناتور جمهوریخواه عربستان سعودی را مسئول اتفاقات تروریستی علیه آمریکا دانسته است.
وی در توییتر نوشت: ۱۵ سعودی در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به ما حمله میکنند. دولت سعودی یک روزنامهنگار آمریکایی را به قتل میرساند. یک خلبان سعودی در دوره آموزشی سه سرباز ما را میکشد. آیا کسی میتواند نقطه مشترک را تشخیص دهد؟ برداشت من این است که زمان توقف فروش تسلیحات و آموزش سعودیها فرا رسیده است.
پیش از این مت گیتس، نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا و سناتور لیندسی گراهام، گفته بودند پس از اینکه یک شهروند سعودی با تیراندازی در پایگاه هوایی فلوریدا باعث کشته شدن تعدادی از کارآموزان در این پایگاه شد، پنتاگون باید موقتاً آموزش نیروهای سعودی را متوقف کند.
وبسایت «Site» که اخبار گروههای افراطگرا را رصد و پیگیری میکند، نوشت که ستوان دو شمرانی در یکی از مطالبی که در اینترنت منتشر کرده، نوشته است: «من ضد شما نیستم، برای اینکه شما فقط آمریکایی هستید. من از شما به دلیل آزادیهایتان نفرت ندارم؛ نفرت من از شما به این دلیل است که هر روز دست به حمایت و ارتکاب جنایتهایی نه تنها علیه مسلمانان بلکه علیه همه انسانیت میزنید. من علیه شر هستم و آمریکا به طور کلی به کشور شر تبدیل شده است.»
اما دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درباره تیراندازی خونین دانشجوی سعودی به سمت نظامیان این کشور گفت: «فردی که امروز در فلوریدا تیراندازی کرد به هیچ وجه نماینده احساس سعودیها نسبت به ما نیست. ملک سلمان، پادشاه عربستان درباره این موضوع با من تماس گرفت و درخصوص قربانیان حادثه تیراندازی ابراز همدردی کرد.»
سخنان ترامپ در دفاع از دولت سعودی درحالی منتشر میشود که عربستان میلیاردها دلار قرارداد تسلیحاتی و آموزش یگان نظامی با آمریکا منعقد کرده است. رییس جمهور تجارت پیشه آمریکا که بارها عربستان را گاو شیرده خطاب کرده است، به دلیل مسائل مالی چشم خود را به کشتار نظامیان کشورش به دست یک سعودی بسته و آن را توجیه کرده است.
البته چنین رویکردی مسبوق به سابقه است؛ ۱۵ نفر از ۱۹ عامل تروریستی حملات یازده سپتامبر ملیت سعودی داشتند. در حالی که تحقیقات سیا نشان داده بود که میان تعدادی از تروریستها و سفارت عربستان در واشنگتن ارتباطی وجود داشته است با این وجود، مسائل مالی چشمان مقامات آمریکا را بر روی خطای عربستان بست و در نهایت عراق و افغانستان تاوان حمله تروریستی شهروندان عربستان را دادند.
بر اساس آمارهایی که پایگاه «گلوبال فایر پاور» منتشر کرده عربستان در خرید تسلیحات در رتبه سوم جهانی بعد از آمریکا و چین قرار دارد. مجموع هزینههای تسلیحاتی عربستان فقط در سال ۲۰۱۹ به ۷۱ میلیارد دلار رسیده و به این ترتیب این کشور رتبه نخست در میان کشورهای عربی را دارد و بعد از آن امارات با ۱۴.۳ میلیارد دلار در رتبه دوم و الجزایر با ۱۰.۵ میلیارد دلار در رتبه سوم قرار میگیرند.
آمارهای این پایگاه که ۱۷ کشور عربی را شامل میشود نشان میدهد مجموع هزینههای کشورهای عربی برای خرید تسلیحات به ۱۳۵.۵ میلیارد دلار میرسد که عربستان به تنهایی ۵۱ درصد از این میزان را از آن خود کرده است.
این موضوع حاصل سیاستهای دولت دونالد ترامپ در ناامن کردن منطقه است. ترامپ همانگونه که بارها اعلام کرده کشورهای عربی را در حکم گاو شیردهی میداند که با ارسال سلاح میتواند جیب های شرکت های اسلحه سازی آمریکایی را از دلارهای سعودی و دیگر کشورهای عربی پرکند.
طی سالهای اخیر این نگرانی در محافل سیاسی و اندیشکدههای آمریکایی مطرح میشود که ممکن است این حجم گسترده از تسلیحات و جنگ افزارها ممکن است در اختیار افراطیونی مانند القاعده قرار بگیرد. افراطیونی که به لحاظ ایدئولوژیک با آمریکا و دنیای غرب مشکلات جدی دارند
بااین حال خطر نزدیکتر که امنیت بین الملل و منطقه را هم تهدید میکند اتفاقا از سوی دولتمردان کنونی عربستان است. محمد بن سلمان ولیعهد کنونی با فاصله گرفتن از محافظه کاری حاکم بر دولت این کشور حدود پنج سال است که مردم یمن را زیر بار انواع بمباران و حملات با «تسلیحات زیبای» آمریکایی کرده است.
اجرای چنین سیاست هایی چه اکنون و چه پیش از این علاوه بر ناامن کردن منطقه امنیت خود آمریکا را نیز تهدید میکند. فروش بیمحابای تسلیحات به کشورهای منطقه با ساختن شبح تهدیدی از سوی ایران صورت گرفته است، اتهامی که هیچ دلیل مشخصی ندارد و کارشناسان حوزه امنیت بین الملل هم بر بیاساس بودن ادعا علیه ایران صحه میگذارند.