تهران - ایرنا- دانشگاه زنجان نقطه عطفی در حوزه کشاورزی و علوم پایه این استان است که توانسته جوانان بسیاری را برای تحصیل و خدمت به مردم در راستای نیازهای منطقه تربیت کند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش، یکی از شاخص‌ های اعتباری هر دانشگاهی را قدمت آن مرکز علمی تعیین می کند. مطالعات تطبیقی نظام‌های آموزش عالی نشان می‌دهد دانشگاه‌هایی موفق خواهند بود که از یک نظام مستمر و سازمان‌یافته ارزشیابی و اعتبارسنجی برخوردار باشند. پیش‌نیاز چنین نظامی، تدوین شاخص‌ها و قبل از آن ارزیابی درونی مؤسسات آموزش عالی است.

دانشگاه زنجان که در رتبه بندی تایمز در بین دانشگاه های برتر جوان جهان قرار دارد از ۲۲ دانشگاه ایرانی جایگاه نخست ملی و جایگاه ۴۸ جهانی سبزترین دانشگاه‌های جهان را به خود اختصاص داده است.

۲۰ آذرماه فرصتی شد تا باردیگر به معرفی این دانشگاه  برتر جوان بپردازیم.

شورای گسترش آموزش عالی در ۱۵ مرداد ۵۳ مجوز تاسیس مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری در رشته‌های مدیریت کشاورزی و دامپروری را صادر کرد و در نهایت این مرکز آموزشی در مهر ماه سال ۱۳۵۴ فعالیت آموزشی خود را با پذیرش ۷۲ دانشجو از طریق آزمون سراسری در دو رشتة مدیریت کشاورزی و مدیریت دامپروری آغاز کرد.

در واقع می‌توان گفت که کار آموزشی مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری که بعدها به دانشگاه زنجان تبدیل شد،   بطور رسمی از سال ۱۳۵۴ آغاز شده است.

پس از مدت زمانی از شروع سال تحصیلی در ۲۰ آذر آن سال با تصویب هیات دولت، زمینی به مساحت ۴۰۰ هکتار برای انجام فعالیت‌های آموزشی و عمرانی از طریق سرجنگلداری وقت استان در اختیار این مرکز قرار گرفت.

مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری زنجان در روز دوم اسفندماه سال ۵۵ از سوی شورای گسترش آموزش عالی به دانشکده کشاورزی زنجان با دو رشته کشاورزی و دامپروری در مقطع کارشناسی، تغییر نام پیدا کرد.

اما این دانشگاه از زمان تغییر نام تا کنون فراز و نشیب‌های بسیاری را سپری کرده، براساس مصوبه ستاد انقلاب فرهنگی در ۲۵ مرداد ماه سال ۶۱ در چارچوب تغییر نظام آموزش عالی کشاورزی، دانشکده کشاورزی زنجان به آموزشکده کشاورزی زنجان تبدیل شد.

عده‌ای از مسوولان استان و همچنین اهالی دانشگاه با توجه به وجود امکانات مناسب در استان زنجان تلاش کردند تا این آموزشکده به دانشکده تبدیل شود، از این رو موضوع تغییر نام آموزشکده به دانشکده در روز یازدهم خرداد سال ۶۴ در شورای بازگشایی وزارت فرهنگ و آموزش عالی سابق مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با این تصمیم موافقت شد.

همچنین با تأسیس دانشکده علوم در سال ۱۳۶۹ و دانشکده ادبیات و علوم انسانی در سال ۱۳۷۰، سرانجام در روز پانزدهم بهمن ماه سال ۱۳۷۰ با تغییر نام مجتمع آموزش عالی زنجان به دانشگاه زنجان از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت موافقت شد.

اهداف و وظایف اساسی دانشگاه

پرورش استعدادها از طریق آموزش و پژوهش های علمی به منظور کمک به تجهیز و تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور، ایجاد امکانات پژوهشی به منظور شناخت عوامل بالقوه ناشناخته و درجهت افزایش توان علمی در زمینه علوم مختلف

آموزش دانشجویان در رشته‌های مختلف، برقراری روابط دانشگاهی با دانشگاه‌های داخل یا خارج از کشور از طریق قراردادهای فرهنگی و دانشگاهی، تشکیل سمینارها و کنفرانسهای علمی و آموزشی، ترجمه‌ و تألیف‌کتب‌ونشریات در زمینه‌های مختلف علمی

رییسان دانشگاه زنجان

افراد بسیاری از سال ۱۳۵۴ تا کنون سکان این دانشگاه را به دست گرفته اند، مسعود قوامی، احمد صرافی، محمد جعفر ملکوتی، عین اله زارعی، محمدحسین اسدی، احمد صحراگرد، سیدهاشم موسوی، میرعمادالدین بزرگزاده، حمید محرمی، محمدعلی برخورداری، حسین عسگریان، علیرضا نداف اسکویی، محمد علی متفکر آزاد، محسن افشارچی، خلیل جمشیدی و در از سال ۹۶ تا کنون سید محسن نجفیان بر مسند ریاست این دانشگاه تکیه زده اند.

جاذبه های دانشگاه زنجان

دانشگاه زنجان با وسعت ۴۰۰ هکتاری دانشگاه سبز ایران است، همچنین جاذبه هایی مانند مرکز نجوم، موزه آثار باستانی، بزرگترین ساعت آفتابی در خاورمیانه، پیست اسب سواری، استخر و باغ رفاهی را در اختیار دانشجویان قرار داده است.

مرکز  نجوم زنجان یکی از مراکز خاص علاوه بر دارا بودن فضای کتابخانه از نمای تمام دیجیتال، رصدخانه، امکانات رصدی در حد آموزشی و پژوهشی و ... برخوردار است.

موزه تاریخ طبیعی دانشگاه زنجان در سال  ۱۳۷۱ به منظور بالا بردن سطح دانش عمومی، حفظ آثار باستانی و تاریخ طبیعی کشور، شناساندن فرهنگ و آداب و رسوم و نمونه های مختلف طبیعی و انسانی کشور، تبادل اطلاعات و فرهنگ ها و همچنین کمک به آموزش بهتر علوم و جبران کمبود آزمایشگاهها در مراکز آموزشی، در محل دانشکده علوم تاسیس شد.

افتخارات دانشگاه

همچنین دانشگاه زنجان برای چهارمین سال متوالی، نخستین دانشگاه شاخص توسعه پایدار و محیط زیست ایرانی دردنیا شناخته شد.

این دانشگاه با توجه به شاخص های توسعه پایدار و محیط زیست دررده بندی  (گرین متریک Greenmetric) رتبه ۴۷ را بین  ۶۱۹  دانشگاه شرکت کننده کسب کرد. مکان و زیرساخت، سیاست های انرژی و تغییرات آب و هوایی، مدیریت پسماند،   مدیریت حمل و نقل، مدیریت آب، پژوهش و آموزش در مورد مسائل پایدار ۶ شاخصی بود که دانشگاههای دنیا مورد ارزیابی قرارگرفتند.

از سوی دیگر کنگره جهانی گرین متریک (شاخص بین المللی ارزیابی دانشگاه ها در مسائل محیط زیست) ۲۰۲۰ در ایران و استان زنجان به میزبانی این دانشگاه برگزار می شود.

دانشگاه در زمان حاضر

این دانشگاه هم اکنون با چهار دانشکده جامع کشاورزی، علوم انسانی، مهندسی و علوم و همچنین ۴۱۰ عضو هیات علمی تمام وقت به ۱۰ هزار دانشجو خدمات ارائه می کند.